Eurosong tijekom 2010-tih: Ukrajina – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Eurosong tijekom 2010-tih: Ukrajina

  2 min za čitanje   19 komentara

I za kraj ovog dugačkog puta od mjesec i pol dana, došao je red na jednu od najskandaloznijih zemalja na Eurosongu. Kad kažemo “najskandaloznijih”, mislimo na nacionalne izbore zbog čijih su se rezultata upućivali službeni protesti i tražila prebrojavanja, pa pjesme s očitom političkom konotacijom, pa cijeli “povuci-potegni” nered sa susjednom im zemljom i na kraju autodiskvalifikacijom s natjecanja jer je pobjednica nacionalnog izbora ima ugovor s diskografskom kućom iz te zemlje. Kako se već moglo pretpostaviti, riječ je o Ukrajini, koja je tijekom prošlog desetljeća nastupala osam puta, no svaki nastup im je donio nešto što se pamti – bilo umjetnica na pijesku, veliki LED-ekrani, div koji nosi palčicu na sceni, kotač za zamorce, veliku jezivu glavu i klavir u plamenu. Što bi bilo da je pjevačica s donjeg gif-a otišla ove godine u Tel Aviv, ne znamo, no nadamo se kako će dogodine biti mirnija situacija.

Slikovni rezultat za maruv gif
Foto: tenor.com

Pjesme i plasmani tijekom 2010-tih

 • 2010.: Alyosha – Sweet People (10. mjesto, 108 bodova)
 • 2011.: Mika Newton – Angel (4. mjesto, 159 bodova)
 • 2012.: Gaitana – Be My Guest (15. mjesto, 65 bodova)
 • 2013.: Zlata Ognevič – Gravity (3. mjesto, 214 bodova)
 • 2014.: Marija Jaremčuk – Tick-Tock (6. mjesto, 113 bodova)
 • 2016.: Jamala – 1944 (1. mjesto, 534 boda)
 • 2017.: O. Torvald – Time (24. mjesto, 36 bodova)
 • 2018.: Melovin – Under The Ladder (17. mjesto, 130 bodova)

YouTube video

anketa 1317

Vaša najdraža pjesma iz Ukrajine tijekom 2010-tih?

Ukupno glasova: 175

 • 2013.: Zlata Ognevič – Gravity [56 / 32%]
 • 2016.: Jamala – 1944 [44 / 25%]
 • 2014.: Marija Jaremčuk – Tick-Tock [21 / 12%]
 • 2018.: Melovin – Under The Ladder [20 / 11%]
 • 2010.: Alyosha – Sweet People [14 / 8%]
 • 2011.: Mika Newton – Angel [14 / 8%]
 • 2012.: Gaitana – Be My Guest [4 / 2%]
 • 2017.: O. Torvald – Time [2 / 1%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
2
PODIJELI ČLANAK

Rasprava19

 1. imperator — 3. rujna 2019. u 21:36

  Jest, Ukrajina je sila na eurosongu, ali nisu me baš posebno impresionirali u ovom desetljeću.. možda bi drugačije govorio da se ove godine natjecala Maruv koja mi je bez ikakve dvojbe ispred svih navedenih..
  dobro, možda u meni govore 2000.-e, ono doba kad je kućni internet djelovao kao dio svemirskog programa, gdje same pjesme nisam mogao čuti sve do polufinala ili finala ili ako Bog da – slučajno naletim na spot neke esc pjesme na BHRT (sad to djeluje kao dio svemirskog programa 😛 ).. a tada je Ukrajina kod mene uz Rusiju i Grčku uvijek bila ona zemlja čije sam nastupe pojačavao za jedan stupanj na TV-u.. Ruslana, Tina Karol, Verka Serducha, Ani Lorak, Svetlana Loboda.. evo, već mi sline cure… 😀
  od ovog desetljeća izdvajam samo Mariju s hrčkom, Zlatu sa divov i Melovina sa vatrenim klavirom.. Torvaldi su bolji bili na nacionalnom izboru sa odbrojavanjem, a Jamala.. hmmm, Jamala.. kao i uvijek 1944 mi ulazi u uho tek na treće, četvrto slušanje, a trenutno nemam toliko vremena ni želje da ponovno odslušam to djelo koje po mom skromnom mišljenju te godine nije trebalo odnijeti pobjedu (Sergej da se podrazumijevamo)..
  i u konačnici, glas sam dao Zlati.. ta 2013. mi se nije nešto mnogo svidjela, ali Zlata je bila moj glavni favorit te večeri, pa eto.. neke stvari se ne mogu i ne smiju zaboraviti.. 😉

