Islandu prijeti diskvalifikacija s Eurosonga 2019! – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Islandu prijeti diskvalifikacija s Eurosonga 2019!

  2 min za čitanje   37 komentara

Iako su se danas sastali šefovi delegacija, i činilo se da će Eurosong 2019. napokon krenuti u pravom smjeru nakon brojnih kontroverzi koje su već pogodile ovogodišnje izdanje natjecanja, za novu dramu pobrinula se neprofitabilna nevladina udruga koja se bavi pravima građana i predstavlja žrtve terorizma, Shurat HaDin. Naime, ova je udruga podnijela zahtjev izraelskom Ministarstvu unutarnjih poslova da se islandskim predstavnicima bendu Hatari zabrani ulazak u državu. Hatari su prošle godine nakon pobjede Izraela na Eurosongu javno podržali bojkot ove države, a nakon svoje pobjede na Söngvakeppnin 2019. su najavili da će na velikoj eurovizijskoj pozornici javno protestirati protiv Izraela što se direktno kosi s pravilima Eurosonga. Također, postoji mogućnost da se članovima benda ne će moći izdati vize za ulazak u Izrael, upravo zbog ranije spomenutih javnih istupanja protiv izraelske države, kako stoji u “Zakonu o ulasku u Izrael”

“Ulazak u Izrael, viza i boravišna dozvola ne će biti izdana za osobu koja nije građanin države Izrael ili nema stalno boravište u Izraelu ukoliko je on/ona ili organizacija za koju radi javno pozivala na bojkot Izraela”

Bivši član izraelskog parlamenta “Knesset”, Oren Hazan, također je izjavio da islandskim predstavnicima nije mjesto u Izraelu:

“Eurosong ne smije biti platforma za antisemite koji ne priznaju Izrael! Izraelskoj vladi se ne smije dopustiti da spavaju na dužnosti – a njihova je dužnost da se islandskim predstavnicima spriječi ulazak u zemlju. Da se mene pita, ostali bi u zračnoj luci Ben-Gurion i pjevali bi zidu!

anketa 1122

Hoće li Hatari biti diskvalificirani?

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava37

  1. JUST SOME RANDOM DUDE — 12. ožujka 2019. u 19:08

    https://eurovoix.com/2019/03/12/iceland-jon-ola-sand-belives-hatari-should-have-no-issues-entering-israel/
    Oglasio se Jon Ola Sand o ovoj temi, ukratko, ne vidi problem u tome da Hatari dobije vize za Izrael.

  2. dobric — 12. ožujka 2019. u 17:03

    I ja se slažem s Ninom i Ary.
    Čitam komentare i ne verujem kako se lako zapalite na propagandu i odmah hajka, diskvalifikacija, lomača…. Tužno zaista. Gde vam je nestao evrovizijski duh koji vas je i doveo na ovaj sajt? Gde vam je tolerancija i zajedništvo za kojim i sami ceznete?
    Tek, ovi koji su za diskvalifikaciju samo zato jer im se ne sviđa pesma. A da im se sviđa onda valjda ne bi bili.
    I malo pojasnjenje, pesma od Hatara uopšte ne promoviše mržnju već naprotiv oni iskazuju svoju zabrinutost za danasnje stanje u svetu.
    Strasno. Nalozena rulja povika uglas “špalire veštice na lomači” :/
    Baš ste primer kako političari mogu da nalože masu i olako upravljaju njome.

  3. Ary — 12. ožujka 2019. u 16:43

    @nina slažem se u potpunosti 🙂

  4. Mario — 12. ožujka 2019. u 13:55

    @escfan Što se tiče diskvalifikacije imaš pravo! Jedino što bi se mogli desiti je da iz prvog idu samo 9 a iz drugog 11 zemalja zbog velike razlike koja se stvorila. Ali da novi ždrijeb bude to ne vjerujem. Može isto biti da će sve ostati po starom ali da će za drugi put promijenit pravila.

  5. Mario — 12. ožujka 2019. u 13:50

    Nebi bili prvi niti će biti zadnji ako se to desi!

  6. nina — 11. ožujka 2019. u 23:43

    Kakvi komentari? Izraelu se ne dopadaju stavovi glazbenika sa Islanda i idemo odmah na diskvalifikaciju? Politička kao poruka? Kakva je to država ako netko bilo što kaže protiv, po sili automatizma si odmah protiv nje? Ako glazbenik u svojoj pjesmi odnosno radu iskaže nešto što nije konvencionalno ili ti politički korektno, treba odmah polučiti sa diskvalifikacojim?! Apsurdno, gori su nego ukrajinci kad su izdejstvovali zabranu nastupa Rusije.
    Hatari imaju dobru pjesmu!

