Baku - grad domaćin Eurosonga 2012. – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Baku – grad domaćin Eurosonga 2012.

  3 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Baku je znanstveno, kulturalno i industrijsko središte Azerbajdžana. S oko dva milijuna stanovnika, Baku je najveći azerbajdžanski grad i najveći grad na obali Kaspijskog jezera. Također je važno za istaknuti da Baku nudi veliku lepezu kulturnih događaja te ima povijesnu i umjetničku baštinu koja je međunarodnog značaja.

Klima

Baku ima suptropsku polusušnu klimu s toplim i vrućim ljetima te hladnim i vlažnim zimama sa snažnim vjetrovima khazri i gilavar tijekom cijele godine. Iako su zime hladne, snijeg rijetko pada. Prosječne temperature u srpnju i kolovozu su oko 26°C, dok su prosječne temperature u siječnju i veljači oko 4°C.

Promet

Zračni promet
Glavni i međunarodni azerbajdžanski aerodrom Heydar Aliyev udaljen je oko 25 km od centra Bakua te se do njega može doći putem buseva i minibuseva koji voze na ovoj relaciji. Najpovoljniji način putovanja do aerodrom je busem kojim se dođe za sat vremena te vožnja košta jedan manat (oko 7.5 kuna).

Željeznički promet
Postoje domaći vlakovi koji voze na dnevnoj relaciji te također postoje vlakovi koji voze prema Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji i Gruziji nekoliko puta tjedno. Domaći vlakovi su povoljni te vožnja njima košta malo manje od tri manata (oko 23 kune). Također postoji i mogućnost prijevoza unutar Bakua putem podzemne željeznice.

Cestovni promet
Postoje busevi koji voze na dnevnoj relaciji unutar Azerbajdžana (najčešće prema Lankaranu i Sheki) ili unutar samog grada Bakua te postoje i međunarodni busevi koji voze do nekih određenih destinacija u Iranu, Turskoj i Gruziji. Vožnja busem košta oko jedan manat po satu. Minibusevi također voze na dnevnoj relaciji i to najčešće od Bakua do Shekija, Lankarana, Xachmaza, Saatlija i Imishlija. Nedavno su uvedeni i londonski taksiji.

Morski promet
Brodovi najčešće voze iz Bakua prema Rusiji, Iranu, Kazakhstanu i mjestu Turkmenbashi u Turkmenistanu te su za neke zemlje potrebne vize.

Znamenitosti

Arhitektura Bakua je svjetski poznata te je najpoznatiji Stari grad (İçəri Şəhər) koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. U Starom gradu se isplati posjetiti palaču Shirvana Shahsa i Maidenov toranj. Baku se naziva Parizom istoka zbog jedinstvenog spoja Istoka i Zapada koji se pojavljuje kod građevina u eklektičnom stilu europskog historicizma. Također se isplati i posjetiti neke građevine koje su nastale u kasnoj moderni i postmoderni, a najpoznatije građevine u tim stilovima su SOCAR toranj i Plameniti tornjevi.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?