Tko je zaboga glasao za San Marino?! – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Tko je zaboga glasao za San Marino?!

  3 min za čitanje   10 komentara

“Tko je zaboga glasao za San Marino?”, pitali su se eurovizijski fanovi u utorak navečer kada je, doslovce nitokud, ime ove male zemlje našlo svoje mjesto među finalistima Eurosonga. Dok su favorizirani Mađari, Poljaci i Portugalci prolijevali gorke suze zbog ispadanja, tursko-njemački stomatolog i voditelj Serhat slavio je drugo eurovizijsko finale San Marina u povijesti.

No, EBU je, kao i uvijek, po okončanju finala Eurosonga objavio detaljan ispis rezultata polufinala podijeljen na glasove žirija i glasove publike, čime je dilema kako je Say Na Na Na pronašla svoj put do finala uspješno riješena.

Crnogorcima se Serhat “čas sviđa, čas ne sviđa”

Bez velikog iznenađenja, San Marino je prikupio najveći dio svojih bodova putem televotinga. Sa čak tri 12-ice u polufinalu i ukupno 124 boda na televotingu, Serhat se probio na osmo mjesto ispred naprimjer Cipra. No, dobio je Serhat i nešto bodova od žirija – ukupnp 26. Najviše se pjesma Say Na Na Na svidjela crnogorskom stručnom žiriju koji joj je u polufinalu dao 10 bodova.

Žiri u sastavu: Verica Culjković, Marko Pešić, Saša Bajraktarović, Vjera Nikolić i Igor Perović doslovno se oduševio Serhatom u prvoj polufinalnoj večeri, pa su ga stavili, redom, na peto, prvo, treće, prvo i treće mjesto. To je ukupno bilo dovoljno za deset bodova. I ne bi u tome bilo ništa spekatkularno, da ne kažemo sumnjivo, da žiri u istom sastavu (dakle, da ponovimo – Culjković, Pešić, Bajraktarović, Nikolić i Perović) nije Serhata u finalu stavio, ponovno redom, na 26., 26., 26., 6. i 26. mjesto. Da pojasnimo dakle, npr. Vjeri Nikolić je Serhat u utorak bio najbolji, a u subotu najgori sudionik Eurosonga.  U polufinalu, žiri iz Crne Gore 12-icu je dao Grčkoj.

Čisto informacije radi, žiri iz San Marina (kojeg su činili Paolo Randelli, Danilo Berardi, Sabrina Minguzzi, Elia Gasperonni i Marila Reffi) Crnoj Gori je u istom polufinalu dao isto tako deset bodova. U polufinalu, žiri iz San Marina 12-icu je dao Grčkoj. 

Čini se kako su žiriji iz ovog dijela Europe naprosto slabi na Serhata. Prije tri godine, na Eurosongu 2016. je žiri iz Bosne i Hercegovine San Marinu dao 10 bodova.

Kriteriji za glasanje nikog ne zanimaju

EBU odavno ne pokazuje namjeru da se ozbiljnije uključi u rješavanje pravih abnormalnosti u glasovima žirija kojima svjedočimo svake godine. Bez ikakve namjere da se ulazi u pitanje zašto se nekom neka pjesma sviđa ili ne, u najmanju je ruku nelogično da se jednoj istoj osobi u tri dana toliko promijene glazbeni afiniteti. Kriteriji koje EBU dostavi članovima žirija očito su samo mrtvo slovo na papiru, a primjeri crnogorskog, ruskog ili azerbajdžanskog žirija ove godine tome zorno svjedoče. Jer, rješavanje konkurencije po modelu Bugarske iz 2017. čiji je žiri sve bodove podijelio fenjerašima ili ovakva logici teško objašnjiva prevrtljivost kao Crne Gore 2019., ne poduzme li se nešto, uskoro bi mogli postati uobičajna slika.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava10

  1. Marko — 21. svibnja 2019. u 16:18

    E ovako ja smatram da je San Marino dospeo visoko kod televotinga bas zbog svoje jednostavne vesele pesme i zbog svog jednostavnog nastupa iskreno mojoj mami i mnogim mojim prijateljima (koji nisu fanovi Evrovizije) se San Marino svideo i svi su govorili da je vrh pesma tako da mene i ne cudi odakle toliko visoko u televotingu. Ipak smatram da obicno gradjanstvo glasa podjednako a mozda cak i vise od fanova 🙂

  2. quicksilver — 20. svibnja 2019. u 01:13

    @pero Holandija spada u zapadnu evropu ne u sjevernu.

  3. esclover — 19. svibnja 2019. u 21:43

    Makedonija od publike u finalu 58 bodova.. San Marino 65.. WTF????? Toliko imam da kazem o kompetentosti, poznavanja muzike i kvaliteta od strane publike. UZAS.. Bravo Tamara pokidala si!!!

  4. LadyOfValyria — 19. svibnja 2019. u 20:39

    Pa ljudi su glasali za to i ne kužim čemu toliko čuđenje. U finalu je od gledatelja dobio dosta bodova. Naravno, nitko ga nije očekivao u finalu, ali ne treba se tome toliko čuditi.

  5. Bulbasaur — 19. svibnja 2019. u 20:15

    Pogledajte na r/eurovision i sve će vam biti jasno. Serhat se pretvorio u meme na tom podredditu i njegovi članovi su glasali za njega. Također, Serhat je Turčin, pa stoga dobivamo glasove iz turskog djela Cipra, Azerbajđana i turske dijaspore, ponajviše u Njemačkoj, ali i u ostalim zemljama.

  6. Kazahstan — 19. svibnja 2019. u 19:39

    Ja sam priznajem glasao za San Marino i drago mi je da je od hrvatskog televotinga dobio 2 boda. Sklon sam glasanju za zemlje za koje znam da su obično zapostavljene, naravno ukoliko mi se njihova pjesma sviđa, umjesto da glasam za zemlje koje će i bez mojeg glasa dobiti hrpu glasova. A pjesma iz San Marina mi se svidjela jer je svojom zaraznošću i nepretencioznošću baš podigla atmosferu u dvorani što se vidjelo i po reakcijama publike u dvorani. Istina da Serhat baš i nema neke vokalne sposobnosti, ali mislim da to kod ovakvog tipa pjesme i nije bilo presudno.
    A ovo glede žirija se slažem. Radovao sam se kad su ponovno uvedeni stručni žiriji, ali ovolikoj neprofesionalnosti se od njih nisam nadao.

  7. escfan — 19. svibnja 2019. u 19:39

    To se zove LOBIRANJE. San Marinu je ocigledno jedini cilj bio da prodju u finale i sve su poduzeli da do toga i dodje.

  8. Precious — 19. svibnja 2019. u 19:37

    Odgovor na pitanje je trolovi koji sprdaju natjecanje.

  9. PERO — 19. svibnja 2019. u 19:30

    Jako mi je zao sto se prekida dvogodisnja tradicija da juzne zemlje pobijeduju.Prizeljkivao sam da bude Italija 2020.
    Mozda Nizozemska bude imala failove u organizaciji pa se esc premjesti u Italiju.
    Nizozemska spada u sjevernu Europu tako da mi je zao sto cemo bas 2020. bas biti tamo.
    Da je bar Nizozemska pobijedila 2018.,a Izrael 2019.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?