Andora: Bez pomoći vlade, od sudjelovanja neće biti ništa

Podijeli na Facebook Twitter

Već devetu godinu zaredom predstavnika Andore neće biti među natjecateljima Eurosonga, a eurovizijska budućnost ove male države s Pirinejskog poluotoka ne izgleda blistavo. U služenom priopćenju koje je nacionalna televizija Andore (RTVA) poslala stranici eurovision-spain, objavljeno je kako je jedina nada za njihovo skorašnje pojavljivanje pod svjetlima Eurosonga izdašnija pomoć tamošnje vlade u financiranju cijelog projekta.

“Potrebno je da vlada projkat kakav je Eurosong prepozna kao prioritet što bi nam onda pomoglo da preko ovog natjecanja promoviramo katalonski jezik i kulturu diljem Europe”, navodi se u nastavku priopćenja.

Također, istaknuto je da godišnji troškovi koji su premašivali brojku od 300 tisuća eura, kao i vrlo slabi rezultati u natjecanju, nisu ostavili mnogo izbora čelnim ljudima televizija koja je, u suradnji s katalonskom televizijom TV3, organizirala andorske nacionalne izbore.

Podsjetimo, Andora se na Eurosongu pojavljivala ukupno šest puta, a debitirali su 2004. godine u Istanbulu. Unatoč nekoliko vrlo ozbiljnih pokušaja finale je za njih ostalo  nedosanjani san kome su najbliži bili 2007. godine u Helsinkiju kada bend Anonymous do desetog mjesta dijelilo svega 11 bodova. Andore na Eurosongu nema od 2009.

Komentara 5

  1. Realno, mikronacije mogu i danas da imaju dobre rezultate, očigledan primjer su Malta i (iako nije površinski mala zemlja) Island samo ako žele da ulože trud i pronađu dobre, talentovane i kreativne izvođače. Novac je glavni problem, nacionalne televizije su uvijek u škripcu ili novac koji dobiju moraju proslijediti u neke druge projekte, uprkos činjenici da su ovo bogate zemljice.

Odgovori