Eurosong tijekom 2010-tih: Hrvatska – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Eurosong tijekom 2010-tih: Hrvatska

  1 min za čitanje   20 komentara

I tako smo u ovom našem ljetnom specijalu došli do Hrvatske. Što možemo reći o našim plasmanima, a da dosad nismo znali? Tijekom 2010-tih nastupali smo sveukupno osam puta, od toga smo se dvaput kvalificirali u finale, i dvije godine nismo nastupali. I dok se ovaj uvod piše dok ispod ide pjesma iz Titanica, mi se nadamo kako će hrvatski predstavnici u narednom razdoblju imati više sreće.

Pjesme i plasmani tijekom 2010-tih

  • 2010.: Feminnem – Lako je sve (13. mjesto u polufinalu, 33 boda)
  • 2011.: Daria Kinzer – Celebrate (15. mjesto u polufinalu, 41 bod)
  • 2012.: Nina Badrić – Nebo (12. mjesto u polufinalu, 42 boda)
  • 2013.: Klapa s mora – Mižerja (13. mjesto u polufinalu, 38 bodova)
  • 2016.: Nina Kraljić – Lighthouse (23. mjesto, 73 boda)
  • 2017.: Jacques Houdek – My Friend (13. mjesto, 128 bodova)
  • 2018.: Franka – Crazy (17. mjesto u polufinalu, 63 boda)
  • 2019.: Roko – The Dream (14. mjesto u polufinalu, 64 boda)

anketa 1287

Vaša najdraža pjesma iz Hrvatske tijekom 2010-tih?

Ukupno glasova: 328

  • 2016.: Nina Kraljić – Lighthouse [116 / 35%]
  • 2010.: Feminnem – Lako je sve [72 / 22%]
  • 2017.: Jacques Houdek – My Friend [51 / 16%]
  • 2012.: Nina Badrić – Nebo [28 / 9%]
  • 2018.: Franka – Crazy [26 / 8%]
  • 2019.: Roko – The Dream [24 / 7%]
  • 2013.: Klapa s mora – Mižerja [8 / 2%]
  • 2011.: Daria Kinzer – Celebrate [3 / 1%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava20

  1. Diavolo — 8. kolovoza 2019. u 04:37

    Pa da, sad kad pogledam ovaj popis, definitivno su Crnogorci, Finci, Makedonci, Moldavci, Portugalci, Gruzijci i ostale manje uspješne esc zemlje daleko ispred nas. Naš takmac na začelju je San Marino, Bjelorusija, Slovačka i sl. Po meni jedine prave pjesme u ovom desetljeću su pjesme od Feminemki i Nine Kraljuć, ovo ostalo je sve krš i lom. Feminemke su nezasluženo ispale. Kinzerici ova pjesma ne paše, pogotovo poslije traljavog i aljkavog prijevoda na engleski i promjene aranžmana. Badrička je pogriješila što je sama birala pjesmu, jer bi sigurno bolje prošla da je narodu na glasanje predstavila tri pjesme. Klapa s mora je opet priča za sebe, možda i projekt osuđen na propast na samom startu. Kraljičkina pjesma je jedina skroz svijetla točka, dok je nastup bio sasvim suprotan (onemogućio bolji plasman). Houdek i Batelić su sa svojim teaser videima prvo zagolicao maštu svih fanova, da bi cijela pjesma zvučala MEH. Žakov nastup je jedino što se može pohvaliti u vezi njegove pojave na esc jer je očito puno uložio u njega, ali je opet bio over the top. S druge strane, Frankica je izgledala i zvučala sam lijepo, ostalo je bilo promasaj (pogotovi prazna pozornica). A Roko, jedino što valja je njegov vokal, i to ne u ovoj pjesmi i načinu na kojeg je Žak priredio. Sve u nastupu je over the top, samo je pjesma bila flop. Eto. Nije da imam što birat, al birat ću među najboljim pjesmama u audio obliku. A to je u ovoj mizernoj konkurenciji, kako sam i naveo, Lighthouse i Lako je sve. Pobjedu u dvoboju lagano odnosi Lighthouse.

