Dječji Eurosong 2018.: Sati poslije – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Dječji Eurosong 2018.: Sati poslije

  10 min za čitanje   10 komentara

 

Propustili ste današnje natjecanje? Pogledajte ga na YouTubeu.

Dvoje urednika pričaju svoja viđenja Dječjeg Eurosonga 2018. Što im se svidjelo, a što zamjeraju?

Luna Janić

Zastave su se napokon spustile na još jednu sezonu Dječjeg Eurosonga. Stara kraljica je skinuta s trona, živjela nova kraljica! Kraljica karnevala (tamo mi kažemo na području Kvarnera i Istre) za iduću godinu je Poljakinja Roksana, Roxie, Rox, ili kako god ju hoćete zvati. Ona je postala popularna zahvaljujući jednoj kraljici (Edyta Gorniak), a sada je učenica nadmašila svoju učiteljicu. Zašto tako pišem, možete saznati u nastavku.

Za razliku od Lisabona 2018., gdje sam imala podosta zamjerke na organizaciju, DE2018. u Minsku bio je organiziran na visokom nivou. Bile su zanimljive razglednice, interval actovi su bili sjajno napravljeni, voditelji su bili svedeni na najmanji mogući minimum (i hvala producentima na tome, iako mi se činilo da je Eugene stalno govorio junioreurasion), no ono što me najviše oduševilo su – grafike! OK, znam da je to kao ažurirana verzija prošlogodišnjih, ali na ekranima se savršeno dobro uklopilo. Jedina zamjerka mi je zapravo sam livestream na YouTubeu, koji je dosta često iz čista mira skakao dvije sekunde unazad. Ne moram ni reći koliko puta mi je to predstavljao problem, srećom da na tipkovnici postoji tipka F5, ali kolikom su se brzinom odvijale stvari, ponekad je to bilo problem stisnuti.

blank

Za razliku od prošle godine, ove godine nismo doživjeli kolaps internetske stranice za glasovanje. Štoviše, prije nekoliko dana izvršni supervizor (Dječjeg) Eurosonga Jon Ola Sand objavio je da će svima nama, koji smo mislili glasati 37o3432 puta, biti priznati samo prvi poslani glasovi. Ipak, zaboravljamo da i dalje na natjecanju imamo jako puno klinaca s različitih talent šouova, gdje su već skupili respektabilnu bazu fanova. Vjerujte mi, dovoljno je samo uzeti mobitel, trčati od susjeda do susjeda, spajati se na njihov wi-fi i glasati u anonimnom načinu rada, ili prijetiti susjedu da ćeš mu uzeti mačku ako ne uradi glasanje umjesto tebe.

blank
Brojni fanovi dok pokušavaju shvatiti kako što više glasati.

Glasanje

Kao i protekle godine, za pobjedu na Dječjem Eurosongu je bilo potrebno da ostvariš dobar rezultat kod publike (fanova) i žirija. I opet, tu bi se dalo pisati eseji dugi kao čekanje novog nastavka iz serije knjiga A Song of Ice and Fire. Praktički – sve što sam zamjerala žiriju i nakon Dječjeg Eurosonga 2017. i Eurosonga 2018., zamjeram ovdje. Jednostavno ne shvaćam kakve kompetencije imaju osobe koje sjede tamo ako jedna Australija, koja se nije mogla sastati s intonacijom tijekom cijelog svog nastupa, bude prva, dok s druge strane imamo Albaniju, pravu dječju pjesmu, koja je zvučala isto kao na studijskoj snimci i – 10 bodova!? Wales jest imao dosadnu pjesmu, ali je cura otpjevala kao i na studijskoj snimci. I to je 0?! Pa dajte onda mene stavite iduće godine u žiri, moja glazbena iskustva su 12 godina glazbene škole i pet godina članstva u zboru.

Možda se ljudima i dalje ne sviđa online glasovanje. Istina, to ima svoje mane, ali ove godine se ne možemo požaliti. Razlog? Pa ove godine je barem pobijedio favorit online glasovanjaa to je ono što smo zamjerili Eurosongu 2016., Dječjem Eurosongu 2016. i Dječjem Eurosongu 2017.

I prije nego što Bartol krene na pjesme, htjela bih čestitati svojim kolegama i prijateljima iz Poljske. Iako bih više voljela da je Francuska pobijedila, gledajući da je imala cijeli paket (pjevačicu, pjesmu i nastup), nije toliko loše ni poljska pobjeda. Pa eto, barem negdje pobjeda u EBU-ovom pjevačkom natjecanju.

Bartol Stopić

Ne mogu reći da sam sasvim zadovoljan pobjednikom, ni ovim konkretnim sistemom glasanja, ali što je tu je. Za drugi sistem glasanja koji bi funkcionirao za Dječji Eurosong stvarno nemam ideja, tako da ću radije šutiti. 😀 Čestitke Poljskoj i Roksani, a nastupe ću komentirati nakon kratkog osvrta na cjelokupni šou.