 2. SwedenEurovisionFan — 3. rujna 2019. u 18:15

  @yeahyeahfuego Hvala na opširnom odgovoru i drago mi je da ti je ''Kruna'' među najboljima 🙂 Što se tiče RTS-a, nama bogme ovako koji nismo u Srbiji, se (ili barem meni) čini da se kod Vas puno bolje odnosi prema Eurosongu pa time i Beoviziji. Nekako je Beovizija uvijek, za mene, najbolji nacionalni izbor u regiji i što se pjesama i što se organizacije / produkcije tiče. Za Tijaninu pjesmu se slažem da je mogao scenski nastup biti bolji, ali mislim da je išla s verzijom ''Tvoja'' da bi bez problema ušla u finale, iako je nastupala prva, a slažem se i da je Balkanika mogla ići s boljom pjesmom, ali meni se i ''Nova deca'' sviđa 🙂

 3. YeahYeahFire — 3. rujna 2019. u 17:35

  @escfan I da…Nova deca su mi blizu ove 3.Sjajni vokali naravno,ali nastup i pesma su mogli biti bolji jer imaju oni mnogo boljih pesama.In Too Deep je pesma koju studijski jako dobro zvuči,ali nastup katastrofa.Goodbye(Shelter) pesma totalno promašena za Sanju koja je oduvek bila u drugim vodama.Pratio sam je i dok je bila u bendu ZAA i sad kad je u grupi Hurricane(nadam se njihovom pojavljivanju na Beoviziji).Ljubav je svuda i Ovo je Balkan no comment i Čaroban je djene-djene.
  Eto kopletan utisak,nadam se da sam sve obuhvatio ?

 4. Sekret — 3. rujna 2019. u 17:31

  I za kraj nam stiže Ukrajina koja je po meni imala bolje pjesme početkom ovog desetljeća.To je period (2010.-2014.).Nakon što su se vratili sa Jamalom šalju mi bezvezne pjesme.Doduše ove godine su imali pravu pjesmu koja nažalost nije vidjela Tel Aviv-SIREN SONG.
  Top 3:
  1. Zlata Ognevich-Gravity
  2. Mika Newton-Angel
  3. Alyosha-Sweet People

 5. YeahYeahFire — 3. rujna 2019. u 17:27

  @escfan
  Da budem iskren RTS nema nikakvih ambicija za pobedu.Beovizija se uopšte ne promoviše osim u vidu najava na TV-u tako da su ljudi manje-više nezainteresovani.U skladu sa tim uvek šaljemo jako dobre pevače,ali slabe pesme sa osrednjim nastzpima(izuzetak ova godina).Iskreno mislim da su pesme koje je Srbija slala korektne,ali daleko je to od stare slave,uzimajući u obzir i pesme sa Beovizije.
  Meni su Kruna,Beauty never lies i Nije ljubav stvar sjajne kad gledamo ovu deceniju.Sve ostalo je korektno ili slabo.
  I hvala na pitanju ?

 6. EsEs — 3. rujna 2019. u 16:48

  Teško da će itko nadmašit prekrasnu Zlatu Ognevič i pjesmom i izgledom i donekle jednostavnošću. Žao mi je što Maruv nije otišla na Eurosong, bio bi to top 10 sigurno, top 5 ne znam baš. Drago mi je u istu ruku da je dokazala da glazba nije politika i da se nebi trebalo miješat jedno i drugo. Od ostalih, hm, mozda samo Alyosha. Ukrajina je jedna od onih "powerhouse" zemalja Eurosonga i žao mi je što se događa sve to što se događa i nadam se da će se politika prestat miješat kroz novo desetljeće.

