Eurosong 2019. – ima li nade za Izrael?

Podijeli na Facebook Twitter
Wikipedia

I dok smo proteklih godina u ovo doba znali barem datume narednih izdanja, ove godine jedino što znamo jest da nam trebaju kokice, s obzirom na dramatičnu situaciju u Izraelu. No krenimo redom.

“Money, money, money, must be funny…”

Drama oko grada domaćina Eurosonga 2019. ovih se dana pokazala kao kap u moru nesređenih odnosa između izraelske televizije IPBC i vlade na čelu s premijerom Benjaminom Netanyahuom, kojeg usto čekaju i izbori. Glavni krivac za to je 12 milijuna eura bankovne garancije, koje Europska radiotelevizijska unija zahtijeva od IPBC-a za organizaciju Eurosonga. Ti novci, čijom uplatom bi Izrael praktički potvrdio svoju organizaciju, trebali su sjesti na EBU-ov račun još 1. kolovoza, no već dvaput je taj rok prolongiran, a zadnji rok je današnji datum (14. kolovoza). Zbog ove pat pozicije, u kojoj su strane tvrdoglavije kao jedan hrvatski nogometni klub i pripadajući mu sportski savez te ne popuštaju, došlo je do usijanja u večernjim satima 12. kolovoza, kada je ravnatelj IPBC-a Gil Omer javnim pismom molio izraelsku vladu da im pomogne oko financiranja.

– U dva dana, IPBC mora osigurati garanciju od 12 milijuna eura kako bi osigurala egzistenciju Eurosonga 2019 u Izraelu. Ovo je put otkud nema povratka. Osim ako se ne dogodi neka promjena, situacija će doći do toga da se Eurosong 2019. neće održati u Izraelu. Posljednja dva tjedna trudio sam se informirati sve koji donose odluke o preprekama s kojima se suočavamo u nadi da ćemo ih razriješiti. U različitim pismima kojima sam slao tijekom ovog razdoblja, istaknuo sam važnost ovog natjecanja u Izraelu, i s pogleda slike u svijetu i s ekonomskog aspekta. Nažalost, naši opetovani zahtjevi za intenzivnim radom kako da riješimo najveći gorući problem koji nam stoji na putu, još nisu odgovoreni – napisao je Omer u pismu, a prenosi Ynet. Također, naglašeno je da bi IPBC trebao otpustiti barem 200 ljudi kako bi sami isplatili garanciju.

“Snađite se sami!”

Dakako, odgovor na ovo se nije dugo čekao. U intervjuu za isti portal, ministar financija Moshe Kahlon je sasuo drvlje i kamenje.

– Korporacija je napravila veliku grešku. Ona mora rješavati svoje probleme kao bilo koje vladino tijelu. Svoja nastojanja da povežu problem s politikom je pogrešan. Oni su sposobni platiti sumu u minutu. Ako oni ne pošalju tu garanciju, oni rade veliku grešku, koja je u suprotnosti s pravilima i regulacijama. Nema razloga zašto natjecanje ne bi bilo u Izraelu. Situacija je rezultat profesionalne borbe između onih u IPBC-u i blagajne… IPBC je vladino tijelo, ono je financirano od strane novaca poreznih obveznika i mora raditi prema pravilima i regulacijama. Ako IPBC ne želi organizirati, onda se Eurosong u Izraelu neće dogoditi – prebacuje Kahlon lopticu na IPBC.

Nakon pobjede Nette Barzilai, IPBC-ov budžet za sufinanciranje natjecanja iznosi 35 milijuna eura, no ako se uključi sporna bankovna garancija, iznos organizacije Eurosonga 2019. bi iznosio gotovo 50 milijuna eura. Za televiziju čija je prethodnica ugašena zbog spornih financijskih problema, a i koja ima ugovor s privatnom televizijskom kućom koja organizira nacionalni izbor umjesto njih (HaKokhav HaBa, op.a.), iznos je prevelik.

U međuvremenu, portal Haaretz je objavio prijetnju izraelskog premijera, koji je otprije nesklon IPBC-u, da će u slučaju gubitka prava na organizaciju Eurosonga 2019., donijeti zakon o ukidanju te televizije.

EBU: “Pratimo situaciju”

Kao mirotvorac između dviju zaraćenih strana morao se naći EBU. U izjavi za portal esctoday, iz EBU-a su kazali da rade na rješavanju problema.

– EBU blisko radi s KAN-om ususret krajnjem roku na unapređivanju priprema za sljedeći Eurosong u Izraelu. Svake godine EBU-u moraju se uplatiti financijske garancije prije stavljanja planova na svoje mjesto i objave grada domaćina Eurosonga. Ako se dogodi situacija da televizija ne može ispuniti potrebne zahtjeve, imamo uvijek back up plan, kao što je normalno kad se planira ovako velik događaj s mnogo međunarodnih sudionika – stoji u izjavi.

