Eurosong 2010. – 2. dio predstavljanja pjesama – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Eurosong 2010. – 2. dio predstavljanja pjesama

  11 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Makedonija – 20.02

Nakon dvogodišnjeg neuspjeha i ostajanja u polufinalu kao zemlja na granici za prolazak u finale, Makedonci su ove godine s velikim nadama započeli izbor za predstavnika. Nakon prijetnji da odustaju od Eurosonga i nakon tjedana razglabanja tko će pjevati koju pjesmu, 12. siječnja potvrđena je konačna lista pjesama i izvođača „Skopjefesta“ 2010.

Gjoko Taneski odnio je pobjedu u vrlo uzbudljivom glasovanju na kraju kojeg je dijelio 1. mjesto s još jednim izvođačem, no prema pravilima natjecanja pjevač s više bodova stručnog žirija putuje u Oslo, a to je bio Gjoko. Taneski je rođen 2. ožujka 1977. u Ohridu u Makedoniji i relativno je poznat na makedonskoj glazbenoj sceni. Gjoko je izjavio kako priprema i englesku verziju pjesme s kojom će se vjerovatno i predstaviti Europi u Oslu.

Malta – 21.02

Nimalo jednostavan nacionalni izbor ove godine opet su održali Maltežani. Tijekom prvog i drugog mjeseca putem šest polufinala Maltežani su birali najbolje pjesme od kojih je 20 izborilo plasman u finale. Nakon dvosatnog showa pobjedu je odnijela Thea Garret nakon nimalo uzbudljivog glasovanja. Tea je naime pobijedila s više od 35 bodova prednosti pred drugoplasiranim finalistom.

Thea Garret rođena je 1992. godine na Malti. Zajedno sa sopranistom Gillianom Zammitom Thea je vježbala svoj vokal, a pratila je i zbor „North west choir“ u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kao solistkinja pjevala je u oratorijskom zboru anglikanske crkve u Valetti. Trenutno je studentica glabene akademije i članica gospel zbora u kojem nastupa kao solist. U Oslu će odličnim glasom pokušati izboriti još jedno finale za ovu malu otočnu zemlju.

Slovenija – 21.02

Slovenija je nakon prošlogodišnjeg ne ulaska u finale odlučila promijeniti neka pravila nacionalnog izbora. Najvažnija promjena bila je ukidanje žirija koji je u prošlosti zakinuo mnoge odlične pjesme odlaska na Eurosong. Glasovi Slovenaca ove godine odlučivali su o pobjedniku. Nakon polufinala iz kojeg se sedam natjecatelja pridružilo sedam izravnih finalista pobjedu je odnio Ansambel Roka Žlindre & Kalamari s 15 907 glasova.

O Ansambel Roka Žlindre & Kalamari ne znamo mnogo, no znamo kako se bave miješanjem pop/rock i slovenske narodne glazbe. Pjesma s kojom će predstavljati naše susjede na Eurosongu mix je rocka i alpskih natpjeva prepunih tipičnim alpskim instrumentima. Slovenija će ove godine opet nastupiti zajedno s Hrvatskom u drugom polufinalu te će pjevati na materinjem jeziku.

Španjolska – 22.02

Usred ponedjeljka Španjolci su odlučili održati nacionalno finale. Nacionalnom finalu u kojem se natjecalo deset pjesama prethodilo je internetsku glasovanja prepuno diskvalifikacija na kraju kojeg je odabrano deset pjesama za nacionalni izbor. Iako je pjesma Coral Segovie smatrana najboljom i iako su je mnogi već gledali na vrhu Eurosonga pjesma je završila na drugom mjestu iza mladog Španjolca Daniela koji je osvojio Španjolsku pjesmom “Algo pequeñito”. Nacionalno finale doživjelo je rekordnu gledanost, a tome je i pridonio skandal rap pjevača koji je neukusan nastup prepun sadržaja za one iznad 18 godina završio psovanjem i pokazivanjem srednjeg prsta na javnoj televiziji.

