Eurosong tijekom 2010-tih: Švedska – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Eurosong tijekom 2010-tih: Švedska

  2 min za čitanje   35 komentara

Ovo desetljeće je za Šveđane započelo šokantnim ispadanjem u polufinalu u susjednoj im Norveškoj. Međutim, kako je išlo ovo desetljeće, tako su postali svojevrsni powerhouse Eurosonga modernog doba, da su si za cilj zacrtali sedmu pobjedu na Eurosongu, čime bi nadmašili Irsku. Iako se švedske pjesme sviđaju žiriju, u posljednje vrijeme ih publika na Eurosongu nimalo ne mazi. Hoće li se ta sedma pobjeda na Eurosongu dogoditi prije 2021., kada se povlači trenutni alfa i omega njihove delegacije, nije poznato, no priznajemo kako je Švedska Eurosongu donijela jedan od najvećih hitova 2010-tih. Ako ne i najveći.

Pjesme i plasmani tijekom 2010-tih

 • 2010.: Anna Bergendahl – This Is My Life (11. mjesto u polufinalu, 62 bodova)
 • 2011.: Eric Saade – Popular (3. mjesto, 185 bodova)
 • 2012.: Loreen – Euphoria (1. mjesto, 372 boda)
 • 2013.: Robin Stjernberg – You (14. mjesto, 62 boda)
 • 2014.: Sanna Nielsen – Undo (3. mjesto, 218 bodova)
 • 2015.: Måns Zelmerlöw – Heroes (1. mjesto, 365 bodova)
 • 2016.: Frans – If I Were Sorry (5. mjesto, 261 bod)
 • 2017.: Robin Bengtsson – I Can’t Go On (5. mjesto, 344 bodova)
 • 2018.: Benjamin Ingrosso – Dance You Off (7. mjesto, 274 boda)
 • 2019.: John Lundvik – Too Late For Love (5. mjesto, 334 boda)

anketa 1313

Vaša najdraža pjesma iz Švedske tijekom 2010-tih?

Ukupno glasova: 191

 • 2012.: Loreen – Euphoria [88 / 46%]
 • 2014.: Sanna Nielsen – Undo [34 / 18%]
 • 2015.: Måns Zelmerlöw – Heroes [20 / 10%]
 • 2010.: Anna Bergendahl – This Is My Life [12 / 6%]
 • 2011.: Eric Saade – Popular [12 / 6%]
 • 2016.: Frans – If I Were Sorry [9 / 5%]
 • 2019.: John Lundvik – Too Late For Love [7 / 4%]
 • 2017.: Robin Bengtsson – I Can't Go On [5 / 3%]
 • 2018.: Benjamin Ingrosso – Dance You Off [3 / 2%]
 • 2013.: Robin Stjernberg – You [1 / 1%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
6
PODIJELI ČLANAK

Rasprava35

 1. onlylove — 30. kolovoza 2019. u 17:55

  @escfan A znam kakva su pravila, ne smeta mi zapravo inače slanje pjesama na engleskom. Ali kad čujem nešto ovakvo, ježim se od glave do pete, zato se nadam čudu haha. A švedski mi je divan jezik, odvede me u neku bajku, neku drugu dimenziju, teško mi je to opisati. Pogotovo u ovakvim pjesmama kakva je En värld full av strider.

 2. SwedenEurovisionFan — 30. kolovoza 2019. u 17:46

  @onlylove Definitivno je vrijedilo čekati na tvoj komentar 😉 Baš mi je drago pročitati takve divne opise i da su ti se sve pjesme, osim Benjaminove, svidjele bilo zbog same pjesme ili savršenog nastupa ? "Šveđani su itekako zaslužili ugled koji imaju, tu nema spora" – POTPISUJEM ?
  A što se tiče ''En värld full av strider'' ili bilo koje pjesme na švedskom da ode na Eurosong, to je ipak jako, jako teško za očekivati, pošto i u samim pravilima stoji da se, ako pjesma na švedskom pobijedi, mora prevesti na engleski jezik i kao takva izvesti na Eurosongu. No, tko zna, možda se to pravilo promijeni od 2022. godine, kad Bjorkman više ne bude šef delegacije pa ima nade 🙂

