Ipak im je stalo do Eurosonga: Talijani mijenjali profile na Wikipediji – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Ipak im je stalo do Eurosonga: Talijani mijenjali profile na Wikipediji

  3 min za čitanje   8 komentara

Iako je uobičajeni stereotip da ih nije briga za Eurosong, ponoćna akcija talijanskih eurovizijskih fanova uvjerit će Vas u suprotno. Talijanska inačica popularne enciklopedije koju većina voli Wikipedia noćas je pretrpila brojne izmjene na svojoj stranici, dodajući neke dosjetke, što nas zapravo treba podsjetiti na činjenicu da Wikipedia nije najpouzdaniji izvor informacija.

“Žrtve” ovog pothvata nekolicine talijanskih fanova bile su stranice o Nizozemskoj, Švedskoj, San Marinu, Rumunjskoj, Švicarskoj i Danskoj, kao i sama stranica o ovogodišnjem talijanskom predstavniku Mahmoodu.

Tako je na Mahmoodovom profilu na Wikipediji uz rečenicu “Poznat po pobjedi na Sanremu 2019 s pjesmom Soldi, s kojom se plasirao na drugo mjesto na Eurosongu 2019.” osvanuo dodatak napisan velikim slovima “iako je trebao pobijediti”. Također, prema “šaljivdžijama” Mahmood je završio konflikt između Italije i San Marina, zbog dobivenih 12 bodova od strane sanmarinskog žirija, a mirovni sporazum je potpisan 19. svibnja 2019. u Tel Avivu.

“Kralj” Mahmood

Najviše preinake, dakako, dobila je stranica o Nizozemskoj, pa tako je uvodna rečenica bila proklinjanje razlike od 27 bodova (492-465) uz spominjanje kako će im se Italija osvetiti slanjem Cristiana Malgioglija, potom je “smijenjen” kralj Willem Alexander i “ustoličen” novi kralj Mahmood, a ime Kraljevine Nizozemske je promijenjeno u Zemlju lopova.

Nessuna descrizione della foto disponibile.
Foto: Wikipedia / Facebook

Nessuna descrizione della foto disponibile.
Foto: Wikipedia / Facebook

Foto: Wikipedia / Facebook

U uvodnom odlomku stranice o Rumunjskoj, ispod informacija o valuti, bilo je dodano kako je njihov žiri “u 2019. dao 0 bodova Italiji”.

Nessuna descrizione della foto disponibile.
Foto: Wikipedia / Facebook

Za Švedsku jedno je vrijeme stajalo kako je to “zemlja koju se najviše mrzi na Eurosongu, i uvijek smetalo”, uz “prijetnju” kako će ih Italija osvojiti. Za Dansku, koja je i u finalu i drugom polufinalu dobila 12 bodova od talijanskog žirija, dok danski zauzvrat nije dao ništa, i Sjevernu Makedoniju, koja je bila druga kod talijanskog žirija u polufinalu i finalu, stajalo je kako su izdajice i tražili natrag svoje glasove. Za razliku od njih, Švicarcima su zamjerili kako su im trebali dati bodove u zamjenu za to što su oni (Talijani) primili Michelle Hunziker, inače bivšu suprugu talijanskog pjevača Erosa Ramazzottija, rođenu Švicarku i voditeljicu na talijanskim televizijama, te zatražili aneksiju italofonskog dijela svojih sjevernih susjeda.

Do objave ove vijesti, preinake su uklonjene, a posljedice za noćni ispad od strane domene nije poznat.

Podsjetimo, talijanski je predstavnik ostvario najviši plasman od svih izravnih finalista, a 24 boda (12 od žirija i 12 od pubike) dobio je od Hrvatske.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava8

  1. Hirscher1 — 19. svibnja 2019. u 15:28

    Slatkisi od nacije <3

  2. Lujka s ukusom — 19. svibnja 2019. u 15:17

    anna ou-

  3. Precious — 19. svibnja 2019. u 14:45

    Tko gubi ima pravo da se ljuti.

  4. SwedenEurovisionFan — 19. svibnja 2019. u 14:33

    @esctribune Pa iskreno ti hvala na divnim željama, iz tvojih usta u Božje uši 🙂 I naravno da ću tokom cijele sezone biti ovdje, komentirati, pratiti, a svakako i podržavati Švedsku, sukladno mom nicku 😉

  5. svevaldaj — 19. svibnja 2019. u 14:14

    @escfan …dragi moj forumski poznaniče i ztabavlčjaču,od srca ti želim da sledeće godine SWE POBEDI jer znam koliko to tebi znači..

    # falila ta jedna reč 🙂

  6. svevaldaj — 19. svibnja 2019. u 14:11

    Pa ostaje pomalo žal što ovaj momak nije pobedio. No nemam ništa protiv pobede HOL, šta više vrlo zasluženo.
    Iako su meni primarni favoriti bili drugi, bitno je da es esc nije osramotio i da nije pobedila neka nakarada.
    Bojkot SWE od strane publike i RUS od strane žirija je evidentan, potpuno vidljivim golim okom.

    A sada ono mnogo bitnije idemo: Rolangaros, Vimbldon pa jedva čekam svetsko prvenstvo u košarci. A ima još toga zanimljivog 🙂 Idemo sa pravim takmičenjima, a ne ova zakulisna evrovizijska muljanja koja sigurno neće ni prestati dok ne prestane i sam esc kao takav iz mnogo krupnijih razloga i događanja na mega nivou.

    Forumašima želim da u zdravlju i sreći dočekaju sledeću sezonu kao i redakciji foruma koja se kao i uvek vanredno i nemilosrdno potrudila da isprati sve vesti i događanja i a da bude maksimalno aktuelna.

    Jao moram da priznam da sam podosta izgubio interesovanje za esc u smislu da pratim celu sezonu a niti imam previše vremena za tako nešto, a ono što je još poraznije da nema ni trunke ugođaja kad krenu prenosi PF i finala, jer sve unapred znamo do sitnih detalja. Nema iznenađenja, samo čekaš glasanje, eventualno tek poneki nastup. I to je sve.

    @escfan …dragi moj forumski poznaniče i ztabavlčjaču,od srca ti želim da sledeće godine SWE jer znam koliko to tebi znači. I molim te kad ne bi čuo bar 100 hvalospeva o SWE u toku sezone od strane tebe na ovom forumu ,veruj mi,sezona bi skoro pa propala. Ništa me tako slatko ne nasmeje kao brojni tvoji postovi.

    I svima ostalim želim da budu na visini zadatka 🙂 ubuduće..

    Moj Srbiji tj RTS rado bi predložio da se povuku na određeno vreme, duže ili kraće . Mnogo je to pametnije napraviti nego po svaku cenu sudelovati na jednoj manifestaciji koja je izgubila dosta od svog kredibiliteta.Sada ima samo lažni i izvikani sjaja. ništa više. Iznutra je sve toliko trulo,da se ne mora raspravljati.

    Doviđenja i odjava.

  7. ESC fan — 19. svibnja 2019. u 13:49

    Sretniji bih bio da Evrovizija ide u Rim nego u Roterdam ili Amsterdam ?

  8. JUST SOME RANDOM DUDE — 19. svibnja 2019. u 13:39

    Ne bih bio imao ništa protiv da je pobjedila Italija, nadam se da će uspjeti za koju godinu pobjediti, zaslužuju sa svim vrhunskim pjesmama koje su slali, a nadam se da će ih nastaviti slati. ?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?