EBU odlučio: “Velika petorka” i zemlja domaćin sudjelovat će u polufinalima

Podijeli na Facebook Twitter

Članovi Referentne skupine EBU-a su prije nekoliko dana održali sastanak u Berlinu na kome je bilo riječi o promjenama u formatu i pravilima natjecanja koja bi trebala Eurosong učiniti još popularnijim. Kao jedna od tih promjena svakako se ističe odluka da će zemlje grupe tzv. “Velike petorke” koja uključuje Ujednjeno Kraljevstvo, Njemačku, Španjolsku, Italiju i Francusku, zajedno sa zemljom domaćinom samog natjecanja, u ovom slučaju Švedskom, biti dijelom polufinala Eurosonga.

Kako je pojašnjeno, iako će se predstavnici ovih zemalja publici predstaviti i u polufinalu, njihov status “sigurnih finalista” nije ugrožen, pa se njihovo pojavljivanje u polufinalu može smatrati više revijalnim i promotivnim, nego natjecateljskim. Pravilo o tome da određene zemlje “Velike petorke” glasaju u unaprijed određenoj polufinalnoj večeri neće se mijenjati, tako da će se predstavnici onih zemalja koje glasaju u nekom polufinalu i predstaviti u njemu. Kao jedan od glavnih razloga za ukidanje prakse po kojoj smo pjesme iz ovih zemalja po prvi put čuli u finalu, izvršni supervizor Eurosonga, Jon Ola Sand, navodi omogućavanje više vremena za probe i promociju same pjesme koje je dosad bilo uskraćeno izravnim finalistima.

Podsjetimo, pravilo o, prvo “Velikoj četvorci”, a po dolasku Italije i “Velikoj petorci”, uvijek je bilo plodno tlo za rasprave, kako u EBU-u, tako i među obožavateljima Eurosonga. I dok su dosad glavni protivnici ovog pravila bile male zemlje koje su smatrale kako su u podređenom položaju u odnosu na “izravne finaliste”, čini se kako su odnedavno i same članice “Velike petorke” uočile da sudjelovanje u polufinalu ima svojih prednosti, tako da će, sukladno ovom novom pravilu, te prednosti i iskoristiti, dok rizik od ispadanja već u polufinalu, očigledno, i dalje neće predstavljati ni najmanji problem predstavnicima Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Španjolske, Italije i Francuske.

Komentara 5

 1. @rosshark
  Spomenar????? sta je to….???????
  Toliko o tome koliko si ti up-to-date…. Mali tisina NI JEDNE!!!!

 2. @ Eurovision-BiHatGERcro

  ma vaaaži … 🙂

  Tvoja naivna i primitivna razmišljanja (koja opasno kasne za realnošću i činjenicama) na nivou paramecijuma ostavi za svoje drugove kad im se budeš upisavao u spomenar.

  Aj sad pa pa

 3. @rosshark
  Hajde molim te ne pisi gluposti… komentar za imigrante i eurovision nigdje veze, a u ostalom si ikad bio na Eurovision ili si mozda EU gradanin pa da znas o cemu pises…
  nit je EU shit nit je Eurovision shit, malo je pametnije to sve sklopljeno i slozeno nego ti to mozes i zamislit…

 4. Malo sam vas preduhitrio sa ovom vešću danas.

  Inače poka-kam se po glavama na tzv ” big ” 5 !

  Gorko će oni pevati sledeće godine u maju, sa pride cirka 2 miliona arapa! A gde sve ostalo .

  Evrosaong je postao teški shit , baš kao i sama EU.

  Salute from Serbia !

Odgovori