Najšokantnija polufinalna ispadanja (2) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Najšokantnija polufinalna ispadanja (2)

  6 min za čitanje   16 komentara

Ponekad se čini da je nekim pjesmama na Eurosongu lako predvidjeti prolazak u finale, ali stvarnost ipak postane nešto sasvim suprotno. Prije točno tjedan tada u prvom dijelu ovog specijala prisjetili smo se nekih od najšokantnijih polufinalnih ispadanja na Eurosongu, a sada je došlo vrijeme da se podsjetimo još njih sedam. Zasigurno je da razina iznenađenja i šoka prilikom neprolaska pojedine pjesme ovisi o pojedincu, ali možemo se složiti da su neka ispadanja favorita bila veliko iznenađenje za većinu. Ipak, kao što je slogan Eurosonga 2017. govorio – Celebrate Diversity (Slavimo različitost), stoga se ne ustručavajte iznijeti svoja mišljenja kroz komentare i anketu.

Greta Salóme – Hear Them Calling (Island, 2016.)

Jedan od najvećih šokova Eurosonga 2016. održanog u Švedskoj bilo je ispadanje Islanđanke Grete Salóme u prvoj polufinalnoj večeri. Iako je bila veliki favorit obožavatelja i kladioničara, Greta je svoj eurovizijski put završila kao 13. od publike i žirija, što joj je u konačnici donijelo 14. mjesto i 51 bod. Izgleda kako zarazna pjesma i zanimljiv nastup ipak nisu garancija uspjeha na Eurosongu, ali mnogi se i dalje pitaju što je u Gretinom slučaju točno pošlo po zlu. Iako 2016. nije bila sretna godina za nju, Greta se ipak može pohvaliti nastupom u finalu 2012. kada je u suradnji s Jónsiem otpjevala pjesmu Never Forget i osvojila 20. mjesto u konačnici.

Kristina Pelakova – Horehronie (Slovačka, 2010.)

Država koja zasigurno svima nedostaje na Eurosongu jest Slovačka. Posljednji put Slovačka se natjecala 2012. godine, a nakon toga (navodno radi financijskih problema, a ne loših rezultata) povukla se do daljnjeg. No, čak i da razlog povlačenju jesu loši rezultati, možemo li ih kriviti? Većina poznavalaca i obožavatelja Eurosonga i dobre glazbe složit će se da je 2010. godine Slovačkoj učinjena velika nepravda. Kristina Pelakova i njena pjesma Horehronie bile su uz Grčku glavni favorit za pobjedu u polufinalu, a i jedan od velikih favorita za pobjedu generalno. Ipak, gledatelje je zapao veliki šok kada Slovačku nisu prozvali među plasiranim zemljama. Tek 14. mjesto od publike i 16. od žirija donijelo je Kristini nisko 16. mjesto u prvoj polufinalnoj večeri te samo 24 boda. Usprkos tomu, Horehronie i dalje je mnogima jedna od omiljenijih eurovizijskih pjesaama što dokazuje i broj pregleda pjesme na Youtube-u, njih čak 17 milijuna.

Sinplus – Unbreakable (Švicarska, 2012.)

Dobra rock “stvar” ne mora nužno biti uvjet za dobar rezultat na Eurosongu. Iako su bili veoma blizu plasmanu u finale odnosno 11., švicarski bend Sinplus i njihova pjesma Unbreakable nisu uspjeli ući u veliko finale. Da se pitalo samo publiku, Švicarci bi bili 10. i tako pronašli svoje mjesto među finalistima, ali žiri ipak nije bio toliko impresioniran te ih je smjestio na 13. mjesto što im je u konačnici priskrbilo 45 bodova. Iako se 2012. pamti kao izrazito jaka eurovizijska godina, ispadanje benda Sinplus iznenadilo je mnoge i ostalo jedno od šokantnijih švicarskih nesupjeha na Eurosongu.

Amber – Warrior (Malta, 2015.)

