Eurosong tijekom 2010-tih: Estonija

Podijeli na Facebook Twitter

U novo desetljeće Estonci su ušli s novim nacionalnim izborom, i izlaze iz njega s četiri ispadanja u polufinalu, tri TOP10 plasmana i tri plasmana iza 20. mjesta. U posljednjih nekoliko godina trude se oko svog nacionalnog izbora, no hoće li se taj trud isplatiti u idućem desetljeću?

Pjesme i plasmani tijekom 2010-tih

 • 2010.: Malcolm Lincoln – Siren (14. mjesto u polufinalu, 39 bodova)
 • 2011.: Getter Jaani – Rockefeller Street (24. mjesto, 44 boda)
 • 2012.: Ott Lepland – Kuula (6. mjesto, 120 bodova)
 • 2013.: Birgit ÕigemeelEt uus saaks alguse (20. mjesto, 19 bodova)
 • 2014.: Tanja – Amazing (12. mjesto u polufinalu, 36 bodova)
 • 2015.: Elina Born i Stig Rästa – Goodbye to Yesterday (7. mjesto, 106 bodova)
 • 2016.: Jüri Pootsman – Play (18. mjesto u polufinalu, 24 boda)
 • 2017.: Koit Toome ft. Laura – Verona (14. mjesto u polufinalu, 85 bodova)
 • 2018.: Elina Nechayeva – La forza (8. mjesto, 245 boda)
 • 2019.: Victor Crone – Storm (20. mjesto, 76 bodova)

Vaša najdraža pjesma iz Estonije tijekom 2010-tih?

 • 2010.: Malcolm Lincoln – Siren (2%)
 • 2011.: Getter Jaani – Rockefeller Street (8%)
 • 2012.: Ott Lepland – Kuula (13%)
 • 2013.: Birgit Õigemeel – Et uus saaks alguse (1%)
 • 2014.: Tanja – Amazing (2%)
 • 2015.: Elina Born i Stig Rästa – Goodbye to Yesterday (45%)
 • 2016.: Jüri Pootsman – Play (2%)
 • 2017.: Koit Toome ft. Laura – Verona (6%)
 • 2018.: Elina Nechayeva – La forza (12%)
 • 2019.: Victor Crone – Storm (8%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Komentara 18

 1. Mene, također, spomen Estonije na Eurosongu odmah asocira na njigovu najbolju pjesmu ikad: Urban Symphony – Rändajad. U novom desetljeću Estonci nisu poslali sličnu pjesmu, ali isto tako nisu slali tako loše pjesme (osim pjesme iz 2010. I Verone koja mu je bila zbljuv i vjv njihov najveći promašaj ikada). Posebno su mi se popravili posljednjih pet sezona (izuzev, opet, te crne Verone). Tako da bih izdvojio iduće: Elina Born i Stig Rästa – Goodbye to Yesterday, Jüri Pootsman – Play, Elina Nechayeva – La forza, Victor Crone – Storm. Kada bih birao dvije najdraže, to bi bile La forza i Storm. S obzirom da su obje pjesme imale lošiji nastup na samom Eurosongu nego na Eesti Laulu, morat ću ići nekom čudnom logikom. Iako mi je Storm puno bliža, što se tiče žanra kojeg inače slušam (i sad bi radije nju pustio), ali morat ću prednost dati La Forzi. Sve ostaje na osjećaju prvog dojma. Prošle sam godine ostao paf kad sam ju prvi put čuo i vidio. Izazvala je neku reakciju kod mene, dok mi je Storm bila odlična, ali opet nešto meni svakodnevno. No, kod obje mi se nisu sviđale kasnije promjene u nastupu. A i na kraju krajeva, prošle godine mi je La forza bila na prvom mjestu (iako sam više slušao, recimo, Mall od Bushpepe koji mi je bio drugi), a ove godine Storm na drugom. Ukratko, La Forza dobija prednost jer je taj tip pjesme malo neuobičajen.

 2. @onlylove I meni je to definitivno jedna od dražih ESC pjesama. Iako je prošlo 10 godina, ona i za današnje standarde zvuči moderno. Bezvremenska pjesma >3

 3. A što se tiče ovog desetljeća, imali su svojih uspona i padova. Najbolje su mi definitivno “Kuula” i “Goodbye to yesterday”. Sve ostalo varira od solidnog, do dosta lošeg. Meni se “Verona” kao pjesma nikad nije svidjela, i drago mi je da su ispali. Svoj glas u anketi dao sam “Goodbye to yesterday’ koju još dan danas slušam.

 4. @precious Po meni, ne samo najbolja iz Estonije. Iskreno, meni je tijesna borba između Euphorije i Rändajad kao najdraže eurovizijske pjesme ikad.

 5. @onlylove Čim sam vidio članak o Estoniji, odmah sam poželio glasati za “Rändajad”, ali onda sam skužio da nisu nastupale u ovom desetljeću xD. Zaista predivna pjesma, uvjerljivo najbolja iz Estonije.

