Upoznajte Tel Aviv - izraelski ponos na obalama Sredozemnog mora – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Upoznajte Tel Aviv – izraelski ponos na obalama Sredozemnog mora

  5 min za čitanje   4 komentara

Tko će ugostiti Eurosong 2019.?“, pitanje je to na koje smo odgovor dobili tek prije nekoliko dana, a on glas – Tel Aviv. Nakon što je Jeruzalem u dva navrata bio domaćin ovom natjecanju, po prvi put će izraelski Eurosong ugostiti drugi po veličini grad u ovoj državi. Zato je vrijeme da malo pobliže pogledamo što nam to nudi ovaj grad? Vrijeme je da upoznamo Tel Aviv u koji će u svibnju sljedeće godine biti usmjerene oči milijuna i milijuna gledatelja iz cijelog svijeta.

Ono što je danas grad Tel Aviv je prostor na kome se stoljećima pijesak pustinje susreće s obalama Mediterana, a naseljen je još u brončano doba. Upravo zato Tel Aviv u prijevodu s hebrejskog znači – “Stara nova zemlja”, a zanimljivo je da je to ime službeno dobio 1909. i to po istoimenom romanu Theodora Herzla. Osnivanjem Tel Aviva pod jedno su ime ujedinjena velika naseljena mjesta, među kojima je svakako najpoznatija povijesno značajna Jaffa. Iako pomalo u sjenci Jeruzalema oko kojeg su se uvijek lomila politička i povijesna koplja, Tel Aviv je od samih početaka osmišljen kao grad budućnosti, mjesto gdje se ujedinjuju moderno i tradicionalno. Danas je Tel Aviv sjedište mnogih državnih, kulturnih, diplomatskih, sportskih i inih dešavanja u Izraelu, a to, osim još uvijek aktualne problematike sa statusom Jeruzalema, može zahvvaliti i sjajnim prirodnim i društvenim uvjetima koji su pratili razvoj ovog grada.

Transat.com

 Sretnike koji će izraelski Eurosong gledati uživo svakako će zanimati informacija da je Tel Aviv najtopliji grad u Izraelu s prosječnom ljetnom temperaturom od 31°C, te zimskom od 20°C, što i ne treba čuditi s ozbirom na njegov položaj na zemljopisnoj karti. Dosadi li vam sva ta vrućina, uvijek se možete rashladiti u Sredozemnom moru koje zapljuskuje prelijepe i vrlo čiste plaže u ovom gradu.

Tel Aviv je grad koji su podigli i proslavili doseljenici, a oni su sa sobom u ovaj prostor donosili dašak svojih kultura i tradicija. Samo pogled na Tel Aviv otkriva mnoštvo zgrada koje su građene u europskom stilu ranih 60-tih godina, a između kojih se guraju nešto niže, ali i puno ljepše građevine u orjentalističkoj stilu. Tel Aviv je, također, mjesto gdje je njemačka arhitektonska filozofija Bauhausa ponajbolje zaživjela, te ćete na svakom koraku susreti poneku zgradu tog tipa. Svakako najpoznatija skupina zgrada građenih u tom stilu je Bijeli grad sa skoro 5000 građevina bijele fasade i vrlo zanimljive arhitekture zbog koje je i UNESCO zaštitio ovo područje.

“Bijeli grad” u Tel Avivu, Photo: Instylevacations.ca

Drugi po veličini grad u Izraelu je ekonomsko središte zemlje s burzom i sjedištem izraelskih predstavništva svih velikih svjetskim kompanija. Osim toga, grad ima i akademski duh s najvećim izraelskim sveučilištem, velikim kampusima i mnoštvom studentskih aktivnosti. Kiryat Altidim, izraelska “Silicijska dolina”, tehnološki je park smješten u Tel Avivu, a smatra se drugim najboljim tehnološkim centrom na svijetu. Sve ovo od Tel Aviva je napravilo uvjerljivo najskuplje mjesto za život u cijelom Izraelu.

Zaljubljenicima u kulturna dešavanja, Tel Aviv će imati itekako dosta toga za ponuditi. Izraelska nacionalna Opera, Habima nacionalno kazalište, Konvencijski centar (koji će i ugostiti Eurosong) – sve su to mjesta koja ne smijete zaobići, a često ćete u nekima od njih čuti i vidjeti najveće svjetske zvijezde koje prilikom posjete Izraelu biraju upravo Tel Aviv za mjesto održavanja svojih nastupa. Tel Aviv je i grad muzeja. Spomenimo samo Muzej Eretz, zatim Muzej primjenjene umjetnosti, Beth Hatefusfoth muzej, Muzej izraelske vojske…

Muzej primjenjene umjetnosti Tel Aviv, photo: artrabit.com

Tel Aviv godišnje posjeti oko 2.5 milijuna turista, a taj će broj zasigurno biti i veći nakon što ovaj grad ugosti Eurosong. Turisti ne propuštaju da prošetaju parkovima Tel Aviva koji su među najljepšima na svijetu (Hayrakon Park, Meir Park, Dubnow Park), uživaju na plažama, ali i osjete čari noćnog života ovog grada. Grad za kojeg kažu da nikad ne spava mjesto je na kome će uživati ljubitelji vrhunskih zabava, partya do ranih jutarnjih sati na nekima od najneobičnijih lokacija na svijetu. S preko 65 različitih klubova, ovaj grad je proglašen najboljom party destinacijom Mediterana. Osim toga, grad je poznat po svojoj otvorenosti prema LGBTQI populaciji, te je u tom segmentu bok uz bok sa San Franciscom i Sidneyem.

lonelyplanet.com

Šta morate znati o Tel Avivu?

  • Tel Aviv je osnovan 11. travnja 1909. godine.
  • Grad ima nešto manje od 450 tisuća stanovnika, ali je poprilično gusto naseljen sa preko 8500 stanovnika po kilometru četvornom.
  • Tel Aviv znači – “Nova stara zemlja”, a ime je dobio po romanu Theodora Herzla.
  • Prostor Bijelog grada u Tel Avivu UNESCO je proglasio svjetskom kulturnom baštinom.
  • Eurovizijska pobjednica iz 1998., Dana International je rođena u Tel Avivu.
  • Nadimci ovog grada su – “Non stop grad”, “Grad koji nikad ne spava”, “Moderni grad”.
  • Tel Aviv je političko, gospodarstveno i kulturno središte Izraela.
  • Grad je, osim po parkovima i plažama, poznat i po noćnom životu i kosmpolitskom duhu.
timeout.com

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava4

  1. Babe — 17. rujna 2018. u 06:18

    @buba Hvala na informacijama 🙂

  2. Emilia Giacometti — 16. rujna 2018. u 22:49

    @eurovisionaddict službeni popis zemalja koje se natječu bit će objavljen tek naknadno (listopad ili studeni, još se ne zna). Naime, do 10. listopada televizijske kuće imaju pravo na povlačenje s natjecanja bez plaćanja kazne, ukoliko se dogodi da ipak ne mogu nastupiti iz nekog razloga.

  3. Babe — 16. rujna 2018. u 15:24

    Kad izlazi popis sudionika 2019.? Je li jučer bio posljednji dan za potvrđenje nastupa?

  4. escmusic — 16. rujna 2018. u 09:48

    Tel Aviv kao grad izgleda prekrasan i blago onima koji će ga posjetiti u sklopu Eurosonga.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?