Eurosong 2019. u Jeruzalemu?

Podijeli na Facebook Twitter

Svega dva dana nakon uvjerljivog trijumfa Izraela na Eurosongu 2018. jasno je kako će sljedeće izdanje popularnog glazbenog natjecanja ugostiti Jeruzalem. Prvo je pobjednica Eurosonga, Netta, tijekom svog pobjedničkog govora pozvala sve na Eurosong u Jerusalem, a nakon toga je i Benjamin Netanyahu, izraelski premijer, to i potvrdio.

Nakon ovog velikog poklona (preseljenje američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, op.a.) stigao je još jedan. Veliki grad Jeruzalem će sljedeće godine ugositi Eurosong i mi smo jako ponosni zbog toga. – izjavio je izraelski premijer u svojoj čestitci pobjednici Eurosonga 2018.

Iako je isprva postojala mogućnost da 64. Eurosong ugosti Tel Aviv koji već duži niz godina organizira “Israel Calling”, pred-eurovizijski koncert, koji okupi desetak tisuća gledatelja, danas je i ta dilema razriješena. Naime, Ron Huldai, gradonačelnik Tel Aviva, kazao je kako ovaj grad neće biti niti u razmatranju za domaćinstvo  Eurosonga.

Unatoč izostanku službene potvrde, teško se može očekivati da bilo koji drugi izraelski grad dobije mogućnost organiziranja Eurosonga. Ukoliko se najave Nette i Netanyahua pokažu točnim, Eurosong 2019. bi se mogao održati u Pais Areni, dvorani kapaciteta 15.000 gledatelja, ili na stadionu Teddy koji nema krovnu konstrukciju, no uvjeravanja su organizatora kako bi, u slučaju da ovaj stadion kapaciteta 32.000 gledatelja, dobije organizaciju Eurosonga taj problem bio vrlo brzo riješen.

Komentara 27

 1. Pobjednica Eurosonga je reinkarnacija Bojane Stamenov zvana Netta ili na portugalskom Unuka. 🙂

 2. @yugayslavia
  Irska nije imala pjesmu dostojnu finala unatrag 20 godina.
  Jos jedna godina u kojoj ce poslat nekog cmizdravca koji ce sakupljat simpatije lgbt zajednice i uzet mjesto puno kvalitetnijoj pjesmi, neka hvala.
  Samo neka oni bojkotiraju.

 3. @piceza S tocke gledista Eurosonga, Irska je No1 drzava sa najvise pobjeda, koji neki nazivaju “spiritual home of Eurovision” tako da je vrlo bitno da li Irska sudjeluje ili ne, s drugih tocki gledista Irska i Island su drzave u top 5 po visini BDP po stanovniku u Europi, drzave sa najvisim stupnjevima demokracije… itd. Bojkot ovih drzava je neuporedivo znacajniji nego sta bi bio bojkot Hrvatske, Madjarske, Rumunjske, Ukrajine… i sl.

 4. @kostadin Ma ne, to ostavit za 5 godina.
  Sada treba poslati Maju Šuput ili neku smiješnu grupu npr. Let3 ili Koktelsi.
  Sada to najbolje prolazi-da se ističeš, ali na čudan način.

 5. HRT je indirektno za net.hr potvrdio sudjelovanje Hrvatske na iducem Eurosongu. Pitanje je bilo da li ce se mijenjati sistem biranja hrvatskog predstavnika. Oni su odgovorili da jos razmatraju mogućnost biranja predstavnika za iducu godinu.

 6. Zemlje ex YU treba za iducu godinu da posalju svoje najbolje pevace za koje ce najbolji kompozitori napraviti extra pesme! Za Sloveniju: Nusa Derenda, za Hrvatsku: Toni Cetinski, Petar Graso ili Danijela Martinovic, za Crnu Goru: Milena Vucic, za Makedoniju: Lozano, za Bosnu: Dino Merlin, za Stbiju: Aleksandra Radovic ili Ivana Jordan. I da onda glasamo medjusobno i svi prodjemo u finale!

