Razmišljamo naglas – Eurosong 2019. (9) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Razmišljamo naglas – Eurosong 2019. (9)

  19 min za čitanje   32 komentara

S današnjim devetim nastavkom, u kojeg ćemo uključiti i završno razmatranje, do kraja je došao naš projket Razmišljamo naglas – Eurosong 2019. U razmaku od nešto više od dva tjedna naš sedmeročlani komentatorski žiri preslušao je i prokomentirao je 41 pjesmu ovogodišnjeg Eurosonga, međutim samo njih pet je došlo do ovog završnog dijela. Kakve su bile njihove ocjene, saznajte u nastavku. Ujedno vas pozivamo da nam se pridružite u komentiranju u komentarima ispod, te u rješavanju anketa, koje će biti otvorene do 28. travnja u 14:00 sati.


5. ŠVEDSKA

Andrea: Kao što sam već i komentirala u RN MF, bilo je i boljih pjesama u švedskoj konkurenciji. Još uvijek ne razumijem što je to toliko posebno u ovoj numeri. Dobro, John je karizmatičan i da, Švedska mi je grower, ali ne zaslužuje pobijediti ove godine. Gospel dio u pjesmi je zaista fantastičan. Scenski nastup je odlično osmišljen i mislim da će takav ostati i za Eurosong, a s tim Šveđani ne mogu pogriješiti.

Ocjena: 7/10

Bartol: Točno se dogodilo ono što sam sumnjao da će se dogoditi nakon RN Melodifestivalen. I pjesma i John Lundvik su mi „sjeli“ i sad volim poslušati i pogledati Too Late For Love. Mislim da bi mogao John mogao lako završiti kao Måns – prvi kod žirija, treći kod publike i ultimativni pobjednik. Je li moj prvi izbor? Nije. Bih li se bunio da se to dogodi? Apsolutno ne.

Ocjena: 8/10

Bojan: On zaista ima vrlo ugodan glas i ovo je dobra pjesma. Ono što svakako krasi ovu pjesmu i podiže je na mnogo viši nivo je taj fantastični gospel trenutak u kojem uživam zaista. Ako su prošle godine uspjeli dobiti žiri s onom pjesmom, tek sa ovom vjerujem da hoće, a što se publike tiče, apsolutno sam siguran da će biti bolje plasirani nego prošle godine.

Ocjena: 7/10

Faruk: Kako sam i napisao u melodifestivalenskom Razmišljanju naglas, ova je pjesma stvarana, ne za pobjedu na MF-u, već za pobjedu na Eurosongu. Veoma dopadljiva melodija i Johnova neodoljiva pojavnost su glavno oružje ove pjesme. Dok je slušam mogu zamisliti konfete koje padaju po pozornici dok odjavna špica trči po ekranu.  Gospel dio je ono što kod mene ovu pjesmu izdvaja u red favorita za pobjedu i ne bih baš organizirao nerede i proteste ako 2020. odemo u Švedsku.

Ocjena: 10/10

Luna: U posebnom izdanju RN-a spomenula sam kako ovo zvuči kao ažurirana verzija prošlogodišnje austrijske pjesme. Kod toga i dalje stojim, samo što je John karizmatičniji od Cesára. Međutim, tu mi fali još malo šuga kako bih dala najvišu ocjenu.

Ocjena: 8/10

Marija: Ja bih osobno mogla nabrojati barem pet švedskih pjesama u novije vrijeme boljih od ove, no postoji razlog zašto je Too Late For Love posebna. Prvo, za razliku od svog prethodnika koji se dobrano osramotio na televotingu, John Lundvik zna „prodati“ priču. I pjesma i nastup su u jednakoj mjeri razrađeni do savršenstva tako da gledatelju ne ostavljaju prostora za strujanje misli što bi bilo kad… Drugo, radi se o izuzetno karizmatičnom pjevaču koji uspješno prenosi svoje emocije u pjesmi koju prije svega osjeća i iza koje stoji.  I treći, meni možda i najposebniji detalj je trenutak u kojem se njemu na pozornici pridružuje zbor. Taj gospel trenutak je toliko upečatljiv i toliko moćan da pjesmu koja je i lagana i jednostavna čini još lepršavijom ali i zahtjevnijom. Ne znam ima li smisla ovo što želim reći.  U principu, summa summarum – bez ikakve sumnje Švedska će se penjati visoko. Zasluženo visoko.

Ocjena: 10/10

Milka: Too Late For Love je švedska pjesma, produkcijska kvaliteta se odmah čuje, ali pomalo su počele već sve nalikovati jedna drugoj. Bit će fešte i sigurno TOP10. Ništa za dodati.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 59/70

PROSJEČNA OCJENA: 8,429

anketa 1204

Švedska 2019.

