A najboljih 10 eurovizijskih pjesama svih vremena su… (2. dio) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

A najboljih 10 eurovizijskih pjesama svih vremena su… (2. dio)

  11 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Prije nekoliko dana smo vam predstavili specijal u kojem smo predstavili najdraže eurovizijske pjesme svih vremena koje su nam izdvojile poznate osobe iz regije. Predstavili smo prvih pet (i deset) pjesama s njihove liste, a danas vam donosimo ostatak zajedno s malim rezultatima koji pokazuju koje pjesme su najčešće izdvojene kao najdraže.

Da podsjetimo, Europska unija radiotelevizija (EBU) je proslavila 60. rođendan Eurosonga specijalnim šouom snimljenim u Londonu. Izdvojeno je 15 pjevača koji su nas podsjetili na najveće eurovizijske uspješnice. Iz tog razloga smo kontaktirali regionalne bivše sudionike, skladatelje, novinare i šefove delegacija kako bi saznali koje su pjesme iz povijesti Eurosonga njima ostale u najboljem sjećanju. Izdvojili su top 10 (i 20) pjesama svih vremena i objasnili zašto su im baš te pjesme ostale u pamćenju.

Za eurosong.hr svoje su komentare dali Aleksandar Kostadinov (šef hrvatske delegacije, HRT), Dejan Kukrić (šef bosanskohercegovačke delegacije, BHRT), Zlatko Turkalj Turki (novinar, urednik na HR2, dugogodišnji dio hrvatske delegacije), Andrej Babić (skladatelj, Hrvatska 2003., BIH 2005., Slovenija 2007., Portugal 2008., Slovenija 2009. i Portugal 2012.), Kristina Kovač (skladateljica, Srbija nacionalni izbor 2011. i prateći vokal jugoslavenskoj predstavnici Bebi Dol 1991.), Elena Risteska (Makedonija 2006.), Pamela Ramljak (BiH 2005. i Hrvatska 2010.) i Nina Žižić (Crna Gora 2013.).

Prvi dio pod nazivom A najboljih 10 eurovizijskih pjesama svih vremena su… (1.dio) možete pročitati ovdje.

A najboljih 10 eurovizijskih pjesama svih vremena su…:

EBU, Promo
EBU, Promo

Aleksandar Kostadinov (šef hrvatske delegacije, HRT)

Domenico Modugno – Nel Blu Dipinto Di Blu (Volare) (Italija 1958.)

Klasik, kratko i jasno. Jedna od najizvođenijih klasika, unatoč tome što nije pobijedila.

Loreen – Euphoria (Švedska 2012.)

Vrhunski moderno isproducirani pop hit s kojim je uklopljen fantastičan scenski nastup. Jedna od najboljih modernih pobjednica.

Johnny Logan – Hold Me Now (Irska 1987.)

Još jedna legenda Eurosonga bez koje ova lista ne može proći.

Lena – Satellite (Njemačka 2010.)

Ovo mi je omiljena moderna eurovizijska pobjednica. Mrak pop pjesma, odličan proizvod. Kad bi bar bilo više ovakvih pjesama…

Ofra Haza – Chai (Izrael 1983.)

Meni iznimno draga pjevačica, legendarna Ofra Haza. I još draža pjesma.

Dejan Kukrić (šef bosanskohercegovačke delegacije, BHRT)

Darja Švajger – Prisluhni mi (Slovenija 1995.)

Nevjerovatno divna pjesma, orkestracija i nezaboravna interpretacija Darje Švajger. Bez sumnje najbolja slovenska evrovizijska pjesma.

Paloma San Basilio – La fiesta terminó (Španjolska 1985.)

Jednostavno drama.

Regina – Bistra voda (BiH 2009.)

Iako sam imao uspjeha sa svim „svojim“ izborima za BH pjesmu Eurovizije, na ovu sam posebno ponosan.

Mary Roos – Aufrecht geh’n (Njemačka 1984.)

Važno je podići se kad padneš. I nije sramota priznati da ponekad voliš njemačke šlagere.

Lola Novaković – Ne pali svetla u sumrak (Jugoslavija 1962.)

Za „Oskara“. Najbolja jugoslavenska pjesma na Euroviziji ikada. A Lola…ona je jednostavno Grande Lola.

