Eurosong tijekom 2010-tih: Azerbajdžan

Podijeli na Facebook Twitter

Ako ćemo birati zemlje za čije plasmane bismo dali ruke u vatre da nisu čisti, onda bi među njima svakako bio Azerbajdžan. Kako smo spominjali u specijalu “Eurosong tijekom 2010-tih: Što je sve obilježilo ovo razdoblje?”, prisjetili smo se kako su predstavnici Azerbajdžana odlazili u druge zemlje i nudili novac i SIM-kartice kako bi na Eurosongu glasovali za Azerbajdžan. Nakon što su ih ulovili, promijenila su se pravila, a zanimljivo je bilo vidjeti kako nakon otkrivanja skandala, Azeri su zabilježili slabije plasmane na Eurosongu.

No krenimo redom. Na početku desetljeća nije prolazio dan na Facebooku bez reklame za azerbajdžanskog predstavnika na Eurosongu (i to je bilo prije nego je svaki treći post postao reklama). Tada su bilježili plasmane u TOP5, s pobjedom 2011. i organizacijom Eurosonga 2012. kao vrhunac. Potom je uslijedilo zatišje sve do 2018., kada su ispali u polufinalu, da bi se 2019. ponovno vratili u TOP10 nakon konstantnog reklamiranja. Što možemo očekivati od njih u idućeg razdoblju? Pa zasigurno – uratke švedskih autora.

Pjesme i plasmani tijekom 2010-tih

 • 2010.: Safura – Drip Drop (5. mjesto, 145 bodova)
 • 2011.: Ell & Nikki – Running Scared (1. mjesto, 221 bod)
 • 2012.: Sabina Babajeva – When The Music Dies (4. mjesto, 150 bodova)
 • 2013.: Farid Mammadov – Hold Me (2. mjesto, 234 boda)
 • 2014.: Dilara Kazimova – Start A Fire (22. mjesto, 33 boda)
 • 2015.: Elnur Hüseynov – Hour of the Wolf (12. mjesto, 44 bodova)
 • 2016.: Samra – Miracle (17. mjesto, 117 bodova)
 • 2017.: Dihaj – Skeletons (14. mjesto, 120 bodova)
 • 2018.: AISEL – X My Heart (11. mjesto u polufinalu, 94 boda)
 • 2019.: Chingiz – Truth (8. mjesto, 302 boda)

Vaša najdraža pjesma iz Azerbajdžana tijekom 2010-tih?

 • 2010.: Safura – Drip Drop (16%)
 • 2011.: Ell & Nikki – Running Scared (3%)
 • 2012.: Sabina Babajeva – When The Music Dies (18%)
 • 2013.: Farid Mammadov – Hold Me (15%)
 • 2014.: Dilara Kazimova – Start A Fire (1%)
 • 2015.: Elnur Hüseynov – Hour of the Wolf (5%)
 • 2016.: Samra – Miracle (5%)
 • 2017.: Dihaj – Skeletons (15%)
 • 2018.: AISEL – X My Heart (5%)
 • 2019.: Chingiz – Truth (17%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Komentara 17

 1. Nisu mi baš dragi kao nacija, ali su imali odličnih pjesama (osim one s kojom su pobjedili, i “I X my heart” s kojom su zasluženo ispali). Imao sam nekoliko favorita i nije mi bilo lako. “Drip Drop” i “Hour Of The Wolf” sam eliminirao zbog loših izvedbi uživo (iako volim te pjesme u studijskoj verziji). Na kraju sam se dvoumio između “When The Music Dies” i “Skeletons”, a odlučio sam se za “Skeletons”, jer je puno češće slušam.

 2. Ma dobre su mi zapravo sve njihove pjesme. Malo su mi draže ove iz razdoblja od 2010. do 2014, ali i ove kasnije su ok. Glas definitivno dajem Safuri jer me (isto kao i Apricot Stone) vraća na same početke mog praćenja Eurosonga, te dvije sam baš intenzivno slušala tad, parala uši svojima doma haha.