U 2015. godini imali smo čak dvije “ratnice” na pozornici. Gruzijska predstavnica Nina Sublatti otpjevala je pjesmu Warrior u prvoj polufinalnoj večeri te se uspjela plasirati u veliku završnicu. Ipak, malteška predstavnica Amber Bondin nije bila tolike sreće. Druga polufinalna večer bila je ujedno i večer njenog ispadanja. S pjesmom Warrior uspjela je osvojiti žiri, ali ne i publiku. Prema glasovima publike, Amber bi bila tek 12.. Međutim, da se pitalo samo žiri, Malta bi te godine bila peta u polufinalu te jedan od sigurnih finalista. Kada su se bodovi zbrojili dobila se brojka od 43 boda što je rezultiralo nesretnim 11. mjestom. Ipak, Maltežani nisu trebali dugo tugovati jer ih je već sljedeće godine Ira Losco dovela do odličnog 12. mjesta u velikom finalu.

Luiz Ejlli – Zjarr E Ftohtë (Albanija, 2006.)

Da šokova nije nedostajalo ni unatrag 12 godina dokazuje ispadanje albanskog predstavnika Luiza Ejllia u polufinalu 2006. kada se Eurosong održavao u Ateni. Tada je postojalo samo jedno polufinale u kojem su se za prolazak dalje nadmetale čak 23 države. Samo je onih deset najboljih bilo plasirano u veliko finale, ali Albanija na iznenađenje mnogih nije bila među njima. Budući da je tada o svemu odlučivala publika (izuzev Monaka i Albanije gdje je odlučivao žiri), za njegovo 14. mjesto i 58 bodova možemo “kriviti” isključivo europski televoting. To je bio ujedno i prvi put da je Albanija na Eurosong poslala pjesmu na materinjem albanskom jeziku.

Poli Genova – Na Inat (Bugarska, 2011.)

Poli Genova postala je je jedna od najpopularnijih povratnika na Eurosong ikada i to zbog vrlo dobrog razloga. Naime, nakon što se 2011. godine s pjesmom Na Inat nije uspjela plasirati u finale kada je s 48 bodova završila 12. u drugoj polufinalnoj večeri, Poli se 2016. vratila jača nego prije i s pjesmom If Love Was a Crime osvojila sjajno četvrto mjesto u velikoj završnici. Ipak, mnogi će se obožavatelji složiti i da je njeno ispadanje 2011. bilo veoma iznenađujuće. Televoting je Bugarsku te godine smjestio tek na 14. mjesto. Žiri je ipak bio ponešto blaži i dodijelio joj 12. mjesto što je u konačnici i rezultiralo ukupnim 12. mjestom u poretku. Međutim, Poli je pet godina nakon svima dokazala kako se nakon pada nikada ne smije posustati. Možemo samo reći, bravo Poli!

Selma – If I Had Your Love (Island, 2005.)

Ponovno se vraćamo u malo davnija izdanja Eurosonga. Godine 2005. također je postojalo samo jedno polufinale u kojem se čak 25 država natjecalo za prolazak. Jedna od glavnih favorita za pobjedu, koju su kladioničari stavljali čak u svojih top 5, bila je Islanđanka Selma i njena pjesma If I Had Your Love.  Njen konačan rezultat bio je veliki šok za eurovizijski svijet. Sa samo 52 boda završila je kao 16. u polufinalu . Neki su kao problem neuspjeha vidjeli česte i nagle izmjene ritmova u pjesmi, a neki su naglašavali i da je pjesma bila favorizirana samo zbog Selminog uspjeha 1999. godine kada je s pjesmom All Out of Luck završila druga.

Ispadanje koje od navedenih pjesama je vas svojevremeno najviše šokiralo?

Čitajte nas ponovno i za tjedan dana jer vam u trećem dijelu specijala ponovno donosimo sedam novih kandidata najšokantnijih polufinalnih ispadanja!

anketa 1002

Čije Vas je ispadanje najviše šokiralo? (2)

Ukupno glasova: 213

  • Slovačka 2010. [77 / 36%]
  • Island 2016. [57 / 27%]
  • Bugarska 2011. [26 / 12%]
  • Island 2005. [19 / 9%]
  • Malta 2015. [15 / 7%]
  • Švicarska 2012. [14 / 7%]
  • Albanija 2006. [5 / 2%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava16

  1. Loki — 27. siječnja 2019. u 20:06

    Na ovom popisu, za Sinplus i Amber mi je bilo prezao sto nisu isli dalje, no nisam bila iznenadjena. Luiz Ejlli i njegova srpdnja od pjesme, Kristina Pelakova i "Horehronie", "Na inat" i sve ostale s popisa su mi i bile najgore tih godina pa me iznenadilo sto nisu prosle dalje, jer sam navikla da i najgore pjesme prodju dalje. Amber i njezin snazan glas, ugodna i lagano mocna pjesma te tesko prezaljeni Sinplus s pjesmom koja se tada izdvajala zbog svog svjetskog zvuka , neopterecene izvedbe i fluidnim paketom glazbe i teksta su uzrokovali da ih i dan danas vrlo rado slusam.