Ukupno glasova: 237

  • Jako mi se sviđa (5) [87 / 37%]
  • Dobra je (4) [62 / 26%]
  • OK je (3) [55 / 23%]
  • Ne sviđa mi se (2) [17 / 7%]
  • Užasna je (1) [16 / 7%]


4. ŠVICARSKA

Andrea: Moj ovogodišnji favorit (uz Island i Nizozemsku). Zaista najbolja pjesma ove godine. Švicarci su se konačno vratili među favorite nakon dugo vremena i zaista im želim pobjedu. Ako Fuego nije uspio lani dobiti titulu koju zasužuje, nadam se da će She Got Me ispraviti nepravdu. Nastup će vjerojatno biti pun plesa i energije, što će i publika i žiri sigurno nagraditi.

Ocjena: 10/10

Bartol: Uh… Dugo sam razmišljao kako ću iznijeti svoje mišljenje o ovoj pjesmi, a mislim da ga najbolje opisuje činjenica da ju svaki puta preskočim kada dođe na shuffle. Dao sam joj šansu puno puta, pokušavao shvatiti zašto je toliki fan favourite, ali mi se u konačnici jednostavno – ne sviđa. Nisam lud naravno da izjavim da je pjesma totalno smeće, jer nije, ili da joj namjerno spustim ocjenu zato što je „favorit“, samo je po mojem mišljenju hype puno prevelik za Švicarsku ove godine.

Ocjena: 6/10

Bojan: Meni je ovo tako dobro, zarazno, efektno i plesno. Zaista svaki put kad čujem ovu pjesmu poželim plesati i uhvatio sam sebe kako ju znam pjevušiti tako dok idem ulicom. Luca je kompletan paket, on i pleše i pjeva i zaista mislim da će ovo ići vrlo visoko u Tel Avivu. Bio bi red da Švicarci osjete malo kako je to biti u TOP10.

Ocjena: 10/10

Faruk: Pjesma koja je u vrhu kladionica, a ja glavu razbijam pitanjem: „Zbog čega?“ ove godine dolazi iz Švicarske. Ovo je čak i više Fuego u pokušaju nego Replay. Uz bitnu razliku da Fuego možda može prodati Cipranka ili Grkinja, ali Švicarac vrlo, vrlo teško. Švicarska je, ako mene pitate, i prošle i godine ranije imala bolju pjesmu od ove.

Ocjena: 4/10

Luna: I dok mi prošle godine Fuego porastao tek nakon nastupa, za ovogodišnju švicarsku pjesmu moram priznati da mi je upala na prvo slušanje. Kad sam se već pomirila da mi favorit ove godine neće pobijediti na Eurosongu, neka barem pobijedi druga najbolja pjesma.

Ocjena: 10/10

Marija: Ono što je Cipar htio postići, Švicarska je postigla. Pjesma koja stoji sama za sebe, plesna, dinamična, catchy, zanimljiva i odvažna u kombinaciji sa simpatičnim pjevačem mogla bi im donijeti visoki plasman. Tražeći im nekakvu manu, morala sam ići toliko daleko da jedino što bih promijenila je naziv za koji smatram da bi trebao biti Dirty Dancing. Nadam se da u osmišljavanju i realiziranju scenskog nastupa ovog puta ne mogu pogriješiti. Sve što im treba je par plesača koji će upotpuniti ovu priču i uspjeh je zagarantiran.

Ocjena: 9/10

Milka: U ovu skladbu sam se zaljubila od prvog slušanja. Definitivno, jedan je od mojih favorita za pobjedu. Kažu da pjesma liči na Fuego a da je Luca muška verzija Eleni, međutim ne smatram da je to tako i jako su mi dobri oni orijenatni zvuci. TOP3 sigurno, nadam se. 🙂

Ocjena: 11/10

UKUPNA OCJENA: 60/70

PROSJEČNA OCJENA: 8,571

anketa 1205

Švicarska 2019.

Ukupno glasova: 238

  • Jako mi se sviđa (5) [154 / 65%]
  • Dobra je (4) [42 / 18%]
  • OK je (3) [25 / 11%]
  • Ne sviđa mi se (2) [10 / 4%]
  • Užasna je (1) [7 / 3%]


3. SJEVERNA MAKEDONIJA

Andrea: Jako lijepa balada s jako lijepom porukom. Svidjela mi se na prvo slušanje, što je dobar znak. Vidi se da su se Makedonci potrudili i zaista se nemaju čega sramiti. Ovu pjesmu, za razliku od nekih, ne preskočim kada mi dođe na shuffle u playlisti. Nadam se da će nastup biti pamtljiv.

Ocjena: 6/10

Bartol: Čisti „ježitis“ od prve do zadnje sekunde ove pjesme. Ponosan sam na Makedoniju, predivna balada koja mora pronaći svoje mjesto u finalu. Sedamstota sreća za makedonski nastup, ali ako su ikad morali dati sve od sebe onda je to sad. Nemojte me iznevjeriti!

