Eurosong 2024.: Norveška, Estonija, San Marino – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Eurosong 2024.: Norveška, Estonija, San Marino

  8 min za čitanje   2 komentara

U ovome nastavku očekuju nas predstavnici triju država koje će se ove godine predstaviti vrlo snažnim pjesama u drugoj polufinalnoj večeri. Također, zajedničko im je da će boje zastava braniti glazbeni sastavi s pjesmama na materinjem jeziku. Prvi put od 2006. godine Norveška će se okušati na norveškom jeziku, Estonija se vraća estonskom jeziku prvi put od 2013. godine dok će se San Marino prvi put u svojoj eurovizijskoj povijesti predstaviti na španjolskom jeziku.


Norveška

Izvođač: Gåte

Pjesma: Ulveham (Čovjek vuk)

Autori: Gunnhild Sundli, Jon Even Schärer, Magnus Børmark, Marit Jensen Lillebuen, Ronny Graff Janssen, Sveinung Eklo Sundli

Redni broj nastupa u drugom polufinalu: 15

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1960.

Najbolji plasman: 1. mjesto 1985., 1995., 2009.

Prošlogodišnja predstavnica:  Alessandra – Queen Of Kings  (5. mjesto, 268 bodova)

Detaljnije o povijesti Norveške na Eurosongu saznajte ovdje.

Način odabira izvođača i pjesme

Melodi Grand Prix 2024. bilo je 62. izdanje norveškog glazbenog natjecanja kojim se odabrala pjesma za Eurosong. Organizirao ga je norveški javni servis NRK, a sastojao se od tri polufinala i finala, održanih između 13. siječnja i 3. veljače 2024. Šest pjesama natjecalo se u svakom polufinalu, a televote je odredio tri kvalificirana kandidata u finale. Rezultat finala određen je kombinacijom 60/40 glasova publike i međunarodnog stručnog žirija, dajući veću težinu televoteu. Finalna večer je održana 3. veljače u kojoj je pobjedu s minimalnih šest bodova prednosti odnijela grupa Gåte ispred eurovizijskih predstavnika iz 2019. godine, grupe Keiino.

YouTube video

Biografija izvođača

Gåte je bend iz Trøndelaga u Norveškoj koji svira norvešku narodnu glazbu prožetu metalom i elektronikom. Njihov stil se naziva progresivni folk-rock. Bend je 2000. godine okupio Sveinung Sundli (violina, klavijature), a izvorno su ga činili njegova mlađa sestra Gunnhild Sundli (vokal), Gjermund Landrø (bas, prateći vokal), Martin Langlie (bubnjevi) i Magnus Robot Børmark (gitara, klavijature).

Njihov prvi album, Jygri, objavljen 2000. godine, pokazao se kao njihov komercijalni proboj u Norveškoj i inozemstvu, posebno u Skandinaviji i Njemačkoj. Dobili su i veliku medijsku pozornost, a posebno je osebujni glas Gunnhilde Sundli zainteresirao glazbene novinare koji su odmah počeli nagađati o njezinom odlasku kako bi započela solo karijeru. Nakon izlaska drugog albuma Iselilja 2004. bend je najavio pauzu. Ipak, njihova diskografska kuća Warner Music Norway izdala je live album Liva 2006. koji je snimljen u Rockefeller Music Hallu prethodne godine, te s dodatnim materijalom s njihovog koncerta na festivalu u Roskildeu 2003. Gåte se vratio 2017., nakon čega je uslijedio album Svevn 2018.

Mnoge njihove pjesme su preuređene verzije tradicionalnih norveških narodnih melodija, poput Sjå Attende (Osvrni se) i Knut Liten og Sylvelin (Mali-Knut i Sylvelin). Drugi glavni izvor Gåte pjesama su pjesme norveške pjesnikinje Astrid Krog Halse s glazbom Sveinunga Sundlija, kao što su Følgje (Društvo) i Stengd Dør (Zatvorena vrata). Neke od njihovih pjesama napisane su na nynorsk/landsmål (službena pisma u norveškom jeziku) i izvedene na širokom trønderskom dijalektu (norveški dijalekt). Na albumu Svevn, nekoliko pjesama ima tekstove veterana folklorne glazbe Knuta Buena, koji je također napisao tekst za Kjærleik na Iselilji.