Zlatko Turkalj Turki (novinar, urednik na HR2, dugogodišnji član hrvatske delegacije)

Secret Garden – Nocturne (Norveška 1995.)

Pjesma je pravo malo glazbeno remek djelo. Žao mi je što ne postoji, odnosno nikada nije objavljena njezina produžena extended verzija. Volim je i dan danas slušati i svaki put uz te tri minute malo zastanem i prekinem s radom. Ona u meni budi  osjećaje i slike rađanja, buđenja i ponosa.

Marie Myriam – L’oiseau et l’enfant (Francuska 1977.)

Sve je u savršenom skladu (melodija, orkestracija, produkcija i interpretacija). Jedna od oglednih primjera i najljepših pjesama Eurosonga.

Antique – Die For You (Grčka 2001.)

Uz malo bolju produkciju pjesma je mogli postići zapaženiji uspjeh od jednokratne prezentacije na Eurosong pozornici. Lepršava lako pamtljiva melodija i nježna Helenina interpretacija dobitna su kombinacija za uživanje uz ljetni koktel ispod  palminih grana.

Lordi – Hard Rock Hallelujah (Finska 2006.)

Lordi su 2006. iznenadili sve. Najviše one koji su tvrdili kako je Eurosong samo za starce i obožavatelje šlagera i pop pjesmuljaka.  Njihova pobjeda bila je dokaza kako Eurosong ima i mlađu publiku koju je samo trebalo motivirat i pokrenuti.

Anna Vissi – Everything (Grčka 2006.)

Da su kojim slučajem ovu pjesmu snimili Axel Rose ili Steven Tyler bila bi svjetski hit. Ovako je pamtimo kao jednu od najljepših rock balada Eurovizije.

Andrej Babić (skladatelj, Hrvatska 2003., BIH 2005., Slovenija 2007., Portugal 2008., Slovenija 2009. i Portugal 2012.)

Željko Joksimović – Lane moje (Srbija 2004.)

Željka vrlo poštujem, a u kontekstu Eurosonga, mislim da je on ključna osoba, koja je donijela balkanski folk i upakirala ga na način da bi Europi bio prepoznatljiv i ne pre-egzotičan. Mislim da je sigurno zaslužio pobjedu, možda i više puta.

Edyta Górniak – To nie ja (Poljska 1994.)

Uvijek sam se nadao da će Edyta još jednom ići na Eurosong, možda i zato jer kao da je ova priča ostala neispričana do kraja. Pogledao sam još nekoliko njezinih pjesama iz faze poslije Eurosonga i moram reći da je vrhunski vokal, što je već i u toj pjesmi pokazala, ali kao da Europa te, 1994. nije bila spremna na pobjednicu iz Poljske.

Lúcia Moniz – O Meu Coração Não Tem Cor (Portugal 1996.)

Zbog mojeg osobnog angažmana u Portugalu, vjerojatno su mi portugalske pjesme nešto bliže od nekih drugih. Iako mi je pjesma Chamar la musica isto tako jako draga, ipak biram ovu pjesmu, vrlo mi je draga, lijepa melodija, vrlo šarmantno doneseno od strane Lucie Moniz.

Anabel Conde – Vuelve conmigo (Španjolska 1995.)

Anabel ima fantastičan glas, a ova pjesma je imala jednu posebnost, koja me je dotakla i uvijek ju rado slušam, a svaki put me Anabeline „visine“ ponovno oduševe.

Sertab Erener – Everyway that I can (Turska 2003.)

To je pjesma pobjednica s mog prvog Eurosonga. Sjećam se i danas kad sam odgledao prvu probu turske predstavnice. Bio sam oduševljen. A mislim da je ona napravila isto ono što je i Antique napravila u Grčkoj – spojila lokalni folk s pop aranžmanom. Zasluženi trijumf.

Zlata Ognevich – Gravity (Ukrajina 2013.)

Bio sam vrlo nesretan kad Zlata nije odnijela pobjedu, jer mislim da ju je apsolutno zaslužila. Žena kao da je nestvarna u svojoj ljepoti i vokalu. Mislim da je politička nestabilnost Ukrajine bila kočnica da Eurosong ne ode u Kijev.

Niamh Kavanagh – In your eyes (Irska 1993.)

