EBU preferira Maastricht za domaćina Eurosonga 2020.?

Podijeli na Facebook Twitter
Foto: verzekeringsgeneeskundevlaanderen.be

Iako je još ostalo nekoliko dana za predaju knjiga kandidata, EBU već ima svog favorita za domaćinstvo. Naime, prema pisanju portala AD, izvori iz Europske radiotelevizijske unije nisu baš zagriženi za Rotterdam, inače najvećeg i najkompletnijeg favorita prema mišljenju mnogih, kao domaćina Eurosonga 2020. Umjesto toga, iz EBU-a bi radije vidjeli Eurosong 2020. u Maastriškom izložbeno-kongresnom centru (MECC Maastricht) u gradu Maastrichtu.

“Najeuropskiji grad u Nizozemskoj”

Unatoč tome što većina ostalih gradova koji su se povukli iz utrke preferira Rotterdam i nudi svoje smještajne kapacitete (Den Haag), gradonačelnica Maastrichta Annemarie Penn-te Strake uvjerena je u pobjedu svog grada.

– Ipak, mi smo najeuropskiji grad u Nizozemskoj – izjavila je Strake, aludirajući na prvi argument zašto bi Maastricht trebao biti domaćin, a to je da je današnja Europska unija oformljena ugovorom potpisanim u tom gradu 1992.

Također, prema AD-u drugi argument za maastriško domaćinstvo jest topografska lokacija (blizina granice Njemačke i Belgije), zbog čega se iz EBU-a nadaju velikoj financijskoj podršci. Ukratko – Maastricht je bogatiji od Rotterdama. Inače, za Maastricht lobira i njegov najpoznatiji sugrađanin André Rieu, a o njegovom promotivnom videu možete pročitati ovdje.

Međutim, jedan od kriterija za organizaciju Eurosonga jest i prometna dostupnost, a tu Maastricht šteka. Naime, sam Maastricht nema zračnu luku, a do grada se najbliže može doći do zračne luke u Eindhovenu ili Bruxellesu.

Uz Maastricht i Rotterdam, kojeg priželjkuje većina eurovizijskih fanova, za domaćinstvo su se javili ‘s-HertogenboschUtrecht i Arnhem.

Komentara 9

  1. Koga briga za EBU i sta oni zele… Kad je vec Amsterdam out, jedini grad koji treba organizirat Eurosong 2020 je Rotterdam!!

  2. Rotterdam, je mnogo veći, pristupačniji (počevši od prometa do hotelskih smještaja), ima puno bolji prostor za održavanje ESC, ima financijsku potporu svoje provincije (i Den Haga) te je ujedno i Duncanova želja (OK to ne igra neku ulogu ali svejedno bi bilo ljepše). Izabrati Maastricht samo zato jer je “europskiji” grad, je luda odluka, i nadam se da će ekipa iz EBU u posjetu oba grada ipak uvidjeti koliko bi im bilo i lakše i bolje izabrati Rotterdam. Koliko vidim izložbeni kongresni centar u Maastrichtu nema skoro pa nikakvih iskustava s glazbenim događajima, dok su s druge strane, u Ahoy Areni održani mnoštvo koncerata (i Dječji Eurosong). EBU saberi se! #Rotterdam2020

  3. Zračna luka je na sat vremena. I inače su zračne luke dalje od grada, tako da ne vidim problem

  4. Taj kongresni centar je stvarno moderan i dobar, ali opet su Ahoy arena ili GelreDome puno prikladniji za ovako takmicenje

  5. To što je “najevropskiji grad u Holandiji” znači da oni trebaju da budu domacini? :O Iskreno nadam se da nece biti iznenađenja i da ce Roterdam ipak dobiti domacinstvo, ili ako nista Arnhem koji nudi stadion. Ja kako sam pročitao provincija Juzne Holandije daje milion eura za organizaciju samo da Roterdam bude grad domacin. Kad god cujem za kongresni centar odmah me podsjeca na ocajnu izraelsku organizaciju😂 Mozda bi bilo previse dosadno da je sve tako jednostavno pa sada EBU zeli da malo “zakuha” situaciju. Kada je Portugal dobio domacinstvo iz EBU-a su trazili da bude izborni proces iako smo svi znali da ce Lisabon biti domacin🙄

Odgovori