Trenutni članovi benda jesu Sveinung Sundli (violina, klavijature), Gunnhild Sundli (vokal), Magnus Robot Børmark (gitara, klavijature), Jon Even Schärer (bubnjevi) i Mats Paulsen (bas).

Društvene mreže

Instagram, Facebook, YouTube, TikTok, Spotify

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 11. (20.4.2024.)

KLADIONICA KVOTA
bet365 81
William Hill 67
betfair Exchange 150
Boyle Sports 67

anketa 2097

Koji će biti završni plasman Norveške na Eurosongu 2024.?

Ukupno glasova: 102

 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [41 / 40%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [36 / 35%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [9 / 9%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [6 / 6%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [5 / 5%]
 • Neće se plasirati u finale [5 / 5%]

Estonija

Izvođač: 5miinust & Puuluup

Pjesma: (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi (Mi (još) ne znamo ništa o (ovim) drogama)

Autori: Estoni Kohver, Kim Wennerström, Lancelot, Marko Veisson, Päevakoer, Põhja Korea, Ramo Teder

Redni broj nastupa u drugom polufinalu: 13

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1994.

Najbolji plasman: 1. mjesto 2001.

Prošlogodišnja predstavnica:  Alika – Bridges  (8. mjesto, 168 bodova)

Detaljnije o povijesti Estonije na Eurosongu saznajte ovdje.

Način odabira izvođača i pjesme

Eesti Laul 2024. bilo je šesnaesto izdanje estonskog nacionalnog izbora Eesti Laul, koji je odabrao pjesmu Estonije za Euroviziju 2024. Natjecanje je održano između 20. siječnja i 17. veljače 2024. U srpnju 2023. ERR je objavio namjeru da napravi promjene u formatu natjecanja i produkcijskom timu selekcije, pri čemu je Tomi Rahula odstupio s mjesta glavnog producenta nakon pet izdanja.

15. rujna 2023. ERR je precizirao pojedinosti o novom formatu. To je uključivalo samo jedno polufinale 20. siječnja 2024. i finale 17. veljače 2024. U polufinalu se natjecalo 15 pjesama, a pet najboljih plasiralo se u finale, pridružujući se petorici automatski kvalificiranih za finale od deset pjesama. Rezultati polufinala određeni su kombinacijom glasova žirija od 35 (ili više) članova i javnog televotinga za prve kvalifikante, te drugog kruga javnog televotinga za preostale kvalifikante. Pobjednička pjesma u finalu također je odabrana u dva kruga glasovanja: najbolje pjesme odabrane kombinacijom 9-članog međunarodnog stručnog žirija i javnog glasovanja prošle su kroz drugi krug televotinga kako bi se odredio pobjednik. 5miinust & Puuluup osvojili su drugo mjesto po međunarodnom žiriju i prvo mjesto po glasovima publike, što ih je učinilo ukupnim pobjednicima.

YouTube video

Biografija izvođača

5miinust

5miinust (pet minusa) je estonska hip hop grupa osnovana u Võsu 2015. Članovi grupe su Kristjan Jakobson, Mihkel Tamm, Karl Kivastik i Priit Tomson. 5miinust će predstavljati Estoniju na natjecanju Eurovizije 2024. zajedno s Puuluupom s (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi.

Sastav je postao poznat 2018., godine u kojoj su njihova oba studijska albuma Aasta plaat (2016.) i Rämmar (2017.) u potpisu Legendaarne Recordsa, uvrštena među prvih dvadeset najboljih prodanih albuma na nacionalnoj ljestvici, što ih čini dvama od 18 najuspješnijih albuma u 2018. Sljedeće godine snimili su singl Aluspükse s Nubluom, koji je proveo šest uzastopnih tjedana na vrhu Eesti Tipp-40. Također su iste godine potpisali ugovor s baltičkim ogrankom Universal Music Group, izdavačke kuće preko koje su objavili sljedeće singlove, Paaristõuked, Peo lõpp i Loodus ja hobused, sva tri na prvom mjestu Eesti Tipp-40.

Puuluup

Puuluup su estonski nu-folk duo koji su 2014. osnovali Ramo Teder  i Marko Veisson. Ramo Teder multiinstrumentalist je i pionir loopinga u Estoniji, a te vještine svladava dvadeset godina. Marko Veisson ima pozadinu u antropologiji, a njegov terenski rad u sjevernoj Gani, kao i njegova ljubav prema zapadnoafričkoj glazbi definitivno su utjecali na Puuluupov stil. Sviraju vlastite skladbe na Talharpi – tradicionalnoj gudaloj liri, popularnoj u sjevernoj Europi od ranog srednjeg vijeka i sviranoj na zapadnim estonskim otocima do početka 20. stoljeća.

