Eurosong 2019. – Albanija i Njemačka u potrazi za pjesmama

Podijeli na Facebook Twitter
Andres Putting (EBU)

I dok svijet u ovim trenucima prati kraljevsko vjenčanje u Ujedinjenom Kraljevstvu, dvije zemlje već su u potrazi za pjesama. Koje zemlje, saznajte u nastavku.


 ALBANIJA

Za razliku od prethodnih godina, kada se praktički do rujna nije znalo hoće li nastupati na narednom Eurosongu ili ne, Albanci su odlučili van s natječajem praktički nekoliko dana od završetka Eurosonga 2018. Albanska televizija RTSH objavila je prije tri dana video kojim se traže pjesme za nadolazeći Festivali i Këngësi 57, koji će se održati u prosincu 2018. Iako još službeno to nije objavljeno, time je RTSH najavio da će nastupati na Eurosongu 2019. u Izraelu. Inače, ovo je najranije objavljeni natječaj za pjesme na albanskom festivalu koji se održava od 1962. godine, a službeni rok dokad se predaju demo-verzije nije poznat.

Ovaj natječaj dolazi nakon što je Eugent Bushpepa s pjesmom Mall ostvario treći najbolji rezultat Albanije otkako ova zemlja nastupa na Eurosongu.


 NJEMAČKA

Na krilima sjajnog rezultata u Lisabonu kojeg je ostvario Michael Schulte, njemačka televizija NDR od ponoći ima otvoreno razdoblje prijava za nadolazeći njemački izbor za Eurosong 2019. Svaki izvođač ili bend s do šest članova starijima od 18 godina, može se (ali i ne mora) prijaviti s demo verzijom svoje pjesme koja je u skladu s eurovizijskim pravilima – da komercijalno nisu objavljene prije 1. rujna 2018., trajanje do 3:00 minute, slobodan izbor jezika, no u tekstu ne sadrži ništa uvredljivo, diskriminatorno ili zaštićeno autorskim pravilima. Više informacija bit će dostupno naknadno.

Prema riječima šefa NDR-ovog zabavnog programa, format natjecanja će ostati isti – bit će organizirano više faza tijekom kojih će biti odabrano nekoliko natjecatelja koji će na koncu sudjelovati na tzv. songwriting campu gdje će usavršiti svoje pjesme za finalni dio natjecanja. Hoće li ostati i međunarodni žiri i Europapanel čiji su glasovi sadržavali 67% ukupnog broja pobjednika, u ovom trenutku nije poznato.

Četvrtom mjestu, inače najboljem njemačkom rezultatu još od 2010. i pobjede Lene Meyer-Landrut, svjedočilo je preko 8,2 milijuna Nijemaca.

Komentara 5

Odgovori