 7. Ukoliko EBU pristane na podlost izraelske delegacije da se eurosong održi u gradu koji nije zvanično i internacionalno priznat kao teritorija Izraela onda nek budu spremni na bojkotiranje i negodovanje fanova i ostalih organizacija.

 8. Iskreno, Izrael treba sam da odabere šta, kako i gdje, pa makar to sve imalo i političku konotaciju. Jerusalim ili ne, očekujem odličnu organizaciju.

 9. I Hitler je pobio koliko Židova? Jel to znaci da ESC nikad ne bi trebao bit u Njemackoj, Austriji?
  Armeniji? Azerbejdzanu?
  BiH, Srbiji, Hrvatskoj?
  Rusiji, Ukrajini?
  UK, Francuskoj?

  Nista, nek odrzavaju Eurosong samo u Svicarskoj.

 10. Eto, maloprije Izraelci pobili 22 Palestinca i ranili još preko 2 200 i to, naravno, u Jerusalemu. Nadam se da EBU neće dozvoliti održavanje u Jerusalemu, jer bi se zaista mogao dogoditi veći napad od onog incidenta sa SuRie…

 11. Gde god bio ESC u Izraelu, jedno je sigurno: Bice extra organizovan! Za Srbiju bi mogli da idu: Nevena Bozovic, Emina Jahovic, Frajle, Sasa Kovacevic, Ivana Jordan ili Aleksandra Radovic.

 12. Eurosong je bia u Jeruzalemu vec 2 puta i nema potrebe da bude i 3. put. Osim toga EBU ima zadnju ric i ako ocijene da nije sigurno morat ce izabrat drugi grad. Opcenito mi ide na zivce sta se politika svugdi gura.

  A neki lik u Irskoj vec poziva na bojkot Eurosonga 2019 i da bi se Irska trebala povuc. XD

 13. Mogu oni pricati gdje bi oni zeljeli, ali zadnju rijec ima EBU. Ako Jeruzalem radi nereda nije spreman odrzati Eurosong, EBU ce to vrlo otvoreno reci.

 14. @kazahstan Jeruzalem je nedavno izglasovan kao gl. grad Izraela, a do tad je to bio Tel Aviv. Ubrzo potom Amerika je preselila svoje veleposlanstvo i nastale su velike tenzije, danas i neredi a kako vidim i rat jer ljudi ginu danas u Jeruzalemu. Insistiranje na tomu da se ESC odrzi u tom gradu, uz propagiranje istog kao “glavnog grada” je politiziranje cijele situacije, a veliki je br. zemalja EU koje odbijaju priznati isti kao gl. grad, iz tog razlog neke drzave se mozda odluce bojkotirati. Prve budu Turska i Bosna jer najglasnije su kritizirale Izraelsku Vladu, tak da od TR i BIH na Eurosongu 2019. nema nista.

 15. Radi se o čisto političkoj odluci. Siguran sam da bi fanovi radije da bude Tel Aviv jer je znatno liberalniji, a time i više gay-friendly, od Jeruzalema, a i općenito mislim da je Tel Aviv sigurniji grad. Ali kako god bilo, uvjeren sam u to da će se Izraelci isprsiti i organizirati spektakularan Eurosong. Inače, ne vidim zašto bi neke zemlje bojkotirale Eurosong sljedeće godine, osim ako se isti bude održavao na tzv. okupiranoj polovici Jeruzalema.

 16. mislim da će Makedonci vrlo teško biti na popisu iduće godine… prvenstveno zbog toga što su i ove godine skoro izvisili, a ovogodišnji rezultat će samo pogoršati stvari… s druge strane možda se priključi Lihtenštajn, Kazahstan, a nikad ne znaš što bi moglo biti sa Slovačkom, pa i Bosnom i Turskom…

 17. Koliko cujem drzave koje su potvrdile ucesce na Eurosongu 2019. su Izrael, Srbija, Poljska, Sanmarinija, Estonija, Norveska, Svedska, Njemacka, Spanjolska, Francuska… E sad odluce li se za Jeruzalem, moguce da zbilja jedan dio drzava bojkotira natjecanje, jer je Jeruzalem vrlo osjetljiva tema.

Odgovori