  2. Precious — 8. kolovoza 2019. u 02:03

    Da rezimiramo u ovom desetljeću su me jedino dojmile Lighthouse i Crazy, a prednost ipak dajem Lighthouse. Nadam se da će nas Nina i Franka opet predstavljati, i pokazati da mogu ostvariti mnogo veće rezultate. A također se nadam da ćemo sljedeće desetljeće vratiti reputaciju kakvu smo imali u devedesetima!

  3. Precious — 8. kolovoza 2019. u 02:02

    Nakon dvije godine vratili smo se sa izuzetno talentiranom izvođačicom i pjesmom dostojnom visokog plasmana. Nažalost ta pjesma je jednostavno bila premoderna i očito predobra za Hrvatsku (točnije za naše glazbene "stručnjake"). A HRT-u se samo divim, koliko su zapravo promašili scenski nastup u svim segmentima. Godinu poslije, Jacques nas je predstavljao sa nečim ekstremno apsurdnim, da je na kraju i pokupio pokoji glas. I unatoč tome što ne volim " My Friend", pohvaljujemto što se stvarno uložilo i razmišljalo o scenskom nastupu. Godinu poslije, Franka nas je predstavila sa odličnom pjesmom, koja je za naše standarde očito bila premoderna. I dok je Franka posao odradila odlično, nastup je bio preminimalističan za takvu pjesmu (pogotovo u onako kompetitivnom polufinalu). A što se Roka tiče-mislim da sam dovoljno rekao o njemu. Zapravo pjesma i nastup se mogu opisati jednom riječju-UŽAS!

  4. Precious — 8. kolovoza 2019. u 02:02

    Hmmm nisam pametan što napisati o nama. Jako loše desetljeće za nas koke nam je totalno uništilo reputaciju. Počelo je sa jednom sasvim solidnom pjesmom, "Lako je sve", koju je uništio scenski nastup (prvenstveno njihova drvena koreografija). Zatim smo poslali Celebrate, koji je ujedno i definicija užasa, od pjevačice, pjesme, pa sve do onog komičnog nastupa. Nakon toga HRT je donio dobru odluku odabravši Ninu Badrić, ali sve ostalo su fulali. Ta pjesma je bila skroz bezlična, a nisu nam pomogle ni Ninine operacije glasnice netom prije nastupa i ona užasna plahta u scenskom nastupu. O klapi bolje da šutim, jer ta pjesma čak ni na " Splitskom festivalu", ne bi bila zapažena, a kamoli na Eurosongu. Da stvar bude bolja, nisu smislili scenski nastup, kako bi sve to bilo još dosadnije.

  5. Nikolina Hajnić — 7. kolovoza 2019. u 23:53

    @ivanfranicsgmail-com HRT i darovi?! Kad si to doživio, molim te?? Ne ide mi to u istu rečenicu, tako da je jasno kojoj sam strani više vjerovala tada, a i sada, naravno.
    Morali su i drugi zagrabiti duboko u svoje džepove. Srećom, nekima se isplatilo. Npr. Jacquesu.

  6. imperator — 7. kolovoza 2019. u 23:17

    @onlylove ne vjerujem hrt-u ni kad darove nosi 😛 ..
    i ja prosto ne vjerujem da bi Badrićka tako nešto izjavila, a da to nisu bili njezini novci.. zato je i veća šteta za nju budući da se nisu isplatili, osim poznanstva s Loreen, obviously.. 😉

