Eurosong tijekom 2010-tih: Francuska

Podijeli na Facebook Twitter

Tijekom desetljeća na izmaku, francuski plasmani na Eurosongu bili su različitih amplituda. U ovom razdoblju po prvi puta im se dogodilo da su dotaknuli samo dno (2014.), iz čega su izvukli lekcije. Hoćemo li tijekom 2020-tih otići u Pariz, Marseille ili neki drugi francuski grad?

Pjesme i plasmani tijekom 2010-tih

 • 2010.: Jessy Matador – Allez Ola Olé (12. mjesto, 82 boda)
 • 2011.: Amaury Vassili – Sognu (15. mjesto, 82 boda)
 • 2012.: Anggun – Echo (You and I) (22. mjesto, 21 bod)
 • 2013.: Amandine Bourgeois – L’enfer et moi (23. mjesto, 14 bodova)
 • 2014.: Twin Twin – Moustache (26. mjesto, 2 boda)
 • 2015.: Lisa Angell – N’oubliez paz (25. mjesto, 4 boda)
 • 2016.: Amir – J’ai cherché (6. mjesto, 257 bodova)
 • 2017.: Alma – Requiem (12. mjesto, 135 bodova)
 • 2018.: Madame Monsieur – Mercy (13. mjesto, 173 boda)
 • 2019.: Bilal Hassani – Roi (16. mjesto, 105 bodova)

Vaša najdraža pjesma iz Francuske tijekom 2010-tih?

 • 2010.: Jessy Matador – Allez Ola Olé (9%)
 • 2011.: Amaury Vassili – Sognu (1%)
 • 2012.: Anggun – Echo (You and I) (5%)
 • 2013.: Amandine Bourgeois – L'enfer et moi (1%)
 • 2014.: Twin Twin – Moustache (3%)
 • 2015.: Lisa Angell – N'oubliez paz (3%)
 • 2016.: Amir – J'ai cherché (32%)
 • 2017.: Alma – Requiem (18%)
 • 2018.: Madame Monsieur – Mercy (21%)
 • 2019.: Bilal Hassani – Roi (7%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Komentara 16

 1. I nisu imali neki početak desetljeća, ali kasnije su se probudili i stvarno kreni slati dobre stvari na Eurosong. Kao najbolje svakako izdvajam: “J’ai cherche”,” Requiem” i “Mercy”. Jako mi je teško bilo donijeti odluku između “J’ai cherche” i “Mercy”. Planirao sam glasati za Amira, ali je ipak jednostavnost prevagnula i moj glas je ipak otišao ” Mercy”, koja mi je bila favorit 2018.

 2. Cijenim zemlje koje forsiraju nastupati sa svojim jezikom (dobro, izuzev albanskog koji samo mojim ušima nimalo ne zvuči privlačno 😀 ), ali francuski me baš u ovom desetljeću i nije izuo iz cipela..
  dobro, probudili su se nakon one bruke sa brkovima, ali su u narednih 5 godina poslali samo jednu pjesmu koja mi se toliko svidjela da sam zamalo glasao za nju..
  No da skratim, moj glas je otišao Almi, što zbog pjesme, što zbog njezinih sjajnih okica.. 😉
  i ja se slažem da su im rezultati mogli biti kudikamo bolji da su odabrali bolje pjesme u svom dvorištu, ali.. očigledno im se više sviđaju repetitivne pjesmice i pjesme u kojima nije važno imati dobar vokal već specifičan izgled i širok repertoar instagram fanova.. 😉

 3. Do 2015. Francusku nisam opće doživljavao ne eurosongu. Jedino bih mogao izdvojiti Allez Ola Ole koja je i dan danas na mojoj esc playlisti. I onda se desi obrat i Francuska TRI godine zaredom bude među mojim favoritima za pobjedu. Teško jd odlučiti koja mi je najdraža, ali:
  1. Amir – J’ai cherche
  2. Madame Monsieur – Mercy
  3. Alma – Requiem

 4. Meni ”J’ai cherché” bez konkurencije! Čak bi se usudila reći da mi je ”J’ai cherché” u top 5 pjesama ovog desetljeća.

 5. Najbolja njihova pjesma u ovom desetljeću mi je J’ai cherché, a na drugo mjesto stavljam Mercy. Na treće mjesto bi stavila Requiem. Jedna od big5 država koja se fakat trudi i imam veliki respekt prema Francuskoj na Eurosongu.

