EBU bez promjene statuta, Kosovo bez debija na Eurosongu – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

EBU bez promjene statuta, Kosovo bez debija na Eurosongu

  2 min za čitanje   8 komentara

Tijekom današnjeg i jučerašnjeg dana u norveškom Oslu sastali su se predstavnici članova Europske radiotelevizijske unije. Jedno od glavnih pitanja ovog sastanka bilo je treba li izmijeniti statut EBU-a, kako bi neke zemlje bile lakše primljene u članstvo. Naime, kao jedan od uvjeta za članstvo ujedno je i članstvo u Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji, a predložena promjena bila je odbacivanje tog uvjeta. Ta promjena donijela bi korist kosovskoj televiziji RTK, koja bi time napokon ostvarila članstvo u EBU-u i nastup na Eurosongu. Naime, kako određen dio zemalja nije priznao Kosovo kao neovisnu republiku, najmlađa europska država nije član Ujedinjenih naroda, a time ne može biti ni član Međunarodne telekomunikacijske unije.

Međutim, prije samog glasovanja, 17 zemalja (među kojima su i Grčka, Cipar, Španjolska i Srbija) tražilo je tajno glasovanje o ovoj problematici, što je i usvojeno. Na kraju, od 1186 glasača, njih 673 glasovalo je protiv promjene, 400 glasova je bilo za, a 113 su se suzdržali. Ovim činom, predložene promjene su odbačene, čime debi Kosova na Eurosongu postaje nemoguć.

Što ovo točno znači?

Ovime je zasad stavljena točka na i oko vijesti o debiju Kosova na Eurosongu, koje svake godine obilježavaju vijesti tijekom ljeta, a nikad se ne ostvare. Prema pisanju portala eurovisionfun, ovo ujedno znači i da Kosovo ne može sudjelovati na EBU-ovim događanjima (među ostalima i Eurovizija mladih glazbenika, Eurovizija zborova i Dječji Eurosong), i jedino što može uvesti RTK u članstvo EBU-a jest dogovor sa Srbijom oko granice i članstvo u UN. Dotad, kosovski pjevači mogu predstavljati Albaniju.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava8

  1. Dino — 2. srpnja 2019. u 09:31

    Ma kakvo Kosovo na ESC! Hajde da se prime u punopravno clanstvo Istra, Dalmacija i Republika Srpska Krajina koja je sramno ugasena!

  2. ESC fan — 29. lipnja 2019. u 16:43

    Baš glupo :/

  3. Bulbasaur — 29. lipnja 2019. u 14:52

    Ako može Katalonija (EBU je rekao da bi uskoro mogli biti prihvaćeni), zašto ne može Kosovo?

  4. Marks — 28. lipnja 2019. u 19:58

    Čestitke EBU-u na spriječavanju daljnjeg miješanja politike u takmičenje, naročito onih neriješenih problema. Kad se riješi spor, Kosovo je i više nego dobrodošlo ?

  5. escfan — 28. lipnja 2019. u 19:15

    BRAVO za ovu odluku! Kosovo nije samostalna drzava, te joj nije mjesto u EBU kao ni u drugoj medjunarodnoj organizaciji!

  6. Eurovision Kosovo/Kosovë — 28. lipnja 2019. u 17:52

    SRAMOTA. Do kad više će teror Srbije sijati strah na Balkanu?!

    Jako sam razočaran ovakvom odlukom…

  7. sunflower — 28. lipnja 2019. u 17:35

    Dajte onda bar Lihtenštajn…bilo bi mi tako drago vidjeti Lihtenštajn na ESC-u.

  8. LoveWave — 28. lipnja 2019. u 17:17

    Jasno rečeno. Dok se ne riješi pitanje sa Srbijom za Kosovo nema mjesta na eurosongu. Pravila su jasna i trebaju se poštivati. Da se Kosovu dopusti sudjelovanje, Srbija će bojkotirati sigurno.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?