Najšokantnija polufinalna ispadanja (3) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Najšokantnija polufinalna ispadanja (3)

  6 min za čitanje   25 komentara

Ponovno smo s vama i u trećem nastavku specijala u kojem se prisjećamo nekih od najšokantnijih polufinalnih ispadanja favorita kroz eurovizijsku povijest. Ne sumnjamo kako je svakoga od vas barem jednom iznenadilo ispadanje pojedine pjesme, ali neki neprolasci u finale ipak mogu biti šokantiniji od drugih. Kojih se sedam kandidata našlo na popisu u ovom dijelu?

Koit Toome i Laura – Verona (Estonija, 2017.)

Kladionice su ih obožavale, fan baze su ih obožavale, ali na kraju je žiri rekao svoje. Estonski predstavnici Koit Toome i Laura i njihova pjesma Verona ispali su kao 14. u drugoj polufinalnoj večeri s ukupno 85 bodova. Da je Estonija te godine bila puno draža publici nego što je žiriju dokazuje činjenica da su po televotingu bili šesti, dok ih je žiri stavio na predzadnje odnosno 17. mjesto. Zašto je došlo do takvog nesrazmjera teško je reći, ali za Koita i Lauru problem se pojavio već na samom početku njihova nastupa. Naime, došlo je do tehničke pogreške i prvih nekoliko sekundi Lauru se uopće nije moglo čuti kako pjeva budući da je mikrofon zakazao. Neki smatraju kako je za njihovo ispadanje kriv Koit i njegove preizražene i nagle ekspresije lica koje je malo tko mogao shvatiti za ozbiljno. Kako bilo, Estoniji nije trebalo dugo da se “vrati u igru” jer su već sljedeće godine ušli u finale gdje su osvojili sjajno osmo mjesto.

Kate Ryan – Je T’adore (Belgija, 2006.)

Iako su je kladionice svrstavale u sam vrh potencijalnih pobjednika Eurosonga 2006. godine, belgijska predstavnica Kate Ryan i njena pjesma Je T’adore nisu uspjele ispuniti očekivanja.  Sa samo 69 bodova Kate je u polufinalnoj večeri zauzela 12. mjesto i tako si zatvorila vrata velikog finala. Njeno ispadanje bilo je jedno od prvih pravih šokova za eurovizijsku publiku te se stoga još i danas pamti i prepričava. Budući da je tada o svemu odlučivala publika iznenađenje je još i veće, ali neki su upravo u tome odnosno u blokovskom glasanju vidjeli glavni problem belgijskog ispadanja kao i problem ispadanja nekih drugih zemalja te se stoga javila potreba za uvođenjem stručnog žirija.

Anna Bergendahl – This Is My Life (Švedska, 2010.)

Jedino ispadanje Švedske ikad u polufinalu Eurosonga zbilo se 2010. godine kada je mlada Anna Bergendahl ispala u drugoj polufinalnoj večeri zauzevši nesretno 11. mjesto sa 62 boda. Isto 11. mjesto dodijelio joj je i žiri, ali da se pitalo samo publiku Anna bi bila deveta. Zbog svoje reputacije kao i zbog kladioničarkih predviđanja koji su ih svrstavali u top 10, ispadanje Šveđana šokiralo je eurovizijski svijet. To je ujedno bilo i prvo nepojavljivanje Švedske u finalu Eurosonga (izuzev 1976. godine, kada su se povukli s natjecanja) te također i prvi put nakon 1998. godine da je balada pobijedila na švedskom izboru za pjesmu Eurovizije popularno znanom i kao Melodifestivalen.

Eva Boto – Verjamem (Slovenija, 2012)

Najmlađa sudionica Eurosonga 2012. bila je Eva Boto koja je sa svojom pjesmom Verjamem pokušala osvojiti svoju ulaznicu u veliko finale. Na njenu žalost i iznenađenje mnogih to se nije dogodilo te je Eva ispala u polufinalu na predzadnjem 17. mjestu sakupivši samo 31 bod. Niti publika niti žiri Sloveniju te godine nisu željeli među plasiranima. Prema publici Slovenija bi te godine bila tek 16., dok bi prema žiriju bila samo dva mjesta bolja odnosno 14. Kao najveći problem pjesme kritičari su isticali njenu pretjeranu sličnost sa srpskom uspješnicom Molitva, što ne čudi budući da je za njenu kompoziciju bio zadužen Vladimir Graić koji je ujedno i skladatelj same Molitve. Kao još jedan razlog ispadanja navodi se i jaka konkurencija tog polufinala. Među ostalim zemljama, posebice među zemljama Balkana, Slovenija se jednostavno nije uspjela istaknuti i tako prisvojiti potrebne bodove za prolazak dalje.

Norma John – Blackbird (Finska, 2017.)