 3. Babe — 30. kolovoza 2019. u 17:44

  Držala sam miš nad opcijom Loreen – Euphoria, ali nije mi to bilo to. Ta pjesma objektivno jest najbolja, ali meni je, začuđujuće, najdraža pjesma iz 2011.,, Popular'' koliko god imala glupast tekst ima tako dobar ritam i nastup ubija, ježim se svaki put nakon visoke note i razbijanja stakla. Eto…

 4. onlylove — 30. kolovoza 2019. u 17:34

  *precjenjivanju

 5. onlylove — 30. kolovoza 2019. u 17:31

  Ma možemo mi pričati o favoriziranju i precijenjivanju koliko god želimo, ali činjenica je da Šveđani znaju znanje i da su vrhunski profesionalci. Pa MF je svake godine pravi spetakl, besprijekorno organiziran, nastupi uglancani do savršenstva, kao i rad kamere. Realno, bolje nego neki od Eurosonga. Ajmo sad na pjesme.
  Mislila sam da će odluka biti teška, ali bila je vrlo lagana. Euphoria je jedna od pjesama koje smatram "svojima" i puštam si ih u nekim trenucima kad želim biti sama sa svojim mislima i glazbom. Od trenutka kad sam ju prvi put čula na MF-u znala sam da je to pobjednica Eurosonga 2012. Žao mi je što je sve što Loreen radi nakon Euphorije nedovoljno zapaženo. Ja ju i dalje slušam i nestrpljivo očekujem svaki novitet.
  No, ako stavim Loreen na stranu jer mi je ona kategorija za sebe, sviđa mi se gotovo sve s popisa. Bilo zbog same pjesme (Undo, This Is My Life, You, If I Were Sorry, Too Late For Love – sve su po mom ukusu i bez problema se nađu na mojoj playlisti zajedno s neeurovizijskim pjesmama), bilo zbog genijalnog nastupa koji mi bez problema zamaže oči i sakrije činjenicu da možda i nije riječ o najkvalitetnijoj skladbi (Popular, I Can't Go On, Heroes (ok, ova ima i dobar tekst, nije da ju izvlači samo nastup (a i Mansova pojava ;)). Jedina koju nikako ne mogu probaviti je Dance You Off, ne nalazim apsolutno ništa što bi mi privuklo pažnju: niti mi taj žanr leži, niti je vokal dobar, nastup mi je skoro migrenu izazvao. Kroz jedno uho uđe, kroz drugo izađe. Previše svega, a samu pjesmu svijećom moraš tražiti.
  Uglavnom, Šveđani su itekako zaslužili ugled koji imaju, tu nema spora.
  E, da, evo jedne pjesme koju nikad neću prežaliti, često ju slušam i dalje. Ovo je moralo na Eurosong, tako želim da se Šveđani jedne godine odluče za slanje pjesme na svom jeziku, ovako nešto bi bio pun pogodak, a vjerujem da bi i publika to podržala više nego što ih podržava zadnjih godina: https://www.youtube.com/watch?v=0WWjx54GePE

 6. SwedenEurovisionFan — 30. kolovoza 2019. u 17:25

  @khaleesionfire Niti sam rekao da bi svi trebali imati isto mišljenje, niti da bi trebali voljeti iste stvari ? Sve što sam rekao je da ti je komentar, u najmanju ruku čudan, jer reći da nikad u životu nećeš navijat za jednu zemlju (bila to Švedska ili San Marino) neovisno o pjesmi koju pošalju je stvarno nepromišljeno. Razumijem ja da ti se nisu sviđale prethodne 2, 3 švedske pjesme, ali samo na temelju toga reći da nećeš podržavat zemlju ni ubuduće je vrlo diskutabilno. Kao da ja sad kažem da nikad neću podržavat, recimo Rusiju, jer je velika zemlja i uvijek dobije hrpu susjedskih bodova na televotingu, a nisam niti čuo pjesmu, što je ipak osnovno i najbitnije zar ne?