 6. Evo, stigla na red i zemlja sa bajkovitim jezikom kojeg nažalost na esc sceni nisam u pravom aranžmanu čuo od još sad davne 2009. i čuvenog Randajada.. sad sam već spojlao.. ako bi me netko upitao koja mi je prva asocijacija na Estoniju u vezi eurosonga, odgovorio bih – Urban Symphony.. end.. tako da @onlylove tu dijelimo zajedničkog winnera.. 😉
  no, u ovim 10-ima takvo nešto nažalost nisam čuo, a izgleda da ću se na to trebati dobrano načekati budući da je i njih zahvatila pošast engleskog jezika na sceni..
  u anketi sam glasovao za Victora budući da mi je njegov nastup najsvježiji, a i prilično me se dojmio, iako mi sama pjesma nije bila ni u Top 10 ovogodišnjih najdražih..
  još izdvajam samo “La Forzu” čija mi se izvedba srozala zbog te ogromne, preogromne haljine već viđene 2013., te za divno čudo – Getter Jaani.. ovo ću pokušati i zaboraviti da sam napisao jer za postupke iz 2011. ne mogu odgovarati 😀 vidim da mnogi hvale “Goodbye to Yesterday”, no meni je to jedan običan James Bond pjesmuljak koji mi oduvijek zvuči prepatetično u live izvedbi..
  o ostalima ne bih želio trošiti riječi, a poglavito ne o prenapasnoj Veroni..

 7. Slažem se s ostalim komentatorima da je Goodbye To Yesterday jedan od najboljih dueta u povijesti Eurosonga, ako ne i najbolji 😊
  Top 3:
  1. Elina Born & Stig Rasta-Goodbye to Yesterday
  2. Getter Jaani-Rockefeller Street
  3. Tanja-Amazing 😊

 8. Estonija ima ogromne oscilacije u svojim rezultatima na Eurosongu, tako je i sa pjesmama, jedne godine budu odlicni pa podbace pa opet odlicni.
  Kuula je prekrasna pjesma, misticna na trenutke, mocna, a pozornica, iako je bila prevelika, Ott je bio dovoljan sam sebi.
  E sad dolazimo do 2014 i Tanje… Pjesma do Eurosonga mi nije bila nista posebno, onda je Tanja sa svojim plesacem (pozdrav Loreen koja je ocito bila njen uzor) napravila da se zaljubim u nastup, zao mi je sto nisu uspili proc u finale.
  Moja najdraza estonska pjesma ovog desetljeca je Goodbye to Yesterday, ta neka cudna kemija izmedu njih dvoje i Eline suze su me naprosto kupile.
  Dalje od 2015 mi se ne svidaju njihove pjesme, ali nadam se da ce se nastaviti truditi oko svog izbora i da ce valjda jos jednom (barem) pobijediti

 9. Volim estonske pjesme na eurosongu i često znaju iznenaditi izborom. Možda je moj izbor čudan, al moj top 3 ide ovako:
  1. Jüri Pootsman – Play
  2. Ott Lepland – Kuula
  3. Victor Crone – Storm

 10. Ova me anketa podsjetila na to da je Estonija imala svoje bisere. Neki su bili podcjenjeni (Play), neki nisu ni zaslužili finale (EUSA), a za neke mi je drago da su flopnuli (Verona). Ipak, svoj sam glas dala pjesmi koja mi na prvo slušanje nije bila nešto dok nisam čula live-pjevanje, a to je “Kuula”. Možda nije pobijedila 2012., možda neće pobijediti u ovoj anketi, ali meni će zauvijek ostati u srcu.

 11. Ok, mislim da je očito koja je estonska pjesma meni najdraža, zbog nje sam se zaljubila u estonsku kulturu i jezik. No, 2009. ne ulazi u ova razmatranja pa sam morala malo razmisliti.
  Rockefeller Street mi je tad bila super, obožavala sam taj nastup, stalno sam ju vrtila, čak sam i glasala za nju u finalu. Sad mi nije baš nešto (promijenio se dosta moj glazbeni ukus od tada), ali svejedno mi izmami osmijeh na lice. Kuula je divna, opet taj čarobni estonski jezik, ja bih im zabranila da pjevaju na engleskom, ovu čaroliju trebaju svi čuti. Isto mislim i za Et uus saaks alguse. La forza me isto kupila, baš je bila moćna, nisam preveliki fan opere na Eurosongu, ali ovo me oduševilo. Čak i haljina, iako je to već izlizana fora.
  Na kraju sam se ipak odlučila za Goodbye to Yesterday. Iako je na engleskom, a tri reda iznad sam nešto sasvim drukčije napisala, morala sam se demantirati haha. Zašto? Zato što je ovo pjesma kakvu bih mogla slušati sto puta zaredom i ne bi mi dosadila. Poklopilo se u jednoj pjesmi sve ono što u većini slučajeva tražim od glazbe i Elina i Stig Rästa često dođu na moju playlistu, uživam u svakoj sekundi.

 12. Estonija je jedna od najboljih država na ESC-u.
  LA FORZA 😍😍😍😍😍😍😍 #1
  Trebala je pobijediti ili Eleni ili Elina.
  Et uus saaks alguse mi se također jako sviđa i da je sad 2013. glasala bi za nju (i engleska verzija “New way to go”je prekrasna).
  Storm mi je također super i bilo mi je jako drago kad je prošao.

 13. Tu nema niti najmanje dvojbe. Jedan od najboljih dueta u povijesti Eurosonga zasluženo je njihova najbolja pjesma ikada 😊
  Top3:
  1. Elina Born & Stig Rasta – Goodbye to Yesterday ❤️
  2. Victor Crone – Storm
  3. Ott Lepland – Kuula

Odgovori