Osvrt: Hoće li UK konačno do vrha? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Osvrt: Hoće li UK konačno do vrha?

  5 min za čitanje   25 komentara

Bankarski kompleks MediaCity UK u Salfordu ove će godine u petak 8. veljače ugostiti nacionalni britanski izbor za pjesmu eurovizije Eurovision: You Decide 2019Program će i ove godine voditi Mel Giedroyc i Måns Zelmerlöw, a u panelu će, kao što je već otprije poznato, sjediti Rylan Clark-Neal, Marvin Humes i Mollie King . Podsjetimo se, format EYD-a  ponešto je izmjenjen te će se za titulu pobjednika natjecati samo tri pjesme u izvedbi šestero izvođača. Svaka od te tri pjesme bit će izvedena u dva različita aranžmana, a u tri runde tzv. sing-offa bit će odabrane najbolje verzije te pjesme. Što o pjesmama, njihovim verzijama i izvođačima misli urednica Andrea, pročitajte u nastavku ovog osvrta.


Michael Rice – Bigger Than Us

Ukoliko ova pjesma ode u Tel Aviv, nedostajat će joj jedna bitna stavka- zbor. Michael nedvojbeno ima “glaščinu“, što je dokazao i pobjedom u BBC-ovom glazbenom natjecanju All Together Now, ali mi se čini kao da se njegove glasovne mogućnosti ipak ne ističu dovoljno kroz ovu pjesmu, osim pred kraj kada pjesma i postaje najzanimljivija. Ipak, pitam se hoće li se taj efektan kraj pjesme u studijskoj verziji, u kojoj se Michaelove glasovne mogućnosti križaju s glasovima zbora, moći prenijeti i u live verziju gdje je dopušteno maksimalno pet back vokala. Bigger Than Us u Michaelovoj verziji definitvno pruža bezbroj mogućnosti za odličan performans, ali se nekako bojim razočarenja. Ipak, mislim da Britanci imaju šanse s Michaelom ukoliko ga pošalju da ih predstavlja na Eurosongu.


Holly Tandy – Bigger Than Us

Meni se ova verzija sviđa možda čak i više od Michaelove, ali je ta razlika u sviđanju jako malena. S jedne strane mislim da bi Michael sa svojom vezijom imao više šanse za efektniji nastup s kojim bi se istakao, ali onda se sjetim da jednostavnost i country uopće nisu loše prolazili na Eurosongu do sada. Tko zna, možda bi upavo i Hollyna verzija imala mogućnosti da se istakne među konkurencijom na velikoj pozornici u Tel Avivu. Nadam se da će Holly pokazati sve svoje glasovne mogućnosti i “izuti nas iz cipela”u petak. Jedina zamjerka Hollynoj verziji je što mi pjesma s vremenom pomalo dosadi, dok mi kod Michaelove verzije pjesma tek pred kraj postane najzanimljivija.

Kerrie-Anne – Sweet Lies

Ova pjesma je moj favorit, ali me u mnogočemu podsjeća na pjesme Sigale posebice na pjesmu Sweet Lovin‘. Ipak, bez obzira na to, mislim da ima “ono nešto”. Zarazna je i jednostavno te tjera na ples. Keirre-Anne zaista ima vokal koji ovu pjesmu podiže na još jednu višu razinu i vrlo je lako mogu vidjeti kao pobjednicu i predstavnicu UK na Eurosongu. Mislim da je ova verzija daleko bolja od Anisine i da bi panel mogao dijeliti moje mišljenje, ali me strah što će publika reći, budući da je publika prošle godine pored Asande izabrala SuRie. Svakako, čak i ako ne pobijedi, mislim da ovu pjesmu čeka svijetla budućnost jer je izrazito radio i discofriendly.


