Eurosong tijekom 2010-tih: Italija

Podijeli na Facebook Twitter

Desetljeće na izmaku donijelo nam je povratak jedne zemlje nakon izostanka od više od deset godina. Normalno, riječ je o Italiji, čiji je povratak razveselio veliki broj fanova. U devet godina njihovog povratničkog nastupa (2011.), Talijani su na Eurosong donijeli raznovrsnost i nerijetko su bili najbolje plasirani iz skupine BIG5. Što će nam 2020-te donijeti, ne znamo, ali nadamo se kako ćemo jedan Eurosong vidjeti u nekom od talijanskih gradova.

Pjesme i plasmani tijekom 2010-tih

 • 2011.: Raphael Gualazzi – Madness of Love (2. mjesto, 189 bodova)
 • 2012.: Nina Zilli – L’amore è femmina (Out of Love) (9. mjesto, 101 bod)
 • 2013.: Marco Mengoni – L’essenziale (7. mjesto, 126 bodova)
 • 2014.: Emma Marrone – La mia città (21. mjesto,33 boda)
 • 2015.: Il Volo – Grande amore (3. mjesto, 292 boda)
 • 2016.: Francesca Michielin – No Degree of Separation (16. mjesto, 124 boda)
 • 2017.: Francesco Gabbani – Occidentali’s karma (6. mjesto, 334 boda)
 • 2018.: Ermal Meta & Fabrizio Moro – Non mi avete fatto niente (5. mjesto, 308 bodova)
 • 2019.: Mahmood – Soldi (2. mjesto, 472 boda)

Vaša najdraža pjesma iz Italije tijekom 2010-tih?

 • 2011.: Raphael Gualazzi – Madness of Love (1%)
 • 2012.: Nina Zilli – L'amore è femmina (Out of Love) (5%)
 • 2013.: Marco Mengoni – L’essenziale (18%)
 • 2014.: Emma Marrone – La mia città (4%)
 • 2015.: Il Volo – Grande amore (21%)
 • 2016.: Francesca Michielin – No Degree of Separation (4%)
 • 2017.: Francesco Gabbani – Occidentali's karma (8%)
 • 2018.: Ermal Meta & Fabrizio Moro – Non mi avete fatto niente (3%)
 • 2019.: Mahmood – Soldi (36%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Komentara 32

 1. A i s druge strane nije nepotrebno uzdizanje Italije od strane fanova kad isti ti fanove podrže Italiju na televotingu. ☺️ A i žiri često ne ostane suzdržan na davanje bodova istoj… 🙂

 2. @lessenziale A dobro, ti si onda stvarno njegov fan kad ga u stopu pratiš 😀 😀 Ja tu i tamo pogledam na yt novu pjesmu, ako mi izbaci u preporučenima ili u novim. Ili nakon dužeg perioda jednostavno odem na njegov služben yt kanal i pogledam ima li što novo 🙂 I inače rijetko kojeg izvođača/pjevača u potpunosti pratim, zapravo takav ne postoji. No postoje određeni pjevači/izvođači čija mi je svaka izbačena pjesma odlična i koje onda iščekujem sa velikom nestrpljivošću, ali ne pratim njihov svaki korak. Neću ih sad tu navoditi, pošto niti jedan nema veze s ESC, pa stoga nisu ni bitni za ovu temu. 🙂

 3. Moj glas svakako ide za Soldi.Jednostavno obožavam tu pjesmu.Slušam je i dan danas, a vidim da se bolje zavrtila u svijetu nego Arcade.Nadam se da će u idućem desetljeću pobijediti jer to i zaslužuju s obzirom da mi se sviđa 7 pjesama koje su slali otkako su se vratili.
  Top 3:
  1. Mahmood-Soldi
  2. Il Volo-Grande amore
  3. Marco Mengoni-L’essenziale

 4. Skužila sam da sam napisala pobjedničkih pobjeda 😂😂😂😂 Sorry ljudi, tipkam na mobitelu pa vjerovano kako mi se izbacuju riječi dok tipkam nešto krivo stisnem… silly me😂😂😂