 7. LadyOfValyria — 30. kolovoza 2019. u 17:17

  @escfan ja te stvarno ne kužim. Kaj bi svi trebali imati isto mišljenje i voliti iste stvari? Moraš shvatiti da na ovoj zemaljskoj kugli postoje ljudi koji će se složiti i neće složiti s tobom. I da, ja imam pravo reći da neću navijati za Švedsku jer imam legitimno pravo da izrazim svoje mišljenje. Ako i promjenim mišljenje, ja ću to reći, bez brige. ? Premda čisto sumnjam da će im se ponoviti hit na razini Euphorie.

 8. SwedenEurovisionFan — 30. kolovoza 2019. u 16:24

  @ivanfranicsgmail-com Moram se osvrnuti na ovaj stručan komentar, ali također i pohvaliti opsežnost obrazloženja za gotovo svaku pjesmu 😀 Jedino u čemu se ne slažem je to da Šveđani uživaju u ''pretjeranom izdizanju stručnjaka / pretjeranom favoriziranju'' jer da je tako Švedska bi svake godine osvojila žiri s barem 100 bodova prednosti ispred drugoplasiranog, a zapravo ga osvojila samo 2012. i 2015. godine (u pobjedničkim godinama) 😉
  Nadalje, apsolutno potpisujem komentar za Robina, kojega je nemogućnost portugalske televizije skupo koštala. To se slično može prenijeti i na Johna od ove godine, s obzirom da je pozornica bila premala da bi se izveo onaj ''produženi hod'' Johna do drugog dijela pozornice, kao što je to bio slučaj u Švedskoj ?
  Apsolutni respect za Sannu ? i Loreen, za koju se nažalost slažem da će zapravo uvijek ostati u sjeni ''Euphorije'', što god objavila ili otpjevala ?
  I za kraj, perfektno napisano da je Eric bio ''putokaz Švedskoj i nagovještaj renesanse'' ? Odgovor na tvoje pitanje vidjet ćemo vrlo brzo, no ako je Bjorkman rekao da će sigurno do 2021. izjednačiti broj pobjeda s Irskom, onda mislim da bi se ipak ovo drugo iz tvog pitanja moglo obistiniti ?

 9. SwedenEurovisionFan — 30. kolovoza 2019. u 16:20

  @bosancheros Odličan izbor ??
  @eurovision126-com Neka se ne možeš odlučiti, to je samo znak da ti je zemlja draga, kako si i napisao ??
  @lovewave Respect, poštujem ??
  @sunflower Zanimljiv razlog zašto ti je Fransova pjesma najbolja ? Također poštujem, samo me komentar nasmijao ?

 10. SwedenEurovisionFan — 30. kolovoza 2019. u 16:16

  Žao mi je pročitati ponovno ''Sweden hate'' od strane nekolicine komentatora, tipa @hrovje (iako pohvale za Loreen) i pogotovo @khaleesionfire jer ne možeš napisati da za Švedsku nikad nećeš navijat na Eurosongu. Odnosno možeš, ali baš bi me zanimalo što bi bilo da se u narednim godinama dogodi neki hit tipa ''Euphoria'', bi li onda okrenula priču? Vjerojatno bi, samo ne bi to priznala ovdje ? Također, dobro je da je Bobi sam izbrisao račun, jer govoriti da je Mansova pobjeda namještena samo jer nije bio prvi na televotingu je totalna glupost. Prema njemu, dakle, nitko tko ne osvoji televote ne bi smio pobijediti, što znači da smatra i pobjedu Jamale namještenom, kao i pobjedu bilo koga u budućnosti tko ne osvoji televoting ? Yeah, right…