Ocjena: 10/10

Bojan: U ovu pjesmu sam se instant zaljubio i osvojila me je na prvu. Tamarin glas, melodija, tekst, aranžman, spot, apsolutno sve. Složio bih se sa kolegom Farukom koji je u nekom privatnom razgovoru rekao da bi bilo dobro da se na LED ekranima prikazuju dame iz spota, a također se slažem i s Williamom s Wiwibloggsa koji je rekao da je Tamarino lice najbolji staging. Jako vjerujem u ovu pjesmu i njen dobar plasman.

Ocjena: 10/10

Faruk: Tamarin glas je sve u ovoj pjesmi – i glazba, melodija, aranžman, atmosfera… Uspjeh makedonske priče za 2019. godinu će ovisiti od toga u kojoj će mjeri Tamara uspjeti emociju i poruku iznijeti na scenu. Meni je ova pjesma vrlo lijepa, jednostavna, a opet „vrišti“ o jednoj vrlo aktualnoj i važnoj temi. Nadam se samo da je s onim prefiksom „FYR“ otišla i opsesivna potreba da se dobre makedonske pjesme uništavaju grozomornim i da-te-bog-sačuva nastupima.

Ocjena: 9/10

Luna: Instrumental i poruka pjesme mi se sviđaju, ali… Imam osjećaj da mi ovdje nedostaje. Kako bi rekao Pažanin, „ostalo mi je nedorečeno“.

Ocjena: 7/10

Marija: Nije nam potrebno nikakvo preveliko glazbeno znanje da bismo već s prvim taktovima shvatili pravac ove pjesme. Sa svakom sekundom više ježila sam se više. Sa svakim stihom više, doživljavala sam ju bolje. I na samom kraju pjesme, priznajem ispustila poneku suzu. Ovo je toliko lijepo, toliko emotivno, toliko očaravajuće da se usuđujem reći da ako Makedonci ovime ne uđu u finale – neće nikad. Njezina izvedba, glas i vjera, ne samo u ovu pjesmu već i u njezinu poruku je ono što ju čini uvjerljivom i kvalitetnom. Bravo!

Ocjena: 9/10

Milka: Prelijepa emotivna balada koja ima snažnu poruku o girl power, ali i da trebamo svi biti ponosni na sebe. Sjeverna Makedonija prvi put šalje ovakav tip balade. Tamara je dokazala puno puta da neće bit nikakvih iznenađenja što se interpretacije tiče, a za scenski nastup i stajling o koji svi brinemo vjerujem da će ovoga puta biti na nivou pjesme i interpretacije.

Ocjena: 10/10

UKUPNA OCJENA: 61/70

PROSJEČNA OCJENA: 8,714

anketa 1206

Sjeverna Makedonija 2019.

Ukupno glasova: 214

  • Jako mi se sviđa (5) [79 / 37%]
  • Dobra je (4) [69 / 32%]
  • OK je (3) [39 / 18%]
  • Ne sviđa mi se (2) [24 / 11%]
  • Užasna je (1) [3 / 1%]


2. ITALIJA

Andrea: U početku nisam bila obožavatelj, ali sam sa sve više slušanja počela biti ovisna o Soldima. Zaista se radi o jednoj kvalitetnoj i dobro isproduciranoj pjesmi, koja zaslužuje pažnju koju dobija. Bojim se da je publika neće prepoznati, a pitam se i je li nastup sa Sanrema dovoljan da privuče eurovizijski žiri, ali hajde, razmišljajmo pozitivno.

Ocjena: 9/10

Bartol: Bio mi je favorit dok nije većina pjesama objavila svoje pjesme. Nakon toga, iako mi je i dalje dobra, malo mi se izgubila u mnoštvu i prestao sam ju doživljavati jednako kao na početku. I dalje, za vrijeme pisanja ovog komentara, čekam na skraćenu verziju pa i ne znam kako će zvučati završni proizvod.

Ocjena: 8/10

Bojan: Italija ima odličnu pjesmu za ovaj Eurosong. Mahmood svojom interpretacijom drži pažnju tokom cijele pjesme, a refren se ne zaboravlja tako lako. Mislim da će Italija ponovno biti u vrhu ove godine.

Ocjena: 8/10

Faruk: Soldi je pjesma koja vas – ili kupi na prvu, ili vas ne kupi nikako. Ja spadam u ovu prvu grupu. Pjesma je ova koja o jednoj teškoj temi govori kroz stilski zanimljivu perspektivu, s Mahmoodovim vrlo upečatljivim vokalom. Tu je i taj dio s pljeskom koji stvara posebnu interakciju publike i izvođača već nakon prvog refrena, a na koji Talijani zasigurno računaju. Ipak, teška srca priznajem da je ovo jedna od pjesama koje nikako ne mogu vidjeti kao pobjedničke, ma koliko bi to bilo dobro i za nas i za Eurosong.