 7. SwedenEurovisionFan — 3. rujna 2019. u 16:15

  @yeahyeahfuego Može pitanje o Srbiji, pošto si od tamo? Kako gledaš na proteklo desetljeće što se tiče nastupa i pjesama i koji je tvoj neki Top3? 🙂

 8. YeahYeahFire — 3. rujna 2019. u 16:08

  I ja bih hteo da se zahvalim na ovom projektu.Iako sam se kasno uključio u komentarisanje pre toga sam od početka pratio ovaj projekat,kao i mnoge druge vesti na portalu.
  Svaka čast!!!

 9. LoveWave — 3. rujna 2019. u 15:13

  Zaboravio sam spomenuti da bi za mene osobno Maruv bila pobjednica da se natjecala!?

 10. LoveWave — 3. rujna 2019. u 15:12

  Ukrajina je jedna od boljih država u ovom desetljeću i stvarno su zasluženo imali dobre rezultate. Jedino što me kopka jel zasluženo je Jamalima pobjeda pored svih pjesama 2016. ali dobro. Moj top 3:
  1. Zlata Ognevič – Gravity
  2. Melovin – Under The Ladder
  3. Marija Jaremčuk – Tick-Tock

 11. LadyOfValyria — 3. rujna 2019. u 14:22

  *pobjednica ?
  Ispričavam se na pravopisnoj grešci ?

 12. LadyOfValyria — 3. rujna 2019. u 14:21

  Ukrajina je slala dosta dobre stvari na Eurosong i jako volim većinu njihovih pjesama, no međutim ne sviđa mi se njihovo politiziranje i mješanje politike u sve živo i neživo. Jamala mi je jedna od najgorih pobjedbica Eurosonga ikad ( bez uvrede ljudima koji je vole) i smatram da je bilo puno boljih pjesama koje su trebale pobjediti 2016. godine. Također, nije da nešto pretjerano preferiram Maruv, ali takvo ponašanje od strane Jamale i ostalih je bilo krajnje nekorektno. Najbolje njihove pjesme su mi Under The Ladder i Tick-Tock.
  Top 3:
  1. Mariya Yaremchuk – Tick-Tock
  2. Melovin – Under The Ladder
  3. Alyosha – Sweet People

 13. SwedenEurovisionFan — 3. rujna 2019. u 12:52

  I eto tako smo došli do kraja projekta. Velike pohvale za Lunu što je napravila ovaj projekt i što smo i mi bili uključeni ? Radujem se objavljivanju rezultata naših anketa 😀

 14. sunflower — 3. rujna 2019. u 12:47

  Drama queen Ukrajina je rasturila ovo desetljeće.
  Nema nikakve dvojbe da je Gravity njihova najbolja pjesma ikad pa dajem glas prekrasnoj Zlati.
  Možda bi bilo i Under The Ladder, ali nastup mi se nikako ne sviđa.
  Apsolutno nezaslužena pobjeda, budući da nije pobijedila pjesma nego priča iza nje. Mada bolje i to nego Australija, ali te je godine trebala pobijediti Poljska. Glasanje iz sažljenja, kao i Portugal iduće godine.
  Žao mi je da se zbog silne drame koju radi slijeva hejt na Ukrajinu, ona je ipak žrtva i nanesene su joj nepravde (Krim je Ukrajina i točka).
  Drago mi je da se Ukrajina vraća iduće godine, budući da šalje izvrsne pjesme, iako mi se čini da je bila dosta bolja u prvoj polovici desetljeća.
  Fun fact: Ukrajina i Australija su jedine države koje ni jednom nisu ispale u polufinalu. Iako je Australija zaslužila ispasti puno puta.