Društvene mreže

5miinust : Instagram, Facebook, YouTube, TikTok, Spotify

Puuluup: Instagram, Facebook, YouTube, TikToK, Spotify 

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 20. (18.4.2024.)

KLADIONICA KVOTA
bet365 251
William Hill 151
betfair Exchange 560
Boyle Sports 151

anketa 2098

Koji će biti završni plasman Estonije na Eurosongu 2024.?

Ukupno glasova: 95

 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [31 / 33%]
 • Neće se plasirati u finale [24 / 25%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [19 / 20%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [16 / 17%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [3 / 3%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [2 / 2%]

San Marino

Izvođač: Megara

Pjesma: 11:11

Autori: Isra Dante Ramos Solomando, Roberto la Lueta Ruiz, Sara Jiménez Moral

Redni broj nastupa u drugom polufinalu: 10

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 2008.

Najbolji plasman: 19. mjesto 2019.

Prošlogodišnji predstavnik:  Piqued Jacks–  Like An Animal (16. mjesto u polufinalu, 0 bodova)

Detaljnije o povijesti Estonije na Eurosongu saznajte ovdje.

Način odabira izvođača i pjesme

Una voce per San Marino 2024 bilo je treće izdanje formata nacionalnog izbora koji su razvili SMRTV i Media Evolution S.r.l. za Pjesmu Eurovizije. Sastojao se od četiri polufinala za strane državljane, nakon čega je slijedila runda druge prilike i jednog polufinala rezerviranog za državljane San Marina, a sva su se održala u Sala Polivalente Little Tony u Serravalleu 15. i 16. veljače 2024. Emisije su emitirane svakodnevno između 19. i 23. veljače i nakon njih je uslijedilo finale u Teatro Nuovo u gradiću Dogana 24. veljače 2024. Glasovanjem žirija odredili su se kvalificirani iz polufinala, a potom i pobjednici finala, španjolska grupa Megara s pjesmom 11:11.

YouTube video

Biografija izvođača

Megara je španjolski rock sastav osnovan 2015. u Madridu, a trenutno ga čine Kenzy Loevett (vokal), Vitti Crocutta (bubnjevi), Tio Rober Bueno (gitara, prateći vokal) i Raphaela Tache (bas). Iste godine osnutka bend je objavio svoj debi singl Muérase quien pueda. Godine 2016. objavili su Siete, svoj prvi studijski album. Nakon objavljivanja drugog studijskog albuma Aquí estamos todos locos 2018., bend je počeo rasti u popularnosti, debitirajući na Download Festivalu i Resurrection Festu 2019.

Bend je skovao svoj glazbeni stil kao fucksia rock, kombinaciju elektroničkih, dance i rock žanrova. Bend je izjavio da su taj izraz skovali iz prezira prema tome da ih se stavlja u jedan žanr, a Rober Bueno izjavio je u intervjuu da obuhvaćaju nekoliko stilova. Također, bend je svoju glazbu opisao kao savršenu mješavinu zlokobnog stila i šećerne vune. Godine 2023. bend je sudjelovao na Benidorm Festu, španjolskom predizboru za Eurosong 2023. s pjesmom Arcadia. Završili su četvrti u prvom polufinalu 31. siječnja 2023., kvalificirajući se za finale, gdje su završili na četvrtom mjestu u ukupnom poretku. Iste godine najavili su da će biti prateći bend na španjolskom dijelu Babymetalove svjetske turneje.

Društvene mreže

Instagram, Facebook, YouTube, TikTok, Spotify

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 37. (18.4.2024.)

KLADIONICA KVOTA
bet365 301
William Hill 251
betfair Exchange 1000
Boyle Sports 251

anketa 2099

Koji će biti završni plasman San Marina na Eurosongu 2024.?

Ukupno glasova: 96

 • Neće se plasirati u finale [76 / 79%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [13 / 14%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [6 / 6%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [1 / 1%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [0 / 0%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [0 / 0%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
6
PODIJELI ČLANAK

Rasprava2

 1. ESC fan — 20. travnja 2024. u 18:35

  Norveška – TOP 5 ako ne i pobjeda

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?