Od Josipe Lisac do Lepe Brene - je li Jugovizija bila tvornica hitova? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Od Josipe Lisac do Lepe Brene – je li Jugovizija bila tvornica hitova?

  6 min za čitanje   9 komentara

Jugoslovenski nacionalni izbor za Eurosong – “Jugovizija” – odavno je pojam koji ćete naći tek u enciklopedijama eurovizijske povijesti. Iako je posljednja održana prije čak 26 godina kada je najveća balkanska država pošla putem raspada, oni nešto stariji sa zadovoljstvom i nostalgijom se prisjećaju izdanja Jugovizije i nastupa najvećih jugoslovenskih zvijezda.

Jugovizija je okupljala samu kremu pop glazbe u zemlji, a za nju su se autori, izvođači, ali i publika pripremali tjednima. Tračevi o namještanju, poneki skandal i puno, puno hitova ono su što ćemo zauvijek vezati uz pojam Jugovizija kod nas. Za Rock Me, Hajde da ludujemo ove noći, Lejlu, Džuli, Brazil i druge pobjedničke pjesme koje je iznjedrilo ovo natjecanje svi smo čuli,  bez obzira na period našeg rođenja.Zato ćemo se u narednih nekoliko redova podsjetiti na pjesme koje svi znamo i koje i danas rado slušamo, a tek rijetki znaju da su nastale s ciljem da Jugoslaviju predstavljaju na Natjecanju za najbolju pjesmu Europe.

Josipa Lisac – Gdje Dunav ljubi nebo (1987)

Neprevaziđena i bezvremenska Josipa Lisac dva puta je svoju sreću oprobala na Jugoviziji, a njeno posljednje pojavljivanje je izrodilo i njenu možda i najpoznatiju pjesmu, te zasigurno jednu od najljepših ljubavnih skladbi svih vremena. Pjesma Krešimira Klemenčića za koju je tekst napisala Alka Vuica skupila je samo 23 boda i završila na devetom mjestu. No, kao “utješnu nagradu” ova je pjesma dobila kultni status i danas je znaju sve generacije.

Massimo – Samo jedan dan (1987.)

Pjesma Samo jedan dan jedna je od onih koju publika voli i traži na Massimovim nastupima unatoč činjenici da je od njenog nastanka prošlo čak 31 godina. No, malo ljudi zna da je 20-ak bodova dijelilo i tada jako popularnog Massima da, umjesto Novih Fosila, predstavlja Jugoslaviju na Eurosongu 1987. Sjajna balada s puno emocije i vrlo upečatljivom Massimovom izvedbom i danas se često “zavrti” na radijskim i televizijskim postajama.

Oliver Dragojević i Zorica Kondža – Sreća je tamo gdje si ti (Jugovizija 1990.)

Tek će oni dovoljno stari kad danas čuju ovaj ultimativni ljubavni hit u sjećanje prizvati 1990., Zadar i Jugoviziju. Nije puno nedostajalo da Oliver i Zorica ipak odu na Eurosong, no na kraju je ispred pjesme Zdenka Runjića trijumf odnijela senzacija jugoslovenske pop scene – Tajči. Nažalost, Oliver nas je napustio prije nekoliko dana, a ovakve pjesme ostaju trajan podsjetnik na njegovu stvaralačku i pjevačku veličinu. Uostalom, kao i pjesma Dženi s kojom se također natjecao na Jugoviziji 1987., ali video snimak tog nastupa nažalost ne postoji na internetu.

https://www.youtube.com/watch?v=0ZcEkNCnbRM

Lepa Brena – Miki Mićo (Jugovizija 1986.)

Možda i ponajveća originalno jugoslovenska zvijezda za koju će mnogi reći da je proizvod te države, Lepa Brena, u to vrijeme je kao od šale punila svaki stadion i dvoranu. U cijeloj paleti uspješnica nalazi se i ova pjesma za koju mnogi ne znaju da je Brenu i Slatki Greh mogla, na vrhuncu njihove popularnosti, odvesti i na Eurosong. Iako je Brena i danas izvodi na svojim nastupima na oduševljenje obožavatelja koji su se rodili tek 20-ak godina poslije ove pjesme, na Jugoviziji su završili tek 10. Saša Popović, autor ove pjesme, i danas će reći kako je Brena, kako s ovom, tako i sa pjesmom Sitnije, cile, sitnije (Jugovizija 1983.) bila na udaru bojkota žirija zbog činjenice da je pjevala narodnu glazbu.