 5. San Remo je institucija @rossonero , slažem se. Stvar prestiža je osvojiti ga. Dodao bih “Ad occhi chiusi” od MM kao jednu od 3 najdraže…..mogli bismo danima razglabati o tome, pratim ga, dosta izbacuje novih stvari, turneju je odradio, eto i sinhronizirao je i kralja Lavova na talijanski. Radi se punom parom. 🙂
  Nadam se njegovu povratku na San Remo već sljedeći, a shodno tome i na ESC pozornici 🙂

 6. Dugo me nije bilo, ali došla sam prokomentirati svoju omiljenu naciju na Eurosongu. Talijani su majstori u glazbi, a u ovom desetljeću poslali su više pobjedničkih materijala od bilo koje druge zemlje. Definitivno zaslužuju više pobjedničkih pobjeda na Eurosongu jer budimo realni, glazba im je u krvi. U prilog tome ide i činjenica da je Eurosong kao natjecanje nastao po uzoru na Sanremo. I taj festival koji je podosta star je još uvijek jedan od najpopularnijih festivala u Italiji. Nikad neću prežaliti nepravde koje su Italiji napravili žiriji prethodnih godina. Najveća nepravda u povijesti Eurosonga je definitivno to što Il Volo nije pobjedio 2015 jer naravno prema ”stručnom” žiriju mora pobjediti Švedska. Ali postali su najpopularniji popopera trio ne u Europi, nego u cijelom svijetu što je ogroman uspjeh. Nadam se skoroj pobjedi Italije, čak mislim da je 2020 konačno njihova godina i da će prestati ta nepotrebna dominacija Švedske i skandinavaca. Odabrati top tri je jako teško… pa ću odabrati svoj talijanski top5:
  1. Il Volo – Grande Amore
  2. Mahmood – Soldi
  3. Ermal Meta i Fabrizio Moto – Non mi avette fatto niente
  4. Marco Mengoni – L’essenziale
  5. Nina Zilli- L’amore e femmina

 7. Čitam zadnjih par komentara i samo želim nadodati kako o superiornosti talijanskih eurovizijskih pjesama dovoljno govori činjenica kako se “Soldi” i dalje slušaju svugdje i dobivaju certifikate o prodaji, dok se “Too Late For Love” vjerojatno ni u Švedskoj ne bi više slušala da John ne ide po onim televizijskim festicalčićima.

 8. Iako sam prvo mislio glasati za Soldi, situacija je postala nešto teža kad sam pogledao kompletnu listu. Bez sumnje najkvalitetnija zemlja na Eurosongu. Od njih mi se jedino nisu svidjele Madness Of Love i La mia città. Sve ostalo varira od solidnog do izvrsnog (iako smatram da su znali biti i precijenjeni ponekad). Na kraju sam se odlučio za L’essenziale. Pjesma je jednostavno prekrasna, i još uvijek je volim s vremena na vrijeme poslušati. I bez sumnje Talijani definitivno zaslužuju pobijediti u skoroj budućnosti. Samo im se trebaju posložiti kockice.

 9. @lessenziale 😀 😀 😀 😀 da da, haha … Možda bi bolje pasalo da sam napisao ”koje li ironije u tvom drugom komentaru” jer mu nije bila namjera bit ironičnim, ali je tako ispalo (poznavajući njegovu fanatičnost za Švedima). I da se vratimo mi na našeg Mengonia, daaa, ima dosta odličnih pjesama (”Non passerai”, ”Ti ho voluto bene veramente”, ”Onde”). Možda ga vidimo uskoro i na SanRemu, ipak je prošlo dosta godina. Možda su mu se opet apetiti povećali. 😀 Naravno, ne u smislu da ide na Eurosong, već da opet osvoji SanRemo (ipak je to njima najveća glazbena nagrada).

