Dora 2019.: Na kojem se jeziku može pjevati? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Dora 2019.: Na kojem se jeziku može pjevati?

  2 min za čitanje   11 komentara

Povratak festivala Dora, preko kojeg je Hrvatska do 2010. birala predstavnika za Eurosong, izazvao je veliki interes javnosti.

Prije nekoliko trenutaka, Hrvatska radiotelevizija objavila je dio informacija prije formalne objave natječaja za hrvatsku pjesmu na Eurosongu. Za razliku od prijašnjih Dora, na ovu Doru moći će se prijaviti i strani autori. Međutim, uvjet za njihovu prijavu jest to da izvođač njihove pjesme mora biti državljanin Republike Hrvatske. Također, naglasili su da prilikom prijave mora se priložiti (gotovo) završna verzija pjesme.

Novost na povratničkoj Dori jest i slobodan izbor jezika na kojem se pjesma izvodi. Kako stoji u HRT-ovoj objavi na Facebooku, svi zainteresirani mogu poslati svoje pjesme na hrvatskom, engleskom, francuskom talijanskom jeziku.

Inače, već su neki izvođači izrazili kako će se prijaviti na Doru. Kako doznaje Slobodna Dalmacija, prošlogodišnji hrvatski predstavnik Jacques Houdek već ima razrađen plan i pjesmu za koju je siguran da će dobro proći u Tel Avivu. Međutim, ovog puta se ne bi na Doru prijavio kao pjevač, nego kao dio skladateljskog tima, a s obzirom na njegov mentorski staž u The VoiceuZvijezdama, izbora ima napretek.

Pjesmu će zasigurno poslati i dugogodišnja želja urednica Eurosong.hr-a Damir Kedžo, koji je u jučerašnjoj emisiji TOPhr (nakon 11:50) najavio da će se sigurno prijaviti, ako uspije pripremiti sve onako kako bi on htio.

Svoj povratak na Doru nakon 18 godina planira i Lidija Bačić, koja je rekla da obožava emisije uživo gdje može pokazati svoje pjevačke sposobnosti.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava11

  1. Tristan — 12. studenoga 2018. u 21:34

    Odlicne vijesti, ko da su citali misljenja fanova jer i nase misljenje je vazno!

    Jos kad bi umisto domaceg zirija bia internacionaoni to bi bila Dora za pamcenje. Misljenia sam da bi nas ziri namjerno moga sabotirat pjesme stranih autora i onih koje nisu na hrv!!

  2. ESC fan — 12. studenoga 2018. u 20:45

    To je super, mislim da se ne treba ograničavati natjecaj samo na maternji jezik. Nije stvar samo poslati pjesmu na maternjem jeziku sa etno zvucima. Stvar je napraviti svjetski hit i to plasirati na veliku pozornicu. Mada mislim da bi bilo bolje da se Dora održi u Zagrebu, cisto zbog bolje arene.

  3. Lujka s ukusom — 12. studenoga 2018. u 20:05

    Ovo su super vijesti! Bravo HRT 😀

  4. Vladimir — 12. studenoga 2018. u 19:48

    Bravo za HRT sto se trudi, to se ceni.

    Samo jedna zamerka, a zasto ne moze SRPSKI kao jezik nacionalne manjine u Hrvatskoj?

  5. Hirscher1 — 12. studenoga 2018. u 15:42

    Super vijest!
    Meni je sasvim jasno zašto ova 4 jezika. Hrvatski – naš, engleski – svačiji, talijanski – dio naše države je dvojezičan i ovo mu je drugi jezik, francuski – službeni jezik Europe (uz engleski).
    Pozdravljam sva 4.

  6. Matija — 12. studenoga 2018. u 14:58

    Sad barem neće biti komentara poput:"Koga smo to poslali?" Franku Batelić, Jacquesa? Tako lijepo, sad ćete imati priliku glasati za svog favorita pa neka najbolji pobjedi. Nadam se da ne ćemo više slušati komentare poput: "Tko je njega odabrao, zašto baš on?"

  7. Babe — 12. studenoga 2018. u 14:30

    Pohvalno 🙂
    Nadam se da će najbolja pjesma biti na hrvatskom jeziku…

  8. wecouldbethesame — 12. studenoga 2018. u 14:19

    Izgleda da su na HRT-u zapuhali neki novi vjetrovi. Ovo je zaista pozitivno, Eurosong u Zagrebu polako izlazi iz teme koja se zove znanstvena fantastika. Samo umjesto onih serenada i šansona trebaju sve tri večeri biti natjecateljske. Nadam se da sistem glasovanja neće biti 1-15 kao na prošlim Dorama. Treba biti 100 posto televoting, pa kako bude bude.

  9. escroo98 — 12. studenoga 2018. u 14:17

    Nije mi baš jasno to jezično pravilo. Zašto je ograničeno samo na engleski, talijanski i pogotovo francuski? Zašto onda ne bi mogao npr i španjolski koji je po mom mišljenju puno ljepši od francuskog.

  10. SwedenEurovisionFan — 12. studenoga 2018. u 13:16

    Mislim da i ako bude bilo pjesama na talijanskom i francuskom, da će pobijediti ili na engleskom ili na hrvatskom. Ali stvarno hvalevrijedan potez, vidi se da se na HRT-u jako trude! 🙂

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?