Slađana Milošević i Dado Topić – Negdje izvan planeta (Jugovizija 1984.)

Zločesti momak i zločesta djevojka jugoslovenske glazbe udružili su snage i te 1984. je nastala prekrasna ljubavna pjesma uz koju su se zaljubljivale, a potom i vjenčavale generacije širom bivše države. Iako je mnogi znaju pod nazivom Princeza, pjesma pravog naziva Negdje izvan planeta, u Skoplju je te 1984. bila tek šesta. Danas je mnogi pjevaju i obrađuju, a nama najpoznatija je svakako izvedba Jacquesa Houdeka i Ivane Husar Mlinac.

Leo Martin – Odiseja (Jugovizija 1973.)

Pjesma koja živi i 45 godina nakon njenog nastanka, pjesma na kojoj se danas dokazuju mladi izvođači natječući se u talent show programima, u izvedbi jednog od najupečatljivijih jugoslovenskih vokala, Lea Martina, sudjelovala je na izboru za predstavnike Jugoslavije na Eurosongu 1973. Iako tehnički nije riječ o hitu Jugovizije, s ozbirom da se tada jugoslovenski predstavnik birao na nešto malo drugačiji način, teško je odoljeti i još jedanput ne pustiti ovu uistinu bezvremensku stvar. 

 Viktorija – Rat i mir (Jugovizija 1990.)

Popularna nakon skoro 30 godina, pjesma Rat i mir na Jugoviziji 1990. je slovila za jednog od favorita. Iako nije uspjela u namjeri da pobjedi i po drugi put (prvi put kao dio grupe Aske), ode na Eurosong, Viktorija nam je zahvaljujući Jugoviziji poklonila jednu od svojih najboljih i najljepših pjesama. Ovo je pjesma koja kaže da je ljubav rat i mir, a ironija je htjela da bude svojevrstan uvod u ratove koji su počinjali u to vrijeme.

Ivana Banfić – Daj povedi me (Jugovizija 1991.)

Mnogi će reći – “posljednja prava Jugovizija”, ona iz 1991., osim kontroverzne pobjede Bebi Dol, na scenu je dovela tada relativno nepoznatu Ivanu Banfić koja je s pjesmom Daj povedi me završila na trećem mjestu. Skladbom i nastupom Ivana je na Jugoviziju donijela dašak modernih glazbenih stremljenja. Pjesma je ovo koja je i danas neizostavan dio svakog podsjećanja na nekada velike radijske i televizijske uspješnice, koje se i danas vrlo rado slušaju i pjevaju.

Ovo su samo neki od najvećih hitova koje je Jugovizija iznjedrila kroz godine svog postojanja. Neke od njih zasigurno znate, dok su vam drugi nepoznanica, no to ne znači da ne trebate odvojiti nekoliko minuta i uvjeriti se zašto su to pjesme koje traju puno više od nekih karijera i koje su nadživjele raspad države i propast festivala za koje su stvarane.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava9

  1. damblldorr — 23. kolovoza 2018. u 02:40

    a ova viktorija rat i mir je maznuta ili sta vec,na ploci je potpisan b.jelic,evo originala

    https://www.youtube.com/watch?v=vl0FooY9faQ

  2. damblldorr — 23. kolovoza 2018. u 02:39

    evo videospota za pokoru

    https://www.youtube.com/watch?v=oqkNfYxbm2Y

  3. Hirscher1 — 9. kolovoza 2018. u 22:03

    @blink pokora….ne koji je moj grijeg
    Ne bi pobjedila, ali bi bila u top10 ja mislim

  4. Hirscher1 — 9. kolovoza 2018. u 21:54

    @blink imas link od te zoricine pjesme?

  5. Hirscher1 — 7. kolovoza 2018. u 23:50

    Mnogi će reći – “posljednja prava Jugovizija”, ona iz 1990.

    Mislite 1991 🙂

  6. dobric — 7. kolovoza 2018. u 18:59

    Sitnije Cile Sitnije iz 1983. je bio Brenin veći hit sa Jugovizije od Miki Mićo.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?