Alternativne destinacije – Austrija i Njemačka

Posljednji put kada pobjednik Eurosonga nije organizirao naredno izdanje natjecanje je bilo sada već daleke 1980. godine. Zbog obilježavanja Dana sjećanja pobjednik Eurosonga 1979. Izrael nije organizirao Eurosong 1980., a tada je uskočila Nizozemska. Taj Eurosong ostao je najbolje u sjećanju Johnnyju Loganu, koji je tada ostvario prvu pobjedu za Irsku.

No tko bi danas mogao biti “Nizozemska”? Iako bi Cipar kao drugoplasirani trebao imati prvenstvo u slučaju da Izrael odustane, ni on nema potrebnu infrastrukturu, te bi prema izvorima iz EBU-a natjecanje moglo biti preseljeno ili u Austriju (trećeplasirana zemlja Eurosonga 2018.) ili u Njemačku (članica skupine BIG5, alternativa u slučaju pobjede Australije). U svakom slučaju, pozivamo Vas da ostane uz naš portal.

[AŽURIRANO, 14. kolovoza 2018., 12:45]

Drama gotova, prema pisanju izraelskih medija

Nova epizoda u ovoj drami, koja dolazi svom kraju. Prema pisanju portala Haaretz, IPBC i izraelsko ministarstvo financija uspjeli su dogovoriti model plaćanja bankovne garancije u iznosu od 12 milijuna eura, a rješenje je u – kreditu. Kako stoji u objavi, IPBC će uzeti kredit i platiti 12 milijuna eura za plaćanje, a u slučaju da Izrael izgubi pravo na domaćinstvo Eurosonga, troškovi plaćanja past će na vladu. Službene potvrde zasad nema.

Komentara 13

  1. @croeurofan Nije službeno, samo se tako pretpostavlja po kriterijima koje je izdao KAN. Problem kod Haife je stadion koji nema krov, a čija izgradnja košta. Mada je i gradonačelnik Haife rekao da će gradska uprava (ukoliko dobiju pravo na organizaciju) u potpunosti financirati troškove izgradnje krova nad stadionom. Ali iskreno je i meni dosadila više ta priča i drama oko domaćina natjecanja da mi je svejedno. :/

  2. Haifa je službeno otpisana. Eurosong će biti ili u Tel Avivu ili Jeruzalemu. Iako, Jeruzalem ima više prostora za organizaciju, Tel Aviv je puno stabilniji…Meni se osobno smučilo ovog Eurosonga, i mislim da EBU ubuduće ne bi smio dozvoliti ovakav amaterizam…

  3. @pabloncrnich To stoji, meni se jedino kod Tel Aviva ne sviđa mjesto održavanja. Tel Aviv Convention Center ima mal kapacitet, a i da izostavimo to, samo pogledaj slike na internetu. On jeste lijep iznutra, ali ne može se porediti sa Altice arenom ili Ericsson Globe arenom. Ali mislim da će se (ako Izrael bude domaćin) Evrovizija održati u Tel Avivu čisto zbog finansija i troškova. (Inače Haifa je treći najveći grad u Izraelu tako da i nije toliko mali).

  4. …”Njemačku (članica skupine BIG5, alternativa u slučaju pobjede Australije).”…. Jel to znaci da ako Australija ikada pobijedi,Eurosong ce se odrzati u Njemačkoj? O.o

  5. @iner-esc Ja se nadam da nije jer je premala i nemas nista za vidjeti. Frendica mi poznaje Izrael od glave do pete i vjerujem joj na rijec. Ja se nadam, radi svih mjera sigurnosti, da ce Tel Aviv biti domacin!

  6. Ako Izrael kojim slučajem izgubi pravo za organizaciju Eurosonga 2019, onda bi najbolje bilo da se Eurosong 2019 održi u Ujedinjenom Kraljevstvu. UK bi organizovao fantastičan i moderan Eurosong. Ne bih volio da se Eurosong održi u Kipru, jer nemaju prikladno mjesto za održavanje ovolikog muzićkog takmičenja. Što se tiče Austrije i Njemačke, oni su sasvim ok i sigurno bi to dobro organizovali, ali oni su “nedavno” bili domaćini (nije prošlo više od 10 godina od kada su bili domaćini) i nekako meni lično ne bi bilo toliko interesantno da oni budu domaćini pogotovo jer imaju sličnu kulturu. Mada mislim da od toga nema ništa i da će Eurosong ipak biti u Izraelu što bi i trebalo biti tako. Nadam se da je Haifa domaćin. 🙂

Odgovori