Ocjena: 9/10

Luna: Prvo, za sve koji će reći da je bio loš na televotingu na Sanremo – pokušajte pratiti jednu večer Sanrema od početka do kraja, pa da vidimo kolika će vam biti koncentracija. Drugo, oni koji su ipak uspjeli održati koncentraciju, znat će da je ovo jedna od najboljih kompozicija na ovogodišnjem natjecanju. Meni osobno, ovo je pjesma kojoj se uvijek rado vraćam i koja treba pobijediti na ovogodišnjem Eurosongu. S obzirom da je ove godine uvedena i opcija tzv. Zlatna lopta za nama najbolju pjesmu, ja od 9. veljače imam pjesmu kojoj ću tu opciju dati.

Ocjena: 11/10

Marija: Dvije su mi neostvarene želje za čije bih ostvarenje, ako je potrebno prodala i  bubrege. Prva i Vama nerelevantna je vidjeti Liverpool kako diže trofej pobjednika Premier Lige (po mogućnosti dok sam još živa), a druga (prikladnija za ovu stranicu i teme kojima se bavimo) vidjeti Italiju na mjestu koje joj pripada od 2012. godine od kada se vratila. Baš od te davne Loreenine godine, oni su svake godine Eurosongu nudili nešto ne samo novo za nas, nego novo i za njih. Od emotivnih balada do nezaboravljivih plesnih pokreta Francesca Gabannija.

Eurosong već godinama žudi za hitom, a Soldi je najupečatljivija, najoriginalnija i najzanimljivija ovogodišnja pjesma. Od melodije, teksta, službenog videa, nadam se nastupa i vokala ovo zvuči pobjednički. I nadam se, držim fige, molim se svim svecima da će se sljedeće izdanje održati negdje u Italiji.

Ocjena: 10/10

Milka: Vrlo zanimljiva pjesma. Sviđa mi se spoj talijanskog i arapskog jezika, i lako se upamti. Želim puno sreće za što bolji plasman.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 64/70

PROSJEČNA OCJENA: 9,143

anketa 1207

Italija 2019.

Ukupno glasova: 227

  • Jako mi se sviđa (5) [149 / 66%]
  • Dobra je (4) [46 / 20%]
  • OK je (3) [14 / 6%]
  • Ne sviđa mi se (2) [12 / 5%]
  • Užasna je (1) [6 / 3%]


1. NIZOZEMSKA

Andrea: Predivno, emotivno, prekrasno…Mnogo je lijepih riječi koje mi naviru na spomen pjesme Arcade. Niti jedna ovogodišnja pjesma me nije uspjela taknuti kao ova i mislim da je Nizozemska potpuno opravdano prva na kladionicama. Bilo bi lijepo iščekivati Eurosong 2020. u Amsterdamu, ali ne želim polagati nade prerano. Duncanov vokal je magičan i odvlači me u drugi svijet. Bravo za Nizozemsku!

Ocjena: 10/10

Bartol: Ove smo godine, kako i sami znate, uveli pravilo da jednoj državi možemo dati 11 bodova. Kad bih ih bar mogao još jednom dati, dao bih tu jedanaesticu Nizozemskoj. Mistično, a moćno, jednostavno i sažeto, a nevjerojatno komplicirano i predivno, napravljeno savršeno do zadnjeg detalja, i da pobijedi, isto kao i Slovenija, ovo bi mi bila najdraža pobjednička pjesma 2010.-ih. Zauvijek će mi ostati na shuffleu. Držim fige da se ne utopi u moru zvanom fan favourite. Iako vidjeli smo da zna plivati u spotu pa ne bi trebalo biti problema oko toga hehe. 😀

Ocjena: 10/10

Bojan: Kad sam prvi put čuo ovu pjesmu kako treba – sa slušalicama u ušima i u potpunosti se prepustio njoj – to je bilo to – čista ljubav, emocija, glas, melodija, sve. Nizozemci stvarno šalju jednu savršenu pjesmu. Sa svakim novim slušanjem sve je više volim, a sa svakom novom Duncanovom uživo interpretacijom sve više verujem da  ovo može do pobjedničkog postolja.

Ocjena: 11/10

Faruk: Oni koji nas svake godine čitaju već su mogli uočiti da se svake godine cijepim protiv „hype-ova“ i trudim ostati imun na „favorite kladionica!“. No, ove godine ću morati položiti oružje pred ovim remek-djelom. Pjesma koju sam prvi put čuo u 5:30 h jednog jutra i od tad je pokušavam izbaciti iz glave. Duncan u glasu donosi takvu emociju, takav bol da se svaki put kad iz falseta pređe u „puni glas“ naježim. Nizozemska ovom pjesmom zaslužuje pobjedu više nego bilo tko drugi, a Eurosong bi od Amsterdama 2020. imao samo korist.