 15. SwedenEurovisionFan — 3. rujna 2019. u 12:47

  Ukrajinski najbolji nastupi došli su od ženskih izvođačica, a puno više mi se sviđaju njihovih 5 pjesama iz razdoblja između 2010. do 2014. godine, nego preostalih 4 (da, tu sam ubrojio i Maruv). Mariya je imala odličnu koreografiju, Mika nezaboravnu, a Zlata fenomenalan vokal. Alyoshinu emociju teško je zaboraviti, a Gaitana nas je sve rasplesala i pozvala na Euro 😀 Posljednjih godina idu iz gorega u gore, prvo politička pobjeda Jamale, zatim O.Torvald kojega su poslali eto samo da tamo budu, zatim za mene overrated Melovin i na kraju Maruv (hvala Bogu da nije vidjela Izraela).
  Top3:
  1. Mariya Yaremchuk – Tick-Tock
  2. Mika Newton – Angel
  3. Zlata Ognevich – Gravity

 16. YeahYeahFire — 3. rujna 2019. u 12:29

  Kada je reč o skandalima tu je Ukrajina negde na vrhu,ali barem se skoro svake godine iskupe sjajnim pesmama.Bilo mi je teko da se odlučim,ali sam se na kraju opredelio za Gravity.
  Mojih top 3:
  1.Zlata Ognevič – Gravity
  2.Alyosha – Sweet People
  3.Jamala(Unconfortable Question) – 1944
  Ove 3 su zaista sjajne,pesme iz 2011,2014. i 2018. su mi jako dobre,a jedino mi 2012. i 2017. nisu bili baš po ukusu.
  Razlog što volim Ukrajinu je što uvek osmisle kreativne nastupe,nekad čak i over the top i uvek šalju kvalitetne izvodjače.Nisam hteo da govorim o MARUV jer…sta bi bilo kad bi bilo,tako da….Ja se takodje nadam smanjivanju skandala s njihove strane.

 17. Diavolo — 3. rujna 2019. u 12:26

  MARUV!!!!!!!!
  – od zemlje koja mi je, uz Italiju, najdraža na esc-u ostalo je samo sjećanje. Mislim da ih neću doživljavati ozbiljno u narednom periodu. Nisu ni zaslužili.
  – pored Maruv, tu je naravno Jamala, Alyosha i O.Torvald.

 18. Nikolina Hajnić — 3. rujna 2019. u 12:21

  Uf, i ovdje je bilo teško. Super mi je ovaj projekt jer uopće nisam shvaćala koliko zapravo volim neke zemlje na Eurosongu dok ne bih ovdje bolje proučila popise pjesama iz zadnjeg desetljeća. Tako je i s Ukrajinom. Volim pjesme iz 2010, 2011, 2013, 2016, 2017. i 2018. A nastupi su im uvijek fenomenalni i originalni, nekad bude malo too much, ali uvijek pamtljivo. Kseniya Simonova i Mika Newton su bile nevjerojatna kombinacija, u samom vrhu meni najdražih nastupa. Nezaboravno. Sweet People ima tu mračnu vibru koja mene neodoljivo privlači i često se navučem na takve pjesme. Gravity je isto divna, još uvijek ju ponekad poslušam. Time je ok rock stvar, nije sad baš neki veliki spektakl, ali meni odgovara. Melovin je napravio pravi show, nastup je bio besprijekoran, a ni pjesma nije loša. Ipak sam se na kraju odlučila za Jamalu. 2016. godine nisam imala favorita, do zadnjeg nisam navijala ni za koga, bila sam nekako ravnodušna. Ali Jamalin krik, drvo koje se razvilo iza nje, toliko bolna istina o kojoj pjeva. Ne znam, sve me dotaklo tijekom njenog nastupa u finalu i na kraju sam tijekom glasanja svim srcem navijala za nju. Po mom mišljenju, njezina pobjeda nije nimalo nezaslužena, dapače. Uglavnom, Ukrajinci su odlični i žao mi je što se politika petlja u sfere koje bi trebala zaobilaziti. Ne znam isplati li se uopće vjerovati da će se to jednom promijeniti…

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?