Najveći Dječji Eurosong po broju država koje su sudjelovale svakako je imao i jednu od najboljih, ako ne i najbolju organizaciju ovog događaja ikada. Rad kamere je bio na svakoj pjesmi gotovo besprijekoran, voditelji nisu bili dosadni (iako je Eugene Perlin trebao malo doraditi svoj engleski), a interval actovi nisu bili izuzetno naporni. Rad kamere je ono što me je zapravo najviše oduševilo – ovako dobar prikaz nastupa nismo imali, usudio bih se reći, ni na velikom ni malom Eurosongu od 2016. kada su Šveđani odradili dobar posao. Razglednice su bile kratke, ali inovativne i sve je nekako bilo o mjeri djece.  Prošlogodišnja pobjednica, Polina je pjevala odlično, a i nastup mi se više svidio nego onaj lani. Jedina zamjerka, za koju nisam siguran ima li veze s Bjelorusima, je ta da je stream na Youtubeu konstanto preskakao, pa sam bio primoran osvježivati stranicu. Ništa strašno, ali postane iritantno vrlo brzo.

A sad krenimo na kratki osvrt nastupa i zabilješki koje sam radio tijekom natjecanja. Pozivam Vas da se u komentarima pridružite sa svojim razmišljanjima!

Što s pjesmama?!

20. Wales – Nije zaslužila biti zadnja. Početak je izgledao odlično, vokalno je bila najstabilnija dosad, i sve u svemu je to bilo jako zanimljivo, ali ispalo ipak nedovoljno. Nadam se da će ostati na DE, ali se bojim da je ovo prvi i zadnji put da vidimo Wales na ovom natjecanju.
19. Srbija – Nekako sam imao osjećaj da će završiti na ovoj poziciji. Bolje je zvučala na probama, prerano je postala shouty. Drugi je dio pjesme bolje otpjevala, sviđao mi se onaj dio sa šljokicama, ali se sve to izgubilo među ostalih 19 kandidata. Mislim da pjesma glavni krivac za ovaj rezultat.
18. Portugal – Zanimljiv nastup, ali vokalno loša, zvučala je kao da je prehlađena. Pred kraj se upleo i koji falš u kombinaciji sa promašivanjem kutova kamere. Kao da se izgubila na pozornici, što je šteta jer je nastup stvarno podigao ovu pjesmu.
17. Albanija – Kako je ovo završilo tako nisko? Efi je vladala pozornicom, odlično pjevala, imala odličan rad kamera i bila nevjerojatno samouvjerena. Izuzetno podcijenjena, za mene je ovo bio nastup za TOP5.

16. Azerbajdžan – R’n’B verzija mi se zapravo više sviđa nego originalna, ali se vidi da je sklepana u zadnji čas jer je tu i tamo instrumental bio mršav. Vokalno jako dobra, trebala je biti u TOP10.
15. Irska – Nemam pojma kako ova pjesma nije završila posljednja, jer nema tog nastupa koji ju je mogao spasiti. Taylor je vokalno bio dobar i – to je to.
14. Izrael – Može li mi netko objasniti tko je natjerao ovog dječaka da nastupa? Cijelo je vrijeme izgledao kao da ga nije briga što je došao na Dječji Eurosong. Dobro je otpjevao, trileri su bili na mjestu, ali sve u svemu jedan vrlo nezanimljiv i dosadan nastup.
13. Nizozemska – Zaslužili su biti i niže. Brojni falševi, osim u teškim dijelovima koje su dobro otpjevali. Ne znam čemu su služili oni plesači na drugom kraju pozornice, ali ok. Bojao sam se da će ih Nizozemci opet dignuti u nebesa.
12. Makedonija – Podcijenjena. Jako je dobro otpjevala osim onog falša u početku pjesme, a Makedonci nisu stagingom uništili pjesmu. Ovaj nastup je trebao biti u TOP10, ovako Makedonija već osmi puta završava na dvanaestoj poziciji. Doduše ovo dvanaesto mjesto više znači zbog veće konkurencije.