Daniel Diges Garcia rođen je u Madridu 17. siječnja 1981. godine. Daniel je poznati španjolski pjevač i glumac koji je karijeru započeo u kazalištu. Na nacionalnom izboru osvojio je makismalan broj glasova gledatelja i žirija a trenutno snima novu verziju pjesme kojom će pokušati vratiti Španjolsku u vrh Eurosonga gdje davno nije bila.

Latvija – 27.02

U nacionalnom izboru ove godine mogli su sudjelovati samo državljani ove pri-baltičke zemlje. Stručni žiri odabrao je deset pjesama za nacionalno finale. Iako se prošle godine nisu proslavili na Eurosongu ove godine prema mišljenju fanova imaju šanse za ulazak u finale. Detaljni rezultati te bodovi glasovanja nisu objavljeni već smo samo dobili konačan poredak pjesama.

Aisha je latvijska pop/rock pjevačica i tekstopisac rođena u Ogru, Latviji. Na glazbenoj sceni je od 1991. godine. Pravo ime ove latvijske dive je Aija Andrejeva, a rođena je 1986. Sudjelovala je u brojim glazbenim natjecanjima još u djetinjstvu. Osvojila je drugo mjestu na natjecanju najboljih glasova djece, „Ples sa zvijezdama“ i nacionalnog izbora 2008. Završila je i glazbenu školu u kojoj je naučila svirati flautu.

Gruzija – 27.02

Nakon prošlogodišnjeg odustajanja ove godine Gruzijci su predstavnika za Eurosong odlučili odabrati interno. Sofia je 16. siječnja proglašena kao gruzijski izbor za Eurosong 2010. Od brojnih pjesama koje su pristigle na natječaj iz svih zemalja žiri je odabrao pet najboljih za Sofiu. Zanimljivo je da je pjesma našeg autora Andreja Babića uspjela pronaći svoje mjesto u pet najboljih. Nakon glasovanja objavljeno je ime pobjedničke pjesme čime smo doznali kako će Sofia u Oslu pjevati Shine.

Sofia (Sopho, Sofie) Nizgaradze poznata je gruzijska pjevačica, glumica i skladateljica. Rođena je u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, 6. veljače 1986. Maturirala je s brojnim počastima glazbenih akademija, a nakon nagrada školovanje je nastavila u akademiji Gnesinih. Od 2001. članica je gruzijske nacionalne filharmonije, a 2005. predstavljala je Rusiju na natjecanju “New Wave” koji se održavao u Jurmalu u Latviji. Prošle godine vratila se u Gruziju kako bi sudjelovala u protestu protiv ruske agresije na Gruziju. Prije dvije godine izdala je album “Where are you…”. Ova talentirana gruzijska pjevačica pjesme piše na engleskom, gruzijskom i ruskom.

Slovačka – 27.02

Slovaci su ove godine odlučili iskoristit popularnost Eurosonga u rodnoj zemlji i održati dug put do nacionalnog finala. Pobjednička pjesma još je od samog početka glasila kao najveći favorit, a fanovi su ove godine željno iščekivali hoće li upravo Kristina predstavljati Slovačku na Eurosongu. Kristina je zamalo ostala bez karte za Oslo jer joj žiri nije dao maksimalan broj bodova, no zahvaljujući 12 bodova od gledatelja Kristina će nastupiti s pobjedničkom pjesmom u Oslu.

Kristina je 22-godišnja slovačka pjevačica koja je osvojila veliki dio Europe pjesmom “Horehronie”. Kristina će u Oslu pjevati na slovačkom, a već sad favorizirana je od brojnih fanova.

Bugarska – 28.02

Bugarska je još jedna zemlja koja je svog predstavnika odlučila odabrati interno. Nakon prošlogodišnjeg promašaja i debakla, u nacionalni izbor ove godine Bugari su ušli s visokim nadama. Miro je dobio najviše glasova od stručnog žirija, a iza njega slijedile su Poli i Elitska & Stojan. Na natječaj za odabir pjesama pristiglo je mnogo skladbi diljem Europe, a žiri je zajedno s Mirom odabrao najbolje. Gledatelji su svojim glasovima s više od 44% odlučili kako će Miro u Oslu pjevati “Angel si ti”.

