Deset trenutaka koji su obilježili rezultate Eurosonga 2016.

Podijeli na Facebook Twitter
screenshot,EBU

Sviđala vam se pobjednička pjesma ili ne, objavljivanje rezultata ovogodišnjeg Eurosonga daleko je najuzbudljivije u novijoj povijesti ovog natjecanja. Da li zbog novog sustava objave, ili zbog toga što je ove godine bilo daleko više kvalitetnih pjesama nego inače, ali trenuci neposredno pred otkrivanje imena pobjednika Eurosongu su vratili šarm neizvjesnosti i napetosti za kojim je tragao godinama. Mi vam u nastavku donosimo trenutke koji su obilježili glasanje na ovogodišnjem Eurosongu.

1.Rusija dobija 361 bod od publike i ne uspijeva pobijediti

Nakon što smo doznali da je Ukrajina zahvaljujući drugom mjestu kod gledatelja od, po televotingu tek četvrtoplasirane Australije, preuzela vodstvo, ostalo je još samo jedno pitanje – Hoće li Sergey Lazarev imati dovoljno bodova da preotme pobjedu Jamali? Odgovor smo čekali nekoliko sekundi, tijekom kojih su milijuni gledatelja zadržali dah. Onda je Måns pročitao koliko je bodova Rusija dobila na televotingu…

2. Češkoj nula od gledatelja

Iako će Gabriela Gunčikova zlatnim slovima biti upisana u eurovizijsku povijest Češke kao prva koja ju je odvela u finale ovog natjecanja, rezultat koji je tamo ostvarila razočarao je i one najmanje optimistične. Pogotovo je tome doprinijela činjenica da Češka putem televotinga niti u jednoj od 41 zemlji koje su mogle glasati za nju, nije prikupila niti jedan jedini bod.

<br/><a href="http://oi66.tinypic.com/2gxpu1e.jpg" target="_blank">View Raw Image</a>
screenshot,EBU

3. Poljska treća po glasovima gledatelja

Ako je netko imao dilemu o tome treba li nam uopće žiri na Eurosongu, nevjerovatna priča o pjesmi predstavnici Poljske kojoj je žiri dao mizernih sedam bodova, da bi zatim od publike dobila neobjašnjiva 222 boda, sigurno će im dati odgovor.

<br/><a href="http://oi68.tinypic.com/2ntk8yq.jpg" target="_blank">View Raw Image</a>
screenshot,EBU

4. Norveška ostavlja Fransa bez bodova

Iako je mladi švedski predstavnik Frans svojevrsna regionalna zvijezda norveški žiri nije imao milosti. Činilo se da će dodjela 12-ice iz Osla biti formalnost i da će ona otići u susjednu Švedsku, no na veliko iznenađenje pjesma If I We’re Sorry ostala je kratkih rukava.

<br/><a href="http://oi66.tinypic.com/2d8ma01.jpg" target="_blank">View Raw Image</a>
screenshot, EBU

5. Žiri Ujedinjenog Kraljevstva daje 12 bodova Gruziji

Dok je cijela Europa najveće ocjene dijelila Australiji, Ukrajini, Italiji, Belgiji ili Rusiji, žiri iz Londona je imao nešto drugu na pameti. Naime, oni su maksimalan broj bodova odlučili dati, u najmanju ruku, neobičnoj pjesmi iz Gruzije koja je isprva iznenadila samim prolaskom u finale, a vrlo solidan broj bodova koje su dobili u finalu ipak je pokazao da nije riječ o slučajnosti.

<br/><a href="http://oi68.tinypic.com/2dk08bd.jpg" target="_blank">View Raw Image</a>
Screenshot, EBU

6. Verka Serduchka i njena baka razveselili gledatelje

Iako 2007. nije pobijedila, Verka Serduchka je ostala omiljeno lice koje svako malo vidimo na Eurosongu. Njen zadatak ove godine je bio da pročita rezultate glasanja ukrajinskog žirija, a pomogla joj je i njena baka. Zanimljivo, baka je u rukama držala šampanjac, valjda iščekujući Jamalin trijumf.

