Albanci traže pjesme za 60. FIK – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Albanci traže pjesme za 60. FIK

  2 min za čitanje   16 komentara

Još jedna zemlja (neslužbeno) dolazi na Eurosong 2022. u Italiju. Riječ je o Albaniji, čija je televizija RTSH danas objavila natječaj za pjesme za 60. izdanje Festivali i Kënges, nastalog po uzoru na talijanski Sanremo.

Kako stoji u objavi na društvenim mrežama, ono što je potrebno za prijavu jest:

 • završna verzija pjesme u formatu 16 bit 44.1 khz wave;
 • završna verzija orkestralne baze s bekvokalima u formatu 16 bit 44.1 khz wave;
 • završna verzija orkestralne baze bez bekvokala u formatu 16 bit 44.1 khz wave;
 • notne partiture s tekstom pjesme;
 • notne partiture za orkestar s tekstom pjesme;
 • MIDI FILE verzija pjesme;
 • tekst pjesme;
 • fotografija izvođača ukoliko je istome prvi nastup;
 • kratka biografija (dosadašnje aktivnosti i nastupi na natjecanjima).

Kako se može vidjeti iz uputstva za prijavu, RTSH planira vratiti orkestar za FIK60, no potvrda te informacije ovisi o epidemiološkim mjerama u prosincu. Podsjetimo, na FIK59 nije bilo orkestra, zbog čega su korištene matrice pjesama, no zato je jedna večer bila posvećena akustičnim verzijama.

Prijave se mogu slati na adresu Radio Tirane ili na festival@rtsh.al. Datumi prijave su 15. i 16. listopada. 

Podsjetimo, Albaniju je ove godine predstavljala Anxhela Peristeri s pjesmom Karma, te osvojila 21. mjesto.

Prisjetite se Anxhelinog intervjua za eurosong.hr!

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
2 via RTSH
PODIJELI ČLANAK

Rasprava16

 1. TimeForChange! — 5. srpnja 2021. u 20:50

  @Štefica

  Bi li možda trebao pisati "dosadne tirade" na članku koji se upravo i bavi neuspjesima Hrvatske na Eurosongu? Ah da, takvog članka nema. Ulla je zadužena za tri zadnje Dore. Što bi reklo, dva Eurosonga – istina, ali prošle godine Kedžo je bio treći odzada po kladionicama. Ulla također, unatoč tri neuspjeha, ne misli mijenjati taktiku.

  Fantastična mi je pasivnost ekipe ovdje. Hrvatska je u zadnjih dvadeset godina potonula na samo dno svih 40ak zemalja što se natječu (osim Slovačke i Andore, neka nam je za utjehu). I doslovno jedina platorma koja bi mogla makar prisiliti na promjene, ova web stranica, nije imala niti jednu korektnu analizu već godinama.

  Čak i Rumunji, u kojima izlgleda da manje od 1% populacije prati Eurosong, organiziraju panel na temu neuspjeha na natjecanju. Oni su u zadnjih 10 godina imali 5 top 15 rezultata.

  Zapamtite, Hrvatska će imati još nekoliko vrlo loših rezultata, a onda ćemo odustati. Ne možete imati loš festival poput Dore i očekivati dobre rezultate. Krivnja nije onda više na Ulli, ona je nesposobna i tvrdoglava. Krivnja je na fanovima.

 2. Fanatik — 4. srpnja 2021. u 20:13

  Pretpostavljam da će i dogodine Albanci poslati pjesmu na albanskom, obzirom da su u zadnje vrijeme uspješniji s pjesmama na albanskom nego na engleskom jeziku.

  A što se tiče SDSE, čak i prošle godine kada nije bilo Eurosonga, održan je projekat SDSE (ocjenjivali su se nastupi iz starije godine). Stvarno ogromna šteta ako ga ove godine ne bude bilo, a po svemu sudeći, neće. Ipak, još uvijek nije kasno da projekt bude održan, a ja se nadam da HOĆE.

 3. loreeneuphoria — 4. srpnja 2021. u 19:44

  Što se tiče Albanije, volio bih nešto u stilu Me tana. Što se tiče komentara Time for change, jako mi je žao čuti što ga više nećemo vidjeti. Mislim da je eurosong.hr bio dobro spremljen u pandemijskim uvjetima, ono što im zamjeram je što nije bilo S druge strane ekrana Dora i S druge strane ekrana pjesama na eurosongu jer baš i ne pratim nacionalne izbore,samo se osvrnem na favorite,stoga nisam ni sudjelovao u novom projektu. 🙁😔

 4. HideoutSupremacy — 4. srpnja 2021. u 18:27

  Bože što su li neki dramatični oko svog odlaska sa stranice. Lmao okay girl

 5. Štefica Judita Tanner — 4. srpnja 2021. u 15:16

  A sada ono što je doista tema članka.