  7. LadyOfValyria — 7. kolovoza 2019. u 22:12

    Ah… lijepa naša. Ovo desetljeće bi najradije zaboravila. Samo smo se dva puta uspjeli kvalificirati u finale i vrapci na grani znaju da smo postali ona država koja sigurno ne prolazi dalje. Srozali smo se na najniže grane. Najbolja nam je predstavnica Nina Kraljić i smatram da cura zaslužuje svaki respekt. Dala je maksimum i stvarno mi je žao kako se hrt odnosio prema njoj. Neka ih sram i stid bude. Od ostalih jedino mi se sviđaju Feminemke i žao mi je kaj nisu prošle dalje jer bile su bolje od dosta pjesama u tadašnjoj konkurenciji. Nina Badrić je vrhunski vokal, ali pjesma je bila preslaba i jednostavno ne sjeda na prvu. Trebala je ići s nekom drugom pjesmom. Franka je imala odličnu pjesmu, ali nastup joj je bio koma. Trebali su ubaciti plesače onako kako je bilo u spotu. Katastrofe zvane Daria Kinzer, wanna be klapa, Žakelina i Roko ne želim komentirati, samo ih želim komentirati, samo zaboraviti. Nadam se da u novom desetljeću popravimo rezultate i vratimo staru slavu.
    Moj top 3:
    1. Nina Kraljić – Lighthouse
    2. Feminem – Lako je sve
    3. Franka – Crazy

  8. Nikolina Hajnić — 7. kolovoza 2019. u 20:46

    @ivanfranicsgmail-com Ako se dobro sjećam, dosta je tu Nina sama plaćala, pa i taj party. Doduše, HRT je demantirao poslije te njene izjave, ali nisam baš sklona previše im vjerovati.

  9. LoveWave — 7. kolovoza 2019. u 18:19

    Ups. i Feminnemke su bile daleko od finala…

  10. LoveWave — 7. kolovoza 2019. u 18:16

    Tek kad vidim ovaj popis jasno mi je koliko je Hrvatska loša na eurosongu, da ne kažem očajna. Evidentno je da se treba “skulirati” i prihvatiti posao ozbiljno ili se jednostavno povući ako nema želje.
    Sad sam pročačkao i po bodovima i sve te neuspješne godine (2010.-2013.) smo zapravo i bili blizu finala. Čak bi i Daria prošla da je bio koji susjed više osim Srbije haha. Malta nas je (ne znam kako) nagradila s 12 BODOVA!!!
    Jedino smo daleko od finala bili s Frankom i Rokom…
    1. Nina Kraljić – Lighthouse
    2. Franka Batelić – Crazy
    3. Feminnem – Lako je sve

  11. SwedenEurovisionFan — 7. kolovoza 2019. u 17:24

    Što reći za nas. Daleko smo od starih staza slave, a čak 4 od posljednjih 5 pjesama mi se apsolutno ne sviđaju. Nadam se da će se konačno, ali konačno HRT trgnuti i probuditi i da ćemo pametno izabrati, bilo da mi biramo preko Dore ili da HRT bira interno. Znam da se većina neće slagati s mojim drugim mjestom zgražati čak, ali što reći, apsolutni guilty pleasure ?
    Top3:
    1. Feminnem – Lako je sve
    2. Daria Kinzer – Celebrate
    3. Franka Batelić – Crazy

  12. imperator — 7. kolovoza 2019. u 17:00

    Moj glas je bez premca otišao Nini koja je imala takav potencijal, ali nastup je bio u najmanju ruku kaotičan.. kad se samo sjetim onog plašta, a još onda i haljine 23. mjesto je super..
    još izdvajam samo Feminnenke i Jacquesa.. prve je nažalost ubila trema i užasno teško polufinale, a drugi je pjesmu koja se sluša samo jednom ugurao u desni dio tablice, a to je za nakloniti se..
    Franka mi je jedina još u pozitivnom tonu i nije zaslužila da ju se pamti kao najlošijom predstavnicom na esc-u..
    a slali smo svašta, al zbilja svašta..
    od UNESCOVE baštine koja je očigledno trebala uzdrmati stolice žirija, tog istog žirija koje će za par godina kasnije uzdrmati kokodakanje, možda i sljedeći popis UNESCOVE baštine u Izraelu..
    od one stvari s krilima čiji je nastup izgledao kao da na HRT-u nemaju dovoljno novca, nego da eto na dečka postave teretnu opremu od friškog guščjeg perja..
    od neinovativne 2012. koju prvenstveno pamtim po natpisu iz medija – kako se Loreen fenomenalno zabavila s hrvatskog delegacijom.. Nina i Loreen = BFF 😀 tad je HRT izgleda imao viška para pa je napravio nezaboravni party, bar su tako izvijestili mediji..
    pa do epskog promašaja s onom kvazi Dorom gdje je pobjedu odnijela pjevačica kojoj hrvatski nije materinji.. ta 2011. je bila zbilja radioaktivna posebna (osim u Sloveniji)
    ajme meni.. desetljeće iz noćne more.. a gdje su one godine u kojima se 12. mjesto proglašavalo neuspjehom?? gdje su?? gdje?? izgleda, pogubile se u pučini..

