Analiza prvog i drugog polufinala – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Analiza prvog i drugog polufinala

  5 min za čitanje   Napiši prvi komentar

1. polufinale

1. Grčka 156
2. Armenija 139
3. Rusija 135
4. Norveška 106
5. Izrael 104
6. Azerbajdžan 96
7. Rumunjska 94
8. Finska 79
9. BiH 72
10. Poljska 42* (izbor žirija)
11. Slovenija 36
12. Moldavija 36
13. Nizozemska 27
14. Crna Gora 23
15. Irska 22
16. Andora 22
17. Belgija 16
18. Estonija 8
19. San Marino 5

Poljska je u finale ušla osvojivši deseto mjesto, ali i da je bila slabije plasirana, prošla bi u finale jer je upravo nju stručni sud odredio kao svoj izbor.

Od devet zemalja koje su ispale, samo su dvije dobile 12 bodova: Crna Gora (od BiH) i Andora (od Španjolske). S druge strane, Azerbajdžan i Izrael su u finale prošli bez ijedne 12-ice. Sve su zemlje dobile bodove od barem dvije druge zemlje.

Grčka je dobila bodove od svih zemalja. Norveška, Armenija i Rusija su dobile bodove od 17 zemalja (Norvešku je zaobišla Grčka, Armeniju Azerbajdžan, a Rusiju San Marino).

Drugoplasirana Armenija je dobila najviše 12-ica; njih pet. Grčka ih je dobila četiri. Deset zemalja je dobilo barem jednu 12-icu.

Češka je kao debitant završila na posljednjem mjestu u polufinalu 2007. godine; ovaj put to se dogodilo San Marinu, što ga ukupno čini sedmom državom u povijesti koja je u premijernom nastupu završila na posljednjem mjestu.

Prvi put u povijesti u finale se plasirala pjesma pod rednim brojem 2 – Izrael – koji je bio peti. To je najbolji plasman pjesme pod rednim brojem 2 od 2002. i deveti najveći u povijesti natjecanja, zajedno s Danskom iz 1959. godine. Prvi put od 1989. i naše grupe Riva, pobijedila je posljednja izvedena skladba; Secret Combination je sedmi „pobjednik“ koji je nastupio zadnji.

Susjedi

Slovenija je od ex-Yu zemalja dobila čak 20 bodova, što je više od pola ukupno osvojenih bodova. Norveška je jedinu 12-icu dobila od Finske. Finska je od Norveška dobila samo 6 bodova, ali i 12-ice od Estonije i Andore. BiH je pokupila 12-ice od Slovenije i Crne Gore, ali i Norveške. Andora je najviše „utržila“ od Španjolska, Nizozemska od Belgije, Belgija od Nizozemske, Moldavija od Rumunjske, a Rumunjska od – Moldavije. Estonija je od osvojenih osam, sedam bodova dobila od Finske (možda zato jer je dio pjesme otpjevan na finskom?). Jedina država koja nije Armeniji dala niti jedan bod je njihov susjed s kojim su već dugo na ratnoj nozi – Azerbajdžan.

2. polufinale

1. Ukrajina 152
2. Portugal 120
3. Danska 112
4. HRVATSKA 112
5. Gruzija 107
6. Latvija 86
7. Turska 85
8. Island 68
9. Albanija 67
10. Makedonija 65
11. Bugarska 56
12. Švedska 54
13. Švicarska 45
14. Malta 38
15. Cipar 36
16. Litva 30
17. Bjelorusija 27
18. Češka 9
19. Mađarska 6

Švedska je po televotingu osvojila 12. mjesto, ali je prošla u finale kao izbor žirija. Time je najviše izgubila Makedonija, koja je po televotingu bila deseta. Da nije bilo intervencije žirija, bilo bi ovo nakon 1976. prvo finale bez Švedske.

Posljednje je mjesto pripalo Mađarskoj i to im je prvo posljednje mjesto, ali 6 bodova koje su dobili im ipak nije najgori score – Csaba Szigeti je 1995. bila pretposljednja s 3 boda, a Charlie je 1998. bio treći od kraja sa 4 boda.

Portugal je završio kao drugi i to mu je prvi Top 5 nakon 40 godina sudjelovanja.

Lani su kao debitanti bili posljednji, a ove su godine bili pretposljednji. Radi se o Česima, koji su ipak broj dobivenih bodova povećali za 900% – lani su imali 1, ove godine njih čak 9!

Sve su države dobile bodove od barem tri preostale države.

Litva je osvojila 16. mjesto i dobila bodove od samo tri zemlje, ali riječ je o velikim bodovima: 8 od UK-a, 10 od Gruzije i 12 od Latvije.

Prvoplasirana Ukrajina je imala čak 32 boda više od drugoplasiranog Portugala, što je iznimno velika razlika ako se uzme u obzir da su se bodovi dobivali od samo 18 zemalja.

Nijedna država nije dobila bodove od svih ostalih. Najbliže tome bile su Ukrajina i Hrvatska: svaka je dobila bodove od 16 država.

Četiri zemlje od devet eliminiranih su dobile barem jednu 12-icu: Makedonija, Cipar, Litva i Švicarska. S druge strane, Hrvatska i Island su se kvalificirali bez ijedne 12-ice.

Ukrajina je dobila 12 bodova od čak 6 zemalja, dakle od svakog trećeg sudionika polufinala. Portugal je dobio dvije 12-ice, od Francuske i Švicarske.

Kao i u 1. polufinale, i u ovom je pjesma koja je izvedena posljednja ostvarila sjajan rezultat (Portugal – drugo mjesto). Međutim, ovdje pjesma pod rednim brojem 2 nije prošla tako dobro – završila je kao dvanaesta, ali ju je spasio žiri. Zanimljivo, posljednji put je Švedska pod rednim brojem 2 nastupila 1988. i tada su također bili dvanaesti.

Susjedi
Švedska je najveće bodove dobila od Islanda i Danske, Island od Švedske i Danske, a Danska je od Švedske i Islanda dobila 12 bodova (te od Mađarske i Češke). Albanija je jedinu 12-icu dobila od Makedonije, a Makedonije je 12-ice dobila od Hrvatske i Srbije. Mađarska je najviše dobila od Srbije – 4 boda. Glasovi su između ex-YU i ex-SSSR zemalja raspoređivani očekivano, a najinteresantnije je to učinila Malta: jedini su dali Švicarskoj 12 bodova i, ne računajući Skandinavce, najviše su dali Švedskoj.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?