  2. Loki — 27. siječnja 2019. u 20:06

    Na ovom popisu, za Sinplus i Amber mi je bilo prezao sto nisu isli dalje, no nisam bila iznenadjena. Luiz Ejlli i njegova srpdnja od pjesme, Kristina Pelakova i “Horehronie”, “Na inat” i sve ostale s popisa su mi i bile najgore tih godina pa me iznenadilo sto nisu prosle dalje, jer sam navikla da i najgore pjesme prodju dalje. Amber i njezin snazan glas, ugodna i lagano mocna pjesma te tesko prezaljeni Sinplus s pjesmom koja se tada izdvajala zbog svog svjetskog zvuka , neopterecene izvedbe i fluidnim paketom glazbe i teksta su uzrokovali da ih i dan danas vrlo rado slusam.

  3. damiro — 2. listopada 2018. u 23:47

    Ispadanje Kristine 2010 me sokiralo i rastužilo, isto kao i ispadanje Amber i Warior 2015. Iste me godine sokiralo i ispadanje Ceske Marte Jandove i Vaclava sa pjesmom Hope never dies te Uzarija sa Time -Bjelorusija, kao i Marije Olafs sa Unbroken za Island.
    2016 Estonija Juri Pootsmaan-Play
    2017 Fyr Makedonija Dance alone i Jana Burcevska, te Timbelle i Apolo Svicarska

  4. damiro — 2. listopada 2018. u 23:47

    Ispadanje Kristine 2010 me sokiralo i rastužilo, isto kao i ispadanje Amber i Warior 2015. Iste me godine sokiralo i ispadanje Ceske Marte Jandove i Vaclava sa pjesmom Hope never dies te Uzarija sa Time -Bjelorusija, kao i Marije Olafs sa Unbroken za Island.
    2016 Estonija Juri Pootsmaan-Play
    2017 Fyr Makedonija Dance alone i Jana Burcevska, te Timbelle i Apolo Svicarska

  5. Sekret — 1. listopada 2018. u 17:08

    Greta,Amber i Kristina su definitivno trebale proći u finale dok ostali po meni nisu zaslužili prolaz jedino možda još Sinplus i Poli ali pošto su bili u jakom polufinalu onda ih je to koštalo finala.

  6. EurovisionFan — 1. listopada 2018. u 17:08

    Greta,Amber i Kristina su definitivno trebale proći u finale dok ostali po meni nisu zaslužili prolaz jedino možda još Sinplus i Poli ali pošto su bili u jakom polufinalu onda ih je to koštalo finala.

  7. imperator — 30. rujna 2018. u 10:07

    Definitivno su me Švicarci šokirali.. tad još nisam ni znao za betting odds i takve stranice, no očekivao sam ih u finalu, ono garantirano bez obzira što je u pitanju Švicarska koja nema toliku bezrezervnu podršku od susjeda kao primjerice Balkan i Sjever.. no, grdno sam se prevario.. nažalost, njihov neuspjeh potaknuo je rock u narednim godinama da padne na još niže grane.. :/
    Još me neugodno iznenadila i Greta.. pritom ne mislim na njezin briljantni nastup i koreografiju, već na prenisko 14. mjestu u polufinalu.. no, ako nije bolje prošla s Jonsijem, onda je ovo islandska realnost..
    A što se tiče Horehronie.. tu sam pjesmu poslušao n puta i – ništa.. i dalje ne kontam taj pretjerani "šušur" oko te vilinske pjesme, al hajde; barem su Slovaci kod većine fanova ostali zapamćeni bar po nečemu..

