Sanremo 2019. bez podjele na "stare" i "mlade" – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Sanremo 2019. bez podjele na “stare” i “mlade”

  3 min za čitanje   1 komentar

Unatoč tome što službeno nije potvrđen nastup Italije na Eurosongu 2019. niti metoda odabira predstavnika, talijanska televizija RAI već je u punoj pripremi za nadolazeće izdanje sanremskog festivalaClaudio Baglioni, usprkos tome što je izjavio da mu je jedna godina dužnosti umjetničkog ravnatelja natjecanja dosta, potvrđen je i za Sanremo 2019, za kojeg je spremio veliko iznenađenje. Po prvi put od 2005. godine, Sanremo će imati samo jednu kategoriju za sve natjecatelje, što znači da se ukida kategorija Nuove Proposte. No to ne znači da mladi pjevači na početku karijerā neće imati šansu stati na scenu Teatra Ariston. Upravo suprotno.

Kako će to funkcionirati?

U šest tjednih emisija, od 16. do 21. prosinca, s izravnim prijenosom na RAI1 i Radio2, održat će se Sanremo Giovani, u kojem će se 24 natjecatelja boriti za samo dva mjesta na glavnom natjecanju u veljači. Pravo nastupa na Sanremo Giovani imaju svi izvođači starosti između 16 i 36 godina.

– Ovo je ideja o kojoj sam razmišljao kako revolucionarizirati Festival di Sanremo: cijeli tjedan posvećen samo mladima. Uostalom, tko drugi nego mladi, može predstavljati novost? Možda zato jer sam svoj prvi diskografski ugovor potpisao kad još nisam bio punoljetan (zbog čega da je morao, zbog garancije, potvrditi i moj otac) i znam dobro što znači braniti vlastiti identitet, jezik, glazbenu ideju da postanemo glazbenici koji jesmo (…). Osobno, meni je kategorizacija između Velikih Novih nada uvijek bila diskriminirajuća – pojasnio je Baglioni svoju odluku na Facebooku.

Do ovog trenutka, nije jasno precizirano hoće li dvoje pobjednika Sanremo Giovani dobiti nove pjesme za Sanremo 2019. Također, prema pisanju portala Sorrisi e Canzoni, natjecanje bi se zbog Sanremo Giovani moglo održati nešto kasnije od očekivanog, točnije od 12. do 16. veljače.

Zadnji put bez podjele 2004.

Posljednji put kad Sanremo nije imao podjelu na “stare” i “mlade”, bio je sada već davne 2004. godine. Ideja tadašnjeg umjetničkog ravnatelja Tonyja Renisa nije išla na odobrenje talijanskih diskografskih kuća, koje su odbile prijaviti i ohrabriti za nastup svoje najveće pjevačke zvijezde. Kao pobjednik u bitci između talijanske televizije i diskografskih kuća izašao je Marco Masini, koji je pobijedio na tom izdanju Sanrema s pjesmom L’uomo volante.

Kako će biti odabran nasljednik Ermala Mete i Fabrizija Mora, saznat će se u narednim mjesecima.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava1

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?