 11. imperator — 30. kolovoza 2019. u 15:56

  Šveđani su u ovom desetljeću razdrmali esc scenu i to se mora priznati.. ali isto tako se mora priznati da su s godinama počeli uživati u blagodatima visokih ocjena stručnih žirija a da to nisu zaslužili, i to je prvenstveno utjecalo da se moj stav o Švedskoj zaokrene za 360 stupnjeva..
  2015. Mans pored onakvih Il Vola ili Poline nipošto nije smio pobijediti, a tek da ne govorim o onom dahtanju iz 2018. Benjamin Igrosso je bio nešto što će Švedsku u narednim godinama obilato kažnjavati kod publike jer je pretjerano izdizanje stručnjaka došlo do toga da je i mali gledatelj skužio da se nekoga pretjerano favorizira, a onda će većina njih pred malim ili malo većim ekranima dati glas drugome..
  a sad malo u svjetlijem tonu.. Švedska mi je ponudila 4 genijalne stvari..
  Robin i traka je bilo nešto briljantno, ali nažalost u krivom vremenu i na krivom mjestu.. Švedsku je za veće ostvarenje te godine ubila – Švedska.. 😀 odnosno, kad imate toliko novaca morate biti spremni da ćete kad tad doći na mjesto gdje vam ni ti novci neću u tolikoj mjeri pomoći.. i vidjelo se – nastup s MF-a i u polufinalu esca – nebo i zemlja.. u finalu se situacija nešto popravila, ali ni približno kako je to bilo izvedeno na domaćem terenu..
  Sanna Nielsen je čvrsto u mojem Top 10 najboljih esc pjesama.. ne znam zašto ali te zrake, publika koja se čuje kako pjevuši pola same pjesme, njezin glas.. naklon.. ali, nedovoljno da joj dam glas u ovoj anketi..
  Loreen – ah Loreen.. Euphoria je pjesma koja je nadišla i sami eurosong, ali to je pjesma koja se samo jednom događa.. Loreen je imala tu sreću što ju je dobila na pladnju i spektakularno izvela, ali je imala i tu nesreću što god da u karijeri dalje ostvari pamtit će se samo kao ona što je izvela "Euphoriu".. svi se sjećamo njenog prošlog nastupa s MF-a.. bila je to dobra pjesma, ali nije bila "Euphoria"..
  i za kraj – Saade.. ne mogu vjerovati da sam za najbolju švedsku pjesmu u ovoj deceniji dao glas pjesmi čiji stihovi nemaju veze s vezom, čiju pozadinu krasi pokemon lopta i pjevaču koji bolje pleše nego što pjeva.. ali šta mogu kad je koreografija bila izvedena do boli.. a i ta stakla.. uffff.. ta 2011. je bila svojevrsni putokaz Švedskoj i nagovještaj renesanse, renesanse koju će s vremenom proždrijeti siva ruka stručnog favoriziranja..
  bit će zanimljivo vidjeti hoću li Šveđani i dalje baratati u sivoj zoni ili ću se ponovno uzdići.. predviđam ovo prvo.. Talijani su ih pretekli..

 12. sunflower — 30. kolovoza 2019. u 15:31

  Najviše mi se sviđa If I Were Sorry jer je lik zgodan.
  Većina ovih pjesama je kriminalno overrated i završili bi slabo da se radi o nekoj drugoj zemlji.
  Ne trebaju stalno isti pobjeđivati.

 13. Balthazar — 30. kolovoza 2019. u 14:57

  Poznato je da je pobjeda 2015. namještena. Halo, 3. u televotingu i da pobijedi?
  Dosada iz 2010. zasluženo ispala.
  Kmečanje prošle godine nije ni zaslužilo finale (još je izvrijeđao pola kandidata, "ovaj izgleda kao beskućnik, ova pjeva kao da je prdnula" itd.). Hahahah a ti sunce kad pjevaš zvučiš kao parenje kita ubojice i tuljana.
  You također namješteno, bezveze pjesma a ovi ga stavili u top 3? A toliko jaka godina.
  Jednako kao i ove godine, pjesma čisti prosjek, lik prepotentan ("trebao sam pobijediti, mislio sam da ću pobijediti jer sam bio najbolji").
  Predviđam flop u idućim godinama, jer je ljudima dosta namještaljki.
  Napravio sam profil čisto da to kažem, ajde bok.