Ocjena: 11/10

Luna: Ovo mi je jedna od pjesama koje slušam. I slušam. I dalje slušam. I ne kužim hajp. OK, lijepo je producirano, ali meni osobno ovo nije pobjednik Eurosonga. Mišljenja sam da ove godine ima boljih pjesama koje više konkuriraju za pobjedu.

Ocjena: 6/10

Marija: Male su nijanse koje ponekad odluče sviđa li nam se nekad nešto ili ne. Ono što je mene oduševilo jest stvarnost i istinitost ove pjesme. Ne pretvaranje i zamatanje u celofan nešto što nije. Možda je previše filozofski, ne znam, ali ja jako volim pjesme koje iza sebe imaju priču, poruku, emociju s kojom se možete povezati. Pjesme koje ostaju i ostave trag. Small town boy in a big arcade – držim ti fige za najveći uspjeh.

Ocjena: 10/10

Milka: Ova pjesma važi za favorita za pobjedu ove godine. Na kladionicama je za sada prva. Hoće li Nizozemska pobijediti? Kada sam prvi put poslušala Arcade, nisam pala u nesvijest. Ok, lijepa je, emotivna i tužna balada. Ali ne mogu ne kazati kako ima zarazan refren koji odmah ostaje u glavi (Loving you is a losing game) i catchy melodija. Ostaje da vidimo kako će izgledati  i zvučati uživo.

Ocjena: 9/10

UKUPNA OCJENA: 67/70

PROSJEČNA OCJENA: 9,571

anketa 1208

Nizozemska 2019.

Ukupno glasova: 245

  • Jako mi se sviđa (5) [159 / 65%]
  • Dobra je (4) [39 / 16%]
  • Užasna je (1) [19 / 8%]
  • OK je (3) [18 / 7%]
  • Ne sviđa mi se (2) [10 / 4%]


ZAVRŠNO RAZMATRANJE

Andrea: Iako sam u početku grizla nokte misleći da će ovo biti jedan od najgorih izdanja Eurosonga, kada su sve pjesme izašle uvidjela sam da ova godina uopće nije loša (što pokazuju i moje ocjene :D). Naravno, o nekim pjesmama ću još sto puta izmjeniti mišljenje, zato ne uzimajte moje komentare previše k srcu. Sve u svemu, zadovoljavajuća godina.

Prosječna ocjena: 6,854/10

Bartol: Izuzetno sam zadovoljan ovogodišnjim Eurosongom. Kvaliteta pjesama je po meni na razini 2016. i 2015., koje su mi najdraže godine u ovom desetljeću. Mislim da nas je sve ove godine Eurosong naučio da treba čekati dok sve države ne objave svoje uzdanice, pa da možemo stvarno suditi kakva je godina. Glavni favoriti su mi Slovenija i Nizozemska, a bio bih jako sretan da pobjedu odnesu i Belgija, Cipar i Makedonija. Koja god pjesma da pobijedi, a da sam joj dao 8 i više na ovogodišnjem RN, ne bih se bunio, a takvih pjesama je dosta tako da se nadam da ću ove godine baš jako biti zadovoljan pobjednikom. Jedva čekam Eurosong i jedva čekam vidjeti nastupe!

Prosječna ocjena: 6,293/10

Bojan: Generalno gledano ove godine Eurosong nudi dobre pjesme i to one koje će se rado slušati i nakon što se natjecanje završi. Kada pogledam svoj prosjek ocjena u odnosu na sve #rn-ove u kojima sam sudjelovao, ova godina je u rangu sa 2016. i 2017. godinom koje su ostavile dobre pjesme. Na pitanje tko bi mogao pobijediti, smatram da će biti dosta neizvesno, što mi je drago jer je nekoliko pretendenata za najzvučniju titulu ovog natjecanja i imam osjećaj neke blage „napetosti“ i isčekivanja. Osobno bih volio da na samom vrhu budu Tamara Todevska ili Duncan, ali za sada po mom mišljenju su tu i Luca Hanni i Mahmood. No, svakako sve će se to iskristalisati nakon proba i polufinala. Kako bilo, želim nam svima još jedan lijep Eurosong i da uživamo u dva tjedna za koji svaki eurovizijski fan živi.