Iako su u početku reakcije bile podiljeljene, nakon prvih proba broj onih koji su Finsku vidjeli u finalu Eurosonga 2017. naglo je porastao. Mistična atmosfera, zadivljujuć izgled pozornice, sjajna pjesma i perfektan glas nisu bili dovoljni da se grupa Norma John, koju tvore pijanist Lasse Piirainen i vokalistica Leena Tirronen, plasira u veliku završnicu. Sakupivši ukupno 92 boda, završili su kao 12. u prvoj polufinalnoj večeri. Zanimljivo je da ih je i žiri također stavio na 12. mjesto, ali ih je zato publika svrstala među svojih deset plasiranih odnosno na 10. mjesto. Iako estonska Verona i dalje drži titulu pjesme koja je najviše šokirala svojim ispadanjem 2017. godine, Blackbird joj je opasno za petama.

Tamara, Vrčak i Adrijan – Let Me Love You (Makedonija, 2008.)

Malo je nedostajalo da se godine 2008. Makedonija domogne velikog finala. Sa ukupnih 64 boda makedonski predstavnici Tamara, Vrčak i Adrijan sa svojom pjesmom Let Me Love You osvojili su 10. mjesto u polufinalu. Međutim, te godine u funkciji je bio žiri koji je za zadaću imao sačuvati mjesto pjesmi po njihovom izboru (tzv. wildcard). Iz tog razloga umjesto Makedonije u finale se plasirala švedska predstavnica Charlotte Perrelli s pjesmom Hero, iako je Švedska po glasovima publike bila tek dvanaesta. Taj razvoj događaja izazvao je bijes i nevjericu mnogih te je ubrzo takva funkcija žirija zamijenjena ovom koju poznajemo danas. Ipak, 2008. šteta je učinjena i ispadanje Makedonije i dalje se ubraja u jedno od najšokantnijih kao i najnepravednijih ispadanja na Eurosongu do sada.

Agnete – Icebreaker (Norveška, 2016.)

Za mladu norvešku predstavnicu Agnete broj trinaest zaista je 2016. godine bio nesretan. Naime, i publika i žiri složili su se da je njena pjesma Icebreaker zavrijedila ni više ni manje nego 13. mjesto što je sa 63 boda i bio njen konačan rezultat u drugoj polufinalnoj večeri. Malo tko je ostao ravnodušan na Agnetine suze nakon ispadanja te se činilo kako je pjevačici neprolazak u finale pao teže nego ikome. Uzrok njenoj nekvalifikaciji mnogi su vidjeli u nagloj promjeni tempa pjesme. Iako pjesma počinje ubrzanim tempom, u refrenu se taj tempo naglo usporava što može biti zbunjujuće za one koje pjesmu po prvi put slušaju. “Nakon nekoliko slušanja navikao sam se i tek tada shvatio koliko je pjesma dobra. Šteta.”, kratko je komentirao jedan od obožavatelja.

Ispadanje koje od navedenih pjesama je Vas najviše šokiralo? Iskažite svoje mišljenje kroz komentare i/ili kroz priloženu anketu te budite s nama i za tjedan dana u posljednjem nastavku ovog specijala.

anketa 1003

Čije Vas je ispadanje najviše šokiralo? (3)

Ukupno glasova: 204

  • Norveška 2016. [44 / 22%]
  • Belgija 2006. [30 / 15%]
  • Finska 2017. [30 / 15%]
  • Estonija 2017. [29 / 14%]
  • Švedska 2010. [28 / 14%]
  • Slovenija 2012. [25 / 12%]
  • Makedonija 2008. [18 / 9%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
5
PODIJELI ČLANAK

Rasprava25

  1. Kazahstan — 19. listopada 2018. u 19:05

    Od ovih pjesama najviše me je razočaralo ispadanje "Verone", meni jedne od najdražih pjesama te godine, iako sam svjestan toga da im je nastup uživo bio manjkav.
    Ispadanje pjesme "Blackbird" te iste godine me i nije pretjerano iznenadilo, pjesma je bila doduše favorizirana kod fanova, ali ruku na srce dosadna i ravna ko daska.

  2. Kazahstan — 19. listopada 2018. u 19:05

    Od ovih pjesama najviše me je razočaralo ispadanje “Verone”, meni jedne od najdražih pjesama te godine, iako sam svjestan toga da im je nastup uživo bio manjkav.
    Ispadanje pjesme “Blackbird” te iste godine me i nije pretjerano iznenadilo, pjesma je bila doduše favorizirana kod fanova, ali ruku na srce dosadna i ravna ko daska.

  3. Zack — 8. listopada 2018. u 19:44

    2010. Se ticala Svedske, promaklo mi. ???

  4. Zack — 8. listopada 2018. u 19:43

    Jedino Finska 2017. 2010. Nisam bas fokusirano pratio pa ne mogu reci iako sada gledajuci taj nastup mogu reci da je nekako dosadan. Trebalo je to malo efektnije sloziti. Uglavnom, Norma John su bili upitni nakon nastupa jer je ona radila jako cudne facijalne ekspresije sto se uz tremu jako vidjelo i pokvarilo ukupni dojam. Tako da me neprolazak nije zacudio iako sam bio jako tuzan….

  5. Sekret — 8. listopada 2018. u 16:54

    Jedino su me iznenadile Norveška 2016. ,Švedska 2010. i Estonija 2017. za ostale pjesme nisam bio u šoku kad su ispale.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?