  13. imperator — 7. kolovoza 2019. u 16:39

    Ah, stigli i mi na red..
    Na ovu temu se komotno može napisati kolumna.. ma šta kolumna – jedan disertacijski rad..
    Kao prvo, odlična poveznica s Titanicom, samo što je on potonuo, dok smo mi debelo nasukani na obali i čekamo neku opaku plima, čak ću reći i uragan, da nas pogura na pučinu..
    kad ti je najbolji plasman u desetljeću 13. mjesto, a uz to dolazi još samo jedan plasman u finale, ozbiljno se moraš upitati "šta radimo pogrešno?"..
    paaa, dakle, u čemu griješimo?? rekao bih u samim počecima..
    sljedeći mjesec je rujan i već onda se plan treba početi priređivati (u nekim zemljama je tad već prošao rok), a ne čekati kraj berbe grožđa, kolinja, prvi mraz, kraj Adventa, rođendan direktora nacionalne televizije, kinenska nova godina, ma šta god drugo, da se konačno pokrenu.. a tek onda kad se pokrenu, ubaci se warp brzina i nada se finalu.. onda zapnemo, mediji spuste kamenja na hrt koji onda ovu pustolovinu nastoji zaboraviti, i onda ponovno ispočetka..
    ah, dobrano sam zaglibio.. morat ću prijeći na sljedeći komentar jer ovom ne bi bilo kraja 😀

  14. EsEs — 7. kolovoza 2019. u 15:52

    Skoro uvijek na nastupu kiksamo, ne znam zasto, Nebo, Lighthouse, Crazy, pa cak i The Dream, svi oni su mogli imat tako dobre nastupe i stalno neki klinac moramo izmisljat. Konkretno me najvise smeta sto Franka nije prosla u finale, pocetak jako dobar a onda sve odeeeee…
    Moje prvo mjesto ide Lighthouseu
    Drugo mjesto Crazy
    Trece mjesto Lako je sve

  15. escmusic — 7. kolovoza 2019. u 15:34

    Uh, evo i nas. Nema se što puno reći… loši smo i možda ćemo ponovno odustati. Najbolja pjesma mi je Lighthouse, najbolji nastup imao je Jacques, a glas dajem Lako je sve jer je najbolji paket (Nina K.zeznula nastup, Žak pjesmu). I dalje mi je nevjerojatno kako nije prošla u finale, jedna od najvećih krađi!!!!

  16. Štefica Judita Tanner — 7. kolovoza 2019. u 14:15

    Eh, što reći o Lijepoj našoj? Pa kao što autorica reče "svira se pjesma iz Titanica". S meni najdražom pjesmom (Crazy) nismo prošli u finale, a s najgorom pjesmom (My Friend) jesmo. S pjesmom s kojom smo mogli ući u TOP5 bez po' muke (Lighthouse), mi se sjetimo staviti odjeću sa strašila i otjerati svaki bod. Rokova krila ne valja ni spominjati jer se od Dore znalo kako se tim krilima vrijeđa svaka inteligencija. Feminnem – moj kanarinac bi čuo kako je ova krivo krenula (a i budimo realni, ako jedna Švedska nije tad prošla). Salad Brejk – veliki debeli *ne*. Nina B. – pogriješila pjesmu, trebala je sa "Sanjam da smo skupa mi", onda bi sigurno onu norvešku plastiku izbacila iz finala. Mižerja – tko se te pjesme uopće sjeća osim ESCradija? Sve u svemu, jako mizerno desetljeće za nas.