  Očekivanja: Nešto uptempo i moderno.

  Ono što ćemo uistinu dobiti: pjevačicu koja će iskazati svoje glasovne sposobnosti.

 6. Štefica Judita Tanner — 4. srpnja 2021. u 15:14

  Članak o Albaniji, a jedna osoba piše dosadne tirade o osobi koja je JEDAN EUROSONG bila na funkciji. Bye Felicia.

 7. TimeForChange! — 4. srpnja 2021. u 14:48

  Eh da, sjetih se jednog 3/3, možda bude i 4/4 uskoro itd. 🙂 Ali portal jednostavno više nema smisla posjećivati, tu i tamo koji specijal, no Eurosong. HR mora biti malo više HR a malo manje Eurosong.
  Naime, dodatna odgovornost dotične Uršule je i u tome kakve se pjesme i autori prijavljuju. Dok god mi imamo Jambrošiće i ostale Trio Tulipane, to znači ili da su kvalitetnije pjesme zakinute mjesta u finalu Dore, ili da se kvalitetne stvari ne prijavljuju. Uršula bi trebala poticati najbolje od najboljih naše estrade, ili mlade zvijezde i autore, da se prijavljuju. No, dok god se – u pogledu izvođača i autora – Dora svodi na te tri minute, a žiri, kao što sam rekao, nagrađuje Roka sa skoro maksimalnim brojem bodova, oni koji zaista imaju dobru pjesmu se neće natjecati.
  To je dodatni razlog zašto se PJESME MORAJU UNAPRIJED OBJAVITI. Dodatna promocija će potaknuti veći broj prijava, a iz kvantiteta se može stvoriti kvalitet.
  Eurosong.hr, jeste li razmislili da pitate Ullu kako je Bojan bio zastupljen na zadnje tri Dore? Znate li da je on njoj prijatelj? I dalje netko simpatizira Uršulu?

  Vjerujte mi, ljudi, njena je odgovornost ogromna. Nemojte da vas njen osmijeh ili činjenica da svi volimo Albinu zavara da je u pitanju neodgovarajuća osoba za odgovorno mjesto. Ja ću svoju borbu nastaviti, poslati ću email na sve moguće email adrese HRTa, na sve portale kojih se mogu sjetiti, pisati ću blog, sve dok se ona ili ne promijeni ili smijeni.

 8. Blink — 4. srpnja 2021. u 14:39

  Žao mi je zbog ovih komentara Time for change da napušta Eurosong.hr iako veliku većinu razumijem što je htio reći. Valjda ako smo fanovi možemo i reći svoje mišljenje npr kao ja da mi je nastup s Dore bio puno bolji i efektniji nego na ESC i da nije u redu i pristojno na prvoj presici da se tipka na mobitel ,da bi slučajno kasnije vidio da je komentar izbrisan. I dalje respekt cijelom uredništvu, uradili jesu ogroman posao i rade ga odlično, ona suradnja Ususret ESC koja je išla live je najbolja stvar što se desila u 27 godina sudjelovanja upravo zbog fanova kojih je iz godine u godinu sve više, možda je došlo do zasićenja, ne znam ili je nešto puklo ali dosta je korisnika pisalo upite hoće li biti osvrta, iza ekrana ili sl. Ne znam možda je priča negdje na drugom mjestu ja sam teška lijencina i pratim samo ovaj sajt. Računam na njemu će biti sve. No,idemo dalje

 9. TimeForChange! — 4. srpnja 2021. u 14:17

  2/2

  Ova izjava "Otišla sam učiti u Rotterdam" – gospođa bi trebala znati da je na poziciji na koju je trebala doći spremna i već iskovana. Već je prva Dora trebala biti kao ova treća, a ne da su videi uploadani u formatu niske kvalitete, da je pozornica bila jadna, kadriranje još i jadnije, voditelji tužni, glasanje žirija skandalozno. Svaka iduća Dora jeste bila bolja, ali realno, show je i dalje bio vrlo osrednji. Koliko je naša delegacija na Eurosongu bila dobra, pokazuje i naš nastup, slabo kadriranje, kritike na račun odjeće i frizure itd. Ja u tome nisam stručnjak ali rezultat govori svoje.

  Konačno, ovo je moj oproštaj od Eurosong-hr. Vi ste stranica velikog dometa, jedina takva za Eurosong u Hrvatskoj. I unatoč svim našim neuspjesima zadnjih 10 godina (a podsjećam da smo postali bottom 3 država u tom razdoblju, službeno), vi niste uspjeli napisati kritički članak i prozvati odgovorne. Sada ste, meni se čini, kompići sa Uršulom. Zašto? Je li vam ona osobno platila put u Rotterdam? Isprintala vam propusnice za Kristalnu/Sportsku dvoranu? Ili je stvarno sve u tome da vam povremeno da intervju i kakvu ekskluzivu? Gospođa Tolj je na jednoj vrlo odgovornoj poziciji i radi loš posao, nema rezultate, i ne mijenja taktiku, a vi je u tome podržavate.