 6. Francuska je esc zemlja koja rijetko pogodi pravog predstavnika, točnije, bolje im je išlo sa internim odabirom predstavnika. Ali i tad su periodično uspjeli pogodit pjesmu. Od ovih deset mogu proći tek četiri: Jessy Matador – Allez Ola Olé, Amaury Vassili – Sognu, Amir – J’ai cherché, Alma – Requiem. U tom četveroboju prvi otpada Amir, a izmeđz ove tri bi prednost dao Jessyu Matadoru, koji je zaista podigao razinu energije na tom Eurosongu 2010., a koji je uz to imao vjerojatno i najlošiju pozornicu i najmanje mogućnosti na istoj. Iako sam zagovornik nacionalnih predizbora ispred internog odabira, mislim da su Francuzi zadnje dvije godine sami sebi upropastili rezultat s potpuno krivim odabirima. Po meni, Madame Monsieur su nešto najlošije što se moglo dogoditi Francuskoj na Eurosongu, a dogodili su se, nažalost, dvije godine za redom.

 7. Odlučno sam otvorila ovaj članak znajući da ću glasati za Mercy. I onda se zagledam u popis pjesama i pojave se problemi. Bila sam luda te godine za Sognu. Dobro, više za studijskom verzijom, uživo je dojam splasnuo. Echo me navela da malo bolje proučim Anggunin opus jer me oduševio njen glas i eto, i dan danas ju slušam. Echo mi možda nije među njenim najdražim pjesmama, ali zavoljela sam Anggun pa sam tu subjektivna. Lisa mi je bila divna, žao mi je što nije bolja prošla. Amirovu pjesmu isto jako volim, definitivno jedna od najdražih te godine, baš je remek djelo, moderno, a opet nije generično i bez duše. Isto je i s Requiemom, odlična stvar, čak mi je prva verzija bila draža. Sve je na svom mjestu i tako odiše francuskim šarmom.
  Čak i Roi… Nije mi privlačio pažnju prije petog mjeseca, ali onda me kupio nastupon i htjela sam da uđe u top 10.
  Svejedno sam na kraju odradila sve po planu i odlučila se za Mercy. Osvojili su me na prvo slušanje, glazba, tekst, priča zbog koje je pjesma nastala. Poslušala sam ju bezbroj puta i nije dosadila. Oduševili su me i nastupom, vidjela sam ih u top 5, željela pobjedu (jer su je u mojim očima imali) i onda razočaranje: samo dno lijeve strane tablice. I dalje ne razumijem zašto. Ali nema veze, ja ih i dalje volim, pratim njihov rad i zahvalna sam Eurosongu što sam pronašla još jedne izvođače koji tako divno pašu mojoj playlisti.

 8. Na stranu sve pobjedničke pjesme koje su Francuzi imali, ali ”Mercy” je za mene bolja od svih tih i svih ostalih koje su ikada slali 😊
  Top3:
  1. Madame Monsieur – Mercy
  2. Jessy Matador – Allez Ola Ole
  3. Amir – J’ai cherche

 9. Allez Ola Ole mi se najvise sviđa. Pjesma je hit i dan danas se slusa. Francuzi imaju snazno nacionalno finale, ali nikad da izaberu onu najbolju mogucu opciju za Eurosong. Francuska ce jako brzo pobijediti, ako ne i sljedece godine. Mark my words sto bi se reklo🤗

 10. Teško mi se odlučiti između dva remek djela J’ai cherché i Mercy, ali ipak dajem glas za Mercy.
  Prekrasna pjesma.
  Uz Italiju, jedina Big5 država koja se trudi.

Odgovori