Prosječna ocjena: 5,951/10

Faruk: Kako smo se nadali, odlično smo se udali u ovoj eurovizijskoj 2019. godini. Pjesme s kraja sezone su spasile cijelu priču i ponudile nam jednu dosta dobru godinu. Iako manjka originalnosti, hrabrosti i spremnosti da se napravi ozbiljniji iskorak, ova godina je kvalitetom u rangu nekih svojih prethodnika. Što se mojih favorita tiče – iz ocjena je jasno da bih na tronu, od realnih pretendenata na pobjedu, volio vidjeti Nizozemsku, Švedsku ili Italiju. Svakako ću i nakon svibnja slušati pjesme iz Poljske, Albanije, Sjeverne Makedonije i mnoge druge. Nadam se da će svi oni skandali i peripetije kojima smo svjedočili ostati iza nas i da će iz Tel Aviva u Europu stići dobar i zanimljiv prijenos.

Prosječna ocjena: 5,854/10

Luna: Kad sam krenula pisati komentare za ovogodišnji RN, pomislila sam kako će mi svaki komentar biti obilježen barem jednim gifom iz RuPaul’s Drag Racea. Također, vjerovala sam da će mi većina ocjena biti najviše do 5/10, eventualno 6/10. Nakon preslušavanja zadnje pjesme, priznajem da su ovogodišnje pjesme bolje nego što sam mislila, međutim, ne mogu reći da mi je ova godina među dražim godinama. Što se mene tiče, najradije bih htjela da dogodine idemo u Rim ili Torino, no možemo i u Bern ili Ženevu, ne bih se bunila.

Prosječna ocjena: 5,927/10

Marija: Kao i svake godine, Eurosong 2019 nam je ponudio neke pjesme koje ćemo pamtiti više, dok ćemo neke zaboraviti s prolaskom finalne večeri. Generalno, ja sam ponudom zadovoljna. Raduje me vidjeti organizaciju koju je Izrael pripremio i nastupe koji će sve ili podići na višu razinu ili srušiti na najniže grane. Moji su favoriti jasni. Italiju bih najviše voljela vidjeti na pobjedničkom tronu zbog svih navedenih razloga, dok Nizozemska i Grčka popunjavaju moj TOP 3.

Prosječna ocjena: 6,049/10

Milka: Kao i svake godine, i ovaj Eurosong nudi i pjesme koje postaju evergreeni i one koje nikako da upamtite bez obzira koliko se trudite. Kada su počele izlaziti pjesme, većina komentara su bila negativna kao “nitko ne želi pobijediti” jer nema onu pravu pjesmu za pobjedu. Kada sam prvi put poslušala sve pjesme, odmah mi se nekoliko njih dopale, a kako ponovno slušam pjesme sve više i više, neke druge zavolim. Moji favoriti su Rusija, Španija i Švicarska, a ima i puno drugih kojih volim slušati privatno. Žao mi je što i ove godine dva polufinala nisu jednaka. U drugom polufinalu je većina ovogodišnjih favorita, dok je prvi mnogo slabiji. Sve u svemu čeka nas još jedan uzbudljivi Eurosong u kojem ne zna se tko će pobjediti. Jedva čekam da počnu probe i da vidim dvoranu uživo. Naravno veselim se i Tel Avivu i još jednoj evrovizijskoj avanturi.

Prosječna ocjena: 5,731/10


ZANIMLJIVOSTI

– Poredak devete grupe:

  1. Nizozemska 67/70 (9,571)
  2. Italija 64/70 (9,143)
  3. Sjeverna Makedonija 61/70 (8,714)
  4. Švicarska 60/70 (8,571)
  5. Švedska 59/70 (8,429)

– Ova grupa najmanje se svidjela Andrei, Bartolu Luni, a najviše Mariji Milki.

– Četvero komentatora ovoj je grupi podijelilo svoje Zlatne lopte. Tako su Bojan i Faruk svoju ZL dali Nizozemskoj, Italiji je ZL dala Luna, dok je Švicarskoj pripala Milkina ZL.

– Samo dvije komentatorice ove sezone nisu dale ni Zlatnu loptu niti Zlatnu kantu. To su AndreaMarija.

Pridružite nam se u 15:30 sati kada ćemo objaviti službene rezultate projekta Razmišljamo naglas – Eurosong 2019.!

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
5
PODIJELI ČLANAK

Rasprava32

  1. Lujka s ukusom — 27. travnja 2019. u 10:09

    1.Švicarska
    2.Makedonija
    3.Italija
    4.Švedska
    5.Nizozemska

  2. Nikolina Hajnić — 26. travnja 2019. u 22:15

    *Amsterdam 2020. Evo što mi Duncan radi, malo sam se zanijela hahah.