Miro (punim imenom Miroslav Kostadinov) je vrlo poznat pjevač u Bugarskoj. Također je osvojio i dosta nagrada. Postao je poznat dok je pjevao u grupi KariZma s pjevačicom Galyom (punim imenom Galina Kurdova). Obadva člana grupe su počeli samostalnu karijeru 2007. – 2008. godine. Miro je prošle godine izdao album “Omirotvoren”.

Turska – 03.03

Kao i par prethodnih godina Turska je predstavnika za Eurosong odlučila odabrati interno. Iza zatvorenih vrata turske nacionalne televizije 12. siječnja objavljeno je kako će ih u Oslu predstavljati grupa maNga. Ovoj objavi prethodila su brojna nagađanja o mogućim predstavnicima Turske poput Şebnem Ferah, Deniz Arcaka i Sibel Tüzün. Članovi grupe manGa bit će sedmi muški predstavnici Turske na ovom natjecanju.

maNga je turska rap-rock grupa, a njihova glazba uglavnom se temelji na alternativnom rocku i hip hopu s dodirima melodija Anatolije i elektroničkih elemenata. Grupu MaNga čine: Ferman (glavni vokal), Yamyam, Cem i Efe. Na MTV Europe Music Awards 2009. godine osvajaju nagrade Best Turkish act i Best European Act.

Litva – 04.03

Nacionalno finale Litve za ovogodišnji Eurosong zvalo se Eurovizijos dainų konkurso nacionalinė atranka 2010, a održano je 4. ožujka. Nacionalnom finalu u kojem se natjecalo 12 izvođača prethodila su tri polufinala iz kojih je troje najboljih izborilo nastup u finalu. Pobjednička grupa InCulto osvojila je maksimalan broj žirija i gledatelja. U finalnoj večeri dobili su 23,767 poziva, a slijedila ih je drugoplasiranom Aiste s 17,447 poziva.

Litavska grupa InCulto nastala je 2003., a od tada pa do danas bave se pop/funk glazbom. Članovi grupe su: Jurgis Didžiulis (glavni vokal), Aurelijus Morlencas, Sergej Makidon, Jievaras Jasinskis and Laurynas Lapė.

Irska – 05.03

Nakon prošlogodišnjeg ne prolaska u finale Eurosonga, najsupješnija zemlja ovog natjecanja odlučila je Eurosongu opet dati priliku. Nacionalno finale ove godine održano je 5. ožujka. U nacionalnom finalu natjecalo se pet pjesama koje je odabrao stručni žiri. Nacionalnom finalu i pobjedi Niamh Kavanagh prethodio je javni natječaj na kojem je prijavljen velik broj pjesama koje su pristigle širom Irske i Europe.

Niamh Kavanagh rođena je 13. veljače 1968. u Dublinu. Niamh je vrlo poznata pjevačica u Irskoj ali poznata je i ESC fanovima jer je 1993. pobijedila na Eurosongu. Nakon toga Irska je pobijedila i 1994. i 1996. godine. Ova Eurosong diva trenutno živi u Carrickfergusu. Eurovizijska pjesma iz 1993. postala je najpopularniji singl u Irskoj te godine. Niamh je također nastupila kao prateći vokal u filmu “Destination Anywhere” i “Do Right Woman, Do Right Man”. Ove godine Niamh će pokušati vratiti Irsku u finale u kojem nije bila dvije godine.

Portugal – 06.03

Festival da Canção ime je ovogodišnjeg nacionalnog izbora Portugala za Eurosong. Nacionalna televizija RTP odlučila je uvesti promjene u izbor za razliku od prijašnjih godina. Prva faza odabira predstavnika bila je internetsko glasovanje koje je trajalo od 21. do 27. siječnja. Nakon toga održana su dva polufinala, a u svakom po 12 pjesama od kojih je šest iz svakog izborilo plasman u finale. Nacionalno finale održano je 6.03., a pobjedu je odnijela Filipa Azevedo s jednim bodom više od Catarine čije pjesme je autor Andrej Babić.