Kad gledam svoje pjesme koje sam naveo u ovaj popis, izgleda da sam slab na velike ženske vokale. Mogla se tu naći sigurno i pjesma Why me, od godine prije, a svakako i pjesme Johnnyja Logana, međutim kao irsku pjesmu na ovom popisu biram In your eyes.

Sürpriz – Reise Nach Jerusalem (Njemačka 1999.)

Vrlo jednostavna melodija koja se uvlači u glavu. Recept za hit. U kombinaciji s izvođačima turskog porijekla rezultiralo je jednim od najboljih plasmana Njemačke.

Patrick Fiori – Mama Corsica (Francuska 1993.)

Već je iz ovog popisa jesno da sam ljubitelj pjesama koje imaju folk elemente. Patrick ima šarma, pjesma ima priču i predstavlja moj francuski izbor.

Chanée & N’evergreen – In a moment like this (Danska 2010.)

Dobro sam pregledavao danske pjesme i bilo je nekoliko pjesama u užem izboru, ali izbor je pao na ovu pop rock melodiju. Možda je bilo i nekih kvalitetnijih danskih pjesama u ovih 60 godina, međutim ova pjesma predstavlja pravi hit, melodija je jako pamtljiva, a pjesma je jako dobro donešena od strane dva vrhunska izvođača.

Kristina Kovač (skladateljica, Srbija nacionalni izbor 2011. i prateći vokal jugoslavenskoj predstavnici Bebi Dol 1991.)

Johnny Logan – Hold Me Now (Irska 1987.)

Jedna od najomiljenijih balada s Eurosonga. Baš kvalitetna pop pjesma tog vremena.

Sébastien Tellier – Divine (Francuska 2008.)

Potpuno atipična Eurosong pjesma. Odlična stvar sa super produkcijom, ima nešto što vuče korijene iz glazbe Beatlesa.

Paradise Oskar – Da Da Dam (Finska 2011.)

Jedan od mojih favorita. Proganjala sam Oskara govoreći mu koliko mi se prokleto sviđa njegova pjesma, i glasala sam za njega na internom natjecanju za najbolje iskomponiranu pjesmu među samim skladateljima na Eurosongu te godine. Nažalost, nije pobijedio. U kontaktu smo preko Fejsbuka, super talentiran dečko!

Alexey Vorobyov – Get You (Rusija 2011.)

Iako nije jedna od najboljih pjesama, morala sam da je stavim na listu. Prije svega, skladao ju je Red one, u tom trenutku jedan od najpopularnijih svjetskih producenata koji je tad radio s Lady Gagom i drugim svjetskim zvijezdama. Ovu pjesmu sam stavila zbog samog pjevača – nikad nisam srela tako ozbiljnu ambiciju kod tako mladog čovjeka, i to je bilo za svako divljenje. On je zvijezda u najboljem smislu te riječi – posvećen, predan, ljubazan prema svima. Ispostavilo se da dečko u Rusiji glumi, igra, kliže, pleše, znači nema šta ne radi….Bravo! 🙂

P.S. pikanterija – svi su naši prateći vokali otkinuli na njega, i žene generalno, a Nini se baš aktivno nije dopadao, mislim da ga je pogrešno procijenila kao uobraženog što uopće nije bio slučaj!

A Friend In London – New Tomorrow (Danska 2011.)

Na ovu pjesmu sam skroz otkinula u Njemačkoj. Jedna od najmodernijih i najbližih tom nekom rok zvuku te godine. 🙂

Elena Risteska  (Makedonija 2006.)

Danijel – Džuli (Jugoslavija 1983.)

Još se sjećam refrena “Djuliiiiiii”. 🙂  Kao klinka bila sam zaljubljena u Danijela i u ovu pjesmu. Mislim da je to vrijeme bilo zlatno vrijeme Eurosonga jer su skoro sve pjesme bile sjajne i bio je prestiž sudjelovati na Eurosongu. Svi na Balkanu znaju ovu pjesmu.

Dima Bilan – Never Let You Go (Rusija 2006.)

Cijeli umjetnički nastup i pjesma su nešto najljepše što se dogodilo ovom festivalu. Toliko zarazan refren i melodija da jednostavno ne možete da ne znate ovu pjesmu. Bili smo na Eurosong te iste godine 2006. i moj favorit je bio Dima Bilan. Dan danas komuniciramo i poslije osam godina i čak i njemu još tvrdim da je ova pjesma bila za pobjedu a ne ono što je otpjevao poslije nekoliko godina kad je zapravo pobijedio.