  3. Nikolina Hajnić — 26. travnja 2019. u 22:09

    Švedska – John je karizmatičan, zaraznog osmijeha, pjesma je izvrsno isproducirana, a gospel dijelovi su fantastični. Svejedno, meni fali ono nešto da bih mogla reći da je ova pjesma osvojila moje srce. Sigurno će ići u top 5, ali u pobjedu nekako ne vjerujem. Naravno, puno je bolje od zadnje dvije godine kad sam se pitala što se događa sa Šveđanima i zašto šalju te generične gluposti. Ipak, nije to još uvijek ona Švedska koju sam obožavala nekoliko godina zaredom, ali na dobrom su putu. 8/10, ocjena 4
    Švicarska – catchy i plesna dizalica kakva na Eurosongu često dobro prođe jer je to ono što ljudi vole. Nažalost, do mene to uopće ne dopire, ravnodušna sam prema takvim pjesmicama. Luca je šarmantan, prezentan i vjerujem da će to biti i plesno i vokalno na nivou. Dakle, meni se osobno ne sviđa, ali želim Švicarskoj dobar rezultat jer mislim da je vrijeme da i oni napokon zabljesnu. 5/10, ocjena 3
    Sj. Makedonija – ovo mi je divno, ježim se od prve do zadnje sekunde: vokal, melodija, snažna poruka, sve je kako treba biti. Ova moćna girl power atmosfera iz spota bi trebala biti prenesena na pozornicu i nadam se da će Makedonci ostvariti najbolji rezultat ikad, zaslužili su to. 10/10, ocjena 5
    Italija – prvim slušanjem me nije kupila, ali zato svakim sljedećim je. Super mi je Mahmoodov stav, catchy melodija, važna i bolna poruka koju pjesma nosi. Fascinantno mi je njegovo, naizgled, ležerno "nabrajanje" svega što je prošao, cool pristup teškoj temi. Nadam se da će uspjeti doprijeti do publike unatoč tome što ga neće svi razumjeti. 10/10, ocjena 5
    Nizozemska – ova pjesma mi pruža sve ono što očekujem od glazbe: čistu, nepretencioznu umjetnost i neusiljenu, iskrenu emociju. Smiruje me, jako se dobro osjećam dok ju slušam, sve teče tako lijepo i skladno. Amsterdam 2019. mi zvuči kao odlična opcija. 10/10, ocjena 5

  4. Sekret — 26. travnja 2019. u 21:44

    1) Švicarska-Ocjena 5 i moje 1. mjesto ?❤
    2) Italija-Ocjena 5 i moje 3. mjesto
    3) Nizozemska-Ocjena 5 i moje 6. mjesto
    4) Švedska-Ocjena 5 i moje 8. mjesto
    5) Sjeverna Makedonija-Ocjena 5 i moje 12. mjesto ☺

  5. Marko — 26. travnja 2019. u 20:06

    1) Italija
    2) Svajcarska
    3) Svedska
    4) Holandija
    5) Severna Makedonija 🙂

  6. ESC fan — 26. travnja 2019. u 20:05

    Sto se tice RN ove godine moram reci da mi nije bio zanimljiv kao prethodnih godina. Zanimljiviji su mi podcastovi. Sama ideja da se ide o najlosije do najbolje rangiranih pjesama mi je pravo bezveze. Nadam se da cete vratiti stari obicaj, a najvise bih volio da RN bude u obliku podcasta, jer nekad ne mozes reci sve sto zelis u vidu teksta. Sto se generalno ove godine tiče moji glavni favorito su Švedska, Španija, Norveška i Švicarska, a moj TOP5 navedene zemlje i još plus Malta. Prilicno sam zadovoljan ovogodišnjom Evrovizijom i smatram da je konkurencija bas jaka i da stvarno nije toliko predvidljivo ko ce biti pobjednik izraelskog Eurosonga. Naravno nije u rangu sa tom 2016. ali svakako vrijedi dobre zabave i pracenja. Koncept razglednica mi se isto jako sviđa. 🙂

  7. imperator — 26. travnja 2019. u 20:01

    @rossonero Sve potpisujem.. Kad već postoje posebni RN-ovi, neka portal obrati pažnju na Talijane..
    ipak je SanRemo takoreći majka eurosonga, a i ono što Talijani u zadnje vrijeme šalju nije za bacit.. ooooo, ne.. daleko od toga.. i ove se godine bacaju na vrh i neizbježno je da ćemo kad tad dočekati da oni postanu domaćini..
    stoga, od sljedeće godine očekujem pomak portala prema SanRemu..