  17. Sekret — 7. kolovoza 2019. u 14:02

    Ah što reći slali smo sve i svašta u ovom desetljeću i samo dva puta ušli u finale.Sljedeće desetljeće nadam se da će biti uspješnije za nas.Najbolje što smo poslali je Lighthouse i šteta što smo pjesmu uništili nastupom.
    Top 3:
    1. Nina Kraljić-Lighthouse
    2. Feminnem-Lako je sve
    3. Franka-Crazy

  18. sunflower — 7. kolovoza 2019. u 12:34

    LAKO JE SVE-Ovo nije bilo loše, dobar nastup, dobri glasovi. Trebale su proći. Nisu prošle vjerovatno zato jer pjesme koje nisu na engleskom obično slabo prolaze.
    CELEBRATE-Ovo više liči na cirkus nego na eurovizijski nastup…mislim ono nepotrebno mijenjanje odjeće, pa onaj ruski mađioničar…ali tad sam bila mala i sviđalo mi se ovo.
    NEBO-Odličan izvođač, ali slaba pjesma. Razumljivo da nije prošlo.
    MIŽERJA-Bez dvojbe najgora pjesma od ovih svih. Neznam ko je mislio da bude ovako nešto prošlo, ali znam da bi se taj netko morao držati čim dalje od Eurosonga.
    LIGHTHOUSE-Najkvalitetnija od ovih svih tu, jedina za koju mogu reći da je vrhunska. Ali sve to moraju upropastiti nastupom…pa čovječe, zašto su obukli Ninu u onu neku užasnu zavjesu? Da je nastup izgledao ovako https://www.youtube.com/watch?v=8xreRefyHKw , bilo bi i uspjeha. I uz to bi pasali neki zlatni efekti.
    MY FRIEND-Ok, mada nije nešto što bi prosječna osoba slušala u slobodno vrijeme.
    CRAZY-Tu je sve bilo kvalitetno (nastup, odjeća, izvođač), osim pjesme, a to pa je najvažnije, tako da razumijem flop.
    THE DREAM-Cijela Europa je hejtala ovo, jel trebam još šta reći? Najjače su mi Žvakove bahate izjave, da će pobijediti sigurno, bla bla bla, da iz Hrvatske dolazi negativizam a u Tel Avivu mu plješću…HAHAHAH
    SAVJETI ZA USPJEH:
    -maknuti Žvaka čim je dalje moguće od Eurosonga
    -strani pisci
    -ukloniti Doru, jer su pjesme ove godine bilo toliko loše da izazivaju psihički poremećaj

  19. Nikolina Hajnić — 7. kolovoza 2019. u 12:23

    Ovo nije bilo teško. Nina Kraljić, bez razmišljanja. Možda i najbolja pjesma koju smo ikad poslali, imala je sve, u studijskoj verziji… Mogla je rasturiti modernim minimalističkim nastupom i istom takvom odjećom, neka igra svjetlosti i sjene, nijanse plave, itd. Nije se dogodilo, a imali smo pjesmu za top 5. Ako ništa, bar je u finale ušla. A Ninu inače jako volim i često slušam, zaljubljena sam u njen glas i način interpretacije. Dobre su i Feminnemke bile, trebale su ući u finale. Ninino Nebo je isto pjesma koju volim, ali nije to baš bio najsretniji izbor za Eurosong, a ni najbolje upakirano. Jacques je pokazao da zna znanje, može i pretjerati, ali cilj je postigao. Izniman vokal i kombinacija ludosti i hrabrosti, isplatilo se. Crazy je super stvar, kvalitetna, uz bolji nastup je možda mogla u finale. Roka mi je žao, zaslužio je bolju pjesmu, ima božanstven glas. Mižerja je lijepa klapska pjesma za Splitski festival, ne i za Eurosong, nažalost. Kinzer neću komentirati.

  20. ESC fan — 7. kolovoza 2019. u 12:23

    Lighthouse je ubjedljivo najbolja stvar koju je Hrvatska poslala, a spot je izgledao svjetski. Hrvatska je imala jednu od najboljih pjesama te godine. Nina mi je bila favorit i glasao sam za nju u finalu iako je nastup bio prilicno skroman 🙂

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?