 10. @rossonero rekao*
  Drago mi je da imam saveznike i sličnomišljenike ovdje 😉
  In your face “nordic block”! 😛
  Italija šalje pjesme koje se ne zaboravljaju, ostaju trajno, ponovo se slušaju. Nisu kao generički pop pjesmuljci sa sjevera koji ako nisu pobjedili, padaju u zaborav dok lipe procvatu iste godine.
  Vjerujem u skorašnji talijanski Eurosong. Zaslužili su ga i Marco Mengoni i Il Volo pa čak i Mahmood (da nije bilo Arcadea) dovesti u Italiju.
  Fora je biti ironičan 😊

 11. A što reći za meni najdražu zemlju na Eurosongu. Mogu samo ponoviti što je @lessenziale rekao/la. U ovoj gore konkurenciji stvarno nema loše pjesme, niti će je ikada biti kada je Italija u pitanju. Teško je izdvojiti 5 pjesama, a ne jednu. No, ja ću to napraviti zapravo doista lako, pošto je jedna pjesma na mene ostavila takav dojam da se al pari bori s Euforijom za prvo mjesto meni najdražih eurosong pjesama ikada. Onda možete misliti koliko mi je draga. Naravno, riječ je o Marco Mengoni – L’essenziale. Uvjeren sam da ćemo u idućem desetljeću slaviti trijumf Talijana, pošto su već u ovom ostali zakinuti za tri pobjede (L’ essenziale, Grande amore, Occidentali’s karma). Još uzmite u obzir činjenicu da četiri zadnje godine za redom na SanRemu nisu pobijedili moji favoriti (a opet su slali odlične pjesme), sve će vam biti jasno kolika je konkurencija tamo. Kakvi Melodifestivalen, kakvi bakrači.
  _ _ _ _ _
  P.S. @escfan haha, čuj ironije u tvojem drugom komentaru 😀

 12. Daleko, ali daleko najkvalitetnija zemlja na Eurosongu. Predrago mi je što su se vratili jer je njihov San Remo miljama kvalitetniji od bilo kakvih skandinavskih festivalena i odličan je to način da se izabere talijanska pjesma za Eurosong. Preteško mi je izabrat najbolju pjesmu jer su mi sve ( osim povratnicke) njihove pjesme fenomenalne, ali moj top bi izgledao ovako:
  1. Grande Amore
  2. Soldi
  3. L’essenziale
  4. Non mi avete fatto niente
  5. Occidentali’s Karma
  6. No Degree of Separation
  7. L’amore e’ femmina
  8. La mia citta’
  9. Medness of Love

 13. I tako dočekasmo kraj ovog desetljeća bez da smo osjetili domaćinstvo Milana, Rima ili bilo kojeg drugog talijanskog grada, a nije da smo bili daleko od toga..
  smiješno i tragično u isto vrijeme, ali da su oni “odozgora” smanjili pretjeranu naklonost ili favoriziranje prema sjeveru, Talijani su već jednom ako ne i dva puta u ovih 10 godina mogli biti domaćini..
  tu posebno ističem za mene i dalje neprežaljenu 2015. gdje su mi dvoje favorita ostali za malo kratki..
  jedan od ta dva favorita su bili upravo Talijani – trio iz Il Vola čiji plasman spada u rubriku najvećih nepravdi stručnog žirija koji to savršenstvo nije ubacio ni u Top 5 (naravno kad nisu imali LED animaciju 😛 ), dok kod publike svi znamo kako je prošlo..
  upravo ta nepravda nagnala me da dam glas Il Volu, iako je tu konkurencija bila paklena, al stvarno paklena..
  Talijani iz godine u godinu pokazuju da je njihova glazbena scena sve moćnija i vjerujem da će esc svita ubrzo skoknuti u Italiju..
  mislim da vrijeme skandinavske dominacije polako ulazi u smiraj.. publika to potvrđuje.. 😉

 14. Tako je @escfan1 slažem se u potpunosti da Talijani nijednom od povratka nisu poslali pjesmu dostojnu pobjede. Oni definitivno nisu my cup of tea, a svi znamo da će ih se i nagodinu od strane publike nepotrebno dizati u nebesa… 🙄