Anisa – Sweet Lies

Ova verzija čak i nije toliko loša, ali ju je Kerrina verzija jednostavno “pojela za doručak”. Dok slušam Anisu kako pjeva Sweet Lies, ne mogu a da ne mislim o tome kako je ovoj pjesmi potreban revamp bržeg ritma i onda se sjetim – pa čekaj, takva verzija već postoji, samo u izvedbi druge pjevačice. Kada bi britanci poslali Anisu s ovom pjesmom na Eurosong, mislim da ne bi imali neke velike šanse za uspjeh, dok bi s Kerrinom verzijom možda i dospijeli na lijevu stranu tablice (naravno uz dobar nastup).


Jordan Clarke – Freaks

Osim toga što su prekopirali melodiju iz Pachelebelova Canon D minor i toga što umjesto football za nogomet u pjesmi kaže soccer, meni se ova pjesma zapravo – sviđa. Pjesma je pomalo generična i riječi su izlizane (“Dođi u zemlju izgubljenih i usamljenih, bit ćemo velika obitelj freakova blabla), ali je pjesma ujedno i jedan veliki guilty pleasure. Neću vas lagati, ali ostala mi je u uhu i često se uhvatim kako je pjevušim kad pomislim na EYD. Moj grijeh, ali tako je kako je. Neću se buniti ako ode u Tel Aviv, zapravo bi joj u tom slučaju čak i prognozirala iznenađujuće dobar rezultat.


MAID – Freaks

Definitvno najlošiji izbor od ponuđenog. Ovoj verziji jednostavno nešto nedostaje. Njihovi vokali su ok, ali osim toga sve drugo mi je neprivlačno. Pjesma je monotona, dosadnjikava i rastegnuta. Jednom rečenicom ukratko rečeno-  jedva sam čekala da završi. Jordanova verzija nije savršena, ali je daleko više privlačnija i zabavnija. Nadam se da UK neće odabrati ovo da ih predstavlja u Tel Avivu, jer im je u tom slučaju flop zagarantiran.


Završno razmatranje

Hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo konačno do vrha na Eurosongu? Iskreno, mislim da ni ove godine neće biti ništa od toga. Niti jedna pjesma nije ništa što bih mogla vidjeti kao konurenta za pobjedu u Tel Avivu. Sve tri pjesme su okej, ali ništa više od toga. Izlizane riječi pjesme, generičke melodije i fantastični vokali obilježje su ovogodišnjeg Eurovision: You Decide. Svog favorita već sam navela, a to je Kerrie-Anne i nadam se da će britanska javnost podijeliti moje mišljenje i odabrati je za svoju predstavnicu.

anketa 1046

Tko će predstavljati Ujedinjeno Kraljevstvo na Eurosongu 2019.?

Ukupno glasova: 204

  • Kerrie-Anne - Sweet Lies [77 / 38%]
  • Michael Rice - Bigger Than Us [61 / 30%]
  • Jordan Clarke - Freaks [28 / 14%]
  • Holly Tandy - Bigger Than Us [20 / 10%]
  • Anisa - Sweet Lies [14 / 7%]
  • MAID - Freaks [4 / 2%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava25

  1. Tim Burton — 8. veljače 2019. u 07:47

    Jako loša preselekcija. Pjesme su bezveze, a amaterizam vrišti iz sve i jedne verzije. Kompletnu produkciju otpustiti. Jezivo. Ne vjerujem da će biti nekog značajnijeg uspjeha.

  2. Tim Burton — 8. veljače 2019. u 07:47

    Jako loša preselekcija. Pjesme su bezveze, a amaterizam vrišti iz sve i jedne verzije. Kompletnu produkciju otpustiti. Jezivo. Ne vjerujem da će biti nekog značajnijeg uspjeha.

  3. Crowave — 8. veljače 2019. u 00:35

    Dobro pjesme ali ne i pobjedničke!

  4. LadyOfValyria — 7. veljače 2019. u 22:23

    Mene ni jedna pjesma nije tako oduševila. Ne kažem da su loše, ali nisu me pogodile.

  5. LadyOfValyria — 7. veljače 2019. u 22:23

    Mene ni jedna pjesma nije tako oduševila. Ne kažem da su loše, ali nisu me pogodile.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?