Elis Lovrić za eurosong.hr: "Pjesma mi sama pokaže put" – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Elis Lovrić za eurosong.hr: “Pjesma mi sama pokaže put”

  5 min za čitanje   2 komentara

Elis Lovrić Labinjanka je prekrasnog glasa, koju hrvatska javnost prepoznaje po autentičnim pjesmama na labinjonskom čakavskom narječju. Osim što je u umjetničkim krugovima poznata i nagrađivana za mnoge glavne uloge u kazalištu, Elis je cjelovita kantautorica: piše, komponira, aranžira i producira svoje pjesme. Elis je do sada izdala dva albuma pjesama Merika na hrvatskom dijalektu labinjonske čakavice i O canto da Istria na portugalskom jeziku, a ove će godine imati priliku predstaviti svoje pjevačke sposobnosti na povratničkoj Dori koja će se održati 16. veljače u Opatiji. S pjesmom All I really Want, koju i potpisuje kao autorica u zajedničkom aranžmanu s Oljom Dešićem, pokušat će zavrijediti titulu hrvatske predstavnice na Eurosongu. Naši Luna i Bojan već su detaljnije predstavili Elis, a ona je pronašla vremena za eurosong.hr i otkrila nam pojedinosti o pripremama za Doru i procesu nastanka same pjesme i prijave na ovo dugo iščekivano natjecanje.

Na Doru ste se prijavili s pjesmom All I Really Want i prošli natječaj. Kako je uopće došla ideja o prijavljivanju na Doru? Je li vas netko iz okoline potaknuo na taj korak ili ste se ipak odlučili sami?

Nazvao me prijatelj i upitao da li sam razmišljala o prijavi na Doru, pa makar i za sljedeću godinu. Doznala sam da je ostalo samo nekoliko dana do isteka prijave. Pomislila sam: ”Pa zašto ne?” – i krenula spremati pjesmu. Do zadnjeg trena nisam znala hoću li je uspjeti izrealizirati, ali uspjelo je!

Hrvatska Vas javnost najbolje poznaje po pjesmama na labinjonskom čakavskom narječju. Ipak, pjesma za Doru bit će na engleskom. Znači li to da možemo očekivati ponešto drugačiju pjesmu od onih koje ste dosad izdavali?

Uvijek pustim pjesmu da mi sama pokaže put, bez obzira na jezik. Osim hrvatskog, engleski, njemački i talijanski osjećam kao svoje materinje jezike i ne mijenjaju mi percepciju aranžmana. Ostala sam vjerna esenciji. Kod nas to zovu ”ogoljeli” aranžmani, ali u biti, oni su za mene duboka suština pjesme i direktni izraz ljudskog osjećaja.

Jeste li možda razmišljali o tome da pošaljete pjesmu na hrvatskom jeziku? Ukoliko jeste, što je prevagnulo u odluci? Smatrate li da pjesme na engleskom imaju veće šanse na Eurosongu?

Razmišljala sam itekako o pjesmi na labinjonskom ili književnom hrvatskom, jer sam po tome prepoznatljiva, ali nije bilo vremena za novu pjesmu, a uvjet Dore je da pjesma nije nikad izvođena ni izdavana. Krenula sam tražiti među svojim engleskim i talijanskim pjesmama. Shvatila sam da All I really want nisam do sad nikad izvela uživo jer tekst nije bio gotov i krenula sam ju dovršiti. Mislim da su šanse na Eurosongu podjednake za sve jezike, radi se samo o tome da pjesma bude iskrena i moćna i da se ljudi u njoj prepoznaju.

Inka Marinić

U slučaju pobjede na Dori, što od Vas i Vašeg nastupa možemo očekivati na Eurosongu? Je li po Vama scenski nastup jednako bitan kao i sama pjesma ili bi ipak trebao biti minimalistički?

Uh, bilo bi divno pobijediti i predstavljati Hrvatsku na Eurosongu! Sigurno bih dodatno razmislila o scenskom nastupu, ali i tu uvijek puštam pjesmi da ”kaže što misli”. Obožavam sve vrste nastupa, glavno je da slijede duh pjesme i pojačaju njen izraz, a ljudima da ostave entuzijazam i nešto dobro u sjećanju.

Jeste li pratili Doru i prije? Koja Vam je najdraža pjesma s Dore do sada?

Zbog čestih angažmana u Italiji, nisam uspijevala redovno pratiti Doru, ali mi je pjesma ”Marija Magdalena” u izvedbi sjajne Doris Dragović ostala duboko u sjećanju. Njezina pojava, vokal, scenografija, cijeli orkestar – dojam je bio  uistinu upečatljiv!

Mislite li da je za pobjedu na Eurosongu, osim pjesme i nastupa, izuzetno bitan faktor i samopromocija? Zašto da/ne?

Ovisno, jer preko samopromocije, publika se ima prilike upoznati s radom novootkrivenih izvođača ili produbiti znanje o onima koje poznaju. A ponekad postoji ta sreća da su pjesma i nastup toliko jaki i autentični da se desi ”mirakul” i ništa drugo nije potrebno.

Što biste poručili mladim glazbenicima koji sanjaju o Dori i odlasku na Eurosong? Koliko je Dora po Vama bitna u daljnjem razvoju glazbene karijere?

Da izabiru raditi ono što vole i postanu majstori u tome, a onda će ih put navesti na prava mjesta. Dora je na neki način Eurosong u malom i može itekako doprinijeti promociji autora i izvođača, što može bitno utjecati na razvoj karijere ukoliko se to zna dobro upotrijebiti u daljnjem radu. Bitno je ne ”sjesti” na stepenicu koja je trenutno dosegnuta i čekati da se sve samo odvija, nego djelovati proaktivno.

I za kraj, što možemo očekivati od Elis u 2019. godini?

Nakon Dore, posvećujem se završavanju novog albuma koji će izaći u proljeće, a pred kraj godine na redu je turneja u Japanu. Ljeto će biti ispunjeno koncertima, a ako uza sve to ostane vremena čeka me i remake jednog mjuzikla u Italiji.

Eurosong.hr zahvaljuje Elis na intervjuu i želi joj sve najbolje na Dori i u daljnjoj karijeri!

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava2

  1. marina — 12. veljače 2019. u 15:33

    Ovo je godina Elis Lovrić 😀 nastup na Dori i još i novi album izlazi! A nastupom će sigurno oduševiti!

  2. oshawott — 10. veljače 2019. u 22:15

    Baš je divna ta Elis. ❤❤❤

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!