Eurosong 2020.: Što nam nude gradovi kandidati – Utrecht i Maastricht – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Eurosong 2020.: Što nam nude gradovi kandidati – Utrecht i Maastricht

  5 min za čitanje   1 komentar

Nakon što smo u prvom nastavku predstavili Arnhem, vrijeme je za još dva grada. Jedan je grad na dan predaje kandidacijskih knjiga nasmijao sve kada je u sjedište NPO-a poslao kurirku na biciklu, dok je drugi grad poprilično samouvjeren u dobivanju organizacije. Pogledajmo što nude.


UTRECHT

blank
Foto: earthtrekkers.com

O gradu: Grad iz kojeg potječu DJ Fedde le Grand, nogometaši Wesley SneijderMarco van Basten, ilustratora i pisca Dicka Brune (autor Miffy) te papa Hadrijan VI., Utrecht je dom najvećeg nizozemskog sveučilišta, te nekada najvažniji grad u nizozemskim pokrajinama. Nastao je na rimskim temeljima i bio je glavni nizozemski religijski centar sve do 17. stoljeća. Danas je drugi nizozemski grad po broju kulturnih događanja, važno je sjecište prometnih pravaca i primjer spoja starinske i moderne arhitekture.

Kako doći od Hrvatske do Utrechta? Kao i u primjeru Arnhema, do Utrechta je najlakše doći kombinacijom avion-vlak. Najbliža zračna luka je amsterdamski Schiphol, s kojim Zagreb ima izravnu vezu. Potom slijedi brzi vlak čija vožnja do destinacije traje 30-tak minuta i za koji morate izdvojiti 9,20 €.

Objekt za Eurosong 2020.: Jedini mogući objekt koji Utrecht ima za ponudu za organizaciju jest centar Jaarbeurs koji može primiti do 11 tisuća ljudi. Međutim, službene NPO-ove propozicije za objekte nalažu kako strop mora biti visok minimalno 18 metara, što u slučaju Jaarbeursa predstavlja problem jer je njegov strop prenizak. No, kako se ispred tog objekta nalazi jedan ravni plato, Utrecht je ponudio izgradnju privremenog šatora, koji bi odgovarao dimenzijama za Eurosong. Kako ga misle izgraditi, pogledajte u videu ispod.

Prilikom predaje kandidacijske knjige, koju su poslali putem kurirke na biciklu, na naslovnici se moglo vidjeti kako je slogan njihove kandidature Save all your kisses for me / For making your mind up, inspirirani pobjednicima Eurosonga 1976. i 1981. S organizacijom Eurosonga 2020. Utrecht se želi predstaviti kao gostoljubiv grad s intimnom atmosferom, u kojem se sve može proći pješice. To ujedno znači kako bi delegacije do objekta, umjesto turističkim autobusom, došli pješice ili biciklom.

Također, Utrecht kao grad koji slavi zdravi, urbani život, želi u Eurosong ugraditi održljivost, socijalnost i inovativnost. Problem s ovom kandidaturom jest to što gradsko vijeće Utrechta nije podržalo kandidaturu, no organizatori kandidature Utrechta tvrde da imaju partnera koji će financirati događanje, zajedno s nekolicinom institucija sa sjedištem u Utrechtu.


MAASTRICHT

blank
Foto: erasmusu.com

O gradu: Grad za kojeg najviše vezujemo violinista i dirigenta Andréa Rieua i biciklista Toma Dumoulina, Maastricht je najjužniji grad kandidat za domaćinstvo Eurosonga 2020. Nastao od temelja rimskog naselja, ubrzano se razvio u 19. stoljeću razvojem industrije. Međutim, najvažniji događaj vezan za ovaj grad dogodio je 1992. godine, kada je potpisan Maastriški sporazum kojim je tadašnja Europska zajednica postala Europska unija, i kojim su udareni temelji za zajedničku europsku valutu (euro). Član je Euroregije Meuse-Rajna, u kojoj je s nekolicinom belgijskih i njemačkih gradova, veoma je popularan grad za studente na razmjeni i ima preko 1670 zgrada koje su zaštićene kao narodna tradicija.

Kako doći od Hrvatske do Maastrichta? Maastricht je grad koji nema vlastitu zračnu luku i udaljeniji je od Amsterdama i njegovog Schiphola. Najbliže kako doći do grada je avionom od Zagreba/Budimpešte do Eindhovena, koji nema izravnu vezu s tim gradovima, ali ima presjedanje u Amsterdamu. Potom slijedi kombinacija vlaka i autobusa, koja do Maastrichta dođe nakon dva do tri sata. Ostale varijante su zračne luke u Düsseldorfu, Bruxellesu, Liegeu Kölnu, no od tamo treba dugo putovati do grada.

Objekt za Eurosong 2020.: Maastricht je za Eurosong 2020. ponudio Maastriški kongresno-izložbeni centar, koji je poznat i pod skraćenim imenom MECC Maastricht. Slogan njihove kandidature je Come Closer (hrv. Približite se), i za svoju kandidaturu uvjereni su da je “najeuropskija”, pozivajući se na Maastriški sporazum. Prema informacijama sa svoje stranice na Facebooku, nudi oko 30 tisuća kvadratnih metara prostora za događanja u koji može stati oko 20 tisuća ljudi (dvije hale odijeljene zidom koji se može maknuti), te manje hale u kojima stane do 1650 osoba.

Kao i Utrechtov Jaarbeurs, i MECC Maastricht ima nešto niži krov od NPO-ovih željenih dimenzija, no organizatori kažu da to neće biti preveliki problem. Također, za svoju kandidacijsku kampanju angažirali su Andréa Rieua da snimi promotivni video. Kako je izjavila maastriška gradonačelnica, grad želi pokazati svoju pripadnost Europi i gostoljubivost. Veći dio programa njihove kandidature nije poznat, no prema nekim izvorima Europska radiotelevizijska unija vrlo bi rado igrala na kartu Maastrichta kao “mjesto rođenja” Europske unije.

Rasprava1

  1. Štefica Judita Tanner — 17. srpnja 2019. u 10:01

    Vidim da ovdje ne piše kako je strop tog centra u Maastrichtu visok 12 metara. Ne 17,88 metara, kako su svi pisali. 12 metara.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?