 14. LoveWave — 30. kolovoza 2019. u 14:44

  Švedska je izdominirala u ovom desetljeću i to je neupitno. Istina da često znaju bit precijenjeni, ali svake godine su zaslužili finale. Za mene je Loreen također najbolja pobjednica ikada.
  1. Loreen – Euphoria
  2. Sanna Nielsen – Undo
  3. Mans Zelmerlow – Heroes

 15. Fanatik — 30. kolovoza 2019. u 14:43

  Undo

 16. Sekret — 30. kolovoza 2019. u 14:31

  Švedska mi je baš kao i Španjolska koju smo jučer prokomentirali jedna od dražih zemalja na ESC-u.Izdvojio bi svakako Mansa koji je po meni imao najbolji nastup u ovome desetljeću dok pjesmu slušam i dan danas ? Pošto se ne mogu odlučiti za Top 3 napisat ću Top 5 ?
  Top 5:
  1. Mans Zelmerlow-Heroes
  2. Loreen-Euphoria
  3. Sanna Nielsen-Undo
  4. Eric Saade-Popular
  5. Frans-If I Were Sorry

 17. LadyOfValyria — 30. kolovoza 2019. u 14:08

  Država koja mi se u zadnjih par godina ogadila i za koju nikada neću navijati na Eurosongu. Jedine pjesme koje mi se sviđaju su Euphoria i Undo, ostale su mi precjenjene. Nadam se da će prestati švedska dominacija u idućem desetljeću.

 18. escmusic — 30. kolovoza 2019. u 14:05

  U zadnje vrijeme mi se Švedska sve više gadi na Eurosongu. Drago mi je što ih publika snižava zadnjih godina. No priznajem da iz Švedske dolazi moja nadraža pjesma na Eurosongu, Loreen i Euphoria.

 19. SwedenEurovisionFan — 30. kolovoza 2019. u 14:02

  A sada i moj poredak svih 10 pjesama uz kratko obrazloženje:
  Kad sam tužan pustim si ''Undo'', a kad sam sretan ''Euphoriju'', no ipak se uvijek više pronađem u baladama tako da je Sanna za mene najbolja predstavnica Švedske ikada ?, a Loreen najbolja pobjednica Eurosonga ikada ?
  Slijedi Mans, kao jedan od rijetkih zasluženih pobjednika Eurosonga ovog desetljeća ?, s fantastičnim scenskim nastupom pa John, čiji fantastični gospel je nakon 13 godina izgurao Carolu iz mojih Top5 najdražih švedskih pjesama ikada ??
  Benjamin je imao jedan od najkvalitetnijih i najbolje produciranih nastupa u povijesti Eurosonga ?, Ericovo razbijanje stakala ostat će upamćeno kao jedan od ''epic moments'' za svakog ESC fana ?, a inovativnost u Robinovom nastupu (prvi put ikada pokretne trake na pozornici) je nešto wow! ?
  S Fransom i laganom, ljetnom pjesmom, Švedska je pokazala i dokazala da čak i na domaćem terenu može doći do Top5 ?, za razliku od Robina, dok mi je Annina pjesma zaista draga i bio sam ljut i iznenađen što nije prošla u finale ?, ali jednostavno u ovakvoj konkurenciji netko je morao biti i zadnji na mom popisu ?
  Top10:
  1. Sanna Nielsen – Undo
  2. Loreen – Euphoria
  3. Mans Zelmerlow – Heroes
  4. John Lundvik – Too Late for Love
  5. Benjamin Ingrosso – Dance You Off
  6. Eric Saade – Popular
  7. Robin Bengtsson – I Can't Go On
  8. Frans – If I Were Sorry
  9. Robin Stjernberg – You
  10. Anna Bergendahl – This Is My Life

 20. SwedenEurovisionFan — 30. kolovoza 2019. u 14:02

  Konačno smo došli do najbolje zemlje u povijesti Eurosonga ? Nema švedske pjesme ovog desetljeća koja nije dobra, svaku vrlo rado poslušam, a većinu njih po desetak puta dnevno ? U mom osobnom Top10 švedskih pjesama pjevanih na engleskom jeziku čak je 8 upravo iz ovog razdoblja (jedino ''Waterloo'' i ''Invincible'' su se uspjele ugurati između njih. Šveđani poslužuju kvalitetu iz godine u godinu i nadam se da ćemo za jubilarnu 2020. godinu ponovno gledati Švedsku na pobjedničkom tronu pa da konačno svrgne i tu Irsku s prvog mjesta ?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!