Eurosong tijekom 2010-tih: Finska

Podijeli na Facebook Twitter

Desetljeće na izmaku Finci bi najvjerojatnije htjeli – zaboraviti. Od deset izdanja Eurosonga, Fincima je finale izmaknulo čak šest puta, a kada bi ulazili u finale, najčešće su završili među zadnjih šestero (osim 2014.). No ono po čemu ćemo također pamtiti Fince tijekom 2010-tih jest i najkraća eurovizijska pjesma ikad (2015.), prva pjesma na švedskom jeziku otkako je slobode jezika (2012.) i slanja zvijezda koje smo ostavili još u 20. stoljeću. Što li će donijeti 2020-te za Finsku?

Pjesme i plasmani tijekom 2010-tih

 • 2010.: KuunkuiskaajatTyölki ellää (11. mjesto u polufinalu, 49 bodova)
 • 2011.: Paradise Oscar – Da Da Dam (21. mjesto, 57 bodova)
 • 2012.: Pernilla Karlsson – När jag blundar (12. mjesto u polufinalu, 41 bod)
 • 2013.: Krista Siegfrids – Marry Me (24. mjesto, 13 bodova)
 • 2014.: Softengine – Something Better (11. mjesto, 72 boda)
 • 2015.: Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina mun pitää (16. mjesto u polufinalu, 13 bodova)
 • 2016.: Sandhja – Sing It Away (15. mjesto u polufinalu, 51 bod)
 • 2017.: Norma John – Blackbird (12. mjesto u polufinalu, 92 boda)
 • 2018.: Saara Aalto – Monsters (25. mjesto, 46 boda)
 • 2019.: Darude ft. Sebastian Rejman – Look Away (17. mjesto u polufinalu, 23 boda)

Vaša najdraža pjesma iz Finske tijekom 2010-tih?

 • 2010.: Kuunkuiskaajat – Työlki ellää (5%)
 • 2011.: Paradise Oscar – Da Da Dam (5%)
 • 2012.: Pernilla Karlsson – När jag blundar (9%)
 • 2013.: Krista Siegfrids – Marry Me (5%)
 • 2014.: Softengine – Something Better (15%)
 • 2015.: Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina mun pitää (1%)
 • 2016.: Sandhja – Sing It Away (1%)
 • 2017.: Norma John – Blackbird (32%)
 • 2018.: Saara Aalto – Monsters (24%)
 • 2019.: Darude ft. Sebastian Rejman – Look Away (4%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Komentara 18

 1. Finci su jedna od slabijih ESC zemalja. Svake prestupne ubodu jednu kvalitetnu pjesmu. Među ovih deset, sviđaju mi se samo tri: Pernilla Karlsson – När jag blundar, Softengine – Something Better i Norma John – Blackbird. Kad bih morao birati najbolju, dvojba bi bila između Softenginea i Norme John. I to teška dvojba. No, pošto je Norma John možda i najveća nepravda Eurosonga ikad, dajem njoj tu malecku prednost.

 2. Nar jag blundar najdraža.
  A kad ste već spomenuli zaborav, ja mislim da bi Finci htjeli zaboraviti ne samo ovo desetljeće, nego čitavo razdoblje od 1990. do 2019. 😂😂😂😂 (osim 2006)

 3. Ovdje mi se jedino sviđaju “Blackbird” i “Something better”, a sve ostalo varira od čistog prosjeka do apsolutnog užasa. Finci, potrudite se više u sljedećem desetljeću. Moj glas ide “Blackbird”, koju nisam toliko doživljavao prije Eurosonga, ali uživo me stvarno kupila, i sramota je što nije prošla.

 4. Ako ništa nisu naučili nakon 2014. što trebaju slati, onda se komotno još godinama mogu vrzmati po marginama esc scene..
  Naravno, u anketi nisam ni sekundu razmišljao, već sam kliknuo na Softenginese i “Something Better”, daleko najbolju stvar s ovog popisa, a i sam plasman govori da to i je..
  Fincima kao i Mađarima zamjeram što imaju dosta jaku rock i metal scenu, a žalosno je što smo ih u ovom desetljeću u tom aranžmanu čuli od svake po jednom..
  dakle, ne moram ni reći što očekujem od Finaca.. povratak onome što im najbolje leži – rocku i svim drugim primjesama.. gore od ovog ne može.. enough

 5. Najbolja, ali daleko najbolja finska pjesma u ovom desetljeću je Blackbird. Ta pjesma je stvarno zaslužila minimalno top5. I dalje ne razumijem sto se dogodilo tu vecer. Nastup je bio fenomenalan.
  Volim jos i Tyolki Ella i Nar Jag Blundar. Ostalo vise manje zanemarivo.

 6. Nisam neki fan Finske na Eurosongu i ne mogu sastavit svoj finski top 3. No izdvojiti ću Something Better jer mi je bila u top5 u tadašnjoj konkurenciji i često si je pustim. Nadam se da će Finci u narednom desetljeću naći rješenje i postizati bolje rezultate.

 7. Uz izrazito slabu konkurenciju, dajem glas za Something better. Nadam se da će Finska u idućem desetljeću slati something better.

 8. Finsku bi stavio u rangu sa Crnom Gorom jer su slali skoro jako loše pjesme.Ipak ima tri pjesme koje su mi se svidjele tijekom ovog razdoblja.
  Top 3:
  1. Saara Aalto-Monsters
  2. Krista Siegfrids-Marry Me
  3. Norma John-Blackbird 😊

 9. Vjerojatno većina zna koliko sam lani obožavao Saaru, a dovoljno je reći da mi je bila druga u ukupnom poretku. Stoga ne treba čuditi da mi je uvjerljivo najbolja pjesma Finske s Eurosonga 😍 Osim navedene 3 pjesme, jedino mi je dobra još bila 2011. godine, tako da Finci, možete Vi to i puno bolje…
  Top3:
  1. Saara Aalto – Monsters
  2. Krista Siegfrids – Marry Me
  3. Norma John – Blackbird

 10. Nikad, ali NIKAD neću pregrmiti što se nisu kvalificirali s remek-djelom “Blackbird”, a s onim odronima ljudskog društva zvanim “Marry Me” i “Monsters” jesu. Ova potonja još više boli jer se kvalificirala ispred naše Franke.

 11. Čini se da baš i nisam neki fan Finske na Eurosongu. Izdvojila bih jedino remek-djelo iz 2017, Blackbird. Trominutna čarolija koja je tako jako podcijenjena i zanemarena te godine, srce me boli kad vidim da jedina Finska pjesma koja je valjala u ovom desetljeću finale nije vidjela. Ok su mi možda još Da Da Dam i När jag blundar, ali samo ok.

 12. Blackbird. Mogli su komotno pobijediti te godine s obzirom na to sta je pobijedilo. Ne razumijem zasto je portugalska dosada bila emotivnija i bolja od finske pjesme. I don’t get it :/

 13. Finska me iskreno nije dojmila pjesmama ovo desetljeće. S razlogom su ostajali tako puno u polufinalima…
  Ipak izdvojio bih Normu John s Blackbird jer je ta pjesma stvarno zaslužila finale i top 10 tamo!

Odgovori