 3. Azerbajdžan je po meni slao jako dobre pjesme.Čak 6 pjesama mi se sviđa iz razdoblja 2010-ih.Kada bih morao složiti svoj Top3 to bi bile
  1. Safura-Drip Drop
  2. Chingiz-Truth
  3. Aisel-X My Heart 😊
  PS One koje nisam stavio u Top3, a volim ih poslušat su When The Music Dies,Miracle i Skeletons☺

 4. Ne znam kojim cudom su uspjeli pobijedit 2011, pjesma bez nekakvog wow ucinka, da se moze mijenjati pobjednik ja bi za pobjednika izabrao Farida Mammadova iz 2013.
  X my heart mi je na drugom mjestu
  Drip Drop na trecem mjestu

 5. Azeri svakako nisu zaslužili pobjedu sa onakvom ”meh” pjesmom. Ta pjesma je lošija od svih ovih navedenih (tu negdje u rangu sa Aisel i Samrom). Ako su si već planirali namjestiti pobjedu, mogli su to učiniti manje očito. Nije da nisu imali odličnih pjesama. Po meni, najbolje u ovom desetljeću su Elnur Hüseynov – Hour of the Wolf i Dihaj – Skeletons. Kad birao između njih (sad sam ih ponovno poslušao), malu prednost dajem Elnuru.

 6. Meni i dan danas nije jasno kako su oni pobjedili 2011. godine. Mislim, te godine pjesme nisu bile nešto, ali nikako mi se nije svidjelo kaj su pobjedili. Imali su ok pjesmama, većina je zapravo bolja od pobjedničke. Tri pjesme koje su mi dobre su: Truth, When music dies i Drip Drop.

 7. Nastavljamo s kategorijom najvećih nepravdi u povijesti Eurosonga i jedna od njih je ostajanje u polufinalu Aisel 2018. godine! Da su s tom pjesmom pobijedili, bilo bi više zasluženo nego 2011. godine s onom namještaljkom. @escfan1 da mi je netko rekao da mu se Samrina pjesma od Azerbajdžanaca najviše sviđa rekao bih mu da se šali, ali svaka ti čast 😀 Meni je za dlaku, ali ono za mali milimetar ostala na drugom mjestu, no jako ju rado slušam 😉 I da, ”Skeletons”, slažem se – bezveze 😀
  Top3:
  1. Sabina Babayeva – When the Music Dies (MASTERPIECE 😍)
  2. Samra – Miracle
  3. Aisel – X My Heart

 8. Meni je najdraža Hold me, a također mi se sviđaju Drip drop, Truth, Always (znam da nije ovo desetljeće ali je super).
  Aisel je trebala proći u finale.
  Inače ako neko nezna: ovi iz Azera toliko ne vole Armence da se desilo da je 40-ak ljudi glasalo za armensku pjesmu i onda su morali na razgovor na policiju jer su glasali za neprijateljsku državu, a Armenija nije sudjelovala kad su oni organizirali nakon što ih je predsjednik Azera vrijeđao. Osim toga Armenija ima potpuno zatvorenu granicu s Azerom i Turskom.
  Nije baš najhumanija država, ali šalje dobre pjesme, mora se priznati.

 9. Imali su dobrih pjesama, ali mi se stvarno ne sviđa sto konstantno “hajpaju” svog predstavnika svake godine. 2011 su po mom misljenju imali najgoru pjesmu u ovoj deceniji. Mađarska, UK, Danska, Irska, Austrija, Svedska… su imali puno bolje pjesme, mada je i Italija PREVISOKO zavrsila😑 Zasluzeno se vuku po dnu anketa najboljeg pobjednika Eurosonga. Najvise mi se sviđa Samrina pjesma iz 2016. Ne znam zasto se svima toliko sviđala pjesma2017, meni licno bas bzvz pjesma, nekako sva naporna😪

 10. Running scared mi je najlošiji i najgori pobjednik u ovom desetljeću. Dan danas ne razumijem kako je to uspjelo doći do pobjede. Bez obzira na to i na lobije, Azerbajdžan se uvijek primi posla kada je eurosong u pitanju i od njih se svašta može očekivati.
  Najbolja pjesma iz ovog razdoblja mi je “Truth”.

Odgovori