Eurosong 2019.: Domaćinstvo bez intervencije vlade – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Eurosong 2019.: Domaćinstvo bez intervencije vlade

  3 min za čitanje   1 komentar

Još od Nettine pobjede na Eurosongu 2018. u Lisabonu, odvijaju se razgovori oko grada domaćina idućeg Eurosonga. Naime, već u svom pobjedničkom govoru pobjednica je izjavila da se “iduće godine vidimo u Jeruzalemu”, a ministrica kulture i sporta je izjavila da će Eurosong 2019. ili “biti u Jeruzalemu ili ga uopće neće biti u Izraelu”. Međutim, kako sada prenose različiti izraelski mediji, izraelska vlada morala je smekšati stavove.

Kako prenosi The Times of Israel, tijekom sastanka u petak kojeg su održali premijer Benjamin Netanyahu, ministar financija Moshe Kahlon, ministar komunikacija Ayoub Kara i ministar pravosuđa Avichai Mandelblit, odlučeno je kako izraelska vlada neće intervenirati u odabir grada domaćina Eurosonga 2019., već će odluka biti isključivo na izraelskoj televiziji IPBC, odnosno na KAN-u. Isto tako, na sastanku je odlučeno kako se KAN-u neće odvojiti informativni program, čime su ispunjeni uvjeti za punopravno članstvo ove televizije EBU-u.

Haifa i Eilat u utrci za domaćinstvo

Sammy Ofer Stadium (photorator.com)

Uz Jeruzalem, za kojeg je još nepoznato koji objekt je prijavio za organizaciju, i Petah Tikvu, još dva grada službeno ulaze u utrku za domaćinstvo. Gradonačelnik Haife Yona Yahav izjavio je da je njegov tim trenutno u završnoj fazi skupljanja dokumenata za utrku za domaćinstvo, te da su već poslali pismo namjere ministrici kulture.

– Haifa ima sve i može se nositi s uvjetima domaćinstva natjecanja. Miran je grad i simbol koegzistencije, i jako je vrijedan domaćinstva po svakoj stavci – stoji u Yahavovom pismu ministrici. Za objekt u kojem bi se natjecanje održalo, treći najveći izraelski grad (s populacijom od oko milijun stanovnika) predlaže Sammy Ofer Stadium, koji ima kapacitet za 30 tisuća ljudi, no nema krov. Yahav je obećao da će, ukoliko dobije organizaciju, gradska uprava u potpunosti financirati izgradnju krova, kao i dodatnog smještajnog kapaciteta. Što se tiče transporta, haifska zračna luka ima izravne letove s Grčkom i Ciprom, i brzim vlakom je spojena s telavivskom zračnom lukom.

Eilat (lonelyplanet.com)

Kako prenosi Walla.co.il, prema njihovom neimenovanom izboru u EBU-u, kao potencijalni grad domaćin Eurosonga 2019. u obzir je uzet i grad Eilat. Iako nije poznato koji objekt je prijavio za organizaciju narednog Eurosonga (jedini objekt zatvorenog tipa ima kapacitet od oko 3000 mjesta), riječ je o turistički orijentiranom, inače najjužnijem gradu u Izraelu. Što se tiče njegove prometne infrastrukture, ima međunarodnu zračnu luku do koje se može doći i s RyanAirom WizzAirom, i nalazi se u blizini Egipta i Jordana.

Službenu odluku oko organizacije čekat ćemo do kraja ljeta.

 

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?