EBU: “Sve je u redu, Jurij nije zakinut”

Podijeli na Facebook Twitter
Foto: Thomas Hanses

Drama oko mogućeg zakinuća litavskog predstavnika Jurija Veklenka dobila je novi nastavak. Nakon što je talijanska televizija RAI objavila postotke glasovanja svoje publike tijekom druge polufinalne večeri Eurosonga 2019. koji su se pokazali drugačijima od onima na službenoj eurovizijskoj stranici, litavska televizija LRT tražila je dodatno objašnjenje od Europske radiotelevizijske unije i RAI-ja što se dogodilo s rezultatima talijanskog televotinga. Službeno priopćenje EBU-a stiglo je danas, te objavljeno na službenoj stranici LRT-a.

Prema službenom priopćenju iz EBU-a, kojeg osobno potpisuje izvršni supervizor Jon Ola Sand, rezultati koji su prikazani na eurovision.tv su točni, jer ih je osobno prebrojavao i odobrio EBU-ov službeni telekomunikacijski partner Digame. Također, naglasio je kako Digame tijekom prebrojavanja nije uključio glasove pristigle nakon završetka roka za glasovanje, što je prema njemu jedan od mogućih razloga diskrepancije u rezultatima talijanskog televotinga. Isto tako, Sand je kontaktirao RAI te zatražio ispravak dokumenta.

LRT je kontaktirao svoje talijanske kolege, međutim njihovo priopćenje još nije objavljeno. Podsjetimo, jedan član talijanske delegacije je za portal escxtra izjavio kako su postoci u dokumentu kojeg je RAI stavio na svoju internetsku stranicu točni. Tko je u pravu, vjerojatno se neće ni saznati.

U drugom polufinalu Eurosonga 2019. Litvu je ove godine predstavljao Jurij Veklenko kojem je tek jedan jedini bod nedostajao kako bi se kvalificirao u finale.

Komentara 5

  1. Zar nije nekad ne tako davno Eurosong gledalo po 200 milijuna gledatelja nekoliko godina za redom ili sam krivo upamtio? Spustio se ispod tih 200 milijuna 2017. kad je Rusija odustala od sudjelovanja i od tad se drzi na nekih 180 milijuna?

  2. Sand je foteljaš, iz godine u godinu se srozava reputacija natjecanja. EBU je leglo korupcije i kriminala, sigurno neće reći da su rezultati netočni. Tko zna što se sve skriva iza bodovanja. Sa ovakvim stvarima počinjem razmišljati da li je bilo malverzacija i u prethodnim godinama. Sande idi pokupi papire i bježi u mirovinu!

Odgovori