7. Njemački žiri svojih 12 bodova daje – Izraelu

Baš kao i onaj londonski, ni žiri iz Berlina nije dijelio mišljenje o tome tko su favoriti za pobjedu sa ostatkom Europe. Oni su, naime, svojih 12 bodova dali predstavniku Izraela.

screenshot,EBU

8. Islanđanin glasove čitao u društvu psa

Unnsteinn Manuel Stefansson je ime voditelja koji je imao čast da pročita glasove žirija iz svoje zemlje u finalu Eurosonga, a on je to učinio u društvu svog psa koji se, čuli smo, zove Luna. Iako je voditelj tvrdio da je Luna jako uzbuđena zbog finala Eurosonga, nama se činilo kako se pas baš i ne provodi najbolje pod reflektorima.

9. Irol MC – vaš omiljeni reper iz San Marina

Ako ste se ikad pitali tko je omiljeni europski reper iz San Marina, Irol MC nam je dao odgovor. Doduše, ne baš u najboljem stilu i nikako u najpametnijem trenutku, no ne možemo reći da se nije potrudio

10. Malti tek 16 bodova od gledatelja

Ira Losco, predstavnica Malte, uložila je pravo malo bogatstvo u reklamiranje na društvenim mrežama, promocije u zemljama i lobiranje za glasanje, no na kraju je diljem Europe uspjela skupiti mizernih 16 bodova. S obzirom da je Ira na svojoj facebook stranici nudila put na Maltu sretnom dobitniku koji je glasao za nju, čini se kako neće baš biti previše onih koji konkuriraju za ovu nagradu.

<br/><a href="http://oi67.tinypic.com/2j1mmfs.jpg" target="_blank">View Raw Image</a>

 

Komentara 33

 1. nastup od jessie ware (stavio u prošli post) je itekako trebalo prostudirati jer i ona pjeva o svjetioniku (samo drukčijim riječnikom). ali kad HRT boli kurac za fanove ESC-a

 2. Glasovi za Poljsku u zemljama s najviše Poljaka:

  Njemačka – 10

  Velika Britanija – 10

  Austrija – 12

  Francuska – 7

  Italija – 10

  Švedska – 10

  Nizozemska – 10

  Irska – 10

  Belgija – 12

  Španjolska – 5

 3. A što se tiče Poljaka, veliki broj njih živi u drugim europskim zemljama, pa ih je tako samo u Velikoj Britaniji oko 400 tisuća, a u Njemačkoj još više. Prema službenoj poljskoj statistici, deset europskih zemalja u kojima prebiva najviše Poljaka su Njemačka, Velika Britanija, Austrija, Francuska, Italija, Švedska, Nizozemska, Irska, Belgija i Španjolska.

  Iz svih ovih zemalja (osim Francuske i Španjolske) telefonski glasači dali su poljskoj pjesmi 10 ili 12 glasova. U prosjeku, tih deset zemalja dalo je Poljskoj 9,6 glasova, dok je preostala 31 zemlja u prosjeku dala Poljskoj samo po 4 glasa.

  Od ostalih, jedino je još s Islanda stiglo puno glasova za Poljsku. Broj Poljaka na malenom Islandu nije velik, ali i tamo Poljaci predstavljaju najveću skupinu imigranata.

  Koliko ova teorija o “migrantskom efektu” Eurosonga drži vodu teško je zaključiti, ali po prošlogodišnjem lošem rezultatu Poljske na eurovizijskom natjecanju može se reći da je za uspješan nastup, uz podršku sunarodnjaka, ipak potrebna i dobra pjesma.

 4. Najgledanija je emisija na svim nacionalnim televizijama u subotu bio prijenos završnice izbora za pjesmu Eurovizije, koji je na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) pratilo gotovo 15 % opće populacije (AMR) odnosno čak 602 376 gledatelja.

 5. sljedeće godine ne ulazimo u finale jer:

  1. pjevat ćemo na HR jeziku

  2. naši će pisati pjesmu koja je idealna sa Splitski festival, a ne za eurosong

  3. ne vjerujem da šaljemo pobjednika voica

 6. @bonsoirparis ne samo zaraznijim refrenom nego već danas početi sa pripremama i ništa prepustiti slučaju. No za to se treba imati viziju. Ovaj oblik glasanja je puno transparentniji nego do sada. Znači možeš se puno bolje analizirati i pogoditi ukus publike. Jedino žiri je slijepa točka u tome i tako će uvijek ostati.