  8. imperator — 30. rujna 2018. u 10:07

    Definitivno su me Švicarci šokirali.. tad još nisam ni znao za betting odds i takve stranice, no očekivao sam ih u finalu, ono garantirano bez obzira što je u pitanju Švicarska koja nema toliku bezrezervnu podršku od susjeda kao primjerice Balkan i Sjever.. no, grdno sam se prevario.. nažalost, njihov neuspjeh potaknuo je rock u narednim godinama da padne na još niže grane.. :/
    Još me neugodno iznenadila i Greta.. pritom ne mislim na njezin briljantni nastup i koreografiju, već na prenisko 14. mjestu u polufinalu.. no, ako nije bolje prošla s Jonsijem, onda je ovo islandska realnost..
    A što se tiče Horehronie.. tu sam pjesmu poslušao n puta i – ništa.. i dalje ne kontam taj pretjerani “šušur” oko te vilinske pjesme, al hajde; barem su Slovaci kod većine fanova ostali zapamćeni bar po nečemu..

  9. SwedenEurovisionFan — 29. rujna 2018. u 18:24

    Poli je jednostavno morala proći 2011. godine, baš kao i Greta u Stockholmu.
    Iako sam jako htio da i Sinplus i Amber prođu dalje, znao sam da će to biti više-manje znanstvena fantazija, a svi ostali su zasluženo ispali, iako mi se Horehronie naknadno počela sviđati.

  10. wecouldbethesame — 29. rujna 2018. u 16:26

    Ovdje ću izdvojit Unbreakable i Warrior. Unbreakable je bio jedan od mojih favorita prije natjecanja, mogu čak reći i najslušanija pjesma u tom vremenu. Bilo mi je ful žao što nisu uspjeli. Što se tiče Amber, skroz je usrala sa novom verzijom pjesme, prije promjene je imala materijal za TOP 5. Ono što se može reći za Amber, vrijedi i za Ninu Badrić koja je nakon sjajne verzije na Dori sahranila šanse za finale onom mrtvom verzijom iz spota.

  11. SwedenEurovisionFan — 29. rujna 2018. u 18:24

    Poli je jednostavno morala proći 2011. godine, baš kao i Greta u Stockholmu.
    Iako sam jako htio da i Sinplus i Amber prođu dalje, znao sam da će to biti više-manje znanstvena fantazija, a svi ostali su zasluženo ispali, iako mi se Horehronie naknadno počela sviđati.

  12. Fanatik — 29. rujna 2018. u 18:04

    Ako ćemo iskreno, mene niko od ovih nije uopšte iznenadio ispadanjem 😀

  13. Zack — 29. rujna 2018. u 17:35

    Mene je od ovih ponudenih Albanija 2006te jako iznenadila. Od ostalih bas nitko. ???

  14. wecouldbethesame — 29. rujna 2018. u 16:26

    Ovdje ću izdvojit Unbreakable i Warrior. Unbreakable je bio jedan od mojih favorita prije natjecanja, mogu čak reći i najslušanija pjesma u tom vremenu. Bilo mi je ful žao što nisu uspjeli. Što se tiče Amber, skroz je usrala sa novom verzijom pjesme, prije promjene je imala materijal za TOP 5. Ono što se može reći za Amber, vrijedi i za Ninu Badrić koja je nakon sjajne verzije na Dori sahranila šanse za finale onom mrtvom verzijom iz spota.

  15. Blink — 29. rujna 2018. u 14:58

    Selma Island.Ona se vratila nakon što je 1999 god bila druga u Jeruzalemu ito realno rečeno,s puno boljom pjesmom.No ,to je bilo pre i prejako polufinale,ona nije bika uvjerljiva u tim capri hose i općenito preslatka mi je ,obožavam tu pjesmu.Doživotno lajkam njenu izvedbu na hrvatskom Neka mi ne svane tko nije gledao obavezno pronaći na YouTube.Zatim od 2010 na Forumu ono bas baš pratio taj ESC Oslo10,Slovačku i Kristinu uopće nisam doživio i uopće me nije iznenadio neprolazak.Švicarci soft kopija Coldplay isto tako očekivano ispadanje.Možda Greta da je mogla proći ali previše crnila u tim njenim nastupima.Albanac zanimljiv ali bilo je boljih za finale.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?