Eurosong 2019. u brojkama – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Eurosong 2019. u brojkama

  3 min za čitanje   1 komentar

Statistika je, kažu stari Rimljani, kao bikini – otkriva puno, ali skriva ono najbitnije. No, upravo je zato i zanimljiva. Brojke i njihovo upoređivanje sa nekim drugim brojakama možda su dosadni u nekom drugom kontekstu, ali u eurovizijskom – nikako. Zato smo kratko „prošetali“ kroz brojeve Eurosonga 2019., analizirali ih, a zaključke, kao uostalom i uvijek do sada, ostavljamo vama.

 • 41 – To je broj zemalja sudionica ovogodišnjeg Eurosonga. Iako se prvobitno očekivalo da na ovom mjestu stoji broj 42, kaos u ukrajinskoj televiziji krivac je što ćemo u Tel Avivu gledati predstavnike „samo“ 41 zemlje što ovaj Eurosong u tom kontekstu čini najsiromašnijim u zadnje četiri godine. (2015. u Beču gledali smo ukupno 40 zemalja)
 • 19:14:8 – tako izgleda odnos pjevača, pjevačica i glazbenih kolaboracija različitih oblika (dueti, grupe, pratnje) na ovogodišnjem Eurosongu. Za usporedbu, u Lisabonu je taj odnos bio dosta drugačiji sa 13 muških, 16 ženskih izvođača i čak 14 raznih glazbenih suradnji. No, rastavimo li glazbene kolaboracije s Eurosonga 2019. po spolnoj strukturi (dakle, brojimo li Zalu i Gaspara kao jednog muškog i jednog ženskog izvođača, a članice Tulie npr. kao četiri ženska izvođača) pobjedu će i ovdje odnijeti pjevači kojih će na pozornici biti 33 dok će predstavnica ženskog spola biti 26.
 • 27 zemalja predstavit će se pjesmama u cijelosti na engleskom, u odnosu na 14 zemalja koje će pjesme u cijelosti izvesti na maternjem jeziku (Da, da… Irska,  Malta, Australija i Ujedinjeno Kraljevstvo su uračunati u tu brojku). Među tih 27 zemalja čak šest ih miješa engleski i materinji jezik u većoj ili manjoj mjeri (npr. Francuska, Hrvatska, Srbija, Poljska…)
 • Prvi put ćemo u Tel Avivu čuti Sami, jezik sjevernih naroda, i to u pjesmi predstavnika Norveške, a pored njega, prvi put ćemo u jednoj frazi čuti i abkahaski jezik u pjesmi iz Gruzije
 • 5 – Toliko ćemo povratnika vidjeti na eurovizijskoj pozornici ove 2019. godine. Zanimljivo, čak dvoje od tih pet su svoje prvo iskustvo na Eurosongu imali 2016. godine (Serhat i Sergey Lazarev). Osam bivših eurovizijskih predstavnika vraća se na scenu u ulozi pratećih vokala (spomenimo npr. Jacquesa, Mladena Lukića, Emelie iz Madam Monseuir…), a po drugi put će pobjednica Dječjeg Eurosonga nastupiti na „velikom Eurosongu“, i to kao prateći vokal u pjesmi koja će predstavljati Maltu.
 • 4 – to je broj pjesama koje sadrže riječ „ljubav“ (love) u naslovu (Npr. Poljska, Švedska, Grčka…).
 • 16 godina i sedam mjeseci – Toliko naime godina ima najmlađa izvođačica na ovogodišnjem Eurosongu. Riječ je o članici grupe D-Moll, Tamari Vujačić. Zanimljivo, mladi hrvatski predstavnik Roko sa svojih 19 godina tek je peti najmlađi sudionik. Bez iznenađenja, najstariji je 54-ogodišnji predstavnik San Marina – Serhat.
 • 22 – ovaj broj je ujedino i najkraćii naziv pjesme na ovogodišnjem Eurosongu, a riječ je o pjesmi predstavnici Irske. Na drugom mjestu nalazi se pjesma Roi sa tri slova u naslovu, a dalje slijede pjesme Stay (Moldova) i Home (Izrael). Najduži naslov ima pjesma iz Poljske čije je službeno ime Fire of Love (Palie sie)

0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava1

 1. Hirscher1 — 12. svibnja 2019. u 06:54

  a po prvi put će pobjednica Dječjeg Eurosonga nastupiti na „velikom Eurosongu“, i to kao prateći vokal u pjesmi koja će predstavljati Maltu.

  Nije istina. Sestre iz Rusije su već to napravile 2014. 🙂

  Super članak! Uvijek me Faruk iznenadi koliko lijepo piše. Vrlo talentiran i bistar dečko. Bravo!

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!