Eurosong tijekom 2010-tih: Litva

Podijeli na Facebook Twitter

Jedna od onih zemalja koje su se uvelike oslanjale na dijasporu u zapadnoj i sjevernoj Europi u ovom desetljeću jest Litva. Od njihovih šest prolazaka, u tek tri navrata su se za isto složili žiri i publika (2012., 2015. i 2016.). Od njihovih preostalih ulazaka u finala, jednom ih je žiri progurao u finale (2011.) i dvaput publika (2013. i 2018.), a zanimljivo, ovo desetljeće su otvorili i zatvorili neprolaskom u finale. Što možemo očekivati od Litava u idućem razdoblju, osim dvomjesečnih nacionalnih izbora?

Pjesme i plasmani tijekom 2010-tih

 • 2010.: InCulto – Eastern European Funk (12. mjesto u polufinalu, 44 boda)
 • 2011.: Evelina Sašenko – C’est ma vie (19. mjesto, 63 boda)
 • 2012.: Donny Montell – Love is Blind (14. mjesto, 70 bodova)
 • 2013.: Andrijus Pojavis – Something (22. mjesto, 17 bodova)
 • 2014.: Vilija Matačiūnaitė – Attention (11. mjesto u polufinalu, 36 bodova)
 • 2015.: Monika Linkytė i Vaidas Baumila – This Time (18. mjesto, 30 bodova)
 • 2016.: Donny Montell – I’ve Been Waiting For This Night (9. mjesto, 200 bodova)
 • 2017.: Fusedmarc – Rain of Revolution (17. mjesto u polufinalu, 42 boda)
 • 2018.: Ieva Zasimauskaitė – When We’re Old (12. mjesto, 181 bod)
 • 2019.: Jurijus Veklenko – Run With The Lions (11. mjesto u polufinalu, 93 boda)

Vaša najdraža pjesma iz Litve tijekom 2010-tih?

 • 2010.: InCulto – Eastern European Funk (2%)
 • 2011.: Evelina Sašenko – C'est ma vie (2%)
 • 2012.: Donny Montell – Love is Blind (4%)
 • 2013.: Andrijus Pojavis – Something (0%)
 • 2014.: Vilija Matačiūnaitė – Attention (6%)
 • 2015.: Monika Linkytė i Vaidas Baumila – This Time (10%)
 • 2016.: Donny Montell – I've Been Waiting For This Night (22%)
 • 2017.: Fusedmarc – Rain of Revolution (3%)
 • 2018.: Ieva Zasimauskaitė – When We're Old (44%)
 • 2019.: Jurijus Veklenko – Run With The Lions (7%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Komentara 13

 1. Sviđa mi se to što Litva šalje.
  Jasno je ko je najbolji, I’ve Been Waiting For This Night, naravno.
  Super su mi još i Love Is Blind i When We’re Old, a i ovogodišnju pjesmu volim.

 2. @onlylove pa tako i ja hahaha… U tom silnom mnoštvu litavskih, nekvalitetnih, pjesama nađem si jednu ili eventualno dvije slušljive (da, slušljive), da bi na kraju pobijedila neka deseta. Točno to što kažeš: “Tresla se brda …” 😀 😀

 3. Litva je drzava koja niti salje jako lose pjesme, niti jako dobre, a niti neke sto bas mozemo svaki dan cuti na radiju. Dajem glas za When We’re Old. Pjesma mi se od samog pocetka sviđala i stvarno sam mislio pred finalnu vecer da bi Litva mogla odnijeti pobjedu. Mada moram priznati da mi taj nastup nekako izgleda cheesy kad sad gledam. Cekam Evroviziju u kojoj ce stvarno pobijediti neka drzava sa strane ili neki favorit za kojeg se ne vjeruje da ce pobijediti, a npr. peti, sesti je na kladionicama. Znali smo da ce se ove godine bitka za pobjedu voditi između Italije i Holandije ili kao prosle Kipra i Izraela. Da je makar Svajcarska ili Rusija ove godine pobijedila opet bi bilo zanimljivije, a pjesme su bolje nego one iz TOP2

 4. Potpuno meh država. Niti su pjesme koje su slali bile preloše (osim one smijurije 2017.), niti sam padao sa stolice od oduševljenja. Onako, svake godine osrednji. Svoj glas dajem When we’re old, koja mi i nije bila nešto u studijskoj verziji, ali me jako dojmila uživo.

 5. Litavci su imali ok pokušaja, al su isto tako imali promašaja. Najbolja između ponuđenih mi je definitivno Ieva Zasimauskaitė – When We’re Old. Slažem se sa @onlylove u vezi toga da im je nacionalni izbor predug, a rezultat malo kad oduševi. 😀

 6. Ja i Litva smo se tek kolko-tolko sprijateljili ove i prošle godine.. da nije bilo Ieve i Juriusa bili bi gori od susjeda Latvijaca koji su kod mene prolaznu ocjenu dobili samo u jednoj godini..
  ukratko, moj glas je otišao Ievi.. iako se ne sjećam da sam tu njezinu pjesmu uopće puštao ove godine, nisam ostao imun na njezin briljantno decentan i emotivan nastup, baš ono što je nedostajalo brojnim litavskim delegacijama prije nje.. inače, ne bih dao glas pjesmi koja me se dojmila tek nakon live nastupa, no Litva je tu iznimka.. 😉
  inače je Litva sama po sebi iznimka u Europi jer nitko drugi ne bi mogao napraviti maratonski show s tako mlakim pjesmama..

 7. Kad pogledam ovaj popis vidim da mi je Litva do sad najgora zemlja jer pjesme što su mi u Top 3 su zapravo okey pjesme jer niti jednu od te tri pjesme nisam slušao poslije Eurosonga.Od ovih deset pjesama sljedeće tri su mi najbolje:Attention,I’ve Been Waiting For This Night i When We’re Old.
  Top 3:
  1. Ieva Zasimauskaitė-When We’re Old
  2. Donny Montell-I’ve Been Waiting For This Night
  3. Vilija Matačiūnaitė-Attention

 8. Iskreno, Litva nije moja šolja čaja na eurosongu.. čak i nisu toliko loši rezultati obzirom na pjesme koje su slali.
  1. Ieva Zasimauskaitė – When We’re Old
  2. Donny Montell – Love is Blind
  3. Monika Lynkite & Vaidas Baumila – This Time

 9. Odličan povratak Donnyja, poljubac za pamćenje simpatčnog dueta iz 2015. godine, super emotivna balada Ieve pa i Jurijeva dobra pjesma koja je zaslužila finale. Da, Litva radi odličan posao za razliku od svojih susjeda, koji bi se trebali ugledati na njih.
  Top3:
  1. Donny Montell – I’ve Been Waiting For This Night
  2. Monika Lynkite & Vaidas Baumila – This Time
  3. Ieva Zasimauskaite – When We’re Old

 10. Nisam sigurna jesam li čitajući ovaj popis pjesama otkrila koju zemlju najmanje volim na Eurosongu, vidjet ću još do kraja projekta, ali činjenica je da mi se sviđaju samo dvije pjesme s popisa: This Time i When We’re Old. Monika i Vaidas su mi baš bili slatki, nije mi onaj njihov (pre)dugi poljubac bio too much. Ipak sam na kraju glasala za When We’re Old jer je atmosfera pjesme tako divna, nježna i emotivna, takav je bio i nastup, čisti užitak za mene. I onaj mini dio na litavsko: pun pogodak. Ostale njihove pjesme nisam uopće doživjela, predug nacionalni izbor, a rezultat me rijetko kad oduševi.

Odgovori