Nije u šoldima sve: BiH na Eurosong ne može zbog sankcija – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Nije u šoldima sve: BiH na Eurosong ne može zbog sankcija

  2 min za čitanje   2 komentara

Da Bosne i Hercegovine neće biti na Eurosongu 2019. poznato je, čini se, još i prije nego smo saznali u koju državu putuje eurovizijska karavana sljedeće godine. Iako se dosad često navodilo kako je glavni razlog za izostanke ove zemlje nedostatak sredstava kojima bi se financiralo sudjelovanje predstavnika BiH na Eurosongu, problem je, ma koliko se činilo da je takvo nešto nemoguće, veći čak i od toga.

Naime, model financiranja sudjelovanja preko sponzora koji je primjenjen i 2016., kada je BiH posljednji put imala svoje predstavnike na Eurosongu, i dalje bi se mogao primjenjivati da se nacionalna televizijska kuća, BHRT, ne nalazi pod sankcijama EBU-a. Podsjetimo, i prošle godine je postajala inicijativa da njemački skladatelj i producent Ralph Siegel napiše pjesmu koju bi izvela bh. pjevačica, Hanka Paldum, a cijeli projekat bi financirao Siegel i sponzori.

Takvo nešto ne može se desiti ove godine, sve i da postoje zainteresirani sponzori. BHRT se zbog nagomilanih dugovanja nalazi pod sankcijama EBU-a, te im je uskraćeno pravo na sudjelovanje. Potvrdila je to i Lejla A. Babović, nekadašnja šefica bh. delegacije na Eurosongu.

 Ostavili smo tu mogućnost otvorenom i ove godine smo kontaktirali EBU u vezi s mogućnošćusudjelovanja BHRT-a na Eurosongu 2019. godine. Nažalost, BHRT je i dalje pod sankcijama EBU-a koji nam je odgovorio da BHRT ne može sudjelovati na Eurosongu sve dok ne riješi sudski proces i ne vidi kako će početi otplaćivati dugovanja koja su veća od 6 milijuna švicarskih franaka. – rekla je Babović za klix.ba.

Dakle, i unatoč činjenici da novac ne predstavlja “akutni” problem u sudjelovanju BiH na Eurosongu, godine neplaćanja obaveza prema EBU-u stižu na naplatu.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava2

  1. escmusic — 12. srpnja 2018. u 19:16

    Šteta… Nadam se da će uskoro uspjeti riješiti dugovanja….

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?