Ekskluzivno – Hrvatska nastupa na Eurosongu 2019.

Podijeli na Facebook Twitter

Polako se popunjava broj sudionika Eurosonga 2019. No ono što posebno veseli jest kad to možemo napisati za Hrvatsku. U e-mailu kojeg je dobila naša redakcija nakon upita, Hrvatska radiotelevizija (HRT) potvrdila je nastup na 64. Eurosongu u Tel Avivu.

– Kao novi voditelj projekta i šef hrvatske delegacije za Eurosong 2019., potvrđujem da će Hrvatska radiotelevizija sudjelovati na ovom natjecanju – stoji u mailu kojeg je potpisao Željen Klašterka. Inače, sam Klašterka stekao je eurovizijskog iskustva prije 24 godine, kada je skladao glazbu za pjesmu Nek ti bude ljubav sva.

Detalji oko samog načina izbora hrvatskog predstavnika trenutno nisu poznati.

Povijest Hrvatske na Eurosongu

Hrvatska se ovom natjecanju pridružila 1993. godine u irskom Millstreetu, a najveći domet na ovom natjecanju bila su dva četvrta mjesta (1996. i 1999.). Nakon niza neuspješnih nastupa, dolazi do povlačenja s dva izdanja (2014. i 2015.), no nakon povratka 2016. godine Hrvatska se kvalificira u finale. Ove godine Franka nije uspjela dovesti Hrvatsku u finale, a tko će biti njezin nasljednik ili nasljednica, saznat ćemo u narednih nekoliko mjeseci.

To read this in English, click here.

Komentara 27

 1. Upravo sam saznao da je u “Studiu” izašao članak koji najavljuje povratak Dore koja bi se trebala održati u Opatiji. Nadam se da će se ove godine zaista održati, umjesto da HRT (opet) izgubi previše dragocijenog vremena koje se moglo pametnije utrošiti (realno ove godine je sve bilo odrađeno “zbrda zdola”). Ja zasad ovu objavu neću (pre)ozbiljno shvatiti, ali ću svakako sljedećih mjesec dana ostati uz portal i pratiti situaciju.

 2. Ma Dora da se vrati treba jedan ogroman reboot
  I naravno da pjesme zvučaju kao da su iz 21. stoljeća a ne iz 19.

 3. Lako nama Dore. Sjetimo se aamo godina kad amo imali doru. Pjesme uzas do uzasa. Dokle god hrvati ne pocnu raditi glazbu koja se moze dobro prodati u europi, a budimo realni, takava glazba samo moze uspijeti danas na eurosongu (ne racunam ovdje Salvadora, on je jedan na milijun), hrvatskoj Dore ne treba. I HRT se drzao toga kada su Doru ukinuli, sjecam se da je sam Kostadinov to pri ukidanju dore to izjavio… Da je Dora izvrstan projekt, ali kada ti na njega stigne los materijal onda tu ne mozes puno napraviti.

 4. I više nego očekivano.. Za razliku od drugih državnih postaja u okruženju, novaca na HRT-u ima, i to napretek.. pogotovo sad kad više nemaju prava za mnoga nogometna zbivanja pa ću novce utrošiti na nešto drugo; recimo na izbor za eurosong iliti DORU.. 😉
  Stoga ne želim komentirati to da ćemo opet odabirati predstavnika na tajni način.. i hvala Bogu budući da se sve više ističe svatovska pevajka Maja Šuput na što ću se samo izraziti jednim 😀

 5. @tristan upravo je i mene ona prvo asocirala na Silviu Night haha. Inače mislim da Hrvatska svakako mora pošto poto imati Doru iz milijun razloga, navest ću neke. Povećavanje popularnosti Eurosonga u Hrvatskoj sigurno ne leži u internom izboru. Od zadnjih 10 pobjednika, 9 je odabrano preko nacionalnih izbora (samo Conchita nije). Hrvatska je bilježila bolje rezultate sa Dorom, a i dajemo šanse domaćim skladateljima, pjevačima i glazbenim radnicima da se pokažu.

 6. Ja bih dala šansu Kraljićki… Pjesme sa albuma su joj divne (kao i spotovi uz njih… pogotovo spot uz pjesmu Negdje (just my opinion)… A i sad kad zna kako sve to ide puno bi pametnije i opreznije u to se upuštala.

 7. Kad Maja uspije otpivat Undo ili Quedate Conmigo live onda može na ESC….. Žena bi servirala žešći treš, veći od Saare Aalto.. Nema mjeru i u želji da se iskaže bi pretjerala (Silvia Night prva asocijacija.. hahahaha)

 8. Maja bi Hrvatskoj donijela finalo ako ne i top 10 rezultat.Taj nastup bi bio kicast ,ali i
  kvalitetan

 9. Kedzo ima najviše iskustva, gdje na zlatnim žicama slavonije? Marko Kotlić je još mlak za eurosong, a Maja ide 100% ako i samo ako u finalu supertalenta bude izvodila neku svoju pjesmu, onda će je odabrati jer je urbana.

  Moj prijedlog je da Hrvatska ode na duži cryosleep

 10. Ma to…bar nema neizvjesnosti kao svake godine. Ma tko kaze da Maju ne posaljemo na Eurosong? Pa Maja nas bar nece osramotiti.
  Ja sam za nju ili za recimo da ponovno ode Nina Badrić ili Pamela Ramljak.
  Ma ima more dobrih pjevača…Recimo Marko Kutlić.
  Ma neka ide tko god, samo NE Jelena Rozga. Ona definitivno ne! 🙂

 11. Odlično! Jedva čekam saznati način odabira i našeg sljedećeg predstavnika! Nadam se da je to Šuputica ili Kedžo 🙂

 12. Maja! Maja! Maja! Pa nek se vidi kakv sund hrvati slusaju! Na eurosongu bi trebalo biti predstavljeno nacionalno glazbeno bogatstvo. Maja to zasigurno je! Ajmo Maja, prodaj stan pa do pobjede!! 😘😘😘😘😘

 13. Nismo ni sumnjali! HRT vjerojatno opet planira Doru i vjerojatno će kao po običaju opet odustati od toga i izabrati interno. Slažem se sa @tristan oko kandidata. Moj prvi izbor bio bi Kedzo jer ima najviše iskustva. A što se tiče Maje Šuput… Jedno veliko NE. Štoviše, te glasine na forumu pojavile su se nakon onog intervjua kod Dalibora Petka. Ne mogu vjerovati da su je neki ozbiljno shvatili…

 14. E sad je službeno! Odlična vijest. Sad možemo počet sa tračevima, tkoće predstavljat RH na 64. Euroaongu u Tel Avivu?
  Moji prijedlozi su: Kedzo, Zsa Zsa, Marko Kutlić. 🙂 Ali nikako ne Maja Šuput ko šta se spominje na forumu hr.

Odgovori