"Eesti Laul 2019" u pripremi, Bugari šute do objave pjesme – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

“Eesti Laul 2019” u pripremi, Bugari šute do objave pjesme

  5 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Četvrti je dan mjeseca rujna. Za točno 11 dana isteći će rok za prijavu za nastup na Eurosongu 2019., a poveći broj zemalja još nije potvrdio nastup ili planove. Koje iduće zemlje su otkrile svoje planove, saznajte u nastavku.


 BUGARSKA: “Planovi za Eurosong 2019. u tajnosti”

Tijekom prošle eurovizijske sezone, najaktivniji profil na Twitteru je bio onaj bugarske delegacije, preko kojeg su stvarali iščekivanje svoje pjesme. Konačni rezultat nije ono što su očekivali (14. mjesto), pa je BNT  odlučio promijeniti taktiku.

Iako natječaj za pjesme službeno nije objavljen, Bugari su potvrdili nastup u Izraelu na profilu na Twitteru, no ovog puta s drugačijom taktikom. Ove godine njihov PR neće otkrivati detalje na Twitteru, za razliku od protekle godine, čega se možete prisjetiti ovdje.

Također, kao drugi odgovor na isto pitanje napisali su kako se će eventualno predstavljanje pjesme ili nacionalni izbor (kojeg nisu imali od 2013., kad su birali pjesmu za Elitsu i Stojana) održati u veljači ili ožujku, a svi detalji bit će objavljeni najmanje 30 dana prije.

 


 ESTONIJA: U tijeku pripreme za Eesti Laul 2019

Estonski izbor Eesti Laul dobio je novog izvršnog producenta. Nakon odlaska Marta NormetaTomi Rahula (autor estonske pjesme na Eurosongu 1998.) preuzeo je veliku zadaću, a to je, među ostalima, organizacija odabira estonskog predstavnika za naredni Eurosong.

https://www.youtube.com/watch?v=cI7RQc9Td6g

Tijekom današnjeg dana, estonska televizija ERR objavila je pravilnik za pjesme koje će se naći na Eesti Laulu 2019, a u usporedbi s prošlom godinom, ima velik broj promjena. Za razliku od prethodnih godina, na EL2019 će se naći 24 sudionika (12 po svakom polufinalu, šestero ih ide u finale). Ovog puta, polufinala neće biti snimana tjedan prije emitiranja, već se ići uživo i to iz manjih dvorana iz ostalih estonskih gradova (s ciljem približavanja narodu). Prema ustanovljenom rasporedu, prijave traju od 11. listopada do 6. studenog, a imena natjecatelja će biti objavljena najkasnije do 15. studenog. Uvjeti za pjesme je jednostavan – pjesma mora odgovarati uvjetima Eurosonga (duljine do 3:00 minute, bez govora mržnje, originalna, neobjavljena prije 4. prosinca 2018.). Što se tiče autora, mogu se prijaviti i domaći i strani autori, kao i domaći i strani pjevači. Svaki autor/pjevač može prijaviti najviše pet pjesama.

Kako bi se podigla kvaliteta pjesama i smanjio broj tzv. joke entryja, Rahula je uveo plaćanje participacije za pjesme. Tako onaj autor/izvođač koji prijavljuje pjesmu na estonskom jeziku plaća 25€ s PDV-om po pjesmi, a za ne-estonsku pjesmu 50€ s PDV-om. Novci će se iskoristiti kao financijska nagrada autorima i pjevačima koji budu u finalu.

Pjesme koje su odabrane, bit će predstavljene na ERR-ovom sajtu najkasnije do 25. studenog, a polufinala će se održati 26. siječnja i 2. veljače. Finale je planirano za 16. veljače, što je okvirno dva tjedna ranije nego prethodnih godina.


 NJEMAČKA: Povratak Barbare Schöneberger

Dok stočlani panel eurovizijskih fanova trenutno preslušava 198 kandidata, urednik zabavnog programa NDR-a Thomas Schreiber potvrdio je povratak poznatog nam lica. Nakon jednogodišnjeg odsustva, Barbara Schöneberger ponovno će voditi njemački izbor za Eurosong, prenosi Prinz Blog. Ovo će joj biti peti put da vodi njemački izbor (prethodno je vodila od 2014. do 2017.), a od 2015. godine čita njemačke glasove iz Hamburga.


 ŠVEDSKA: Edward af Sillén spašava Melodifestivalen

Najgori rezultati gledanosti od 2011. i kritike na račun scenarija za voditelja Davida Lindgrena, ponukale su švedsku televiziju SVT da dovedu iskusno lice kako bi povećao gledanost. Kako prenosi tabloid Aftonbladet, SVT je za spas Melodifestivalena kao konzultanta angažirao Edwarda af Silléna. Ako vam on nije poznat, valja istaknuti da je on režira sve velike predstave u Švedskoj, kao i televizijske spektakle kao npr. QX Galu, te je radio s velikim zvijezdama kao Lisa Minelli Carola (Eurosong 1983., 1991. i 2006.). Ujedno je i veliki ljubitelj Melodifestivalena i Eurosonga, pa ga švedski gledatelji pamte kao komentatora Eurosonga gotovo svake godine od 2009. (izuzeci su 2013. i 2016.). Također, odgovoran je za scenarij za voditelje četiriju izdanja Melodifestivalena (2009., 2010., 2012. i 2016.), i dva Eurosonga (2013. i 2016.). Upravo je on bio taj koji je napisao tekst za hvaljeni Love Love Peace Peace.

– Volim raditi s Christerom (Björkmanom, op.a.) i Henceom (Henrik von Zweigberk), pa će biti jako cool pomoći i pokušati upravljati sadržajem u  ispravnom pravcu – izjavio je af Sillén za Aftonbladet.

– Uvela sam Edwarda kao konzultanta da nam napiše određene (glazbene) brojeve i skečeve jer mislim da je nevjerojatno talentirani autor, jer ima povijest s Melodifestivalenom i jer je, srećom, bio u mogućnosti prihvatiti taj posao sad. On (Edward) će biti konzultant unutar kreativne grupe s Christerom Björkmanom i Henricom von Zweigberkom (floor manager) kao ključne figure. On je osoba na koju uvijek mislite kad planirate Melodifestivalen. Sad se to može dogoditi – izjavila je vođa projekta Anette Helenius.

Prošlog tjedna Melodifestivalen 2019 dobio je prve natjecatelje, a riječ je o duu The Lovers of Valdaro. Tu čast dobili su zahvaljujući nastupu s pjesmom Lost Forever na radijskom festivalu P4 Nästa. Ipak, za #melfest će napisati novu pjesmu, a konačni popis natjecatelja saznat ćemo krajem studenog ili početkom prosinca.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
5
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?