  7. wecouldbethesame — 11. ožujka 2019. u 22:15

    Problem je što se iz prvog polufinala može kvalificirati 10. sa 70 bodova, a u drugome polufinalu i 100 bodova može biti malo za kvalifikaciju.

  8. Hirscher1 — 11. ožujka 2019. u 21:44

    Ma ja i dalje ne virujen da će bit u jednom 16 i 18. To apsolutno nikakvog smisla nema.

  9. Luxy — 11. ožujka 2019. u 21:40

    ne podrzavam ni ja Izrael, koliko zla su imali, toliko su ga i pocinili, ali tome mjesto nije na eurosongu i definitivno zasluzuju diskvalifikaciju. samo steta jer ce bit malo nepravedno da prvo polufinale ima 16 a drugo 18 sudionika, ali to su pravila.
    mogli smo odmah znat da ce bit problema sa Izraelom od onog skandala s gradom domacinom

  10. ESC fan — 11. ožujka 2019. u 21:29

    Iskreno kada su pobijedili pjesma mi se stvarno svidjela i oni su mi kao grupa bili cool i cak mi je Island bio jedno vrijeme u TOP5, ali su otisli predaleko. Prvobitno sam mislio da oni u pjesmi kritiziraju fasizam i nacizam. Eurosong nije mjesto sirenja mrznje i prljavih politickih igri tako da sam za diskvalifikaciju. Zaista mislim da ova evrovizijska sezona nece propasti bez njih, stovise nakon objave kasnijih pjesama potpuno sam zaboravio na njih. Doticni umjetnici nisu dostojni te scene

  11. LadyOfValyria — 11. ožujka 2019. u 21:25

    Nisam do sad bila za diskvalifikaciju, ali kad sam pročitala razloge za to sam da se diskvalificiraju. Bolje im je bilo da su bojkotirali Eurosong nego na ovaj način predstaviti svoju zemlju. Politici nije mjesto na Eurosongu.

  12. SwedenEurovisionFan — 11. ožujka 2019. u 20:23

    @hirscher1 Nakon što se održi ždrijeb, ne može se. Pročitao sam to negdje jučer i to baš potaknuto ovom temom oko diskvalifikacije Islanda. Jer onda bi se praktički cijeli ždrijeb trebao ponoviti, s obzirom da ne možeš samo jednu zemlju prebacit u prvo (treba uzeti u obzir različite faktore, kao što su alokacijski potovi, susjedsko glasanje itd…) i uvijek bi bilo pitanja ''što bi bilo kad bi bilo'', recimo da baš ta zemlja koja se prebaci iz drugog u prvo polufinale ispadne jer je ostala na 11. mjestu…

  13. Hirscher1 — 11. ožujka 2019. u 20:10

    @escfan odakle ti to da se ne moze prebacit jedna zemlja iz drugog SF u prvo?

  14. Lujka s ukusom — 11. ožujka 2019. u 19:46

    DISKVALIFICIRAJ IH

  15. Nikolina Hajnić — 11. ožujka 2019. u 19:13

    @padakisha Pravopis preporuča sastavljeno pisanje, ali dopušta se i rastavljeno. Ja nikad ne bih napisala rastavljeno, ali to zapravo nije pogreška. Oprosti, morala sam komentirati, profesionalna deformacija hahah.

  16. Bratz Live Doll — 11. ožujka 2019. u 19:01

    Previse degutantna pjesma, previse cliche nastup,osobito za ovaj zanr. Stavovi 0, odvratan cilj i nacin predstavljanja zemlje. Najposlje koji k se ima tamo neki Island buniti za Palestince kad nisu povezani ni u kakvom smislu. Diskvalifikacija nego sto

  17. Arctic Monkey — 11. ožujka 2019. u 18:33

    Na stranu što mi se ne sviđaju, stava sam da nisu ni zasluzili da nastupaju na Evroviziji ako im primarna namera nije da predstave svoju zemlju, sebe, da se takmice i slave Evroviziju kao veliki festival ljubavi, tolerancije, mira i pozitivne energije…
    Zasto bismo zalili nekoga ko sa potpuno pogresnim namerama ide u Izrael tj. na ESC.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?