Analiza današnjeg ždrijeba – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Analiza današnjeg ždrijeba

  3 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Povezano: Određen raspored zemalja po polufinalima

Bivša Jugoslavija: četiri od pet

Unatoč maloj vjerojatnosti, ponovo se dogodila situacija u kojoj je većina zemalja bivše Jugoslavije ždrijebana u isto polufinale. Crna Gora, Hrvatska, Slovenija i Srbija nastupit će u prvom polufinalu, dok će usamljeni Makedonci svoj put u finale morati tražiti kroz drugu polufinalnu večer.

“Bratske” zemlje razdvojene

Sljedeći parovi zemalja su prepoznatljivi po tome da se redovno časte ponajvećim bodovima:

  • Rumunjska – Moldova
  • Grčka – Cipar
  • Italija – San Marino
  • Finska – Estonija
  • Island – Danska

Na sreću, a možda i nažalost po mali San Marino, zemlje su razdvojene i neće moći glasati jedne za druge u polufinalima (osim u slučaju Italije, koja je direktno u finalu).

S druge strane, Irska je imala sreće jer će Ujedinjeno Kraljevstvo glasati u istom, prvom polufinalu. Također, Belgija i Nizozemska će se moći počastiti bodovima u prvoj polufinalnoj večeri.

Sovjetske zemlje “prepolovljene”

Ždrijebom je bilo naštimano da šest zemalja bivšeg SSSR-a budu prepolovljene po polufinalima. Možemo slobodno konstatirati kako se nije dogodio najgori mogući raspored s obzirom na to da su Armenija i Azerbajdžan, zemlje koje tradicionalno ne glasaju jedna za drugu, smještene u isto polufinale. S druge strane, očekuje se razmjena bodova između Bjelorusije, Rusije i Ukrajine u prvom polufinalu.

Dijaspora?

Najveća dijaspora zemalja iz regije nalazi se u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, pojedinim skandinavskim zemljama, a ima je i u Italiji. U prvom polufinalu, gdje se i nalaze 4 od 5 zemalja bivše Jugoslavije, glasat će Austrija, Italija, Nizozemska i Švedska. Ukoliko se Crna Gora, Hrvatska, Slovenija ili Srbija na kraju budu morale uzdati u dijasporu, a ne u samu pjesmu, onda možemo konstatirati kako su u pravom polufinalu!

Armenija je “izgubila” dvije zemlje – Belgiju i Nizozemsku, od kojih redovno dobiva visoke bodove za koje je, između ostalog, zaslužna ogromna armenska dijaspora. Grčka je “izgubila” Ujedinjeno Kraljevstvo, ali će i dalje moći računati na glasove dijaspore u Njemačkoj, dok neće usfaliti niti bodovi iz Albanije, Bugarske i Rumunjske. Rumunjska je izgubila Moldovu, ali joj neće nedostajati bodovi ogromne dijaspore iz Španjolske.

Zanimljivosti

  • Crna Gora konačno neće nastupati pod rednim brojem 1! Ždrijebani su za drugi dio prve polufinalne večeri.
  • Srbija konačno dobiva priliku nastupati u drugom dijelu polufinalne večeri (po prvi put od uvođenja dva polufinala)

Prekinut niz Finske i Ukrajine

Otkako su uvedena dva polufinala na Eurosongu, Finska i Ukrajina su uvijek nastupale u prvom i drugom polufinalu respektivno. Današnjim ždrijebom za Eurosong 2013. prekinut je niz i ove dvije zemlje će po prvi put nastupiti u polufinalu u kojem do sada nisu nastupale.

Na sljedećoj mapi je prikazan raspored zemalja po polufinalima 58. Eurosonga:

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/6113_512473512108628_673254397_n.png

ružičasta – 1. polufinale
ljubičasta – 2. polufinale

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?