Azucar Moreno – Bandido (Španjolska 1990.)

Kao dijete ova pjesma me uvijek tjerala na ples. I dan danas svi retro tulumi ne prolaze bez ove pjesme. Ove sestre, pevačice, su stvarno bile najinteresantnije na festivalu i ova pjesma je isto tako ostala da se pjeva i dan danas.

Imaani – Where are you? (UK 1998.)

Ova pjesma je toliko ostavila na mene utisak da je se poslije toliko godina još sjećam. Nije pobijedila ali je postala veliki hit i možda evergreen jer ta melodija je nešto što još zvuči moderno, kao da je sad napravljena. I mislim da se svi sejćaju ove pjesme i te prelijepe crnkinje Imaani koja je pjevala.

Maja Keuc – No One (Slovenija 2011.)

Čaroban vokal. Svjetski zvuk i kao pjesma i kao interpretacija. Osobno poznajem ovu pjevačicu i mislim da je jedna od najboljih pjevačica koje su pjevale na Eurosongu, a i ova pjesma je nešto što me podsjeća na Christinu Aguileru, nešto vrlo moćno i emotivno.

Pamela Ramljak (BiH 2005. i Hrvatska 2010.)

Alexander Rybak – Fairytale (Norveška 2009.)

Ovo je prava pjesmetina za Eurosong.

Loreen – Euphoria (Švedska 2012.)

Mrak pjesma! Nije ni čudo što su je svi kasnije počeli kopirati. Neobičan nastup, lijepa žena koja nije htjela biti lijepa. Sve skupa pomalo čudno a pjesma ludilo!

ABBA – Waterloo (Švedska 1974.)

Što reći o ABBI, grupi koja je nakon Eurosonga ostvarila svjetsku karijeru?

Domenico Modugno – Nel Blu Dipinto Di Blu (Volare) (Italija 1958.)

Svjetski hit. To i dan danas pjevam na svadbama, a pjesmu znaju sve generacije, od klinaca do starijih, a ni ne znajući da je pjesma s Eurosonga.

Željko Joksimović – Lane moje (Srbija 2004.)

Volim te neke pionire, a on je jedan od prvih koji je uveo etno ton na Eurosong.

Nina Žižić (Crna Gora 2013.)

Extra Nena – Ljubim te pesmama (Jugoslavija 1992.)

Također pjesma koja me podsjeća na djetinjstvo, lijepo i veselo djetinjstvo. Sjećam se da sam se oduševljavala svjetlucavoj haljini Extra Nene.

Hari Mata Hari – Lejla (BiH 2006.)

Jako lijepa pjesma i još bolja izvedba.

Marija Šerifović – Molitva (Srbija 2007.)

Mislim da nju ne treba posebno objašnjavati.

Lena – Satellite (Njemačka 2010.)

Preinteresantna pjesma, izvođač.

Alexader Rybak – Fairytale (Norveška 2009.)

Kao što sam već rekla, volim taj irski prizvuk. Kako i sama pjesma kaže – bajka, jednostavno izaziva taj osjećaj bajkovitosti dok je slušam.

A najboljih 10 eurovizijskih pjesama svih vremena su… (1. dio)

Lista najdražih pjesama

Nakon svih izdvojenih pjesama, odlučili smo zbrojiti koje se to pjesme najčešće izdvajaju kao najdraže. Stoga vam donosimo malu top listu pjesama koje su najviše puta spomenute:

 1. Loreen – Euphoria (5)
 2. ABBA – Waterloo (4)
 3. Johnny Logan – Hold Me Now (3)
  Doris Dragović – Marija Magdalena (3)
  Helena Paparizou – My Number One (3)
 4. Domenico Modugno – Nel Blu Dipinto Di Blu (Volare) (2)
  Lena – Satellite (2)
  Secret Garden – Nocturne (2)
  Antique – Die For You (2)
  Željko Joksimović – Lane moje (2)
  Sertab Erener – Everyway That I Can (2)
  Daniel –Džuli (2)
  Imaani – Where Are you? (2)
  Alexander Rybak – Fairytale (2)
  Hari Mata Hari – Lejla (2)
  Marija Šerifović – Molitva (2)

Ostale pjesme su izdvojene samo po jedan put.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
5
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!