I definitivno bez BiH u Kijevu – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

I definitivno bez BiH u Kijevu

  2 min za čitanje   3 komentara

Ono o čemu se u prethodnih nekoliko tjedana nagađalo, sada je, čini se, postalo i službeno – Bosna i Hercegovina neće sudjelovati na Eurosongu 2017. Problemi sa pronalaskom odgovarajućeg modela prikupljanja radio-televizijske pristojbe koji traju unatrag nekoliko godina i financijske poteškoće nastale zbog toga nepremostiva su prepreka, te BiH na Eurosong u Kijevu neće slati svoje predstavnike.

Potvrdila je to i Lejla Babović, šefica bh. eurovizijske delegacije, u izjavi datoj regionalnoj N1 televiziji.

“Nažalost, takva je situacija. Možda je bolje da malo stanemo, da se presaberemo, da se malo glazbenici organiziraju. Eurosong je čitava mašinerija, nije to doći i otpjevati tri minute pjesme. Javni servis mora imati stabilan izvor financiranja. Kada imamo to, onda možemo govoriti o nabavci kvalitetnih programa i dodatnoj komercijalizaciji, dodatnim prihodima što može činiti bazu za sudjelovanje na tako velikim projektima“, kaže Babović.

Govoreći o dugoročnoj perspektivi ove zemlje na Eurosongu, Babović je istaknula da bez stabilnog javnog sustava koji će moći jedan ogroman projekat poput Eurosonga iznijeti samostalno i na najvišoj razini, ne može se očekivati povratak BiH na eurovizijsku scenu.

“Trebamo imati razvijenu muzičku scenu, imati nekog mladog spremnog na dobar društveni život, spremnog za komunikaciju i dostupnog 24 sata. Mi smo pomalo daleko od toga. Javni servis nema novac da to financira. I posljednje učešće je najviše na mišiće odrađeno uz pomoć ličnih prijatelja”, kazala je Babović za N1.

Bosna i Hercegovina 2017. – forum

0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava3

 1. Krasnopoly — 2. listopada 2016. u 18:27

  @dino-ba
  O Edine druže , veliki pozdrav !

  Pa sve je jasno … nije BHRT sveta krava da uzurpira jedina pravo na esc. To se rešava u roku od odmah , ako se želi i ima volje. Ako je primarni cilj da BiH bude predstavljana na escu i da ima stabilan izvor finansiranja i održivosti projekta zvanog esc , onda molim , u BIH postoje još dva javna servisa , u oba njena entiteta. A postoje verovatno zainterseovane i neke privatne tv kuće u oba entiteta. To se sve da srediti i dogovoriti , bez ikakvih problema i trivijalnosti .
  Najgora opcija je vezeta esc i dalje samo za BHRT . to je finanskisji mrtvak , poslednjih 10 godina bez izgeda da izađe iz kolapsa. Oduzeti joj pravo na esc i zdravo.
  Ako se to ne želi , e onda nećete ni na esc, bar ne tako skoro . Rekoh možda tek svake prestupne godine . tu je konstrukcija zatvorena. I tu se neće ništa promeniti ubuduće jer BHRT može samo pre da se ugasi nego da ikada dođe do stabilnog finansiranja i održivosti tog jednog sistema , kojeg realno niko dovoljno ne ceni . Zato je nužno pogledati istini u oči , uvažiti realnp stanje i iznaći odmah drugo , održivo , legalno i legitimno rešenje za esc. BHRT nije BiH , niti treba imati ekskluzivno pravo da istu predstavlja , kad je već u takvom stanju. To tu televiziju više ne opravdava .. " mi nema mmo pare" ..baš koga briga.. A ova Lejla je vrhunska glupača , uhlebuša najgore vrste.. drugim rečima BHRT je ZRELA da se skine sa aparata.

  Svako dobro ti želim , pozdrav iz Novog Sada .

 2. Edo — 2. listopada 2016. u 01:12

  @rosskval
  Nisam mogao izdrzati a da se ne javim jer moram ti reci si pogodio "u sridu"! Znaci svaka rijec na mjestu, prijedlog da se prvo ponudi FTV I RTRS a potom i drugim tv je odlican, i nikako mi nije jasno da budaletine i kreteni u BiH ne zele da to pokrenu, idioti koji se pitaju o ucestvovanju BIH na Eurosongu su toliki debili da je to strasno! Brate, ma tebe bih ja za clana Referentne grupe EBU-a! Ti bi nama izlobirao da se nesto pozitivno desi u ovom pogledu 🙂 Svaka ti cast Краснополј Легендо!

 3. Krasnopoly — 1. listopada 2016. u 14:10

  S čim se to ova nesrećnica zanosi ..da će imati stabilan izvor finansiranja , ma daj ha haaaaaaaaaa ..niti ga je bilo , niti sada postoji , niti će ikad više biti .. Ako je to tako , nećete nikad više videti esc.
  Nego, da je nekom zaista stalo da BiH ide na esc, ovu bi sutaciju rešavao na drugačiji i primeren, legalan i legitiman način..
  Mora se uzeti u obzir realnopst da BHRT je težak finansijski bolesnik , pa i generalno. Otuda vlasti BiH treba da oduzmu pravo BHRT da jedino može kao televizija predstvaljati BiH na escu. Zato što primarni cilj treba biti učešće iste i predstavljanje iste na escu , a ne koja televizija treba da se takmiči. To je takmičenja televizija , zapravo , a one uzurpiraju ime dražve na tom takmičenju.

  Dakle , trebalo je dati pravo prvo federalnoj televiziji i RTRS . Ako oni ne žele , ili neko od njih ne želi , onda nek organzuje onaj ko hoćew to preuzeti na sebe. Ako je to u oba slučaja oddbačeno , onda ponuditi dvema privatnim televizijama iz oba entieta , da se prijave u EBU i šalju naizmenično predstavnike. Uvek će svi koji idu i onako predsatavljati BiH , te stoga taj cilj opravdava sredstva,
  U protivnom neće biti BiH na escu uopšte ili možda tek svake prestupmne kalendarske godine. Po finasijama sigurno nikad.

  To je to , druge nema.. ..ako treba zakonom to sprovesti i zaobići BHRT , naravno u dogovru sa EBU. A EBU je jedva dočekao jer ni njih ne zanima koja televizija predstvalja BiH, nego im je bitno da se plati participacija , da kupe harač i da što više zemalja nastupa.

  I na kraju da pomenem i sledeće… smatram ( i ne samo ja) da je esc postao potpuno ali potpuno nešto drugo od festivala kakvim je bio , do neprepoznatljivosti i to mahom u negativnom kontekstu. Te stoga ne pojavljivanje na istom , danas pre spada u domen priviligije , nego bilo šta drugo. Koga nema bez njega se može , a i taj koji ne ode, ali baš ništa ne gubi , može i da prištedi za neke druge nacionalne tv projekte .

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!