 7. Ne mogu nikao oprostiti televotingu što je tako bojkotirao Češku, ipak mogu reći da mi se u globalu ove godine čak više svidjelo glasanje publike nego žirija. To što su Poljska i Austrija mizerno prošle kod žirija, a od publike dobile svu silu glasova, ne čini mi se nelogičnim. Žiri ih je škartirao jer su im se pjesme vjerojatno činile prestaromodne. Ali publika ima drugačije kriterije. Oni glasaju za pjesme koje im od prve uđu u uho, a i poljska i austrijska pjesma imaju pamtljive melodije. Što se baš ne bi moglo reći za hrvatsku pjesmu, mislim da bismo sljedeće godine trebali poslati pjesmu s malo zaraznijim refrenom.

 8. Prvi puta od 1967., u finalu Eurosonga nastupila je samo jedna nordijska zemlja – domaćin Švedska

 9. Trenutak koji je obilježio prijenos finala Eurosonga na HRT-u>
  Duško Ćurlić imenom i prezimenom za vrijeme hrvatske razglednice predstavlja šminkericu, frizerku, obućara, dizajnera i prateće vokale Nine Kraljić. Nije smatrao bitnim predstaviti autore pjesme.
  Očito naredba iz HDS-a.

 10. Bilo bi lijepo da objavite neki clanak u kojem urednici/ suradnici prokomentiraju plasman u kratkim crtama 🙂

 11. Jel zna neko je li jucer Nina nastupila na trgu uoci koncerta za skupljanje novca za obnovu vodotornja u Vukovaru?

 12. Evo samo još kao dodatak što se tiče onda prošlogodišnjeg sustava da je ostao (čisto zanimljivosti radi):

  Hrvatska bi dobila bodove od: BIH 8, Makedonije 7, Slovenije 5, Crne Gore 2 i Austrije 1. Bili bismo vrlo blizu u Srbiji, Islandu, Izraelu i Češkoj. Zbog žirija ne bismo dobili u Srbiji, dok zbog televotinga u preostale 3 države.

 13. Eee, jel mi itko moze dat link od ove pjesme u pozadini (ove kao official song) jer ja nikako ne mogu naci. 🙁

 14. Jamala je i meni prihvatljiv pobjednik… ne samo jer je pjesma dobra nego je kosmopolja valda otjerala s ove stranice ?

 15. Jamala mi je jedna od najdražih pobjednica ESC-a svih vremena, ako ne i najdraža.Nastup i pjesma su jednostavno nenadmašivi i zato mi je ovo glasovanje užitak za gledat iznova i iznova.Kad se samo sjetim koliko sam bio ljut i manijakalan dok sam mislio da će pobijedit Australija 😀

 16. Po prošlogodišnjem sustavu bodovanja:

  1. Australija 321
  2. Ukrajina 279
  3. Rusija 240
  4. Bugarska 178
  5. Francuska 166
  6. Švedska 158
  7. Armenija 139
  8. Litva 103
  9. Belgija 93
  10. Nizozemska 76
  11. Latvija 73
  12. Austrija 69
  13. Italija 69
  14. Mađarska 62
  15. Srbija 61
  16. Azerbajdžan 55
  17. Gruzija 55
  18. Cipar 52
  19. Poljska 49
  20. Španjolska 34
  21. Izrael 27
  22. Ujedinjeno Kraljevstvo 27
  23. Hrvatska 23
  24. Malta 18
  25. Njemačka 8
  26. Češka 1

 17. @escivano Uf, baš me zanimaju rezultati. 🙂
  A mislim da je uvijek bilo da prednost ima onaj tko ima više 12-ica 10-ki itd itd, bez obzira na sve. 🙂

 18. Molio bih da mi netko tko se sjeća po starom formatu glasovanja, dakle recimo 2015 xD ukoliko se u zbroju pozicija žirija i publike izjednače više zemalja tko u konačnom rezultatu ima prednost?

  Naime preinačio sam glasove kako bi odgovarali prošlogodišnjem formatu samo me zanima jesam li to dobro napravio pošto sam ja u gornjem slučaju uzeo da prednost ima televote/ publika.

  P.S. Inače rezultati su zapanjujući, većina država je promijenila svoje pozicije xD, a recimo samo da Ukrajina ne bi pobjedila, štoviše bila bi preko 40 bodova “prekratka” da to napravi 🙂

 19. “S obzirom da je Ira na svojoj facebook stranici nudila put na Maltu sretnom dobitniku koji je glasao za nju, čini se kako neće baš biti previše onih koji konkuriraju za ovu nagradu.” shady 😀

Odgovori