Filipa Azevedo portugalska je pjevačica rođena 31. srpnja 1991. godine u Gondomaru, u blizini Porta. Filipa je aktivna na portugalskoj glazbenoj sceni od 2007., a najviše se bavi R&B, rock i pop glazbom. Ove godine Filipa će za Portugal pjevati baladu “Há dias assim” s kojom je osvojila 12 bodova od žirija i sedam od publike.

Moldova – 06.03

Nakon što su prošle godine osvojili solidan rezultat u finalu Eurosonga, Moldavci su istim sistemom opet odlučili odabrati pobjednika nacionalnog izbora. O melodie pentru Europa (Pjesma za Europu) ime je nacionalnog izbora koje se održavalo tijekom dvije večeri veljače i jedne tijekom ožujka. Dva polufinala s 15 pjesama održana su krajem veljače, a po sedam pjesama iz svakog prošlo je u finale u kojem je pobjedu odnijela Olia Tira & SunStroke Project s 12 bodova od publike i žirija.

SunStroke Project ime je moldavske grupe koja će nastupiti zajedno s Oliom Tirom na Eurosongu u Oslu. Olia Tira rođena je u Potsdamu, Njemačkoj, u obitelji oficira bivše sovjetske vojske. Vojne obveze tjerale su Oliu i obitelj da stalno putuju Europom tijekom djetinjstva. Nekoliko godina provela je u malom gradu u zemlji porijekla, Moldovi. Trenutno je Olia studentica druge godine Glazbene i teatralne akademije Moldove. S trenutnih 20 godina Olia je u životu postigla mnogo; sudjelovala je u brojnim internacionalnim glazbenim natjecanjima i snimila prvi album. Voditeljica je jutarnje emisije jedne od nacionalnih televizija, a njena slika krasni brojne magazine ljepote.

Hrvatska – 06.03

Ove godine Dora je proslavila 18. rođendan u Opatiji. Hrvatska radio televizija otvorila je javni natječaj preko kojeg su se prijavljivale pjesme za polufinale do 15. prosinca prošle godine. Krajem prosinca HRT je objavio imena 16 polufinalista koji će se natjecati 5. ožujka u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji. Od 16 pjesama koliko ih se natjecalo u polufinalu osam je prošlo u finale gdje im se pridružilo još osam pjesama s pozivnog natječaja najizvođenijih autora u Hrvatskoj. Favoriti Dore od početka su bili jasni, Franka i Feminnem; Franka je na Dori osvojila 7. mjesto s pjesmom Na tvojim rukama čiji je nastup saboritao netko od sudionika Dore, a Feminnemke su dobile kartu za Oslo.

Grupa Feminnem ove će godine predstavljati Hrvatsku na Eurosongu. Ova ženska grupa osnovana je 2004. nakon jednog od mnogobrojnih glazbenih talent natjecanja. Početnu postavu grupe Feminnem tvorile su Ivana Marić, Neda Parmać i Pamela Ramljak. U ovoj postavi predstavljale su Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2005. i osvojile 14. mjesto za naše susjede. Nakon Eurosonga 2005., dolaze na Doru gdje pjevaju pjesmu Navika. Nakon što je Ivana Marić napustila grupu, Nicole Bulat postala je treća članica Feminnemki. Prošle godine Feminnemke su osvojile 3. mjesto na Dori dobivši maksimalan broj glasova žirija. Karijera Nicole Bulat u grupi nije trajala dugo pa ju je zamijenila Nika Antolos. Nika je uspjela ući u 20 najboljih pjevača showa Hrvatska Traži zvijezdu. Zajedno s Nikom Ferminnemke su se treći put vratile na Doru samouvjerenije no ikad i pomele konkurenciju osvojivši maksimalan broj bodova žirija i gledatelja. Na kladionicama trenutno stoje odlično, zauzimaju 5. mjesto na kojem nismo stali još od davne 2001. godine.

U posljednjem trećem dijelu predstavljanja pjesama upoznat ćemo vas s:

Rumunjska
Ukrajina
Rusija
Belgija
Grčka
Njemačka
Estonija
Ujedinjeno Kraljevstvo
Švedska
Srbija
Bosna i Hercegovina
Izrael
Azerbajdžan
Francuska

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?