11. Bjelorusija – Mislio sam da će se i više plasirati. Vizualno je ovo bilo stvarno na vrhuncu, vrlo profesionalno odrađeno. Nova verzija pjesme je dosta dobra, vokalno je bio isto dobar, ali jednostavno mi je antipatičan na pozornici.
10. Rusija – Točno tamo gdje bi trebala biti, top 10, niti jedno mjesto gore. Jedan lijep nastup, kao onaj Poline Gagarine, samo u crvenom i traperu. Vokalno odlična.
9. Armenija – E ovim sam plasmanom iznenađen, mislio sam da će ići puno više. Iako je Levon zračio karizmom, mislim da ga je najviše koštao nedostatak plesača, koji bi popunili praznu pozornicu. Bilo mi ga je teško vidjeti kako je jadan bio utučen nakon rezultata. ☹
8. Gruzija – Maksimalno ću biti subjektivan, budući da je za mene ova pjesma pobjednica DE 2018. Tamar je diva, s najboljim glasom (svjestan sam dva, tri falša) i najprofesionalnije odrađenim nastupom od svih ovogodišnjih natjecatelja. Dugo ću se vraćati ovoj pjesmi i nastupu, koje je publika stvarno podcijenila…

7. Italija – Pridobili su me ovim nastupom, a unatoč par vokalnih nesuglasica, bili su miljama bolji od dua iz Nizozemske. Nastup šećerast do maksimuma, ali nekad mi u životu samo treba veliki komad čokoladne torte. 😀
6. Kazahstan – Nakon nastupa sam Luni rekao da će ovo flopnuti i očigledno sam bio u krivu. Činila mi se prestrašeno, a zvučala je tanko. Možda su očekivanja bila visoka, ali ja nisam zadovoljan ovim nastupom, no sretan sam da su se dobro plasirali jer bih volio vidjeti Kazahstan i na Eurosongu za velike.
5. Malta – Mogu priznati da je pjesma bolja live i iskreno sam mislio, nakon odgledane druge probe, da će na mene imati isti efekt kao Ukrajina prošle godine, gdje je pjesma koja mi je bila pri samom dnu skočila u TOP5 nakon nastupa. No, malteški je nastup izgledao previše zgužvano, razbacano i nabacano i stvarno nisu zaslužili plasman u TOP5, iako skidam kapu Eli na vokalnim bravurama.
4. Ukrajina – Mislio sam da će pobijediti čak i prije glasovanja, a pogotovo kada je Australija dobila svoje bodove publike, no nju je najviše uništio redni broj nastupanja. Kamera fantastična, on screen efekt savršeno paše uz ovu pjesmu, a vokalno je jako dobro odradila svoj posao. Ukrajina ima zašto biti ponosna.

3. Australija – Ja ne znam je li ona na generalnoj probi ovo otpjevala savršeno, ali ovaj nastup je vokalno bio daleko od savršenog. Da se razumijemo, scena je izgledala dobro, moćno, ali ova pjesma je jednostavno preteška za Jael. Ako je ovako pjevala na generalnoj probi, onda stvarno ne shvaćam visoki plasman kod žirija.
2. Francuska – E ovo je nastup i pjesma za pobjedu. Angélina je odradila svoj posao savršeno, bila je zabavna, vokalno dobra, a pjesma je plesna i jako catchy. Jako mi je žao da nije trijumfirala, ali se nadam da će ovo biti vjetar u leđa Francuskoj.
1. Poljska – Eh.. Koliko mi je za Ukrajinku pasao crno-bijeli filter, toliko na Roxienoj bijeloj haljini nije. Vrpce smo već vidjeli kod Betty 2014. (samo su tada bile puno bolje i efektnije odrađene) i cjelokupni nastup je bio dosta agresivan, ali dobro odrađen. Samo, pjesma mi je stvarno dosadna i činilo mi se da traje duplo duže od te tri minute.

0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava10

 1. Eurovisionfan — 25. studenoga 2018. u 22:49

  Pitam se kako je Poljska imala toliko glasova publike, a na instagramu djevojčica ima preko 280k pratioca ?

 2. Tristan — 25. studenoga 2018. u 22:45

  Pod hitno tribaju minjat način glasanja. nema logike da se može glasaz za svoju državu! Bez tog debinog pravilnog siguran sam da bi bila manja razlika i da bi francuska bila pobjednica! Najbolja pjesma i nastup na JESC-u 2018 i baš šteta! Poljska nije loša, ali 3, 4 misto bi bilo sasvim dovoljno. Crno bijeli nastup cilu min je užas, meni barem.

 3. esc crazy — 25. studenoga 2018. u 22:21

  Hmm ček, šta sam ja napisao? Kazahstan je nastupao 3.

 4. esc crazy — 25. studenoga 2018. u 22:19

  OOf zaboravio sam reći da zemlje koje su završile na tim mjestima su nastupale pod tim istim brojem

 5. esc crazy — 25. studenoga 2018. u 22:18

  Kazahstanovo 6.mjesto nastavlja trend od prijašnjih godina

  2014: Bugarska (2.)
  2015: Slovenija (3.)
  2016: Rusija (4.)
  2017: Bjelorusija (5.)
  2018: Kazahstan (6.)