 15. Bok ekipa 🙂
  Pratim ja vas, ali ne na dnevnoj bazi pa naknadno komentiranje gubi smisao.
  Trigger za danas je bila ”best ESC song all time ever” L’essenziale. Predivna pjesma koja je za mene moralni pobjednik te 2013. g. Jednostavno obožavam tu pjesmu i Marca Mengonija 💙💙 Ima on i punooo drugih vrhunskih pjesama 😉
  Što se tiče Italije, jedne od meni najdražih zemalja na ESC-u, očekujem pobjedu vrlo skoro. Zaslužuju to definitivno svojim trudom i ozbiljnim pristupom prema ESC-u. Od povratka nisu imali promašaj, stvar ukusa da li se nekome nešto sviđa ili ne, konstantni su kvalitetom, inovativnošću i za sada nisu razočarali.
  Forza Italia 💚⚪💔

 16. Dajem glas za L’essenziale, jer je čarobno, a za Grande Amore mislim da su trebali pobijediti umjesto one namještaljke.

 17. Od do sada objavljenih država, Italija mi je definitivno najbolja. Vjerojatno će tako i ostati do kraja projekta. Stvarno ne mogu izdvojiti niti jednu pjesmu iz ovog desetljeća, a da mi se ne sviđa. Očigledno je da će Italija ubrzo trijumfirati, i stvarno im držim fige!
  1. Mahmood – Soldi
  2. Marco Mengoni – L’essenziale
  3. Raphael Gualazzi – Madness of Love

 18. Po mom misljenju Italija je u proslom desetljecu slala najbolje pjesme a najbolja pjesma ikad na Eurosongu je Grande Amore-Il Volo, brutalno savrsena pjesma. Poslije nje na mojoj listi je definitivno Soldi (kada je u pitanju talijanski izbor) koja mi je u top 10 najboljih pjesama ikad.

 19. Nisam neki veliki fan Mamudove pjesme, ali nakon sto sam poslusao sve pjesme koje je Italija slala Soldi mi se najvise sviđa. Stvarno ne znam zasto ljudi toliko vole italijanske pjesme na Eurosongu. Ja nisam fan italijanskog stila i muzike i smatram da nijednom do sada nisu poslali pjesmu dostojnu pobjede. Ove godine mi se samo jedna njihova pjesma u Sanremu bas sviđala. Nazalost kakvu god da pjesmu sljedece godine posalju opet ce je fanovi dignuti u nebesa samo zato sto Italija slala kvalitetu i sto je trebala vec ranije pobijediti. I’m so not there :/

 20. Gledajući ovaj popis, shvatila sam koja je moja najdraža eurovizijska zemlja. Nisam još glasala u anketi, a najvjerojatnije ni neću jer jednostavno ne mogu izabrati samo jednu pjesmu. L’essenziale, Grande amore, Occidentali’s karma, Non mi avete fatto niente i Soldi obožavam, ne silaze s moje playliste, remek djelo jedno bolje od drugog. Ostalih 5 pjesama ne obožavam, samo ih jako volim haha. Talijani su majstori za glazbu, nema im ravnih, osjećaju, vole i prepoznaju ono što je dobro i kvalitetno i to jako cijenim. Sanremo je svake godine pun pjesama od kojih bih ja bar polovicu poslala na Eurosong. Bravo Talijani, tako se to radi!

 21. Jao pa ne znam koju pjesmu odabrati. Doslovce, volim sve talijanske pjesme osim “Grande Amore” I “Non mi avete fatto niente” i trebali su oni biti najuspješnija nacija ovog desetljeća, a ne Švedska. Još ću se ja nećkati kome dati glas, ako treba, ići od kafića do kafića hvatati wi-fi pa svakome dati glas.

 22. U ogromnoj sam manjini, but I don’t care 😛 Emma i Nina su jedine dobre talijanske pjesme po meni od njihovog povratka i nitko mi neće promijeniti to mišljenje.
  Top3:
  1. Emma Marrone – La mia citta
  2. Nina Zilli – L’amore e femmina
  3. Francesca Michielin – No Degree of Separation

Odgovori