Češka za 2018. traži domaće skladatelje

Podijeli na Facebook Twitter

Iako službeno još nisu potvrdili nastup na nadolazećem izdanju Eurosonga, reizbor Petra Dvořáka za glavnog ravnatelja ulijeva povjerenje za nastavak češke eurovizijske avanture. Kako doznaje portal escportal.cz, već neko vrijeme češki šef delegacije Jan Bors i njegov tim rade na odabiru za Lisabon.

Proteklih godina Česi su, kao i većina Europe, svoje pjesme za Eurosong tražili među stranim autorima, što je izazvalo blago nezadovoljstvo u Češkoj. Pobjeda Salvadora Sobrala ujedno je označila i pobjedu originalnosti nad mainstreamom, te je tako probudila češki eurovizijski tim.

Prema informacijama escportal.cz, plan ČT-a jest da odabere pet uspješnih čeških skladatelja, koji će skladati nekoliko pjesama. U suradnji s nekolicinom čeških pjevača, oni će pokušati stvoriti idealnu kombinaciju glasa i pjesme, a u završnoj fazi produkcije pjesme svoju će riječ imati i sam izvođač, kako bi stvorio što bližu vezu s pjesmom. Rezultate će skladatelji i pjevači donijeti pred ČT-ov stručni žiri, koji će interno izabrati pjesmu za Eurosong 2018.

Službenu potvrdu ovih informacija ČT bi trebala donijeti u idućim tjednima. Dakako, prvi plan češkog šefa eurovizijske delegacije jest stvoriti veći interes Čeha za Eurosong kako bi u budućnosti (vremensko razdoblje od tri do pet godina) mogao napraviti veći nacionalni izbor. Kao svojevrsni uzor budućem izboru navodi se švedski izbor Melodifestivalen.

Dakako, povećanju popularnosti Eurosonga u Češkoj nije pomogla njihova ovogodišnja predstavnica, inače relativno nepoznata javnosti Martina Bárta, koja je u Kijevu osvojila 13. mjesto. Inače, kad bi se gledali samo glasovi žirija, Martina bi se kvalificirala u finale kao sedmoplasirana.

Komentara 1

  1. Evo konačno da se i ja registriran. Stvarno se nadam da će Češka poslati nešto dobro sljedeće godine i ostvariti svoj najbolji rezultat kojeg zasad drži Gabriela.

Odgovori