  LOL

 6. Fanatik — 25. studenoga 2018. u 21:59

  Da i ja prozborim koju…

  I dalje ne mogu da vjerujem da su Portugal i Wales osvojili 0 bodova kod žirija… Ali zato je bitno gurnuti Australiju ni više ni manje nego na prvo mjesto, to je bitno… Malta i Italija također precijenjene.

  Po meni Makedonci treba da se povuku i sa JESC-a i sa ESC-a, ovako više ne ide… Već 10 godina ne mogu da ostvare pošten plasman. Očigledno je da ih se ignoriše.

  Wales nije zaslužio biti posljednji, ja bih na posljednje mjesto stavio Izrael.

  Kao što sam već rekao, prema pobjedničkoj pjesmi nemam neko mišljenje… Ok pjesma, nije mi baš nešto posebno drago što su pobijedili, ali nije mi ni žao. Moglo je da bude i gore.

 7. Hirscher1 — 25. studenoga 2018. u 21:47

  Poljska je pobjedila jer su poljaci internet frikovi i vjv svih 38 milijuna ljudi glasalo.
  Francuska miljama bolja!
  Treba ukinuti da se može glasati za svoju zemlju hitno!

 8. esc crazy — 25. studenoga 2018. u 21:32

  Wales nije zaslužila zadnje mjesto 🙁
  facts

 9. SwedenEurovisionFan — 25. studenoga 2018. u 21:04

  20. Wales – Očekivano u Bottom5, ali nije za zadnje mjesto.
  19. Srbija – Najpodcjenjenija pjesma ove godine, da ljudi razumiju ovaj jezik shvatili bi koliko je ta pjesma bila emotivna.
  18. Portugal – U nastupu je bilo svega i svačega, a zapravo mi je unazadio cijelu pjesmu. Nakon nastupa bio sam uvjeren da će biti pri samom dnu i nisam se prevario.
  17. Albanija – Ljudi moji trebate shvatiti da JESC više nisu samo “dječje pjesmice, tra la la, da se svidi djeci”. Pjesme postaju sve zahtjevnije, a o tome dovoljno govore praktički svi pobjednici još od 2012. godine. Zasluženi Bottom5.
  16. Azerbajdžan – Primjer dosadnjikave balade, ali mogla je završiti i malo više.
  15. Irska – U potpunosti se slažem s Bartolom, to je trebalo biti na zadnjem mjestu.
  14. Izrael – Uz Irsku najgori nastup večeras.
  13. Nizozemska – Također sam se bojao da će ih televoting dignuti “u nebesa”, ali sva sreća nije.
  12. Makedonija – Uz Srbiju, najpodcjenjenija večeras. Vokalno je bila maestralna i zaslužila je minimalno Top10, ali i puno više od toga.
  11. Bjelorusija – Scenski nastup i animacije su uzdigle ovu pjesmu jedno pet puta i samo na temelju toga ova pjesma je završila ovako visoko.
  10. Rusija – Otpjevala je odlično, priželjkivao sam Top5, ali ne može dva puta zaredom Rusija pobijedit.
  09. Armenija – Za mene najiritantnija pjesma i najiritantniji nastup večeri. Hvala Bogu i najlošiji plasman Armenije ikad na JESC.
  08. Gruzija – Odličan nastup, zaslužila je malo više, ali ne previše. Oko šestog mjesta.
  07. Italija – Najbolji duet ove godine, zasluženo sedmo mjesto.
  06. Kazahstan – Reći ću da mi je jako drago da nije pobijedio samo jer je prvi put i da ne otvori “vrata” ulasku Kazahstana na ESC.
  05. Malta – Pjesma i nastup koji su mi se najviše poboljšali od onog mjesta koje sam im dao prije showa. Apsolutno sam shvatio da će ova stvar ići visoko od strane žirija, jer je scenski nastup vjerojatno bio jedan od 3 najbolja večeras.
  04. Ukrajina – Juniorska verzija Jamale. Nikako ne podržavam i previsoko.
  03. Australija – Tako sam se ponadao da će pobijediti nakon glasova žirija i onda… Nastup dostojan Top10 plasmana na Eurosongu, da je još imala iole sličnu koreografiju kao Dami Im, uvjeren sam da bi pobijedila. Žiri je, na sreću, prepoznao tu kvalitetu, ali televoting (glasanje za svoju zemlju) je presudio.
  02. Francuska – Lijepi povratak Francuske na JESC, zasluženo u Top5, ali ne bi zaslužila pobjedu.
  01. Poljska – I prije showa svi su znali da će Poljaci osvojit televoting. Mislim, glasanje za svoju zemlju, toga nema u nikakvom showu, samo na JESC. I zato se iskreno nadam da takav način glasanja NIKADA neće zaživjeti i na ESC. Nezaslužena pobjeda, bilo je barem 5 boljih, što pjesama, što nastupa.

 10. dino esc fan — 25. studenoga 2018. u 20:55

  Gruzija 🙁

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?