  Hrvatska već 20 godina ne zna za uspjeh na Eurosongu, nema top 10 rezultat. U isto vrijeme su države poput Armenije, Moldavije, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Gruzije – makar par puta uspjele naći dobitnu kombinaciju za solidan rezultat. Nas je uništio Kostadinov, pokopala Homsi, a Tolj ne radi ništa konkretno niti za to ima kompetencije da se nešto promjeni. RIP Hrvatska na Eurosongu.

 10. TimeForChange! — 4. srpnja 2021. u 14:16

  1/2

  Od Eurosonga je prošlo sada već više od mjesec dana. Dobra je vijest da je onda do idućeg svega 11 mjeseci 🙂

  Loša je vijest, a u biti nije ni vijest, da se na vašoj stranici još uvijek nije dogodila nikakva analiza hrvatskog nastupa – ne, ne mislim na one tri minute na stageu, već na sve što je vodilo do te tri minute. Eurosong-hr se bavi takvim trivijalnostima (ova vijest je primjer, ali ima i daleko očitijih), a nikako da makar pokuša napisati nešto što će imati težinu i utjecaj.

  Od dolaska Uršule Tolj na mjesto urednice Dore, odnosno ODGOVORNE osobe za Hrvatsku na Eurosongu, mi imamo onaj sramotni nastup Roka (i izglasanu najgoru pjesmu Hrvatske u ovih skoro 30 godina), imamo Kedžu, simpa dečka koji je bio treći odzada po kladionicama zaključno sa otkazivanjem Eurosonga, i imamo ovaj svježi, i da – priznati ću – pomalo nesretni neulazak u finale.

  I sve me to ne bi toliko diralo da je Uršula Tolj kompetentna osoba, spremna priznati grešku i prihvatiti kritiku i dobronamjerne savjete. Da radi dobar posao i da imamo peh. U tom slučaju bi se dobar rezultat dogodio prije ili kasnije. To nažalost nije slučaj.

  Nedavno je dotična izjavila dvije FANTASTIČNE stvari – prvo, da će nastaviti sa svojom politikom neobjave pjesama. Drugo, da je otišla u Roterdam da se uči. Što je od to dvoje veći skandal, ni sam ne znam.

  Fanovi, prije svega na Forumu, su svoje rekli o politici neobjave. U najkraćim crtama, na taj način gledatelji i stručnjaci nemaju vremena razmisliti o najboljem predstavniku, mogućnost manipulacije i utjecaja na žiri je daleko veći, izabrani umjetnici imaju slabu vajdu od sudjelovanja jer ne postoji nikakva promocija njih i njihovih pjesama pred Doru. Npr Estonci svake godine imaju mjesec-dva ranije objavu pjesama, onda imaju intervjue na državnoj televiziji sa natjecateljima, promidžbene videe, polufinala i konačno finale. Estonija je država stanovništvom 3x manja od naše, a daleko većim uspjesima zadnjih deset godina. Uršula doslovno radi svoje tvrdoglavosti ne želi raniju objavu, jer njeni argumenti ne piju mi najmanju količinu vode.

 11. Niko bitan — 4. srpnja 2021. u 12:43

  @yeahyeahfuego Iskreno, ne bi me ni bilo žao da preskočimo neku godinu. Realno, kakvi su nam rezultati, bolje je da budžet čuvamo za Eurosong i Beoviziju. Videli smo ovogodišnji rezultat, kada RTS uloži dosta novca, dobro prolazimo. A i neverujem da će Leontina imati dobru pesmu za ovo godinu.

 12. YeahYeahFire — 4. srpnja 2021. u 12:22

  @LadyOfValyria
  Pitanje je hoće li uopšte da učestvuje ponovo s obzirom da će opet vrv samo žiri odlučivati

 13. YeahYeahFire — 4. srpnja 2021. u 12:21

  @nikobitan
  Mrtva trka haha
  Mislim da će Albanci birati nedelju dana posle DE.. Usput kad smo kod DE još uvek nema reči učestvojemo li ili ne. Nema reči o konkursu tako da vrv ili preskačemo ove god ili će biti interno,a ne preko "konkursa"

 14. LadyOfValyria — 4. srpnja 2021. u 11:19

  Nadam se Elvani Gjati 🙏🏼 Ne mogu prežaliti Me Tanu.

 15. Niko bitan — 4. srpnja 2021. u 06:49

  Pa, šta li ćemo pre imati. Dečiji Eurong, ilk Albansku pesmu za Eurosong 2022? 😂

 16. sunflower — 3. srpnja 2021. u 21:59

  Već je sad sigurno da favorit fanova neće biti ni u top 3.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!