EBU bez promjene statuta, Kosovo bez debija na Eurosongu

Podijeli na Facebook Twitter
Foto: lonelyplanet.com

Tijekom današnjeg i jučerašnjeg dana u norveškom Oslu sastali su se predstavnici članova Europske radiotelevizijske unije. Jedno od glavnih pitanja ovog sastanka bilo je treba li izmijeniti statut EBU-a, kako bi neke zemlje bile lakše primljene u članstvo. Naime, kao jedan od uvjeta za članstvo ujedno je i članstvo u Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji, a predložena promjena bila je odbacivanje tog uvjeta. Ta promjena donijela bi korist kosovskoj televiziji RTK, koja bi time napokon ostvarila članstvo u EBU-u i nastup na Eurosongu. Naime, kako određen dio zemalja nije priznao Kosovo kao neovisnu republiku, najmlađa europska država nije član Ujedinjenih naroda, a time ne može biti ni član Međunarodne telekomunikacijske unije.

Međutim, prije samog glasovanja, 17 zemalja (među kojima su i Grčka, Cipar, Španjolska i Srbija) tražilo je tajno glasovanje o ovoj problematici, što je i usvojeno. Na kraju, od 1186 glasača, njih 673 glasovalo je protiv promjene, 400 glasova je bilo za, a 113 su se suzdržali. Ovim činom, predložene promjene su odbačene, čime debi Kosova na Eurosongu postaje nemoguć.

Što ovo točno znači?

Ovime je zasad stavljena točka na i oko vijesti o debiju Kosova na Eurosongu, koje svake godine obilježavaju vijesti tijekom ljeta, a nikad se ne ostvare. Prema pisanju portala eurovisionfun, ovo ujedno znači i da Kosovo ne može sudjelovati na EBU-ovim događanjima (među ostalima i Eurovizija mladih glazbenika, Eurovizija zborova i Dječji Eurosong), i jedino što može uvesti RTK u članstvo EBU-a jest dogovor sa Srbijom oko granice i članstvo u UN. Dotad, kosovski pjevači mogu predstavljati Albaniju.

Komentara 8

  1. Ma kakvo Kosovo na ESC! Hajde da se prime u punopravno clanstvo Istra, Dalmacija i Republika Srpska Krajina koja je sramno ugasena!

  2. Čestitke EBU-u na spriječavanju daljnjeg miješanja politike u takmičenje, naročito onih neriješenih problema. Kad se riješi spor, Kosovo je i više nego dobrodošlo 😊

  3. BRAVO za ovu odluku! Kosovo nije samostalna drzava, te joj nije mjesto u EBU kao ni u drugoj medjunarodnoj organizaciji!

  4. Dajte onda bar Lihtenštajn…bilo bi mi tako drago vidjeti Lihtenštajn na ESC-u.

  5. Jasno rečeno. Dok se ne riješi pitanje sa Srbijom za Kosovo nema mjesta na eurosongu. Pravila su jasna i trebaju se poštivati. Da se Kosovu dopusti sudjelovanje, Srbija će bojkotirati sigurno.

Odgovori