Eurosong 2015. u brojkama – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Eurosong 2015. u brojkama

  4 min za čitanje   1 komentar

1
Jedna nova zemlja će po prvi put nastupiti na Eurosongu. Australija je dobila specijalni poziv da nastupi na jubilarnom 60. Eurosongu. Debitanski nastup neke zemlje smo posljednji put imali sada već davne 2008. godine, kada su Azerbajdžan i San Marino poslali predstavnike u Beograd.

2
Gotovo svake godine na Eurosongu nastupe pjevači koji su već ranije predstavljali neku zemlju. Ove godine to su azerbajdžanski predstavnik (pjevao za istu zemlju 2008. godine), te članica armenske grupe (pjevala za svoju zemlju 2009. godine). Azerbajdžan i Armenija – dobitna kombinacija.

3
Zemlje s čak tri kontinenta će nastupati na Eurosongu 2015. (Cipar, Izrael i Armenija čiji je teritorij u potpunosti u Aziji, Australija i preostale zemlje koje su kompletno ili malim dijelom u Europi). Posljednji put smo takvu situaciju imali davne 1980. godine kada se standardnom “euroazijskom” društvu pridružio Maroko i tako Eurosong po prvi put doveo na afričko tlo.

4
Titulu najkraćeg naziva pjesme na Eurosongu 2015. će podijeliti dvije skladbe. “Adio” (Crna Gora) i “Time” (Bjelorusija) imaju po četiri slova.

5
-Ove godine slušamo petu po redu Joksimovićevu eurovizijsku pjesmu.
-Voltaj (grupa predstavnica Rumunjske) ima pet članova.

6
Kazahstan će po šesti put za redom prenositi Eurosong. Želja im je jednom i nastupiti, no to trenutno nije moguće jer se ne nalaze u europskom prostoru za radiotelevizijsko emitiranje. Zanimljivo je da Kazahstan ima mali dio svog teritorija na europskom tlu. (c) eurosong.hr

7
Od ukupno 16 zemalja koje će nastupiti u prvom polufinalu ovogodišnjeg Eurosonga, njih sedam nije nastupalo u prošlogodišnjem finalu. To znači da će se barem jedna nova zemlja kvalificirati u finale Eurosonga 2015.

8
Prošlogodišnji uspjeh nizozemskih predstavnika na Eurosongu ohrabrio je mnoge zemlje da na ovogodišnje natjecanje pošalju duete. Slušat ćemo ih čak osam.

9 muških solo izvođača će nastupiti u Beču.

10 zemalja (koje postoje i danas) su nekada ranije (kroz 60 godina) sudjelovale na Eurosongu, a neće ove godine.

11
Najdulja pjesma na CD-u Eurosonga 2015. je “Heroes” (Švedska). Traje čak 11 sekundi dulje od preporučene tri minute.

12
Albanija i Bjelorusija su se eurovizijskoj obitelji pridružile 2004. godine. U Beču će imati svoj 12. po redu nastup na ovom natjecanju. (c) eurosong.hr

Ako ste se umorili od svih brojeva i informacija do sada, a ipak želite saznati i preostale zanimljivosti, predlažemo da se odmorite uz ovogodišnju irsku eurovizijsku pjesmu simboličnog naziva “Igra s brojevima”.

13
Danska i Švedska će nastupiti pod ovim “nesretnim” brojem u polufinalnim večerima. I to nakon reklamnog bloka.

14 zemalja će se predstaviti grupama izvođača u Beču.

15 je broj pod kojim Rumunjska nastupa u polufinalu drugu godinu za redom.

16 godina imaju najmlađi izvođači ovogodišnjeg Eurosonga: Nadav Guedj (Izrael), Michele Perniola i Anita Simoncini (San Marino).

17 ženskih solo izvođača će nastupiti u Beču. (c) eurosong.hr

27
Najveći broj zemalja koji je nastupao na Eurosongu u jednoj večeri je bio 28: polufinale 2007. godine. No, broj 27 vežemo uz finale ovogodišnjeg Eurosonga, koje će biti najveće svih vremena. “Okrivimo” Australiju.

28
Titulu najdužeg naziva pjesme na Eurosongu 2015. će podijeliti dvije skladbe. Nazivi ciparske (“One Thing I Should Have Done”) i rumunjske (“De la capăt (All over Again)”) pjesme imaju po 28 slova.

29 od ukupno 33 pjesme u polufinalima će u potpunosti biti izvedene na engleskom jeziku.

36 sekundi traje najdulji instrumentalni dio neke pjesme na ovogodišnjem Eurosongu (“Adio” – Crna Gora).

40 zemalja će sudjelovati u Austriji.

200 osoba će biti dijelom 40 nacionalnih žirija (po pet iz svake zemlje) i imat će 50% udjela u glasanju. Preostalih 50% je na glasačima putem televotinga.

468 je maksimalan broj bodova koje jedna zemlja može osvojiti u finalu Eurosonga 2015.

1396
Kada svih 40 pjesama bude izvedeno u Beču, ukupan broj eurovizijskih pjesama od 1956. godine pa do danas će iznositi 1396. Jubilarna 1400. pjesma će biti ona pod rednim broj četiri u prvom polufinalu Eurosonga 2016.

4698 je broj bodova koji će biti dodijeljen pjesmama u sve tri večeri natjecanja.

11 000 ulaznica je prodano za svaku večer Eurosonga u bečkoj areni.

200 000 000 televizijskih gledatelja širom svijeta će pratiti šou iz Beča.

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?