“A Dal” se vraća i 2019.

Podijeli na Facebook Twitter
Foto: Andres Putting (EBU)

Jedna od televizijskih kuća koja ne voli davati potvrde nastupa eurovizijskim sajtovima jest mađarska MTVA. No Mađari uvijek to kompenziraju objavom natječaja za njihovo natjecanje za Eurosong A Dal, kao što su to učinili jučer u večernjim satima.

Sve do 8. studenog, MTVA primat će pjesme za A Dal 2019. Osim što pjesma i izvođač moraju biti u skladu s uvjetima EBU-a za nastup na Eurosongu, moraju se poštovati i neki uvjeti koje je postavila mađarska televizija. To su:

 • da će MTVA prihvaćati prijave jedino od izvođača koji iza sebe imaju barem jedan objavljen album, valjan ugovor s diskografskom kućom i/li profesionalni menažment, te da im je barem jedna pjesma imala airplay na nacionalnoj razini ili je izvođena na televiziji;
 • da je izvođač mađarski državljanin ili da im je mađarski jezik materinji jezik;
 • da izvođač daje za pravo MTVA sve odluke o interpretaciji pobjedničke pjesme za Eurosong 2019.;
 • da izvođač mora biti svjestan kako pjesme na mađarskom jeziku imaju prioritet.

Što mora sadržavati prijava?

Kako bi prijava bila kompletna, ona mora sadržavati:

 • ispunjenu prijavu s potpisanom deklaracijom (prijavu mora potpisati osoba koja će ujedno potpisati ugovor s MTVA);
 • audio materijal (dostupni formati: flac, m4a, mp3, ogg, wav ili wma);
 • tekst pjesme na mađarskom jeziku (ovo se odnosi na pjesme koje su na engleskom ili jeziku etničke manjine u Mađarskoj)
 • fotografije izvođača i skladatelja u visokoj rezoluciji, te njihove biografije;
 • videospot za pjesmu (ukoliko je isti već snimljen i montiran)

Nakon završetka prijava, posebna komisija preslušat će sve pjesme i odrediti one za koje misle da su najbolje, te obavijestiti izvođače, koji će morati predati završnu verziju pjesme do 14. prosinca.

Komentara 11

 1. @pabloncrnich I kod tebe rana demencija 😀 Ne možeš se ni sjetit trećeg favorita s natjecanja koje se održalo prije svega 5 mjeseci.. Ono stvarnooo 😛 Bit će da je to zbog irske (brze) hrane 😀

 2. Sad kad si razmisljam, ne mogu se uopce sjetiti tko mi je uz Eleni i AWS bio 3ci favorit 😂😂😂😂😂😂😂😂
  A da, Francuska mozda. 😁😁😁😁

 3. @ivanfranicsgmail-com Mora da ti je Verka s moje naslovne pomutila pamet pa te slika nikako nije mogla povezati s mojim favoriziranjem AWS a ove godine. Da naglasim, Madarska mi je bila jedan od 3 favorita, iako sam morao biti objektivan i reci kako sigurno nece pobijediti. Ali da su zasluzili vise jesu. Top 10 minimalno!

 4. @pabloncrnich Onda duuuuuuuuboke isprike.. Ne znam, al nekako mi se činilo da ih samo tiho obožavaš..
  a ako sam tebe zaboravio; a pamtim sve koji su se svrstavali u AWS tim, onda to znači da sam već u svojim ranim 20-ima pod naznakom lagane demencije 😛

 5. Sto se tice Dore – upravo ono sto sam rekao. Dokle gid necemo imati dobre i kvalitetne pjesme koje su konkurentne u dansnjem dobu, nama dore i nikakavi festivali ne trebaju. Eurosong je u pocetku bio natjecanje gdje su natjecatelji imali maksimalno 25 godina. Na nasoj Dri je prosjek godina bio 60…

 6. I tako je meni Viszlat Nyar postala ako ne i najdraza pjesma s proslogodisnjeg eurosonga. Jednostavno pravo heavy metal savrsenstvo kojem se nema sto zamjeriti. Jedan masterpiece kojeg se ne bi posramili niti Iron Maiden niti Metallica. Zao mi je sto publika to nije malo vise prepoznala ali za mene su decki ostvarili s ovim nastupom kultni status. Respect do kraja karijere.

 7. Ja sam više za javni natječaj u kojem će stručna komisija odabrati najboljih 5 pjesama za samo jedan show u kojem će isključivo publika birati putnika u Tel Aviv.

 8. Na stranu to što sam protekle sezone bio zaluđen briljantnim AWS-om, DAL je prava smjernica za DORU, naravno ako se HRT odluči vratiti na takav projekt..
  Naravno, ono što Mađari u zadnjim godinama rade teško da bi se to kod nas dalo ostvariti u samo jednoj sezoni, možda i u dvije, no u budućnosti bi nam takav koncept natjecanja mogao dati puno.. pogledajte samo protekli DAL.. koga god da su od finalista Mađari poslali u Lisabon (dobro, osim onog krelca s balonima) ušao bi u finale eurosonga, bez pardona.. štoviše, uvjeren sam da bi s yesyes ušli i u Top 10, ako ne i u 5..
  a ako malo zavirimo na istok, u Srbiju, vidjet ćemo što sve ne bi trebali napraviti.. kao prvo i osnovno – 20 pjesama u finalu je apsurdno.. max 10 u finalu.. eto toliko 😉

Odgovori