  8. Diavolo — 26. travnja 2019. u 19:58

    @ivanfranicsgmail-com … i za ovaj drugi post o popisu, hvala – hvala … i ja si dan danas mislim kako bi to bio ubitačan top10 … 😀 😀 … Možda te ovo oko yesyes bode u oči, ali sam ja ovaj popis sastavljao isključivo zbog audio verzija jer ionako nismo sve pjesme čuli u live izvedbama. Slažem se da su yesyes katastrofalni u liveu (bili su i prošle godine), ali moram reći da nisam ove godine imao previše izbora kod Mađara (meni inače drag i jak izbor, ova godina je izuzetak). Jedino sam mogao uzeti Middletonse, ili onu ''Madar repulj!'' ili kako već. Što se tiče Manntre, hahaha, slažem se. Ali dobili su i ovako četvorku (vjv 9/10), a bolje od toga ne ide. Prije svega zbog odlične konkurencije u idealnom popisu. Da su oni recimo otišli na ovaj sadašnji Eurosong, bili bi tu negdje oko 5-10. mjesta. Što se tiče dedice Serhata, hahahaha, da ti budem iskren nisam ju pustio do kraja (samo sam ju jednom slušao), nit sam gledao spot. Čujem ju tu i tamo na nekim reakcijama ili top41 videima na yt, pa mi opet nikad ne proradi želja da ju opet poslušam. Ajde, možda će ti biti utjeha da su mi tek pretposljednji, ispred Francuza. 😛

  9. ESC fan — 26. travnja 2019. u 19:56

    I za kraj, Holandija

    Od same objave pjevaca odmah su mi zvucali obecavajuce. Pjesma je stvarno jedna od najboljih ove godine, ali ne smatram da je sigurni pobjednik. Moram priznati da me ponekad malo i nervira toliki hype oko ove pjesme. Pjesma mi nije vise kao sto je bila kada je tek bila objavljena, a i Duncanova njeznost u pojedinim dijelovima pjesme me malo nervira. U svakom slucaju na mojoj TOP10 listi, ali nije mi bas prvi izbor za pobjedu ove godine. Mislim da ce zavrsiti kao Belgija 2017.

  10. Diavolo — 26. travnja 2019. u 19:49

    @ivanfranicsgmail-com … hahahahahaha, čuj maher, hahahaha … hvala, hvala 😀 😀 😀 😀 … Također dijelim tvoje čuđenje i negodovanje činjenicom/kritikom da se nitko sa portala nije pobrinuo da budemo informirani u vezi ovogodišnjeg SanRema. Glavno da se izmišljao posebni ''Razmišljamo naglas'' za Melodifestivalen, a SanRemo tko ''šljivi''. Valjda još nisu upoznati sa tradicijom ovog festivala i sa njegovom veličinom i značaje na sve ostale svjetske i domaće festivale glazbe. Možda će te se šokirati, ali stvarni Eurosong prije Eurosonga je SanRemo (od 1951.), pošto je na njegov sistem osmišljen i sam Eurosong (1956.), a kasnije i festival u Opatiji (1958.), Splitski festival (1960.), etc. Po meni je on u nekoj sferi događaja kao što su dodjela Oscara. Ali dobro.

  11. imperator — 26. travnja 2019. u 19:47

    @rossonero Dobar ti je ovaj popis, pogotovo prvi vrhu.. samo mi bode u oči previsoko 6. mjesto yesyesu, budući da su live bili stvarno očajni.. čak je malo reći i to..
    inače, sve više-manje potpisujem.. dobro, mogao si Manntru malo podići kao i Serhata.. pa nije valjda da toliko ne voliš "Say na-na-na"?? Al, samo pogledaj spot i čim vidiš onu curicu, shvatiš da ovo ne može da bude najlošije 😀

  12. ESC fan — 26. travnja 2019. u 19:43

    Svicarska- Moj TOP3. U pocetku me ova pjesma nije dobila i nisam razumio hype oko ove pjesme, ali sada:She got me! Plesno, moderno, pjevljivo. Predviđam fantastican nastup i TOP5 za Svicarsku ove godine. Fuego nije pobijedio prosle godine i postao nova Euphoria, ali sada mislim da je doslo vrijeme za novu "najbolju evrovizijsku pobjednicku pjesmu 21. stoljeca".

    Makedonija-Lijepo, jednostavno i emotivno. U pocetku mi je bila u deset najboljih, a sada se nalazi oko 12. mjesta. Sigurno zasluzuje da se nađe u finalu, a i mislim da sada stvarno mogu imati dobar nastup, jer zapravo nista dodatno ni ne trebaju. I da, da ova pjesma predstavlja Rusiju mislim da bi Rusija bila jedan od favorita za pobjedu

    Italija- Meni zapravo nikad ova pjesma nije bila sad nesto woow. Tekst je odlican, produkcija je sjajna kao i Mahmood, ali jednostavno nesto fali u ovoj pjesmi. Nema tog nekog vrhunca, tog neceg sto ce ovoj pjesmi osigurati pobjedu. Mislim da glavni problem tu sjedi u refrenu. Omiljeni dio mi je onaj na arapskom. Isto kao Makedonija, negdje oko mog 12. mjesta. Od kada pratim Evroviziju od 2016. za sada mi je No Degree of Separation omiljena njihova pjesma.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?