Bez Bosne i Hercegovine na Eurosongu 2019.

Podijeli na Facebook Twitter

Predstavnike Bosne i Hercegovine nećemo gledati ni na Eurosongu 2019. Upućeniji u katastrofalnu financijsku situaciju državne televizije ovakvo nešto znaju već mjesecima, a službenu potvrdu je, u kratkoj izjavi za Eurofestivales, dala i šefica Odjela za međunarodne poslove BHRT-a i nekadašnja šefica eurovizijske delegacije ove zemlje, Lejla Babović.

– Nažalost BHRT ne može sudjelovati niti na Eurosongu 2019., niti na Dječjem Eurosongu, kao ni u bilo kojem drugom EBU-ovom programu, s obzirom da smo zbog dugovanja pod sankcijama EBU-a. To znači da ne možemo sudjelovati dok ne podmirimo ove dugove.

O istom pitanju kratko su se oglasali i iz EBU-a:

–  BHRT-u je trenutno uskraćen pristup svim EBU-ovim servisima, zbog velikih dugovanja koje ta kuća ima prema EBU-u. 

Podsjetimo, BiH od 2013. ne sudjeluje na Eurosongu. Izuzmemo li 2016. kad je sudjelovanje ove zemlje financirano privatnim sredstvima i sponzorima, ovo će biti šesta godina bez predstavnika BiH na Eurosongu. BHRT već godinama “preživljava” zbog vrlo slabe naplate RTV pristojbe u cijeloj zemlji, a ni nedavno uvođenje plaćanja pristojbe uz račune za električnu energiju nije donijelo neki naročit pomak, tako da se nagomilovani dugovi samo prema EBU-u kreću oko brojke od čak tri milijuna eura. 

Komentara 8

  1. Za apstinenciju BiH nije kriv los plasman nego nedostatak novaca i etnicka podjela drustva u svim njegovim segmentima. Jedne godine kada se BHT odlucila povuci za odlazak su bili zainteresirani srpski i hrvatski kanali koji su u biti dio Javnog TV servisa BiH te imaju to pravo no bosnjacki politicki krugovi zele strogo centraliziranu drzavu tako da su pronasli nacin da u startu odmah eliminiraju tu opciju.

  2. @pabloncrnich
    Nije istina Rusija je cisti primjer kod njih je jednu godinu organizirala drzavna televizija, drugu godinu privatna isti primjer je i sa Bugarskom.
    Ako neka Tv kuca placa pristoju EBU ima pravo biti organizator zemlje. Jedino sto treba napraviti drzavna televizija, a to je dopustiti privatnoj televiziji organizaciju.

  3. @manuela Sve to zvuci odlicno ali na esc moze samo tv kuca koja je clanica EBU-a. Tako u hrvatakoj jedino HRT ima pravo slati predstavnike jer je jedina clanica te organizacije. Volio bih i ja da imamo jos koju clanicu koja bi se naizmjence recimo primila eurosonga, kao sto je slucaj u Belgiji, pa bi s time automatski imali bolje financijske uvijete glede nastupa jer bi se svaka televizija natjecala svake druge godine sto je dovoljno vremena da se skupe dovoljna sredstava za dobar nastup i cijeli projekt. 😊

  4. Pa stvarno su bas neki, jedan losiji rezultat i vec se povlace!

Odgovori